Zdravlje

Femisan a kapi – upotreba, sastav, iskustva i rezultati

Prirodne Femisan A kapi su mešavina različitih lekovitih biljaka bez ikakvih konzervanasa ili hormona, koje služe za prevenciju i lečenje raznih učestalih ženskih problema vezanih za reproduktivno zdravlje. Ove kapi se preporučuju ženskom delu populacije različitih starosnih doba, kako onih u pubertetu, tako i onih u menopauzi.

Glavni sastojci dijetetskih Femisan A kapi su biljke Calendulae flos, Geranii robertiani herba, Polygoni herba, Petroselini fructus, Millefolii herba i Alchemillae folium.

Kapi se rastvaraju u čaši vode i to po 30 kapi, a piju se ili dva ili četiri puta na dan, pre jela. Pauza se pravi nakon dva meseca i to po dve nedelje, a lečenje treba da traje najmanje dva meseca i najduže osam meseci. Žene koje ove kapi koriste radi preventive, mogu uzimati po 20 kapi dva puta na dan.

Problemi sa cistama na jajnicima

Femisan A kapi se preporučuju svim onim ženama koje se nalaze u svom reproduktivnom periodu. Tegobe koje se u tim decenijama mogu pojaviti su raznovrsne i skoro da nema žene koja se sa nekima od njih makar jednom ne sretne.

Problem koji iskusi veliki procenat žena, pa čak i vrlo mladih devojaka jeste problem cističnih jajnika.

Ciste na jajnicima su zatvorene strukture nalik kesicama koje su ispunjene tečnom ili polučvrtsom supstancom. Ciste na jajnicima uopšte ne moraju izazivati nikakve znake ili simptome. Uglavnom su velike ciste one koje izazivaju znake i simptome poput:

  • bolova u abdomenu, karlici, koji se ponekad proširuju na donji deo leđa;
  • osećaj nadutosti;
  • osećaj povećanja abdominalnog obima;
  • osećaj hitne potrebe za pražnjenjem creva ili teškoće pri obavljanju velike nužde;
  • bol tokom seksualnog odnosa (dispareunija);
  • bol u donjem desnom ili levom kvadrantu stomaka;
  • mučnina i povraćanje.

Postoji mnogo različitih uzroka za pojavu cisti na jajnicima, kao što postoji i nekoliko različitih tipova cisti. Na primer, zna se da postoje folikularne ciste, tzv. čokoladne ciste, dermoidne ciste i ciste koje su posledica sindroma policističnih jajnika.

Većina cisti na jajnicima nije kancerozna. One se uglavnom dijagnostikuju ultrazvukom ili fizikalnim pregledom. Transvaginalni ultrazvuj je uobičajen način da se pregledaju ciste na jajnicima.

Lečenje cisti na jajniku zavisiće od uzroka pojavljivanja ciste i varira od posmatranja i praćenja, pa sve do hirurškog tretmana. Pucanje ciste je komplikacija koja ponekad dovodi do jakog bola i unutrašnjeg krvarenja. Pucanje ciste na jajniku obično izazove iznenadnu bol sa jedne strane.

Jajnici su inače par reproduktivnih žlezda kod žena koje se nalaze u karlici, po jedan sa svake strane materice. Svaki jajnik je veličine i oblika oraha. Ovarijumi ili jajnici proizvode jajašca i ženske hormone estrogen i progesteron. Oni su glavni izvor ovih ženskih hormona koji kontrolišu razvoj karakteristika ženskog tela, kao što su grudi, oblik tela i dlake. Oni takođe regulišu menstrualni ciklus i trudnoću.

Ciste na jajnicima su, kao što smo rekli, zatvorene strukture u obliku kesica koje sadrže tečnost ili neku polučvrstu supstancu. Cista je pretežno samo opšti termin za strukturu ispunjenu fluidom, koja može ili ne mora predstavljati tumor ili neoplazmu (novu izraslinu). Ako je tumor, može biti benigni ili maligni.

loading...

Šta može da izazove pojavu cisti i kakvi tipovi cisti postoje?

Folikularne ciste su najuobičajeniji tip koje nastaju rastom iz folikula. Folikul je normalna kesica ispunjena fluidom koja sadrži jajnu ćeliju. Folikularne ciste se formiraju kada folikul naraste više nego što je normalno tokom menstrualnog ciklusa i ne otvori se da ispusti jajnu ćeliju. Obično se folikularne ciste same od sebe reše tokom nastavka ciklusa. Folikularne ciste mogu da sadrže krv (hemoragične ciste).

