Zdravlje

Hematom u trudnoći – bolovi, uzrok, simptomi i lečenje

Pojava hematoma u trudnoći je relativno često rasprostranjena i u ogromnoj većini slučajeva, ispoljava se, a samim tim se i otkriva u ranoj fazi trudnoće, to jest u prva tri meseca trudnoće.

Većina trudnica koje su bile izložene pojavi hematoma u trudnoći, mogu posvedočiti da je reč o vrlo neprijatnom iskustvu koje sa sobom nosi niz neželjenih reakcija, kao što su strah od gubitka trudnoće, osećaj uznemirenosti, nastupanje panike i slično.

Upravo zbog navedene činjenice, dakle iz razloga što vas eventualno prisustvo hematoma u trudnoći može jako uplašiti i uznemiriti, prvo što je potrebno da znate i da zapamtite u vezi ove pojave, jeste da se ona ne mora nužno završiti fatalnim posledicama i da se u ogromnom procentu slučajeva izraženost hematoma u trudnoći ne završava i gubitkom trudnoće.

Dakle, ukoliko imate problem sa prisustvom hematoma u trudnoći, nemojte da paničite i što pre se oslobodite osećaja straha, jer u protivnom, možete samo pogoršati situaciju i takvim emocijama možete inicirati nastanak i razvoj posledica.

Umesto da se prepustite strahu i razvoju osećaja panike i umesto da na taj način povećate rizik od mogućnosti razvoja posledica usled prisustva hematoma, onda kada prepoznate simptome hematoma, ostanite pribrani i što pre (bez odlaganja i bez čekanja), obratite se svom ginekologu i od njega zatražite ultrazvučni pregled.

Na osnovu obavljanja ultrazvučnog pregleda, ginekolog će moći precizno i pouzdano da ustanovi da li je zaista reč o prisustvu hematoma i ukoliko jeste, u zavisnosti od njegovog položaja između posteljice i materice, ali i u zavisnosti od njegovih dimenzija, doneće odluku o načinu njegovog lečenja.

O načinima lečenja hematoma u trudnoći, pisaćemo nešto kasnije, a pre toga, upoznaćemo vas sa uzrocima nastanka hematoma u trudnoći i sa simptomima na osnovu kojih pre nego što se obratite svom ginekologu sami možete prepoznati prisustvo hematoma u trudnoći.

Hematom u trudnoći – uzroci

Uzroci koji dovode do nastanka hematoma u trudnoći, razlikuju se u odnosu na činjenicu u kom tačno periodu trudnoće je došlo do nastanka hematoma.

U ogromnoj većini slučajeva, kao što smo već i napomenuli u uvodnom delu teksta, hematom nastaje u ranoj fazi trudnoće, to jest u prva tri meseca trudnoće.

Međutim, hematom može nastati i u kasnijim fazama trudnoće, tačnije nakon trećeg meseca trudnoće.

Zabluda koja je rasprostranjena među većinom trudnica, odnosi se na mišljenje da je pojava hematoma u prva tri meseca trudnoće opasnija u odnosu na pojavu hematoma nakon trećeg meseca trudnoće.

Ipak, istina je potpuno obrnuta. Hematom koji nastane u prva tri meseca trudnoće ima značajno veću sklonost ka spontanom povlačenju i za razliku od hematoma koji nastane nakon trećeg meseca trudnoće najčešće nema tendenciju širenja. Upravo zbog navedene činjenice, pristup eventualno otkrivenom hematomu, treba da bude značajno posvećeniji nakon trećeg meseca trudnoće, nego u toku prva tri meseca trudnoće.

Jedan od glavnih i ujedno najčešćih uzroka nastanka hematoma u prva tri meseca trudnoće, predstavlja nakupljanje izvesne količine krvi u prostoru koji se nalazi između posteljice i između unutrašnjeg zida materice. Do nakupljanja krvi, a samim tim i do nastanka hematoma u prva tri meseca trudnoće, može doći usled delovanja više različitih faktora kao što su pucanje nekog od kapilara koji se nalazi u zidu posteljice ili činjenica da je posteljica usađena niže nego što bi trebalo.

loading...

