Zdravlje

Kako izabrati odgovarajuća dioptrijska stakla?

Dioptrijska stakla možemo razlikovati prema materijalu od kojeg se prave, pa su u ponudi dioptrijska stakla napravljena od pravog stakla i ona izrađenja od plastike. Ako su sačinjena od pravog stakla, nazivaju se još i mineralna stakla, dok su organska stakla napravljena od plastike.

Često se dovodi u pitanje kvalitet organiskih stakala i mnogi su u zabludi da su mineralna stakla kvalitetnija.

Prednost mineralnih stakala jeste da se ona teže mogu izgrebati od organskih, dok su plastična, odnosno organska stakla udobnija za nošenje, lakša. Zato se za dečije naočare preporučuju plastična stakla, jer se pri padi neće razbiti i tako će se izbeći moguće povrede kod dece.

Zaštitni slojevi za organska dioptrijska stakla

Sve više raste proizvodnja plastičnih stakala u svetu, pa se polako mineralna dioptrijska stakla prebacuju u drugi plan. Takav je slučaj i kod nas. Mana organskih stakala jeste lakše grebanje, ali ako se ugradi zaštitni sloj, onda nema razloga za brigu. Postoje dve osnovne vrste zaštitnih slojeva. To su HARD sloj i HMC sloj.

HARD sloj je potpuno nevidljiv i bezbojan, a HMC sloj, osim što sadrži zaštitu od grebanja, on sadrži i sloj poput zamagljivanja, smanjuje odbljesak, omogućava bolji noćni vid, sadrži hidro sloj koji ne zadržava vodene kapljice i sloj za lakše čišćenje. Iako je na prvi pogled HMC sloj neprimetan, iz određenih uglova se može primetiti da ima zelenkasto-ljubičasti odsjaj.

Na organska stakla mogu da se nanesu i posebni slojevi koji su se veoma dobro pokazači, pa se tako može dodati zaštitni sloj od UV zraka, protiv kompjuterskog zračenja i specijalni sloj protiv blještavila namenjen vozačima koji je danas na tržištu posebno tražen.

Preporuka za ljude koji nose naočare jesu plastična dioptrijska stakla koja imaju HMC zaštitu. Međutim, koliko je važan pravi izbor stakla, toliko je bitan i njihov proizvođač, ali i opticarska radnja u kojoj će se ugraditi stakla.

Ugradnja dioptrijskih stakala

Posebno je značajna ugradnja stakala u dioptrijski okvir. Ovaj proces se obavlja u optičarskoj radnji, a ako se ne izvrši pravilno onda i najbolja stakla mogu postati najgora. Brojni su parametri kojih optičari moraju da se pridržavaju kako bi se na adekvatan način staklo ugradilo, pa se zato mora pravilno odrediti, ako postoji tačan stepen cilindara, visina zenica i tačan razmak i sl.

Između ostalog, važno je i da staklo bude lepo i da dobro estetski bude ugrađeno, pa se mora voditi računa da se staklo ne okrzne ili zagrebe. Ovo se često dešava ukoliko je optičar nestručan ili kada optičarska radnja nije opremljena kvalitetnim mašinama i drugom opremom.

Mašine za izradu dioptrijskih stakala trebalo bi da budu posebno precizne kako bi završna obrada dioptrijskih stakala bila na visokom nivou. Dobar optičar  zna da su na prvom mestu preciznost i tačnost, a da bi se dobio kvalitetan proizvod neophodna je visoka stručnost i posvećenost poslu.

Naočare više ne služe samo za korekciju vida, već se one proizvode i da zadovolje estetske snadarde, ali predstavljaju i poseban modni aksesoar. Zahvaljujući novim tehnologijama stakla su tanja i lakša, a komfor pri nošenju naočara veći.