Corpus luteum ciste su povezane sa menstrualnim ciklusom. Corpus luteum je deo tkiva unutar jajnika koji se pojavljuje nakon što jajna ćelija izađe iz folikula. Ako ne dođe do začeća, corpus luteum se normalno razlaže i nestaje. Međutim, on se može ispuniti fluidom ili krvlju i ostati u vidu ciste na jajniku. Obično se ova vrsta ciste nalazi samo na jednoj strani i ne proizvodi nikakve simptome, a rešava se spontano.

Čokoladne ciste. Endometrioza je stanje u kojem ćelije koje normalno rastu iznutra i oblažu uterus, tj. matericu izrastu na spolja. Jajnik je uobičajeno mesto za endometriozu. Kada endometrioza zahvati jajnik, oblast endometrijalnog tkiva može narasti i krvariti tokom vremena, formirajući cistu ispunjenu krvlju sa crveno-braonkasto obojenim sadržajem i koja se tada zove endometriom.

Sindrom policističnog jajnika je stanje koje karakteriše prisustvo brojnih malih cisti na oba jajnika. Ovo stanje je povezano sa brojnim hormonalnim problemima i jedan je od glavnih razloka neplodnosti kod žena.

Većina cisti na jajnicima se ne primeti i nestanu same od sebe, a da žena uopšte i ne zna da ih je imala. Kada ciste izazivaju simptome, bol u abdomenu ili karlici onda je to znak da se dogodila ruptura ciste, da je počela da raste i da se širi ili da se desilo krvarenje u cisti.

Pošto je većina cisti na jajnicima kod žena koje su u svom zrelom reproduktivnom periodu folikularnog tipa ili corpus luteum tipa, onda one nestaju prirodno za jedan do tri meseca. Ponekad se, naravno, dogodi da puknu i da izazovu bol. One su benigne i nemaju dugotrajne medicinske posledice.

Idealno lečenje ovakvog stanja zavisi od uzroka pojavljivanja cisti i od toga da li one proizvode simptome ili ne. Ženin uzrast, veličina cisti i njihov izgled na ultrazvuku, mogu pomoći da se odredi način lečenja. Postoji veliki broj prirodnih ili kućnih načina lečenja za tretiranje ovakvih cisti na jajnicima, među kojima se nalaze i kapi Femisan A.

Iskustva žena sa Femisan A kapima i cistama na jajnicima su uglavnom pozitivna. Jedna zadovoljna korisnica je imala cistu sa gušćim sadržajem i pregradom. Lekari su predlagali operaciju, ali je pacijentkinja već sama uzela Femisan A kapi i pila ih tokom naredna tri meseca. Kada je otišla na kontrolu, ciste više nije bilo.

Na koji način Femisan A kapi deluju?

Pošto su Femisan A kapi sastavljene od potpuno prirodnih sastojaka, tačnije mešavine tinktura različitih biljaka, ova savršena formulacija zapravo deluje pozitivno na više aspekata koji se povezuju sa ženskim reproduktivnim zdravljem. Sve biljke koje su ušle u sastav Femisan A kapi, zapravo imaju regenerišuće, spazmolitičko, protivupalno dejstvo, ali i mnoga druga dejstva.

Calendulae flos ili neven je biljka koja je neprocenjiva iz više razloga. Pre svega, neven je antivirusna biljka jer sadrži moćne antioksidanse koji pomažu da se ozdravi tkivo i ukloni inflamacija. Zahvaljujući flavonoidima ona štiti ćelije od oštećenja koja nanose slobodni radikali, kao i proinflamatorna jedinjenja poput C-reaktivnog proteina i citokina. Linoleinska kiselina u nevenu ima zaista moćne antiupalna dejstva, a uz to može sprečiti mišićne spazme i abdominalne grčeve.

Upravo iz ovih razloga, Femisan A kapi se preporučuju kod bolnih menstruacija, grčeva i spazama materice.

Ujedno, neven je poznat i kao preparat koji zaceljuje ranice, pa su Femisan A kapi preporučena tinktura za sve žene koje imaju problema sa ranicom na grliću.

Ranice na grliću materice

Postoji mnogo različitih stanja koja mogu pogoditi grlić materice ili cerviks. Ova stanja se kreću od blagih inflamacija pa sve do cervikalnog kancera. Simptomi su nekada prisutni, ali često ništa ne ukazuje na probleme.

Cerviks je donji deo materice koji se izdužuje do samog vrha vagine. Cerviks se često zove i vrat materice. Uzani prolaz, koji se zove cervikalni kanal ide od vagine do unutrašnjosti materice. Normalno, ovaj prolaz je zatvoren, ali dozvoljava da krv tokom menstruacije izađe napolje, kao i da spermatozoidi putuju unutra tokom seksa. Kada se žena porađa, ovaj kanal se otvara. Cerviks je prekriven dvema vrstama ćelija. Površina cerviksa je prekrivena ćelijama koje liče na kožu, a u samom tkivu se nalaze i sićušne žlezde koje proizvode sluz.