Takođe, jedan od uzroka pojave hematoma u toku prva tri meseca trudnoće, može biti i izražen nedostatak progesterona u organizmu trudnice.

Kada su u pitanju uzroci nastanka hematoma nakon trećeg meseca trudnoće, oni su značajno komplikovaniji i podrazumevaju sledeće:

– Prisustvo rizika od nastupanja spontanog pobačaja koji nastaje usled prevremenog nastupanja kontrakcija materice,

– Prisustvo hipertenzije (sasvim je svejedno da li je reč o hipertenziji kojoj joj trudnica bila sklona i pre perioda trudnoće ili o hipertenziji koja se razvila u toku trudnoće),

– Prisustvo preeklampsije: Preeklampsija je oblik patološke promene koja nastaje kao posledica prethodno izraženog poremećaja u razvoju posteljice. Naime, u prisustvu patološke promene kakva je preeklampsija, dolazi do smanjenog i često nedovoljnog protoka krvi između organizma trudnice i ploda.

– Prisustvo abrupcije: Abrupcija se definiše kao nastupanje prevremenog odvajanja posteljice od materice, odnosno kao takozvano prevremeno ljuštenje posteljice od materice. Abrupcija predstavlja jedan od najkomplikovanijih uzroka nastanka hematoma u trudnoći, ali na svu sreću, ovaj uzrok je najređe rasprostranjen u odnosu na sve druge, prethodno navedene uzroke.

Hematom u trudnoći – simptomi

Prvo što je važno naglasiti kada su u pitanju simptomi na osnovu kojih je moguće prepoznati prisustvo hematoma u trudnoći, jeste da oni neretko u potpunosti mogu izostati.

U takvim situacijama, prisustvo hematoma se najčešće otkriva spontano i to u toku redovne ultrazvučne kontrole.

Ukoliko ipak dođe do manifestacije simptoma koji ukazuju na prisustvo hematoma u trudnoći, takvi simptomi se u gotovo 100 % slučajeva odnose na pojavu oskudnog do nešto obilnijeg vaginalnog krvarenja ili na pojavu takođe oskudnog do nešto obilnijeg vaginalnog iscedka koji je karakterističan po braonkastoj boji.

Na činjenicu da li će prisustvo hematoma u trudnoći biti praćeno manifestacijom simptoma ili će proteći bez krvarenja, u značajnoj meri utiče faktor koji se odnosi na dimenzije hematoma.

Naime, dimenzije hematoma u trudnoći mogu biti izražene kroz svega nekoliko milimetara, preko nekoliko centimetara do čak preko deset centimetara. Što su dimenzije hematoma manje, to je izvesnije da prisustvo takvog hematoma neće biti propraćeno manifestacijom simptoma. Srazmerno tome, što su dimenzije hematoma veće, to je veća i verovatnoća da će u prisustvu takvog hematoma doći do pojave krvarenja ili do pojave vaginalnog iscedka.

Odmah po uočavanju izraženosti vaginalnog krvarenja, bez obzira da li je ono oskudno ili obilno i odmah po uočavanju izraženosti vaginalnog iscedka, potrebno je u što hitnijem roku obratiti se svom ginekologu, jer na taj način ostvaruje se maksimalna predispozicija da se hematom na vreme sanira i da se spreči nastanak i razvoj posledica koje on svojim prisustvom između posteljice i unutrašnjeg zida materice može da izazove.

