Zdravlje

Upala grla kod dece i odraslih – simptomi, uzroci i lečenje

Grlo predstavlja disajni organ čija je unutrašnjost pokrivena sluznicom osetljivom na spoljne nadražaje.

Pojava upale grla nije sezonskog karaktera, već se može javiti u bilo koje doba godine, mada se najčešće desi tokom jesenjih i zimskih dana. Od zapaljenja grla mogu patiti osobe svih starosnih dobi, dok deca, pušači, osobe sklone alergijama, kao i one sa oslabljenim imunitetom predstavljaju posebno osetljivu kategoriju. Deljenje zajedničkog prostora sa drugim osobama takođe može uticati na pojavu povećanog rizika od respiratornih infekcija koje u početku imaju odlike upale grla.

Upala grla može biti uzrokovana posredstvom različitih virusa, bakterija ili gljivica, a često se drugi tipovi upala mešaju sa bakterijskim infekcijama, znog čegaa mnogi pribegavaju samoinicijativnom uzimanju antibiotika, što predstavlja veliku grešku.

Tipovi upale grla

Prema dužini trajanja, upale grla mogu biti akutne i hronične, a prema uzročniku specifične i nespecifične.

Prema statističkim podacima, najveću frekvencu učestalosti imaju akutne upale grla, od kojih svakodnevno oboli više stotina miliona ljudi širom sveta, a traje najviše dve nedelje. Vodeći uzročnici akutnih upala koje se obično javljaju paralelno sa nosnim infekcijama su virusi i bakterije.

Simptomi upale grla

Simptomi zapaljenja grla mogu se razlikovati u zavisnosti od uzročnika upale. Istovremeno, simptomi mogu biti akutni ili hronični.

Vodeći simptomi upale grla su: osećaj bola ili senzacija grebanja, bola u grlu koji se pojačava nakon gutanja, pojava suvog grla, bolno oticanje žlezda u vratu ili vilici, bele gnojne tačkice (flekice) na krajnicima, promukao glas.

Infekcije koje dovode do inflamatornog oboljenja grla mogu izazvati i pojavu drugih simptoma ukazatelja upale grla kao što su drhtavica, kašalja, temperatura, curenje iz nosa, slabost, vrtoglavica, kijanje, glavobolja, osećaj mučnine i povraćanje.

Simptomi upale grla kod beba i male dece

Upala grla predstavlja neretku pojavu kod beba i male dece. Kod novorođenčadi ispoljava se pojavom bola, nelagodnosti i neprijatnih senzacija u predelu grla prilikom hranjenja.

Slično kao i kod odraslih, virusi prehlade ili gornjih respiratornih infekcija predstavljaju glavne vinovnike ove neugodne pojave, s tim što kod malih beba uzročnik inflamatornog procesa može biti bakterijska infekcija streptokokama koja se manifestuje pojavom groznice i bola u glavi, mučnine i povraćanja.

Upale grla kdo beba i dece su učestalog karaktera zbog još uvek nedovoljno razvijenog dečjeg imunosistema. Ipak, blagovremenim javljanjem pedijatru možete rešiti upalne tegobe vašeg deteta.

Upala grla u trudnoći

Upala grla tokom trudnoće predstavlja čestu pojavu zbog privremenog pada imuniteta organizma koji se bori sa novonastalim fiziološkim promenama koje se u njemu odvijaju.

Neophodno je istaći da trudnice ne bi trebalo da leče upalu grla bez konsultovanja sa lekarom, naime, korišćenje neodgovarajućih antibiotskih sredstava može naškoditi razvoj ploda. Mirovanje, snaženje imuniteta pravilnom ishranom i suplementima, uz primenu adekvatne terapije može rešiti problem upale grla kod trudnica.

Potencijalni uzroci akutne i hronične upale grla

Najčešći uzročnik upale grla jeste pojava virusnih infekcija, poput onih koje izazivaju prehladu ili grip.

Kao drugi najčešći uzročnik inflamatornog procesa u grlu navode se bakterijske infekcije, od kojih se izdvajaju sledeće: strep grlo (upala čiji je izazivač bakterijska vrsta roda Streptococcus), difterija (zarazno oboljenje-uzorčnik upale grla) i veliki kašalj (respiratorno oboljenje sluzokože).

