Zdravlje

Belo pranje kod žena – simptomi, uzrok i lečenje

Prisustvo vaginalnog sekreta, definiše se kao najnormalnija pojava koja se manifestuje u reproduktivnom periodu svake žene. Proizvodnja, tačnije lučenje vaginalnog sekreta, odvija se unutar vaginalne sluznice, odakle se vaginalni sekret oslobađa i prodire do spoljašnjosti vagine. Količina u kojoj se vaginalni sekret oslobađa iz unutrašnjosti vaginalne sluznice, ukazuje na zdravstveno stanje ženskih reproduktivnih organa, to jest na eventualno prisustvo specifičnih stanja ili zdravstvenih promena na koje je potrebno delovati odgovarajućom terapijom.

Ono što pored količine u kojoj se vaginalni sekret oslobađa iz unutrašnjosti vaginalne sluznice, takođe ukazuje na zdravstveno stanje ženskih reproduktivnih organa, jesu osobine koje se vezuju za gustinu, za boju i za miris vaginalnog sekreta koji dospe do spoljašnjosti vagine.

Konkretnije, ukoliko u regiji u kojoj se nalaze ženski reproduktivni organi, ne postoji ni jedan oblik zdravstvene promene, količina vaginalnog sekreta koji se svakodnevno oslobađa iz unutrašnjosti vaginalne sluznice je prilično svedena i u tom slučaju, vaginalni sekret je providan do tek blago, odnosno svetlo beličast, ima gustinu koja se može uporediti sa gustinom belanceta i nije praćen neprijatnim mirisom.

Uloga takvog, upravo opisanog vaginalnog sekreta, jeste da održi normalnu PH vrednost vaginalne sluznice i da samoj vaginalnoj sluznici, kao i svim organima koji su uključeni u sistem ženskih reproduktivnih organa, pomogne da održe sposobnost odbrane od uticaja najrazličitijih vrsta i oblika štetnih i patogenih mikroorganizama kao što su bakterije, gljivice ili virusi koji iz spoljašnje sredine mogu dospeti u unutrašnjost vaginalne sluznice i tada svojim prisustvom u njoj narušiti njenu normalnu PH vrednost, kao i zdravlje, to jest normalnu funkciju reproduktivnih organa.

Svako odstupanje od navedenih osobina vaginalnog sekreta, ukazuje na činjenicu da je poremećena normalna PH vrednost vaginalne sluznice i da postoji mogućnost prisustva određene infekcije ili oboljenja koje je zahvatilo određeni organ koji pripada sistemu ženskih reproduktivnih organa.

Osim prisustva različitih vrsta infekcija ili oboljenja koja su eventualno izražena na nekom od organa ženskog reproduktivnog sistema, na nastupanje promena koje se odnose na osobine vaginalnog sekreta, mogu uticati i različita druga specifična stanja koja su trenutno do trajno izražena u organizmu žene. O takvim stanjima, moći ćete da pročitate nešto kasnije, kroz sadržaj ovog teksta.

Kada količina i gustina vaginalnog sekreta postanu veće nego uobičajeno i kada boja vaginalnog sekreta postane promenjena, to su prvi znaci da je izraženo prisustvo takozvanog belog pranja, koje se stručno, tačnije medicinski naziva leukoreja.

Ukoliko želite da saznate više o tome koji su simptomi i uzroci pojave i prisustva belog pranja, ali i o tome na koje sve načine se prisustvo takvog problema može sanirati, to jest lečiti, nastavite sa čitanjem teksta.

