Lifestyle

Hranilica za bebe – koju odabrati, vodič za kupovinu, cena

Šta je najvažnije za pravilan izbor hranilice za bebu?

Dete sa navršenih 4-6 meseci života, normalno prelazi na dodatnu, nemlečnu ishranu i tada je pravo vreme da se razmisli o kupovini nove ili pak polovne hranilice za bebu, a što već u velikoj meri zavisi od finansijskih mogućnosti roditelja.

Većina roditelja ipak smatra da je hranilica za bebe, pored dečijih kolica, jedna od najboljih i najisplativijih investicija, a kada je u pitanju dodatni i ne tako mali trošak koji iziskuje sva ona u manjoj ili većoj meri „neizostavna“ i preko potrebna oprema za njihove mališane.

Pre svega prilikom izbora „one prave“ hranilice za dete, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko ključnih stvari, kod nabavke ove vrste dodatne opreme za bebe:

Bezbednost hranilice – kako je dete u uzrastu od 6 meseci već veoma fizički aktivno, sklono je i intenzivnom „istraživanju“ okoline, puzanju tj bauljanju po celom stanu, ali isto tako i čestim padovima i posledičnim povredama.

Obzirom da u većini slučajeva, dete ovog uzrasta (od 6-9 meseci), još uvek nije sposobno da samostalno i bez dodatnog oslonca sedi, veoma je važno da hranilica bude stabilna, anatomski oblikovana, da ima sposobnost podizanja i spuštanja sedišta i naravno sigurnosne pojaseve (kojima se beba, koja se veoma često vrpolji, na izvestan način fiksira i sprečava da iz hranilice ispadne); takođe je veoma važno i to da hranilica ne bude suviše laka i da nema sklonost da se sama po sebi „prevrne“ prilikom sedenja u njoj i hranjenja nemirnog deteta;

Funkcionalnost hranilice – druga veoma bitna stvar kod izbora hranilice za bebu je njena praktičnost, a koja podrazumeva mogućnost jednostavnog sklapanja/rasklapanja i samim tim lakog odlaganja hranilice, kada beba završi sa obrokom.

Takođe, materijal kojim je obloženo sedište i naslon hranilice, treba da bude lak za održavanje (u smislu lakog skidanja i pranja u mašini za veš, ili pak jednostavnog „brisanja“ krpom a koja je pre toga natopljena odgovarajućim sredstvom za dezinfekciju, koje nije štetno po bebu i njeno zdravlje). Deca u ovom uzrastu, sklona su da slučajno ili pak i namerno (naročito ako je u pitanju hrana koju baš i ne vole da konzumiraju), naprave fleke po „celoj hranilici“, a koje pored toga što mogu biti veoma teške za čišćenje, predstavljaju i izvor hrane za brojne bakterije i parazite iz okoline i time direktno mogu ugroziti zdravlje deteta.

Iz tog razloga je i najbolje, da materijal sedišta i naslona hranilice, bude „nepromočiv“ odnosno vodonepropustan ili vodootporan (tako da se prosuta tečnost ili hrana samo jednostavno prebriše krpom), da bude „presvučen“ određenim i sve popularnijim anti-bakterijskim slojem materijala, ili pak kako je već napomenuto da ima dodatnu funkciju skidanja sa podloge i pranja u veš mašini.

Tacna sa koje beba uzima hranu, i na kojoj stoji njena omiljena flašica sa vodom i posudica iz koje jede, a koja predstavlja sastavni i neizostavni deo svake hranilice, treba pre svega da bude bezbedna za upotrebu odnosno da nema oštre ivice, neravne ili izbočene delove na koje beba može lako da se povredi.

Pored bezbednosti, „tacna hranilice“ treba da bude i funkcionalna, a najbolje je da bude od posebnog materijala (sve češće se u svetu i kod nas koriste posebne, i veoma bezbedne i lake silikonske tacne, kako zbog štetnosti plastike sa jedne strane, tako i zbog veoma jednostavnog održavanja pomenutih silikonskih elemenata), kao i da ima funkciju, koja omogućava da se tacna može skinuti i ponovo brzo i jednostavno „montirati“ na hranilicu kada je to potrebno. Takođe, ništa manje bitna, nije ni činjenica koja govori o zdravstvenoj bezbednosti tacni za hranilice, pa je najbolje izabrati one koje se lako čiste, koje su izrađene od hipoalergijskih materijala i one koje imaju poseban sloj koji deluje „antistatički“ odnosno, koji suzbija sakupljanje čestica prašine na površini tacne, a pod dejstvom statičkog elektriciteta.

