Zdravlje

Kako brzo zaspati – saveti za brzo uspavljivanje

Svako od nas se, barem jedanput u svom životu, susreo sa nesanicom. Okretanje po krevetu, misli koje samo tutnje po glavi, nervoza…svanulo je a sna nigde. Da li vam je poznato?

Ako jeste, sigurno znate da to nije nimalo prijatan osećaj, štaviše, smatra se da je nesanica, ukoliko se često dogadja, jedan od težih problema sa kojim moramo da se suočimo i pronadjemo rešenje.

Kvalitet našeg sna mnogo utiče na nivo naše energije tokom dana, jer se tokom spavanja naša energija obnavlja, te naše telo okrepljuje. Pa tako, ukoliko noću ne spavamo dovoljno (6-8h) sutradan se možemo osećati jako iscrpljeno i bezvoljno. To nas dovodi u začarani krug, iz kojeg se mogu javiti simptomi poput depresije i slično.

Osim mentalnih nedostataka koje nam nedostatak sna pruža, jasno je da osećaj manjka energije ne dozvoljava da obavljamo svakodnevne obaveze, jer se upravo osećamo iscrpljeno, te tako utiče i na naš fizički izgled. Ukoliko duži vremenski period imamo problema sa snom, mogu se javiti nesavršenosti na našoj koži, kao što su podočnjaci, osipi, bore, i tako dalje.

Takodje, nedostatak sna utiče na funkciju naših organa, jer je i njima potrebna energija za pravilan rad i vitalnost.

Te tako, jasno je da nedostatak sna utiče na naše celokupno zdravlje. Zbog toga je od izuzetne važnosti rešavanje problema insomnije, odnosno nesanice i lošeg kvaliteta sna.

Pojedini ljudi pokušavaju da nadoknade propušteno spavanje noću, tako što dremaju danju. A to je upravo to, dremanje, i ništa više od toga. Tokom spavanja preko dana, naše telo se ne puni energijom kao što to radi noću, štaviše, on samo remeti kasnije spavanje, tako što noću šalje signale mozgu da smo odmorni, i ponovo nema spavanja.

Na taj način možete se vrteti u krug, jer se popodnevna dremka nastavlja a noćno spavanje i dalje izbegava. Zbog toga morate prekinuti to, te uz par tehnika rešiti problem sa nesanicom. Ukoliko redovno praktikujete sledeće metode, radovaćete se svakom odlasku u krevet, i svakom budjenju!

Zbog čega ne možete da zaspite?

Da počnemo ispočetka… Prvo pitanje koje morate da postavite je upravo to – Zašto ne mogu da zaspim? I na to pitanje, trebalo bi da odgovor pronadjete sami. Potrudićemo se da pomognemo.

Za odlaganje sna često je zaslužan stres, tačnije rečeno, on je uzročnik broj jedan kada je u pitanju nesanica. Pa tako, ukoliko ste danas imali naporan dan, puno obaveza ili odredjeni problem koji vas muči i opterećuje vaš um, jasno je da san neće tako lako doći.

Budite iskreni prema sebi, te, ukoliko se dogodilo tokom dana nešto što vas je opteretilo, odvojite pet minuta vremena i dobro razmislite o tome. Pokušajte da sve misli koje vas opeterećuju, a koje su vezane za taj problem, ili probleme, promislite tokom dana i uveče krenete na spavanje čistijih misli.

Kada budete rešili ovaj korak, svaki sledeći će biti samo lakši, a možda će vam već ovaj prvi biti od pomoći.

Osim tih nekih mentalnih stvari, nesanica može biti uzrok neke bolesti, ili samog opterećivanja organizma hranom ili pićem.

Pa tako, ukoliko ste upravo jeli i krenuli na spavanje, znajte da je nesanica moguć ishod. To se dešava zbog toga što organizam troši energiju na varenje, a kako naš želudac uveče sporo vari može da vas optereti i napravi problem. Isto važi i za pića, naročito alkoholna i gazirana, za koje je takodje potrebno dosta energije kako bi organizam preradio, zbog velikog postotka šećera.

Gazirana, alkoholna i energetska pića i služe tome da nas održe budnim, pa je tako sam potez njihovog konzumiranja pre spavanja nelogičan, složićete se?

Kada su bolesti u pitanju, jasno je da ponekada možete imati nelagodu, u zavisnosti od toga koja bolest vas prati, pa sve to može podstaći nesanicu.

Još nešto, i to veoma intenzivno, utiče na pojavu nesanice. Nezdrav način života, koji zapravo uključuje sve gore navedeno, plus se pod to može računati preteran rad, tako da od umora ne može zaspati jer vas sve boli i opterećuje. Rad po smenama, prilikom kojeg se menja ritam organizma u potpunosti. Najveći prijatelj nesanice jeste treća smena, koja totalno remeti normalan ritam.