Belo pranje – simptomi

Pojava kakva je belo pranje, odnosno leukoreja, može se prepoznati na osnovu manifestacije sledećih simptoma:

– Količina vaginalnog sekreta koji se oslobađa iz unutrašnjosti vaginalne sluznice, postaje primetno veća,

– Paralelno sa povećanjem količine vaginalnog sekreta, povećava se i gustina vaginalnog sekreta (u zavisnosti od konkretnog uzroka koji je doveo do pojave belog pranja, vaginalni sekret može postati ujednačeno gust ili grudvast),

– Nastupaju promene koje se vezuju za boju vaginalnog sekreta (vaginalni sekret postaje beo, žut ili čak svetlo zelenkast),

– Nastupaju promene koje se vezuju za miris vaginalnog sekreta (vaginalni sekret poprima izražen i neprijatan miris, koji se može opisati kao kiselkast miris ili kao miris koji potseća na miris ribe),

– Može doći do pojave svraba u genitalnoj regiji (manifestacija ovog simptoma nije obavezna),

– Može doći do pojave peckanja u genitalnoj regiji (kao i u slučaju prethodno pomenutog simptoma, manifestacija ovog simptoma takođe nije obavezna).

Ukoliko je belo pranje uzrokovano prisustvom jačeg oblika infekcije, može doći i do nastanka i do razvoja brojnih drugih, specifičnih simptoma koji su karakteristični za taj određen oblik infekcije, a koji prate pojavu belog pranja.

Takvi, specifični simptomi, mogu podrazumevati recimo pojavu bola koji nastaje prilikom mokrenja, pojavu osipa na povšini genitalne regije i slično.

Pomenuti i upravo opisani simptomi belog pranja, uglavnom nastaju naglo, mada se u određenom broju slučajeva mogu i razvijati postepeno. Ono što je pritom od velikog značaja da znate, jeste da se u zavisnosti od konkretnog uzroka koji je doveo do pojave belog pranja, mogu razlikovati načini na koje je izražena kombinacija gore navedenih i opisanih simptoma. Konkretnije, to znači da prisustvo određenih uzroka belog pranja, nije praćeno recimo neprijatnim mirisom vaginalnog sekreta, da prisustvo nekog drugog uzroka belog pranja, nije praćeno recimo pojavom svraba i slično.

Ipak, bez obzira na konkretan uzrok koji je doveo do pojave belog pranja, belo pranje je doslovno uvek praćeno promenom količine, promenom gustine i promenom boje vaginalnog sekreta. Svi ostali simptomi su promenljivi i mogu, ali i ne moraju se manifestovati.

Odmah po primećivanju pojave kakva je belo pranje, preporučljivo je da se obratite svom ginekologu i da dođete do jasno postavljene dijagnoze uzroka koji je doveo do pojave belog pranja.

loading...

Ukoliko to ne uradite i ukoliko pojavu belog pranja ignorišete, povlačite i prihvatate rizik da omogućite razvoj eventualno prisutne genitalne infekcije ili eventualno prisutnog oboljenja nekog od genitalnih organa.

Belo pranje – uzroci

Uzroci koji mogu dovesti do pojave kakva je belo pranje, zaista su brojni i međusobno se mogu drastično razlikovati.

Neki od takvih uzroka, povezani su sa prisustvom različitih oblika infekcija, od kojih su mnoge polno prenosive infekcije, dok su neki od takvih uzroka povezani sa prisustvom određenih oboljenja u reproduktivnom sistemu ili uopšteno u organizmu žene kod koje se simptomi belog pranja manifestuje.

Takođe, neki od uzroka koji dovode do pojave belog pranja, vezani su za prisustvo određenog, specifičnog stanja u organizmu žene.

