Zdravlje

Biogaia kapi za bebe – upotreba, iskustva i cena

Šta su i zbog čega nastaju grčevi kod beba? Svega dve nedelje nakon rođenja veliki broj beba počinje da oseća grčeve i bolove u stomaku čiji je uzrok višak vazduha u digestivnom traktu kao i određene supstance koje se nalaze u majčinom mleku i izazivaju gasove i nadutost.

Ove tegobe nastaju jer se sistem za varenje kod novorođenčadi tek razvija u tom periodu zbog čega su grčevi najčešće prisutni do trećeg, četvrtog meseca, a nekada i do navršenih devet meseci u zavisnosti u kojoj meri je crevni trakt razvijen i koliko je beba intolerantna na mleko.

Bebama po pravilu tek od četvrtog meseca treba započeti davanje i druge hrane pored mleka i to postepeno kako bi se njihov organizam i digestivni sistem privikli na razne hranljive sastojke, supstance i ukuse. Postoje propisana pravila i preporuke čime se ishranjuju u kom mesecu života.

Grčevi i gasovi kod beba se uglavnom javljaju između dojenja s obzirom na to da je potrebno oko jedan sat da se majčino mleko svari, a bebe jedu često, po nekoliko puta na dan.

Pomenute tegobe je vrlo lako uočiti jer novorođenčad zbog probadajućih bolova i nadimanja koje osećaju plaču intezivno i jako, zacrvene se u licu od naprezanja i guraju instiktivno šake i stopala ka stomaku, a sve može biti propraćeno i blago povišenom temperaturom.

Za suzbijanje grčeva od davnina se koriste razni prirodni lekovi, zatim masaža trbušne regije i mnogi drugi tretmani, a u poslednjih nekoliko godina sve je češća primena kapi za grčeve kod beba koje su se pokazale kao efikasne s obzirom na to da se lako daju i rastvaraju u organizmu.

Ima mnogo različitih medikamenata te vrste, a jedan od njih su probiotske Biogaia kapi koje zahvaljujući svom sastavu i dobrim svojstvima zaista pomažu kod ublažavanja i lečenja grčeva.

Šta su Biogaia kapi, čemu služe i kako se koriste?

Biogaia su probiotske kapi koje crevnoj flori, koja je kod beba osiromašena i nerazvijena, obezbeđuju dovoljno živih aktivnih bakterija, koje pripadaju vrsti “Lactobacillus reuteri” –L.reuteri, a prvi put su tokom istraživanja uočene i izdvojene u humanom mleku bez toksičnih materija.

Ove bakterije stvaraju uravnoteženu crevnu floru što utiče na bržoi razvoj digestivnog trakta i bolje i bezbolnije varenje posebno kod novorođenčadi i male dece.

Prednosti ovih kapi su što mogu da se daju bebama od samog rođenja, prvenstveno zbog svog sastava ali i zbog lakog načina oralne suspenzije s obzirom na to da su u tečnom stanju i da se mogu uzimati same u kašičici ili sa hranom i pićima u koje se vrlo jednostavno nakapaju.

Sastav, doziranje, način upotrebe Biogaia kapi

Preporučena dnevna doza je 100 miliona aktivnih L.reuteri bakterija odnosno pet kapi.

loading...

Pre upotrebe bočicu sa kapima treba dobro da protresete, a potom da je nagnete pod uglom od 45 stepeni kako bi ih nakapali u kašičicu ili kao dodatak mleku, piću ili hrani. Nakon što to uradite udarajte lagano po dnu bočice kako bi višak kapi u poklopcu skliznuo u bocu.

Iako se kupuju bez lekarskog recepta u apotekama i do sada nema zabeleženih kontraefekata i reakcija sa drugim lekovima, hranom i pićima svakako treba da se konsultujete sa pedijatrom, koji će vam odrediti da li da koristite propisanu dozu ili možda veću ili manju s obzirom da je digestivni trakt kod beba mnogo osetljiviji i podložniji grčevima nego kod odraslih.