Sve to uveliko može uticati na kvalitet vašeg sna, pa tako, ukoliko ne možete uveče da zaspite, a to se ponavlja sve češće, dobro razmislite i potražite rešenje vašeg problema. Odnosno, najpre se suočite sa tim što vas koči, i to je već pola rešenja.

U tekstu dalje saznajte nekoliko tehnika, kako da brže zaspite, i vratite svoj organizam u normalan ritam spavanja…

loading...

Ishrana

U prethodnim rečenicama smo pomenuli šta sve može biti uzrok pojave nesanice, a sada ćemo ispisati malo detaljnije o tome kako da promenite loše navike, te uvedete one dobre koje će biti od pomoći.

Naime, prvo na šta je potrebno obratiti pažnju jeste ishrana. To je važno iz razloga što pre spavanja ne bi trebalo da konzumirate ništa što opterećuje vaš organizam. Tačnije, da biste uveče mogli mirno da spavate, 1-2 sata pre spavanja, trebalo bi da pojedete nešto što će vaš organizam lako da svari, te vas kasnije neće opterećivati.

Dakle, zaboravite na masnu, začinjenu hranu punu šećera i aditiva, takodje zaboravite na mahunarke, alkoholna, energetska i gazirana pića, jer je za njihovu preradu potrebno mnogo vremena. Pa tako, kada se najedete i legnete da spavate, vaš digestivni trakt i dalje ostaje budan jer mora da svari sve to, a ponestaje mu snage jer uveče sporije vari. I tako dolazimo do sporog i lošeg varenja, koje opterećuje čitav sistem organizma.

Sa druge strane, u krevet nije dobro ići ni gladan. To takodje opterećuje organizma i okupira vaše misli, te san ne dolazi.

Ono što preporučujemo jeste lagana hrana najmanje sat vremena pre spavanja. Osim što je bitno da bude lako svarljiva, trebalo bi da ta hrana sadrži dosta minerala, vitamina i proteina, koji će hraniti vaš organizam tokom noći, tako da se ujutru osećate sveže. Takodje, bilo bi dobro da hrana koju konzumirate pre spavanja sadrži melatonin (hormon koji opušta organizam i stvara osećaj pospanosti).

Takva hrana jeste svo zeleno povrće, zatim paradajz. Takodje gotovo sve vrste voća, a najviše banane, ananas i pomorandže. Uveče možete konzumirati i žitarice, od kojih najviše ovas i ječam, a takodje je poželjno uneti malo zdravih masnoća, putem maslinovog ulja ili ribe.

Hidratacija organizma

Pored zdrave hrane koju bi trebalo da unosite ukoliko želite da vaš organizam bude u balansu, i bez opterećenja, potrebno je unositi i dosta tečnosti tokom dana. Dehidriran organizam je često bez energije, opterećen je i slab.

Pa tako, dnevno unesite najmanje 1 litar čiste zdrave vode, kao i 1 litar tečnosti putem ishrane.

Namirnice koje su bogate vodom jesu krastavac, tikvice, karfiol, iceberg salata, celer, lubenica, jagode… Potrudite se da ove namirnice uvete u ishranu, a možete pojesti i voćnu salatu uveče, 2 sata pre spavanja. Na taj način ćete nahraniti i hidrirati vaš organizam, koji će kasnije moći da zaspi bez opterećenja. Isto važi i za salatu od povrća.

Čašu čiste, zdrave vode, popijte do pola sata pre spavanja, jer ćete time takodje hidrirati organizam koji se uveče neće buditi i tražiti vodu. Ako se pak probudite, možete popiti čašu vode i tokom noći, pa zbog toga uvek držite vodu pored kreveta.

Opuštanje

Sve u zavisnosti od toga šta vama predstavlja opuštanje, time se pozabavite uveče pre spavanja. Umesto da razmišljate o problemima, budete napeti i radite nešto što vam stvara nelagodu, pozabavite se stvarima koje vam pružaju mir i osećaj opuštanja.

Bilo da je to čitanje, pisanje, gledanje nekog zabavnog programa, ili topla kupka. Možda samo sedenje na terasi i otpuštanje misli, što se i preporučuje kao najbolji metod za relaksaciju.