Ipak, pored osnovnih uzoročnika virusa i bakterija, prisutni su i drugi činioci koji mogu dovesti do neugodnog zapaljenja grla. Alergije na dlake kućnih ljubimaca, buđ, polen ili druge iritanse mogu biti okidači za pojavu upale grla. U takvim slučajevima višak sluzi akumuliran u zadnjem delu grla izaziva neugodni upalni proces koji se manifestuje iritacijom i bolom u grlu.

Takođe, vršenje pritiska na predeo grla, kao i mnogo vikanja i pričanja može izazvati zapaljenje grla.

Učestali tipovi virusnih infekcija

Rinovirusi spadaju u red najzastupljenijih izazivača upalnog procesa u grlu (40% slučajeva upale grla dešava se pod uticajem rinovirusa), dok su kod dece najčešći uzročnici adenovirusi.

Pored retrovirusa i adenovirusa, ostali uzročnici pojave upale grla mogu biti: različiti virusi gripa, virusi parainfluence, herpes simpleks, citomegalnih i korona virusa, kao i mnogi drugi.

Virusne infekcije pogađaju podjednako pripadnike svih rasa i oba pola, ali su najzastupljenije u dečjem uzrastu i tokom hladnog zimskog perioda. 

Klinička slika obolelih od upale grla

Zapaljenski procesi u grlu manifestuju se pojavom zapušenost nosa i bistrog sekreta, zatim senzacijom nalik grebanju u predelu ždrela (grla), suvog grla, kašlja, bolom slabijeg intenziteta koji se pojačava pri gutanju. Telesna temperatura usled upalnog procesa može biti u blagom porastu, ali obično ne prelazi 38 stepeni, a praćena je osećajem malaksalosti, slabosti i gubitkom apetita.

Adenovirusne infekcije praćene su ispoljavanjem intenzivnijih simptoma, naime, ova grupa virusa češće pogađa decu koja zbog slabije razvijenog imuniteta intenzivnije prolaze kroz nabrojane simptome, praćene prisustvom snažnijeg bola i temperature koja može preći i 39 stepeni.

Tipovi upale grla prema lokaciji zapaljenskog procesa

Prema lokalitetu koji je zahvaćen zapaljenskim procesom, mogu se razlikovati tri vrste upala: upala sluznice ždrela (faringitis), upala krajnika (tonzilitis) i upala grkljana i glasnica (laringitis).

Lečenje virusnih upala

Ukoliko je virus uzročnik zapaljenja grla, bolesniku se savetuje mirovanje i upotreba različitih vidova oribleta (tableta ili pastila koje poseduju anestetska svojstva koja se oslobađaju sisanjem u ustima) i aerosoli (sprejeva za grlo), koji ostvaruju hidratantno i antimikrobno dejstvo na suvu sluznicu, a mogu se nabaviti u apoteci bez lekarskog recepta.

loading...

Takođe, u lečenju upale grla mogu se uspešno primeniti i biljna lekovita sredstva na bazi belog sleza, nane, islandskog lišaja, bršljana ili žalfija.

Lečenje bakterijskih upala grla

Bakterijski vid upala može se tretirati antibioticima. Antibiogram dobijen uzimanjem brisa grla odrediće koja bi vrsta antibiotika mogla biti primenjena u terapijske svrhe.

Negativne posledice medicinski netretirane streptokokne upale grla mogu se manifestovati pojavom reumatske groznice praćene simptomima poput bolova u zglobovima, zamaranjem, povišenom temperaturom i osipom na koži. Ovo oboljenje obično se javlja kod dece uzrasta od 5 do 15 godina.

Saveti za lečenje upale grla

Pijte dosta tečnosti. Ukoliko ste uočili prve simptome upale grla, počnite da unosite što veće količine tečnosti koja će sprečiti dehidrataciju organizma i sluzokože. U tu svrhu će poslužiti mlaki čajevi sa dodatkom meda i limuna, kao i tople pileće supe koja će uticati na smirivanje sluzokože i efikasno eliminisanje virusa.

Konzumirajte sladoled. Ova preporuka mnogima će delovati neverovatno, ali trebalo bi imati na umu da će hladno dejstvo sladoleda na grlo uticati na eliminisanje štetnih bakterija koje su se nastanile u grlu. Istovremeno, trebalo bi izbegavati unošenje ostalih slatkiša budući da se bakterije lako razmnožavaju na slatkoj podlozi.