Ono što je pritom neophodno znati, jeste da manifestacija simptoma kao što izraženost vaginalnog krvarenja u periodu trudnoće ili kao što je izraženost vaginalnog iscedka u periodu trudnoće, osim na prisustvo hematoma može ukazivati i na prisustvo brojnih drugih specifičnih stanja i upravo ta činjenica treba da vam posluži kao razlog više da se hitno obratite svom ginekologu kako bi ste posredstvom obavljanja ultrazvučnog pregleda mogli da dođete do konkretne dijagnoze uzroka koji je doveo do manifestacije nekog od pomenutih simptoma.

Da li hematom u trudnoći uzrokuje bolove?

U osnovi, bol, to jest bolovi, ne mogu se definisati kao jedan od glavnih i obaveznih simptoma hematoma u trudnoći i u većini slučajeva, prisustvo hematoma u trudnoći nije praćeno bolovima.

Međutim, ukoliko je hematom izražen kroz veće dimenzije i ukoliko je njegov položaj takav da na bilo koji način može ugroziti dalji razvoj trudnoće, može doći do nastanka i do razvoja bolova, koji su u tom slučaju najčešće izraženi u dnu stomaka i koji mogu, ali i ne moraju biti praćeni osećajem pritiska u dnu stomaka.

Osim na prisustvo hematoma koji je izražen kroz veće dimenzije i koji usled položaja koji zauzima može ugroziti dalji razvoj trudnoće, bolovi mogu ukazivati i na prisustvo hematoma koji je izražen kroz manje dimenzije, ali koji se širi, to jest koji se razvija. U nešto manjem broju slučajeva, bolovi mogu ukazivati i na odvijanje procesa smanjivanja hematoma.

Bolovi koji nastanu usled prisustva hematoma u trudnoći mogu biti izraženi kroz različit intenzitet i najčešće su definisani kao tupi.

Bez obzira koji konkretno intenzitet bolova da osetite, potrebno je da se kao i u slučaju uočavanja vaginalnog krvarenja ili u slučaju uočavanja vaginalnog iscedka što hitnije obratite ginekologu.

Naime, bolovi u trudnoći, bilo da su uzrokovani prisustvom hematoma ili prisustvom nekog drugog specifičnog stanja (što takođe može biti slučaj), mogu ukazivati na prisustvo rizika od gubitka trudnoće, to jest na prisustvo rizika od nastupanja spontanog pobačaja.

Upravo iz tog razloga, potrebno je reagovati pravovremeno i bez odlaganja potražiti stručnu medicinsku pomoć.

Hematom u trudnoći – dijagnostikovanje

Dijagnostička metoda koja se primenjuje u cilju otkrivanja hematoma u trudnoći, odnosi se na postupak obavljanja ultrazvučnog pregleda.

U okviru obavljanja ultrazvučnog pregleda, moguće je precizno i maksimalno pouzdano ustanoviti ne samo prisustvo hematoma, već i njegove dimenzije, oblik i položaj između posteljice i unutrašnjeg zida materice.

Definisanje svake od navedenih karakteristika hematoma važno je u cilju ostvarivanja mogućnosti procenjivanja mere u kojoj je eventualno izražen rizik od nastanka i od razvoja posledica koje može izazvati prisustvo hematoma.

Naime, ukoliko se u okviru obavljanja ultrazvučnog pregleda ustanovi da se hematom nalazi ispod ploda, takva činjenica ukazuje na to da je rizik od nastanka i razvoja posledica značajno manji nego što je to slučaj ukoliko se hematom nalazi recimo iznad ploda.

Hematom iznad ploda, zahteva duže i posvećenije lečenje nego hematom ispod ploda jer u slučaju eventualnog širenja, hematom iznad ploda može početi da potiskuje posteljicu i plod koji se nalazi u njoj.

Nakon obavljanja ultrazvučnog pregleda koji se ponovićemo definiše kao glavna i osnovna dijagnostička metoda koja ima za cilj da dovede do otkrivanja prisustva hematoma u trudnoći, trudnica kod koje je otkriveno prisustvo hematoma, treba da obavi i odgovarajuću analizu krvi koje imaju za cilj da ustanove nivo progesterona u njenom organizmu.