Kakvi simptomi se mogu pojaviti na cerviksu ili grliću materice?

Očigledno je da simpotmi koje možete iskusiti zavise od stanja koja se nalaze u pozadini problema. Simptomi mogu uključiti bol u donjem stomaku, vaginalno pražnjenje, abnormalno krvarenje (tokom seksa ili između perioda).

Većina problema sa grlićem materice se otkriva tokom pregleda, a uzroci se utvrđuju analizom brisa ili biopsijom.

Grlić materice često pogađaju infekcije bakterijama i virusima. Upala grlića materice se zove cervicitis. Najčešći simptom kod žena sa cervicitisom je vaginalno pražnjenje. Drugi simptomi mogu uključivati bol tokom uriniranja, bol u donjem stomaku i krvarenje između perioda. Infekcije cerviksa se obično dobijaju seksualnim putem. Najčešće seksualno prenosive infekcije koje pogađaju cerviks su gonoreja, klamidija, genitalni herpes, trihomonas, humani papiloma virus.

Bakterijska vaginoza nije seksualno prenosiva bolest. Ona je izazvana prekomernim razmnožavanjem normalnih bakterija u vagini.

Polipi na grliću materice

Polip je mala izraslina koja se pojavljuje na površini ili na unutranjem delu grlića materice. Polipi se javljaju kod 4 do 100 žena i to najčešće kod onih žena koje su u svojim 40-im i 50-im godinama. Mogu se javiti i u trudnoći. Neke žene imaju više od jednog polipa. Oni nisu kancerozni i ne prerastaju u kancer. Često ne izazivaju nikakve simptome i obično se primećuju samo kada uradite cervikalno testiranje ili ultrazvučni ginekološki pregled. Ako uzrokuju simptome onda se ti simptomi pojavljuju u obliku vaginalnog pražnjenja ili vaginalnog krvarenja nakon seksa ili između dva menstrualna krvarenja.

Femisan A kapi se identifikuju kao biljna tinktura koja se uspešno bori i protiv ovakvih zdravstvenih situacija.

Jedan od sastojaka Femisan A kapi je biljka stolisnik ili Millefolii herba. Esencijalna ulja ove biljke sadrže hemikalije koje se zovu proazuleni, kao i opopanaks za koji se zna da ima medicinska svojstva.

Biljka stolisnik i njena jedinjenja imaju jaka antibakterijska dejstva na ešerihije, stafilokoke, kandidu. Ona može smiriti svaku upalu sluzokože, lečiti gnojne procese, lečiti rane i zaustavljati krvarenje. Stolisnik je bogat taninima, gorkim materijama, vitaminom C, kalijumom i natrijumom. Zna se da ekstrakt koji se dobija iz lista ove biljke znatno može usporiti rast i razvoj patogenih materija zbog toga što tanini spreče da rana zagnoji. U narodnoj medicini je poznato da stolisnik može lečiti neredovne menstruacije kod devojaka, ali i valunge kod zrelih žena.

Pojava mioma, upala jajnika, belo pranje – svi ovi problemi bivaju ublaženi upotrebom biljke Millefolii herba koja se nalazi u Femisan A kapima.

Biljka virak ili gospin plašt (Alchemillae folium) čiji se ekstrakt nalazi u Femisan A kapima, dobro je poznata po svojim moćnim dejstvima kada je u pitanju ženska plodnost i harmonija među hormonima. Virak je bogat taninima, salicilnom kiselinom, esencijalnim uljima, gorkim supstancama i fitosterolima. Mnogi od sastojaka biljke, naročito tanini i gorke supstance imaju moć delovanja na balans u ženskom reproduktivnom sistemu.

Jedna od tradicionalnih upotreba ove biljke je u vezi sa jačanjem materice, smanjivanjem bola povezanog sa menstruacijom i astringentnog delovanja na uterus koji pomaže u slučajevima obilnog menstrualnog krvarenja.

Femisan A kapi imaju u poslednje vreme mnogo korisnica. Iskustva su različita. Mnogim ženama su Femisan A kapi otklonile ciste, uredile cikluse, pomogle u lečenju endometrioze, rešile akne na licu. Ipak, postoje i one pacijentkinje koje su iskusile povećanje broja cisti ili uvećanje mioma nakon terapijom Femisanom A.

Sponzorisano:

loading...
Loading...