Zdravlje

Estetska rehabilitacija i popravka zuba

Popravka zuba je najčešća intervencija stomatologa kod njegovih pacijenata. Najveći uzrok tome je karijes te stari i dotrajali amalgamski ispuni ili kako je se narodu nazivaju amalgamske ”crne” plombe. Osim što su vizuelno neprivlačne, mogu i prouzročiti određena oboljena. Ukoliko na zubima imate karijesa ili dosta amalgama, za sve vas postoji nekoliko dostupnih rješenja.

Medutim, prije odabira najbolje opcije, svi pokvareni zubi i/ili stari ispuni moraju se popraviti i biti potpuno zdravi.

Ovdje ćemo vam ukratko sve objasniti raspoložive mogućnosti za popravak pokvarenih zubi i zamjenu starih plombi (ispuna) uz kratko obrazloženje svakog postupka.

Medutim, važno je znati da katkad čak i nakon zamjene starog ispuna na preostaloj strukturi zuba mogu ostati oboljenja koje je potrebno izlječiti i prekriti kompozitnim ispunima ili  postavljanjem keramičkih Ijuskica ili krunica.

Šta je kavitet?

Karijes je termin koji se obično upotrebljava za kvar zuba. Najraniji znak pojavljivanja karijesne lezije (oštećenja) može biti pojavljivanje bijele mrlje na površini zuba.  Dok oštećenje nastavlja probijati caklinu, ona postepeno mijenja boju u smeđu i s vremenom postaje šupljina (kavitet). Kada nastane karijes, zubno tkivo i struktura zuba se ne mogu više obnoviti.

Da bi se zaustavilo daljnje propadanje zuba stomatolog mora karijes fizički odstraniti. Na mjestu odstranjenog karijesa nastao je kavitet (šupljina) koji se zatvara dentalnim ispunom ili plombom.

Dentalni  ispuni (plombe) zamjenjuju izgubljenu strukturu zuba zbog nastalog karijesa.Plombe mogu trajati godinama, međutim, zbog bakterija ili pritiska usljed žvakanja može doći do pucanja spoja izmedu zuba i ispuna pukne. Hrana i bakterije tada mogu ući u taj prostor između zuba i ispuna, te uništiti zdravu zubnu strukturu.

Tokom redovnog pregleda doktor treba utvrditi stanje ispuna i da li postoje naknadna oštećenja plombi. Ako je spoj zuba i plombe istrošen ili napuknut zub će se morati popraviti ili zamijeniti.

Zdravi zubi su lijepi zubi!

Kvar zuba možete izbjeći preduzimajći korake kojima sprečavate pojavu bakterija na svojim zubima:

 • Perite zube i koristite konac za zube svakodnevno. Posavjetujte se sa svojim stomatologom da vam preporuči odgovarajuću pastu i vrstu četkice.
 • Hranite se zdravo, osobito jedite namirnice od pune proteinskih vlakana, povrće te namirnice koje imaju male količine zasićenih masti i soli.
 • Izbjegavajte namirnice  koje  sadrže  mnogo šećera, osobito ljepljive,  slatke namirnice kao što su karamele ill tvrdi bomboni, jer zadržavaju duže šećer u kontaktu s zubima i time prave više štete.

POPRAVKA ZUBA – RJEŠENJA

Rješenje za pokvarene zube možete naći u primjeni sljedećih dentalnih nadomjestaka zuba:

 • Srebrni amalgam
 • Kompozitni ispuni
 • Inlay i onlay keramički ispuni
 • Keramicke ljuskice
 • Keramičke krunice

Srebrni amalgam

Karijes se može sanirati srebrnim amalgamskim ispunom (tzv. crna amalgamska plomba). lako se smatram jednostavanim i ekonomski prihvatljivim rješenjem, većina pacijenata ga ne smatra dobrim estetski rješnjem. Amalgam se često može vidjeti dok se smijete iii govorite čak i kod stražnjih zubi.

Prednosti amalgamskog ispuna su:

 • jednostavno postavljanje
 • ekonomski prihvatljivo rješenje
 • dug vijek trajanja (do 10 godina).

Nedostaci su:

 • vidljivost metala u ustima
 • promjena boje zuba
 • korozija metala
 • sadrži živu
 • provode toplotu i hladnću
 • neprikladni za velike kavitete.

Kompozitni ispuni

Kompozit ispun u boji zuba (tzv. bijela plomba) nudi estetski prihvatljivije rješenje  ispunjavanju kaviteta. Kompozitni ispun može biti najbolje rješnje ako:

 • stavljate kompozitni ispun na području koje je vidljivo tijekom smijanja ili govora (frontalni zubi)
 • želite prihvatiti opciju koja je manjeg vijeka trajanja i manje otporna na trošenje i promjenu boje
 • želite zadržati, što je više moguće, prirodne strukture zuba.