U skladu sa rezultatima ultrazvučnog pregleda i u skladu sa rezultatima analize krvi, lekar, tačnije ginekolog pristupa određivanju terapije koju je potrebno sprovesti u cilju lečenja hematoma.

Hematom u trudnoći – lečenje

Lečenju hematoma u trudnoći, bez obzira na njegove dimenzije, oblik i položaj, treba pristupiti samo i isključivo u skladu sa odlukom i preporukom lekara.

Jedan od najvažnijih segmenata lečenja hematoma u trudnoći na čije sprovođenje će vas uputiti doslovno svaki ginekolog, jeste strogo odmaranje koje podrazumeva isključivanje svih oblika fizičkih aktivnosti, osim odlaska do toaleta, odnosno do kupatila.

Konkretno, trudnice kod kojih se dijagnostikuje prisustvo hematoma, moraju isključivo da leže i smeju da ustaju samo onda kada žele da odu do toaleta ili do kupatila kako bi sprovele ličnu higijenu.

Čak i konzumiranje obroka, trudnica kod koje je dijagnostikovano prisustvo hematoma, treba da obavi u krevetu i to u poluležećem položaju.

Period u kojem će trudnica morati da bude posvećena isključivo strogom mirovanju, tačnije ležanju, zavisi od stadijuma trudnoće u kojem je hematom otkriven, ali i od karakteristika, to jest dimenzija oblika i položaja hematoma.

Ukoliko je hematom izražen kroz male dimenzije i ukoliko je procenjeno da kao takav značajno ne ugrožava dalji razvoj trudnoće, period strogog mirovanja može trajati oko dve nedelje.

Međutim, ukoliko je reč o većem hematomu ili o hematomu koji nije značajno veliki, ali za koji je procenjeno da ugrožava ili da može ugroziti dalji razvoj trudnoće, period strogog mirovanja može trajati čak i nekoliko meseci ili čak do samog kraja trudnoće.

U toku trajanja perioda strogog mirovanja, trudnica ne sme da se izlaže bilo kom obliku fizičke aktivnosti, ne sme naglo da se savija, ne sme da pravi nagle pokrete niti trzaje telom, ne sme da obavlja kućne poslove, ne sme da podiže ništa teško i ne sme da se upušta u intimne odnose.

Osim strogog mirovanja, u cilju lečenja hematoma u trudnoći, neretko je potrebno i podvrgnuti se sprovođenju hormonske terapije.

Sprovođenje hormonske terapije, najčešće se odnosi na uzimanje “Utrogestan” kapsula ili na upotrebu “Ustrogestan” vaginaleta čiji sastav je baziran na progesteronu i čije delovanje ima za cilj da nadoknadi deficit progesterona u organizmu.

Pored “Ustrogestan” kapsula ili “Ustrogestan” vaginaleta, često se pristupa i upotrebi “Duphaston” tableta, čiji je sastav takođe baziran na progesteronu i čije je delovanje takođe usmereno ka nadoknađivanju deficita progesterona u organizmu trudnice.

Način, tačnije učestalost i trajanje upotrebe ovih vrsta medikamenata, mora da odredi isključivo ginekolog i taj način, može se razlikovati od trudnice do trudnice.

U toku lečenja hematoma u trudnoći, trudnica treba da odlazi na redovne kontrole, koje podrazumevaju obavljanje ultrazvučnog pregleda.

Učestalost potrebe za obavljanjem kontrole, zavisi od stadijuma trudnoće, kao i od karakteristika hematoma koji je izražen.

Nešto što dodatno može da doprinese brzom i uspešnom lečenju hematoma u trudnoći, jeste izbegavanje stresnih situacija, smanjenje konzumiranja cigareta i pravilno oblikovanje ishrane (ishrana treba da bude oblikovana tako da sadrži što više svežeg voća i povrća).

Sponzorisano:

loading...
Loading...