Biogaia kapi su neutralnog ukusa zbog čega su vrlo pogodne i za samostalnu upotrebu kao i za dodavanje jelima i napicima. Takođe, bakterije L.reuteri Protectis su odstojale u ulju i otporne su na dejstvo želudačne kiseline kao i antibiotika i drugih lekova.

Rok upotrebe nakon otvaranja Biogaia kapi je do 28 dana nakon otvaranja bočice koju treba čuvati na sobnoj temperature do 25 stepeni Celzijusovih. T

Takođe, prilikom upotrebe obavezno treba da vodite računa i ne dodajete ih vrućim pićima i jelima zato što visoka temperature oštećuje L.reuteri bakterije.

Ne postoji opasnost niti zabeleženi slučajevi predoziranja Biogaia kapima i jako je bitno da ih uzimate svakodnevno kako bi dejstvo bilo kontinuriano i bolje i kako ne bi izostalo. U slučaju da preskočite i zaboravite da popijete kapi nemojte da nadoknađujete prevelikim dozama jer efekat neće biti povećan jer delovanje kapi nije retroaktivno.

Pored pomenutih bakterija, ostali sastojci Biogaia kapi su suncokretovo i ulje triglicerida dok proteina može da bude u tragovima.

Kako deluju Biogaia kapi, koje su njihove prednosti?

Rezultati istraživanja pokazuju da L.reuteri bakterije štite sistem za varenje od tzv. loših bakterija. One se vezuju za sluzokožu i epitelne ćelije creva i stvaraju svoje kolonije u njima i ono što je bitno preživaljavaju u želucu i žučnoj kesi uprkos dejstvu kiselina. Te bakterije su jedina podvrsta Lactobacillus reuteri bakterija koja izlučuje reuterin – supstancu koja suzbija razvijanje štetnih mikroba i ne ugrožava druge dobre bakterije.

Biogaia ublažavaju opasnost od nastanka dijareje kod dece i takođe mogu da prorede učestalu retku i vodenkastu stolicu kod male dece koju prouzrokuje rotavirus. Pored toga ove kapi jačaju imunitet čime je umanjen rizik od prehlada i infekcija propraćenih groznicom kao što je grip.

Dejstvo Biogaia kapi ispoljava se već nakon nekoliko dana upotrebe što je najviše uočljivo kod beba i osoba koje imaju problema sa varenjem i nadimanjem. Ukoliko se istovremeno uzimaju lekovi koji stabilzuju funkciju digestivnog trakta i Biogaia kapi u tom slučaju njihov efekat će uglavnom biti sporiji i slabiji tako da poboljšanje neće biti osetno u kratkom vremenskom roku.

Iskustva u korišćenju Biogaia kapi

Iskustva onih koji su upotrebljavali Biogaia kapi za grčeve kod beba kao i kod odraslih su pozitivna. Većina ljudi je zadovoljna brzim delovanjem jer simtpomi i tegobe kod lakših problema sa varenjem postaju blaži i nestaju već nakon tri do četiri dana, a kod ozbiljnijih oboljenja efekat se može odužiti iako u većini slučajeva ne izostaje s obzirom na specifična svojstva L.reuteri bakterija, koje kako je već rečeno štite od loših bakterija, a ne štete dobrim mikroorganizmima.

Takođe, Biogaia kapi nemaju ograničen period upotrebljavanja jer ne izazivaju nikakve kontraindikakcije u sadejstvu sa drugim lekovima kao i hranom i pićima već jednostavno obogaćuju neophodnim bakterijama crevnu floru i poboljšavaju rad digestivnog trakta.

Cena Biogaia kapi

Biogaia pakovanje sadrži staklenu bočicu u kojoj se nalazi 5 ml kapi, a njihova cena je oko 1.100, 1.200 dinara.

Sponzorisano:

loading...
Loading...