Nega i lepota

Rupice na licu od akni – kako ih ukloniti i da li pomaže prirodno lečenje?

Akne i bubuljice na licu su uobičajena pojava, naročito u toku adolescencije. Nakon ovih akni ostaju rupice na licu, koje mogu da deluju jako ružno.

To se naročito odnosi na mlade osobe kojima to može uticati na samopouzdanje i na kvalitet života uopšte.

Dakle, rupice na licu od akni su zapravo ožiljci koji su ostali od akni i oni mogu imati različite veličine i oblike. Ovi ožiljci su malo tamniji od boje kože, a nekada mogu da imaju i crvenkastu nijansu.

Međutim, nije retkost ni da se ožiljci od akni pojave kao rupice  na licu. Kolike će rupice biti zavisi od toga kolike su bile akne, kao i od mnogih drugih faktora.

Na sreću, postoje brojna rešenja za ovaj problem. Stručnjaci u ovom slučaju uglavnom preporučuju razne tretmane i pilinge, a ponekad je potrebna i laserska intervencija.

Ipak, pre nego što se odlučite za neku intervenciju, najbolje bi bilo probati neke prirodne lekove koji mogu biti jako efikasni.

Ljudi često daju silne pare na preparate koji su skupi a koji nisu toliko efikasni. Ipak, borba sa ožiljicima od akni ne mora da bude uopšte teška niti skupa, ako se odlučite za neki od prirodnih preparata i metoda kojima ih možete ukloniti.

U ovom tekstu ćemo vam reći kako prirodno lečenje može da pomogne u uklanjanju rupica sa lica i predložićemo vam neke od najefikasnijih preparata i metoda.

Ako i vi imate problem sa rupicama koje su ostale nakon akni, onda će vam sigurno ovaj tekst biti interesantan ali i koristan.

Prirodni lekovi za uklanjanje rupica na licu

Maska od meda, jogurta i limuna. Jedna od najefikasnijih maski za lice koja će ukloniti sve fleke i rupice od akni jeste maska koju možete napraviti veoma jednostavno. Potrebno je samo da izmešate 4 kašike limunovog soka, 4 kašike meda, 3 kašike jogurta i jedno belance. Kada dobijete odgovarajuću smesu od ovih sastojaka nanesite je na lice, a naročito je dobro utrljajte na rupice od akni koje vas muče. Ostavite da maska stoji na licu oko 15 minuta, a onda uz pomoć tople vode isperite lice. Nakon nekoliko ovakvih tretmana, videćete da rupice na licu polako nestaju i da se vaše lice gotovo sasvim iščistilo.

Sok od limuna. Limun je poznat po tome da sadrži alfahidroksilnu kiselinu, pa može biti veoma efikasan kada je u pitanju uklanjanje ožiljaka i fleka sa lica. Osim toga, sok od limuna pomaže da se uklone sve mrtve ćelije na koži i da se podstakne razvoj novih ćelija. Poznato je i da limun ima sposobnost da izbledi deo kože na koji se stavi. Ukoliko želite da koristite sok od limuna za uklanjanje rupica od akni na licu, onda vam savetujemo da ga nanesete na rupice i da ostavite da deluje oko 10 minuta. Nakon toga potrebno je isprati lice.

loading...

Međutim, morate voditi računa ako vam je koža lica previše osetljiva. U tom slučaju potrebno je da limunov sok razblažite sa ružinom vodicom. Ovaj sok od limuna je potrebno stavljati na lice samo jednom u toku dana, ali ovaj postupak treba ponavljati svakoga dana sve dok fleke i rupice ne nestanu sa lica.

Ulje čajevca. Ovo ulje je poznato po svojim antiupalnim svojstvima i po tome da uklanja rupice od akni sa lica. Ukoliko želite da probate ulje čajevca, onda treba samo da uzmete četiri kapi ovog ulja i da ih razblažite sa otprilike dve pune kašike vode. Rastvor koji dobijete možete koristiti za uklanjanje rupica na licu i fleka. Preporučuje se da ulje čajevca koristite 2 do 3 puta u toku dana, a možete ga koristiti i u kombinaciji sa uljem badema. Ono što je važno jeste da ulje čajevca nikada ne koristite samo, već da ga razblažite sa vodom ili sa nekim drugim sastojcima.