Prirodni preparati na bazi meda i propolisa. Ukoliko želite da se rešite osećaja bolnog grla, u tu svrhu možete nakapati 20 kapi ekstrakta propolisa na kocku šećera ili kašičicu meda i sačekati da se rastopi u ustima. U drugoj varijanti, ujutro nakon buđenja možete pojesti par kašika meda ili pak rastvoriti malo meda u šolji mlakog čaja, mleka ili vode. Još jedan efikasan lek za promuklost i grlobolju je i lizanje meda sa tanjira-premažite veliki plitki tanjir tankim slojem meda koji ćete lizati celom površinom jezika. Lekovito antivirusno i antibakterijsko dejstvo meda uticaće na poboljšanje cirkulacije u jeziku i grlu, što će dovesti do ozdravljenja.

Limun. Odavno su poznata antioksidansna svojstva limuna koja se mogu primeniti i u lečenju upale grla. Sredstva na bazi limuna predstavljaju najefikasnije sredstvo borbe sa početnim simptomima gnojave angine. Tradicionalni lek protiv upale grla podrazumeva držanje kriški limuna u ustima blizu krajnika i sisanje limunovog soka. Postupak ponavljajte na svakih nekoliko sati.

Beli luk. Beli luk je poznat kao jedan od najmoćnijih prirodnih antibiotika sa neverovatnim antivirusnim svojstvima, zbog čega ga mnogi primenjuju kao primarno lekovito sredstvo za ublažavanje grlobolje. Beli luk se može upotrebljavati u sirovom i kuvanom obliku, ali i u vidu kapsula. Preporučena doza belog luka je konzumiranje jednog do tri čena dnevno. Ipak, neophodno je napomenuti da bi osobe koje su podvrgnute nekom vidu antikoagulantne terapije trebalo da izbegavaju upotrebu belog luka zbog potencijalnih krvarenja.

Recept: Kašičicu sveže izdrobljenog belog luka sipajte u čašu isto tako sveže isceđene cvekle, pa prelijte čašom prokuvane i ohlađene vode. Ostavite 5-6 sati da odstoji, uz mešanje na svakih pola sata. Nakon toga, procedite i ispirajte grlo nekoliko puta dnevno.

Sveže voće i povrće. Esencijalni vitamini i minerali prisutni u svežem voću i povrću utiču na zdravlje celokupnog organizma, te je neophodno svakodnevno konzumirati dovoljne količine prirodnih namirnica radi očuvanja imuniteta organizma. Ipak, u slučaju prehlade ili bolova u grlo, trebalo bi povećati unos ovih namirnica, ili kako neki lekari savetuju, da sa prvim znacima prehlade i grlobolje preorijentišete režim ishrane isključivo na unos svežeg voća i povrća, ceđenih sokova i blagih čajeva. Ovakav vid ishrane savetuje se u cilju oslobađanja organizma od energetski zahtevnog varenja teške hrane i lakše borbe sa upalama.

Crni luk. Jedan od efikasnih tradicionalnih načina lečenja bolnog grla je i ispijanje  sirupa pripremljenog od crnog luka. Ovaj sirup je odličan za lečenje kašlja i bolnog grla, a dobija se tako što se isekana glavica crnog luka prelije medom i ostavi da odstoji poklopljena par sati, nakon čega se sirup procedi. Dobijeni lekoviti sirup možete konzumirati više puta u toku dana.

Šargarepa. Vitaminima i mineralima bogata Barena šargarepa može ublažiti osećaj jakog bola u grlu.

Integralne testenine. Testenina pripremljena od punog zrna žitarice izvanredno je bogata vlaknima, mineralima poput gvožđa i cinka, kao i vitaminima E i kompleksa B, zbog čega bi u kombinaciji sa nekim laganim prelivom trebalo da vam bude na redovnom meniju ukoliko se razbolite od grlobolje.

Đumbir. Predstavlja odličan prirodni lek za gotovo sve respiratorne infekcije. Možete ga konzumirati u vidu čaja ili u kombinaciji sa medom i limunom, a podjednako je delotvorno i grickanje svežeg đumbirovog korena. Jedan od najprimenjivanijih recepata na bazi đumbira podrazumeva pravljenje kuglica od pola kašičice đumbirovog praha i pola kašičice meda, koje bi trebalo okonzumirati na svaka dva sata. Đumbirove kuglice ublažiće bol pri gutanju.