Inlay i onlay keramički ispuni

Inlej ili onlej keramički ispuni su dugoročno rješenje restauracije velikih kaviteta. Inlej ili onlej najbolje rješenje ako:

 • nije vam problem potrošiti više novca da biste dobili dugoročeno rješenje
 • veliki kavitet koji treba ispuniti i izbjeći obojenja zuba

Inlay i onlay su posebna vrsta ispuna koji se mogu praviti od kompozita, keramike ili zlata. Najčešće se koriste keramički ispuni. Osnovni nedostatak inlay i onlay je njihov visoka cijena u odnosu na kompozitne i amalgamske ispune. Danas se ovi ispuni preve brzo i efikasno uz pomoć CAD CAM sistema, tako da je skraćeno vrijeme njihovog postavljana na jednu posjetu stomatologu.

Istraživanja pokazuju da cementirani keramiči inlay i onlay mogu biti jednako snažni kao i prirodni zubi, čineći ih veoma dobrim izborom kada je u pitanju vioka etetika i čvrstoća strukture. Medutim, zbog krtosti keramike dodatni pritisak na zub može dovesti do njenog pucanja isto kao i kod prirodnog zuba.

Kompozitni ispuni nisu dugotrajni kao kompozitni inlay i onlay ispuni, ali su zadovoljavajuče estetsko i ekonomsko rješenje.

Ljuskice za zube

Keramičke ljuskice za zube (ljuspice, fasete ili viniri) su visokoestetsko rješenje za restauraciju prednjih zubi. Značajno su skuplje su od kompozitnih ispuna i zahtijevaju brušenje prednje cakline prirodnog zuba.

Keramičke ljuskice mogu biti najbolje rješenje ako:

 • imate prednje zube sa kvarom ili starim ispunima koji stvaraju obojenja
 • želite zatvoriti manje razmake izmedu prednjih zubi, tzv. dijastemu
 • nezadovoljni ste zbog ispuna koji neprestano dobivaju obojenja i prevše su vidIjivi
 • želite preobražaj osmijeha koji će popraviti oblik, te posvijetliti boju zuba.

Rezutat je osmijeh pun samopouzdanja koji je vidljiva prednost, osobito za osobu koja se bavi profesijom koja zahtijeva čest kontakt sa ljudima.

Keramičke krunice

Sa krunicama se mogu postići gotovo savršeni funkcionalni i estetski rezultati, kao i kod ljuskica. Krunice mogu biti najbolje rješenje ako:

 • imate znatan kvar zuba ili jako obojenje nakon uklanjanja velikog ispuna
 • želite najljepši i najdugoročniji mogući rezultat
 • spremni ste podnijeti veći trošak

Kad je potrebna krunica?

Krunice su dugoročna alternativa koja podrazumijeva brušenje zuba i pokrivanje ostatka keramičkom krunicom. Iako se uvijek želi zadržati struktura prirodnog zuba, ako je zub jako oštećen ili je ostao obojen nakon uklanjanja velikog ispuna, postavljanje krunice može biti najbolje rješenje za popravku zuba.

Kako dugoročno očuvati stanje ovih nadomjestaka?

Ništa ne traje vječno, uključujući dentalne ispune ili nadomjeske. Dentalni materijali  podložni su lomljenju i pucanju. Njihov vijek trajanja možemo značajno skratiti ukoliko škrgućemo zubima ili pregrubo četkamo zube.

Čak i obično žvakanje utiče na puknuće nadomjestaka. Materijali koji se upotrebljavaju za učvršćavanje ispuna i nadomjestaka na zube isto se tako mogu kvariti kad su izloženi oralnim izlučevinama tijekom duljeg vremena.

Ako imate dentalne ispune ili nadomjeske, izbjegavajte hranu koja može oštetiti veze izmedu nadomjestaka i zuba, kao što su bomboni, žvakaće gume, slatkiši i drugi Ijepljivi, rafinirani ugljikohidrati. Isto tako, pazite da ne stišćete ili škrgućete svojim zubima.

lako se to događa tijekom spavanja, isto se može dogoditi nesvjesno tijekom dana kad se koncentrišete ili ste napeti. Pitajte svog stomatologa za noćnu udlagu koju možete nositi tokom noći ili dana kako biste zaštitili svoje zube.

Sponzorisano:

loading...
Loading...