Aloe vera gel. Aloe vera gel je još jedan od najboljih prirodnih lekova za kožu lica. Aloe vera sadrži antiupalna i antibakterijska svostva koja pomažu u čišćenju lica i uklanjanju ožiljaka i fleka. Gel od aloje vere možete jednostavno kupiti u apoteci, a možete i sami napraviti sok od aloje vere. Možete uzeti list ove biljke i unutrašnji deo istrugati kašikom i naneti na lice. Aloe vera gel je potrebno utrljati u kožu lica laganim kružnim pokretima i ostaviti ga na licu oko 30 minuta. Nakon toga isperite lice, a preporučuje se da ponavljate ovaj postupak 2 puta u toku dana. Koristite aloe vera gel sve dok ne primetite poboljšanje i dok ne vidite da su rupice na licu počele da nestaju.

Maslinovo ulje. Ako i vi na licu imate fleke od bubuljica i ožiljke koji su vam ostali posle akni, onda bi trebalo da probate i maslinovo ulje. Ovo ulje će hidrirati vašu kožu i daće joj mekoću, zahvaljujući vitaminu E koji sadrži. Maslinovo ulje treba blago umasirati na delove lica gde imate rupice od akni, a onda pustite da ulje odstoji oko 30 minuta. Nakon toga najbolje je lice obrisati nekom čistom krpom ili peškirom.

Ako vas muče fleke i ožiljci od akni na licu, naročito je dobro da pomešate maslinovo ulje sa uljem od lavande i da ovu smesu držite negde oko pola sata na licu. Nakon toga lice treba isprati toplom ili mlakom vodom. Kombinacija maslinovog ulja i ulja od lavande je takođe veoma efikasna kada je u pitanju uklanjanje bubuljica i rupica od akni na licu.

Kokosovo ulje. Ukoliko vas muče ožiljci od akni na licu, onda svakako možete probati i ulje od kokosa. Ovo ulje ima antioksidantska svojstva i sadrži velike količine vitamina E. Kokosovo ulje pomaže u tome da rane zarastu i ima moć da izbeli kožu na licu. Ono što treba da uradite jeste da kokosovo ulje zagrejete i da ga utrljate na lice, odnosno na delove lica gde imate rupice od akni. Utrljajte ovo ulje dobro i ostavite ga da stoji sat vremena na licu, a onda isperite lice. Preporučuje se da se kokosovo ulje koristi više puta dnevno u svrhu uklanjanja rupica od akni i drugih ožiljaka na licu.

Ulje E vitamina. Ulje E vitamina je bogato antioksidansima i može da pomogne u uklanjanju rupica od akni na vašem licu. Ovo ulje će hidrirati kožu lica i učiniće je znatno mekšom. Takođe, vitamin E u obliku ulja će izbledeti ožiljke i fleke od akni na vašem licu. Ulje E vitamina se nalazi u kapsulama ovog vitamina i potrebno ga je samo blago umasirati u ožiljke i rupice na licu.

Ovo ulje bi trebalo da stoji na licu do 20 minuta najviše, a nakon toga lice treba isprati vodom. Preporučuje se da ulje E vitamina nanosite na lice više puta dnevno. Već nakon nekoliko dana trebalo bi da vidite rezultate jer ožiljci i rupice od akni će početi da nestaju. Međutim, stručnjaci savetuju da ulje vitamina E uvek prvo probate na koži, kako ne bi došlo do alergisjke reakcije.

Sandalovo ulje. Još jedno od biljnih ulja koje pomaže u uklanjanju rupica na bradi je i sandalovo ulje. Ono će umiriti vašu kožu i regenerisaće je, pa će samim ti ožiljci i rupice od akni početi da nestaju. Najbolje bi bilo da sandalovo ulje pomešate sa još nekim uljem i vatom nanosite ovu mešavinu na lice. Ostavite da sandolovo ulje odstoji oko pola sata na vašem licu, a onda ga isperite.

Led. Možda niste znali ali led takođe može da pomogne da se otklone ožiljci, odnosno rupice od akni na licu. Potrebno je samo da uzmete komadiće leda i da ih trljate direktno na delove lica gde imate ožiljke od akni. Međutim, da bi led bio efikasan, važno je da trljate ožiljke 3-4 puta u toku dana u trajanju od 10 do 15 minuta.

Ovo su neki od najboljih prirodnih načina da uklonite rupice od akni sa lica.

Međutim, ako vam ništa od ovoga ne bude pomoglo, onda bi trebalo da isprobate hemijski piling lica ili lasersko uklanjanje ožiljaka, ali o tome je najbolje da se posavetujete sa stručnjakom.

Sponzorisano:

loading...
Loading...