Naime, meditacija, ili kako god da nazovete taj metod opuštanja, ima izuzetno pozitivan učinak. Potrebno je da odvojite 15 minuta, pronadjete mesto na kojem ćete biti sami, bez buke i ometanja. Tada sedite u položaj koji vam odgovara, zatim se koncentrišite na sadašnji trenutak. Svesno opuštajte deo po deo svog tela, gde ćete na kraju osetiti potpunu opuštenost. Pustite misli da teku, te ćete tako probrati one koje su dobronamerne, i one koje vam stvaraju nelagodu. Njih otpustite, a dobre zadržite i idite sa njima na spavanje.

Topla kupka će vam takodje pomoći da opustite vaše mišiće, a samim tim i vaš organizam. Tokom kupke možete poneti svoju omiljenu, zabavnu knjigu, a možete i gledati neku zanimljivu emisiju. Možete jednostavno uživati u trenutku, tako što ćete razmisliti o današnjem danu, i otpustiti sve ono što vas je zabrinjavalo (nalik meditaciji).

U toplu kupku dodajte aromatično ulje ili biljke, a možete nabaviti sjajne kupke koje će dodatno stimulisati vaše nerve i mišiće, i potpuno ih opustiti. Probajte, ovo je jedan od najboljih načina da kasnije utone u čvrst i dobar san.

Prostor za spavanje

Zaista malo vremena posvećujemo svom prostoru za spavanje. Obično u spavaćoj sobi natrpamo sve potrebno i nepotrebno, jer smatramo da tu “samo spavamo”. A spavanje je zapravo najbitniji deo dana, jer se u tom periodu naš organizam obnavlja i priprema za sutrašnji dan.

Pa tako, posvetite više pažnje svom prostoru za spavanje. Potrudite se da vaša spavaća soba uvek bude uredna, jer to unosi mirnu energiju u nju. Haos i razbacane stvari predstavljaju vašu razbacanu energiju, a sve to dovodi do lošeg kvaliteta sna.

Raspored u sobi nije nužno odredjen, već predstavlja vas i vašu intimu. Neka stvari budu složene i rasporedjene onako kako vama najviše odgovara.

Takodje je bitna temperatura sobe, pa tako neka uvek bude tačno onakva kakva vam prija. Hladnoća, ili pak toplota, takodje mogu uticati na kvalitet vašeg sna. Bilo da se budite u toku noći jer vam je hladno, ili vruće, to svakako nije dobro.

Zbog toga redovno provetravajte vašu sobu, podesite temperaturu onako kako vam odgovara, i još jedna bitna stavka jeste udobna posteljina.

Dakle, uvek spavajte na posteljini koja ugodno miriše i koja vam je udobna. Ukoliko je leto, birajte svilene i lagane materijale koje će rashladjivati organizam. Tokom zime, opet, birajte materijale koji će zadržavati toplotu vašeg tela.

Sve to veoma je važno, jer ponekada mala stvar može da stvori nervozu i pretvori vaše veče u propast. Te tako, pozabavite se svim detaljima koji mogu biti od pomoći.

Neki od tih detalja mogu biti loše podešena svetlost, odnosno prejaka, zatim mogu biti električni uredjaji koji ispuštaju neke zvukove ili trepere. Sve u zavisnosti od osobe do osobe, neko će lakše zaspati uz laganu muziku i malo svetlosti, dok neko drugi zahteva potpuni mrak i tišinu.

Prilagodite prostoriju u kojoj spavate onako kako vama odgovara, i kvalitetan san je zagarantovan.

Vreme

I za kraj, jedna od takodje veoma bitnih stvari jeste vreme spavanja, odnosno vreme kada odlazite na spavanje i budite se.

Pomenuli smo kroz tekst da je bitno ispratiti ritam spavanja, to jest, da biste lakše zaspali svako veče, potrebno je da ležete i budite se otprilike u isto vreme. Kada se vaš organizam navikne na odredjeni period, on će kasnije funkcionisati prema tome.

I ne samo to, ishrana i životne navike trebalo bi da se odvijaju u otprilike isto vreme svakog dana, jer to pomaže organizmu da ostane u balansu.

Dakle, da biste svako veče uspeli sa lakoćom da zaspite, barem tri dana za redom ležite i budite se u isto vreme. Pokušajte da doručkujete, ručate i večerate takodje prema odredjenom ritmu, i primetićete kako se vaš organizam polako vraća u balans.

Neko najbolje vreme za spavanje jeste od 22h-06h, a vi to možete pomeriti sat, dva. Nemojte spavati ispod 6 sati, ali ni preko 8 jer se i na taj način organizam opterećuje.

…Ostaje na vama da isprobate i uporedite odredjene metode, pa kako je svako od nas različit, prijaće mu različite stvari. Ipak postoje neke stvari koje svačiji organizma voli, a to su svakako zdrave životne navike.

Sponzorisano:

loading...
Loading...