Zdravlje

Skijaskopija, odredjivanje dijoptrije – postupak i cena

Kako biste zaštitili svoj vid i kako biste izbegli bilo kakve veće očne probleme, potrebno je da redovno idete na očne preglede. Uz pomoć oftalmologa uspećete da izlečite na vreme bilo kakav problem sa očima i da zaštitite svoj vid.

Pregled očiju obuhvata niz raznih pretraga koje su uglavnom bezbolne i koje ne treba da vas plaše.

Pre nego što oftalmolog započne pregled, sigurno će vas pitati da li ste ranije imali bilo kakve tegobe sa vidom i uzeće vašu istoriju bolesti.

Celokupan pregled očiju obuhvata ispitivanje funkcije očnih mišića, ispitivanje oštrine vida i refrakcije oka, ispitivanje vidnog polja, pregled rožnjače itd. U ovom tekstu biće reči o jednoj od metoda kojom se ispituje refrakcija oka, a to je skijaskopija.

Možda niste čuli za naziv skijaskopija ukoliko do sada niste imali problema sa vidom. Međutim, oni koji nose naočare ili sočiva i koji često idu na pregled kod očnog lekara sigurno su se susreli sa ovim terminom. Kada kažemo skijaskopija, tu se prvenstveno misli na veoma jednostavan način kojim se određuje dioptrija koju neka osoba treba da nosi.

Naime, uz pomoć skijaskopije se određuje da li neko treba da nosi naočare ili je vid sasvim u redu.

U ovom tekstu ćete saznati nešto više o skijaskopiji, o tome kako se ona izvodi i kolika je cena ovog načina za određivanje dioptrije. Objasnićemo vam kako izgleda ceo postupak skijaskopije, tako da ćete moći bolje da razumete kako funkcioniše ovaj metod i koje su njegove prednosti i mane.

Šta je skijaskopija i kada se ona preporučuje?

Pre nego što definišemo skijaskopiju, reći ćemo vam šta je to refrakcija oka. Pod refrakcijom oka se podrazumeva prelamanje svetlosti u momentu kada ona prolazi kroz sočivo i kroz rožnjaču. Refrakcija oka se mora ispitati, kako bi oftalmolog mogao da odredi koja refrakcijska greška je prisutna kod vas i kako se ona može ispraviti.

Naravno, ako se utvrdi da kod vas ne postoji nikakva refrakcijska greška prilikom ovog pregleda, onda to znači da vam dioptrija nije potrebna i da je vaš vid dobar. Sada ćemo se vratiti na sam pojam skijaskopije i na to kada lekari preporučuju ovaj postupak.

Kao što smo već rekli, skijaskopija predstavlja jednostavan i veoma pouzdan način koji će vam pomoći da odredite koja vam je dioptrija potrebna. Ovaj metod se još naziva i retinoskopija i veoma je efikasan u određivanju dalekovidosti, kratkovidosti i astigmatizma.

Pre svega, treba reći u kom momentu lekar preporučuje pacijentu da se podvrgne postupku skijaskopije. Ukoliko je u pitanju dete ili neka mlađa osoba koja ima problema sa vidom i koja se umara prilikom rada na kompjuteru i prilikom čitanja, onda je najbolje da se uradi skijaskopija, kako bi se odredila potrebna dioptrija. T

akođe, skijaskopija se preporučuje ukoliko kod osobe dolazi do crvenila i suzenja očiju, kao i do glavobolje. Može se javiti i osećaj težine u očima, ali i osećaj kao da vam oko beži. Sve su ovo simptomi koji ukazuju da imate problem sa vidom, tako da je najbolje da se uradi skijaskopija. U nastavku ćete videti kako izgleda ovaj postupak.

Postupak skijaskopije

Skijaskopija se smatra jednostavnom metodom koji vam može pomoći da odredite tačnu dioptriju koja vam je potrebna. Pre svega, treba znati kako pacijent treba da se pripremi za izvođenje skijaskopije. Najbolje bi bilo da pacijent ne dolazi sam, već da povede nekoga sa sobom jer širenje zenica će malo oslabiti vid pacijenta.

Osim toga, preporučuje se da pacijent sa sobom ponese naočare za sunčanje, jer će se verovatno javiti osetljivost na dnevnu svetlost.

Postupak skijaskopije se odvija uvek u mračnoj komori, a pre samog postupka u oko se moraju ukapati homatropin, atropin i tropikomid. Uz pomoć ovih kapi dolazi do proširivanja zenice oka. Ove tri vrste kapi se daju na svakih dvadesetak minuta, tako da će biti potrebno oko sat vremena da bi se zenica proširila.

Treba napomenuti da postoji i kompjuterski refraktometar koji služi za merenje dioptrije, ali on često nije dovoljan, pa je potrebno širiti zenice uz pomoć kapi koje smo naveli.

Nakon toga, potrebno je blokirati akomodaciju oka, kako bi se što preciznije odredila dioptrija.

Za vreme samog postupka skijaskopije potrebno je da lekar, odnosno oftalmolog, sedi preko puta pacijenta, a udaljenost između njih treba da bude oko jedan metar. Lekar koristi ogledalo kojim u oko pacijenta usmerava svetlost koja nastaje od svetiljke iza pacijenta. Potrebno je da pacijent neko vreme (u pitanju mogu biti sekunde ali i minuti) gleda u svetlost koja je usmerena u njegovo oko.

Važno je da je pacijent spreman dovoljno dugo da gleda u svetlost, jer samo na taj način ovaj postupak se može uspešno obaviti. Međutim, ako se desi da je pacijentu dosta teško da gleda u svetlost, onda je potrebno koristiti anesteziju, ali to se veoma retko koristi.

Kroz otvor na ogledalu lekar posmatra kako se odraz svetlosti iz zenice kreće i pritom se koriste različita sočiva, sve dok se ne dođe do veličine refrakcije. Na taj način se dolazi do onih sočiva koja pacijentu omogućavaju da ima najbolji i najoštriji vid.

Cena skijaskopije

Što se tiče zakazivanja skijaskopije u državnim bolnicama, pacijenti obično moraju da čekaju dva-tri meseca, a nekada čak i više. Zato se danas sve više pacijenata odlučuje za privatne klinike i oftalmološke ordinacije, na kojima za kratko vreme mogu da zakažu i obave postupak skijaskopije.

Što se cene ovog postupka tiče, ona varira od jedne do druge ordinacije, ali smatra se da se ona kreće negde od 1000 do 3000 dinara.

Sponzorisano:

loading...
Loading...