Konkretnije, ovo su najčešći mogući uzroci koji dovode do pojave belog pranja:

– Prisustvo polno prenosive infekcije u genitalnoj regiji (takve vrste infekcija, povezane su sa delovanjem štetnih i patogenih oblika mikroorganizama kao što su bakterije, gljivice ili virusi),

– Prisustvo drugih oblika infekcija koje su izražene u genitalnoj regiji (takve vrste infekcija, takođe su povezane sa delovanjem štetnih i patogenih oblika mikroorganizama kao što su bakterije, gljivice ili virusi, ali su nastale nekim drugim putem, koji nije povezan sa stupanjem u nezaštićen i pritom rizičan polni odnos. Konkretnije, takve vrste infekcija mogu nastati usred ostvarivanja direktnog kontakta između regije ženskih genitalnih organa i neke bakterijama, gljivicama ili virusima zaražene površine, kao što je na primer površina ivice bazena, površina solarijuma, površina saune, površina peškira koji je prethodno upotrebila infekcijom zaražena osoba i slično),

– Prisustvo dijabetesa (u slučaju kada je u organizmu žene izražen dijabetes, veoma često može doći do nastanka i do razvoja genitalne kandidijaze koja predstavlja gljivičnu infekciju koja je povezana sa delovanjem gljivice koja se naziva kandida, a koja kada se prekomerno razmnoži u unutrašnjosti vaginalne sluznice uzrokuje nastanak belog pranja),

– Prisustvo zapaljenskog procesa koji je obuhvatio regiju materice,

– Prisustvo hormonalnog disbalansa u organizmu žene,

– Prisustvo dugotrajne upotrebe pilula za kontracepciju,

– Prisustvo upotrebe kontraceptivnog sredstva kakvo je spirala,

– Prisustvo dugotrajne upotrebe određenih vrsta medikamenata,

– Prisustvo dugotrajnog konzumiranja određenih vrsta namirnica koje oblikuju loš i jednoličan oblik ishrane koja ne podrazumeva optimalan unos vitamina, minerala i drugih nutritivno vrednih elemenata,

– Prisustvo dugotrajne izloženosti organizma stresu,

– Prisustvo hronično izraženog umora,

– Prisustvo hronično izražene nervne napetosti,

– Prisustvo poremećaja funkcije imunološkog sistema,

– Prisustvo menopauze,

– Prisustvo trudnoće.

Kao što iz upravo navedenih informacija i sami možete zaključiti, mogući uzroci nastanka pojave kakva je belo pranje, izuzetno su brojni i međusobno različiti. Međutim, kako svi od takvih, međusobno različitih uzroka mogu dovesti do nastanka i do razvoja istih ili bar izrazito sličnih simptoma, čim primetite pojavu belog pranja, poželjno je da se obratite lekaru, tačnije svom ginekologu, kako bi ste postigli jasno i nedvosmisleno otkrivanje uzroka.

U zavisnosti od jasno i nedvosmisleno otkrivenog uzroka koji je doveo do pojave belog pranja, zavisi i određivanje metoda lečenja belog pranja.

Na koji način se utvrđuje uzrok nastanka belog pranja?

Uzrok nastanka belog pranja, utvrđuje se na osnovu vršenja mikrobiološke analize uzorka vaginalnog sekreta. Da bi ste došli do obavljanja takvog postupka, potrebno je da se obratite svom ginekologu, koji će prilikom obavljanja uobičajenog ginekološkog pregleda, pristupiti uzimanju uzorka vašeg vaginalnog sekreta.

Osnovni cilj vršenja mikrobiološke analize uzorka vaginalnog sekreta, jeste da se ustanovi da li je u njegovom sadržaju izraženo prisustvo štetnih i patogenih mikroorganizama kakvi su bakterije, gljivice i virusi ili nije.

Ukoliko prisustvo takvih mikroorganizama jeste izraženo, ginekolog će vam nakon što pročita i protumači rezultate mikrobiološke analize, odrediti i prepisati adekvatnu terapiju medikamentima.

Sa druge strane, ukoliko se u okviru procesa vršenja mikrobiološke analize uzorka vaginalnog sekreta ustanovi da u njemu nije izraženo prisustvo bilo kog oblika štetnih i patogenih mikroorganizama, terapiju lečenja belog pranja ćete moći da sprovedete i bez upotrebe medikamenata i to na način koji ćemo pred sam kraj ovog teksta opisati.