Kod velike većine hranilica za bebe, pomenuta tacna ima i dodatnu sposobnost podizanja/spuštanja, što sa jedne strane predstavlja idealno rešenje jer se tako hranilica može prilagoditi uzrastu i visini deteta, a sa druge strane pored pomenutih sigurnosnih pojaseva, predstavlja i dodatno osiguranje koje sprečava eventualno „ispadanje“ deteta iz hranilice kada roditelji na „dva minuta“ odvrate pogled od njih.

Hranilica treba da bude udobna za dete i da odgovara uzrastu deteta – bilo da je u pitanju nova ili pak polovna hranilica za bebu, veoma je važno da ona svojim anatomskim karakteristikama i veličinom uopšte, odgovara uzrastu deteta koje u njoj sedi, ili se pak nalazi u polu-sedećem položaju (ako su u pitanju deca uzrasta od 6-9 meseci, a koja kako je već napomenuto nisu sposobna da sede samostalno i bez oslonca).

loading...

Takođe, kako je već više puta napomenuto, zbog uzrasta u kome beba ili pak malo dete sedi u hranilici, a koje predstavlja jedan od najznačajnijih i u isto vreme najkritičnijih perioda, za pravilan rast i razvoj kako osteo-muskularnog sistema tako i razvoja deteta uopšte, hranilica treba da bude anatomski oblikovana, udobna i komforna za dete.

Nešto starija deca, hranilicu mogu da koriste i kao svoj dodatni kutak za igru, crtanje ili pak bilo koju drugu aktivnost koja im prija, a koja roditeljima daje barem nekoliko trenutaka slobodnog vremena koje mogu da iskoriste za obavljanje kućnih ili drugih neophodnih poslova, ili pak za relaksaciju uz omiljenu seriju ili šoljicu kafe.

Takođe je veoma bitno napomenuti, da se kod većine hranilica, njena visina i dimenzije u današnje vreme tako uklapaju, da ona nakon završetka perioda tj doba odojčeta (odnosno uzrasta do kraja prve godine života), u uzrastu malog deteta koji zatim sledi može iskoristiti i kao prava stolica u kojoj mali član porodice, ravnopravno sedi za stolom i obeduje sa ostalim ukućanima.

Cena hranilice za bebe ne treba da bude previsoka – iako u današnje vreme, postoje i takozvane ekološke hranilice za bebe, a koje su u potpunosti izrađene od najkvalitetnijih prirodnih i organskih materijala, hranilica je deo opreme koju će dete svakako da „preraste“, tako da ukoliko neko nema nameru da svoju hranilicu kasnije preproda kao polovnu, ili da je pak pokloni ili sačuva za svoje drugo dete, nema nikakve potrebe da za ovaj komad izdvaja suviše velike sume novca.

Postoje međutim i one osobe koje hranilice za bebe smatraju veoma važnim „delom nameštaja“, pa ovaj deo bebi-opreme, biraju ne prema ceni već prema tome kako će im se isti uklopiti u enterijer, i kako će njihovi prijatelji biti oduševljeni kada takav „stilski“ efekat primete.

U narednim redovima ovog teksta ćemo pokušati, da damo preporuku za neke od kvalitetnijih ali u isto vreme i cenovno pristupačnih hranilica za bebe.

Vodič za kupovinu hranilice za bebu

Hauck stolica za hranjenje beba – Mac Baby Animals

Prema specifikaciji proizvođača, ova hranilica za bebe, je veoma laka ali u isto vreme i dovoljno stabilna i sigurna za bezbednu upotrebu, i može se koristiti za ishranu beba od njihovog najranijeg uzrasta (najpogodnija je za decu uzrasta od 6 meseci i do 15 kg telesne težine).

Hranilica poseduje udoban anatomski naslon sa nagibom od približno 97°, sigurnosne pojaseve i navlaku za naslon i sedište koja se može skidati i lako održavati pranjem u veš mašini. Tacna za hranu je izrađena od plastike, ima udubljenje za odlaganje flašice i dovoljno je komforna i prostrana za upotrebu. Hranilica ima mogućnost sklapanja nakon upotrebe, tako da se može odložiti i time zauzima veoma malo prostora u bilo kom domu.

Dimenzije hranilice su 74 x 55 x 93 cm, anjena cena se kreće oko 6500-7000 dinara.