Čaj od žalfije. Od davnina su poznata lekovita protivupalna, antibakterijska i anitspetična svojstva žalfije koja utiču na jačanje sluzokože, zbog kojih čak i lekari savetuju ispiranje grla čajem od žalfije u slučaju pojave različitih respiratornih infekcija i upala.

Savet: Pripremite čaj od dve čaše vode i četiri kašike žalfije. Ostavite ga da odstoji oko pola sata, procedite ga. Ispirajte grlo više puta u toku dana, pri tom zadržavajući tečnost u ustima najmanje jedan minut.

Tople obloge. Držanje toplih obloga oko vrata može biti jedan od načina ublažavanja grlobolje. Potrebno je da meku tkaninu natopite razblaženim alkoholom, rakijom ili rastvorom sirćeta i vode, stavite je oko vrata, a preko deblju maramu ili šal. Držite oko dva sata.

Inhalacija etarskim uljima. Sipajte u vrelu vodu par kapi etarskog ulja listova, eukaliptusa, nane, bora ili timijana. Udisanje vodene pare može uticati na smanjivanje zapušenosti nosa. Sličan efekat može se postići ispiranjem nosa fiziološkim rastvorom.

Pored svih navedenih saveta i preporuka za lečenje upale grla, potrebno je redovno odmarati, ne naprezati se i izbegavati razgovor tokom oporavka od upale grla.

Ulje od divljeg origana. Predstavlja još jedno u nizu lekovitih sredstava koja se mogu primeniti u cilju izlečenja upale grla. U tu svrhu potrebno je sipati nekoliko kapi ulja u slanu vodu i ispirati grlo dobijenim rastvorom nekoliko puta dnevno. Takođe, moguće je razblažiti dve-tri kapi origanovog ulja u kašičici maslinovog ulja i grgoljiti dva puta tokom dana. Kao terapijsko sredstvo može poslužiti i kompleks neprerađene biljke Origanol u vidu tri kapsule na dnevnom nivou.

Kim. Potrebno je 80 g samlevenih semenki kima preliti sa 200 ml vode i kuvati 15 min. Nakon kuvanja dobićete masu koja podseća na talog kafe. Dobijenu smesu bi trebalo procediti, dodati još 50 ml vode, pa opet prokuvati. Na svakih pola sata konzumirati po jednu kašiku smeše. Nakon dva sata bol će se smanjiti, a posle četiri sata nestati.

Bolno grlo tokom trudnoće

Pojava virusnih infekcija, prehlada crvenog i nadraženog grla, zapušenog nosa nije retka kod žena u drugom stanju, što se objašnjava kao posledica reagovanja organizma na novonastale promene. Ipak, buduće mame ne bi trebalo preozbiljno da shvataju navedene simptome ukoliko nisu praćeni povišenom temperaturom, već da svoju ishranu obogate što većim količinama svežeg sezonskog voća i povrća, meda, limuna i čajeva u cilju podizanja imuniteta. Upala grla praćena temperaturom nalaže lekarsku intervenciju i poštovanje prepisane terapije.

Takođe, ukoliko je grlobolja praćena pojavom zapušenog nosa, nipošto nemojte samoinicijativno koristiti pastile, oriblete ili sprejeve, budući da neka od ovih sredstava mogu sadržati štetne hemijske materije koje mogu naškoditi plodu, već se konsultujte sa lekarom ili ginekologom.

Higijena i pravilna ishrana kao prevencija bolesti grla

Redovno održavanje higijene i pranje ruku predstavlja najbolji način sprečavanja pojave bolesti grla. Temeljno i učestalo pranje ruku doprineće eliminisanju štetnih mikroba uzročnika oboljenja. takođe, pravilna i uravnotežena ishrana bogata vitamina, kao i ispijanje dovoljnih količina tečnosti presudno će uticati na jačanje imunog sistema, i pripremiti ga za borbu sa virusnim i bakterijskim upalama.

Preporučljivo je izbegavanje boravka u zatvorenim, zagušljivim i zadimljenim prostorijama sa velikim brojem ljudi tokom sezonskih respiratornih oboljenja, kao i izbegavanje kontakata male dece i osoba slabijeg imuniteta sa obolelima od respiratornih upala.

Sponzorisano:

loading...
Loading...