Belo pranje – lečenje

Terapija medikamentima, koja se sprovodi u cilju saniranja, odnosno lečenja belog pranja, najčešće se sastoji iz upotrebe vaginaleta ili iz upotrebe odgovarajućih kapsula. Tip, tačnije vrsta vaginaleta i tip, tačnije vrsta kapsula, određuje se u skladu sa vrstom mikroorganizama čije je prisustvo ustanovljeno u sadržaju vaginalnog sekreta.

Ukoliko u sadržaju vaginalnog sekreta postoje štetne bakterije, biće potrebno da upotrebite vaginalete ili kapsule koje pripadaju grupi antibiotika, a ukoliko se u sadržaju vaginalnog sekreta nalaze štetne gljivice (kao što je kandida recimo), biće potrebno da upotrebite medikamente (najčešće vaginalete ili masti za lokalnu primenu) koje pripadaju grupi antimikotika. Ukoliko se u sadržaju vaginalnog sekreta nalaze virusi, ginekolog će vam prepisati neke od vaginaleta koje pripadaju grupi antivirotika. Tip, tačnije vrsta takvih vaginaleta, zavisi od konkretne vrste virusa čije je prisustvo otkriveno u sadržaju vaginalnog sekreta.

Pritom, u periodu sprovođenja terapije medikamentima, ne sme se kombinovati više različitih vrsta medikamenata koji pripadaju istoj grupi, jer u tom slučaju, može doći do “sudaranja” njihovih sastojaka i do pojave kontraindikacija ili do poništavanja njihovog delovanja. Iz tog razloga, izbor takvih vrsta medikamenata, uvek prepustite svom ginekologu ili eventualno farmaceutu.

Ukoliko u toku procesa vršenja mikrobiološke analize vaginalnog sekreta nije ustanovljeno prisustvo štetnih i patogenih mikroorganizama u njegovom sastavu, lečenje belog pranja možete sprovesti i bez upotrebe medikamenata i to na sledeći način:

Povedite računa o učestalosti i o načinu održavanja higijene intimne regije. Konkretnije, na svakodnevnom nivou, obavezno se tuširajte minimalno jednom, a poželjno je i više puta i pritom, kada je u pitanju intimna regija tela, u toku tuširanja koristite isključivo blaga sredstva koja su namenjena intimnoj higijeni i koja kao takva neće narušiti normalnu PH vrednost vaše vaginalne sluznice.

Nakon tuširanja, obavezno obucite veš koji je proizveden od 100% pamuka i takav veš nikako nemojte zamenjivati vešom koji je proizveden od sintetičkog materijala. Takođe, obratite pažnju i na model veša i nemojte nositi tanga modele.

Nakon svakog vršenja nužde, nemojte izostaviti da intimnu regiju isperete mlakom vodom ili koristeći umereno topao čaj od kamilice ili od žalfije.

Istovremeno, potrudite se da u svoju ishranu uvrstite što više različitih namirnica, a posebno onih koje doprinose poboljšanju funkcije imunološkog sistema. Iz upotrebe, izbacite hleb i druge proizvode na bazi belog brašna, mleko i sve proizvode proizvedene od mleka, masne namirnice, pirinač i šećer kao i namirnice koje sadrže visok procenat šećera u svom sastavu.

Uz sve to, što je više moguće izbegavajte stresne situacije i uopšteno situacije koje vas mogu dovesti do stanja nervne napetosti ili nervne razdražljivosti. Produžite vreme koje provodite spavajući i pojačajte unos vode u organizam.

U vreme trajanja menstrualnog ciklusa, umesto higijenskih uložaka, počnite da koristite tampone i njih, što redovnije (na svaka dva do tri sata) menjajte kako bi ste sprečili predugo zadržavanje krvi u unutrašnjosti vaginalnog kanala. Takođe, u vreme trajanja menstrualnog ciklusa, povećajte učestalost tuširanja.

Sponzorisano:

loading...
Loading...