Bertoni hranilica za bebe – Elite Blue Baby

Ova hranilica za bebe, pored zanimljivog dezena, a koji odlikuje i hranilice ovog brenda iz drugih proizvodnih linija, odlikuje se i mogućnošću podešavanja visine (a što je čini pogodnom za postavljanje uz sto kada beba malo odraste), kao i veoma praktičnom sposobnošću potpunog skidanja tacne za hranjenje.

Između ostalog, dizajn ove hranilice obogaćen je točkićima koji olakšavaju njeno pomeranje, ali joj ni najmanje ne narušavaju stabilnost; takođe hranilica ima i dve tacne od kojih se i donja može i skinuti i podešavati po visini/dubini; naslon hranilice je pokretan i takođe se može podešavati po potrebi i prema uzrastu deteta, a poseduje i ugrađene sigurnosne pojaseve koji dodatno pojačavaju njenu bezbednost.

I ova hranilica ima sposobnost sklapanja i podešavanja visine, a navlake na sedištu i naslonu su izrađene od materijala koji se lako održava i ima nepromočivi PVC sloj, koji pruža dodatnu zaštitu i nepromočivost prilikom hranjenja.

Cena ove hranilice je takođe dosta pristupačna i iznosi oko 9300-10000 dinara.

CAM hranilice za bebe – pione i istante

Prema specifikaciji proizvoda, hranilice su namenjena za decu uzrasta od 6-36 meseci, odlikuju se sposobnošću podešavanja visine u čak 6-7 nivoa i poseduju 4 nivoa podešavanja nagiba naslona.

Upravo zahvaljujući mogućnosti podešavanja nagiba naslona za leđa (a koji se može u potpunosti spustiti, tako da beba zauzme ležeći položaj), kao i opciji potpunog rasklapanja hranilice, CAM istante hranilica se od rođenja deteta pa do navršenih 9 meseci, može koristiti i kao nosiljka ili ljuljaška (njihalica) za bebe.

Hranilica ima 3 tacne za hranjenje, anatomski oblikovano sedište i naslon na koji su pričvršćeni sigurnosni pojasevi, a koji poseduju 5 sigurnosnih tačaka za fiksiranje bebe prilikom hranjenja.

CAM hranilice su veoma stabilne, i imaju zadnje točkiće sa kočnicama za veću i dodatnu sigurnost i sprečavanje prevrtanja; dimenzije hranilice su 62 x 84 x 109 cm, a ukupna težina iznosi oko 9-10 kg.

Dizajn svake CAM hranilice je pažljivo osmišljen, ergonomski i anatomski, a cene se kreću u rasponu od oko 14000 dinara (za jeftiniju pione hranilicu) pa do 22000 dinara (za istante liniju koja je novijeg datuma proizvodnje).

Chicco 2 u 1 hranilica za bebe – Polly

Ova hranilica je namenjena za decu uzrasta od 6 meseci i do 15 kg težine; ima mogućnost podešavanja visine na 7 nivoa, kao i mogućnost podešavanja naslona za držanje stopala.

Hranilica takođe ima i sposobnost podešavanja naslona za leđa, anatomski oblikovano sedište i sigurnosne pojaseve koji su pričvršćeni za naslon; poseduje dva zadnja točkića (sa kočnicama), a koji omogućavaju i lakše pokretanje hranilice, ali i povećavaju njenu sigurnost i sprečavaju mogućnost eventualnog prevrtanja.

Dimenzije Chicco hranilice su 63 x 82 x 104 cm, a njena cena se kreće oko 17500-18000 dinara.

Peg Perego hranilica za bebe – Siesta

Nova, i samim tim nešto skuplja linija stolica za hranjenje beba, poznate marke Peg Perego je višefunkcionalna, anatomska i udobna hranilica za bebe, ali i ležaljka za novorođenčad, po potrebi.

Hranilica ima podesivu visinu u čak 9 položaja, naslon za leđa se podiže/spušta u 5 nivoa, a oslonac za noge se može menjati u 3 pozicije; Peg Perego Siesta hranilica ima dve podesive tacne (gornju manju i donju veću), a koje se po potrebi mogu u potpunosti skinuti i čak prati i u mašini za sudove; sedište hranilice je anatomski oblikovano, i kao i naslon je presvučeno navlakom od eko kože koja se lako održava; hranilica ima ugrađene sigurnosne pojaseve i točkiće na nogarima koji se mogu zakočiti, a što joj dodatno povećava nivo sigurnosti.

Siesta hranilica se može u potpunosti sklapati i rasklapati, a već prema potrebi; ukupna težna hranilice je oko 10 kg a njena cena se kreća oko 24000 dinara.

Sponzorisano:

loading...
Loading...