Nega i lepota

Farbanje kose kanom, kafom, u plavo, u crno – saveti i uputstva

Verovatno ste čuli da mnoge pripadnice lepšeg pola farbaju kosu kanom, ali možda niste znali da se kana smatra najzdravijim načinom za bojenje kose.

Osim što će vam omogućiti da imate predivnu boje kose, kana će takođe vašoj kosi dati sjaj i ojačaće samu strukturu dlake. Postoji još dosta prednosti vezanih za farbanje kose kanom, a u nastavku ćete saznati nešto više o tome.

Takođe, reći ćemo vam i kako izgleda farbanje kose običnom crnom kafom i zašto ovaj vid farbanja postaje sve popularniji u svetu, ali i kod nas.

Farbanje kose kanom – saveti i uputstva

Pre nego što počnemo da govorimo o farbanju kose kanom, reći ćemo vam šta je to kana i odakle potiče. Kana je visoki žbun koji raste u pustinjama Afrike i Azije. Ova biljka se koristila još u starom Egiptu, a danas se upotrebljava u Indiji za crtanje po rukama, što predstavlja deo mnogih tradicionalnih obreda.

Kana se najviše koristi u crvenoj i crnoj boji, dok sa plavom i smeđom bojom treba biti oprezan kada je u pitanju farbanje kose. Ukoliko se i vi odlučite na to da farbate kosu kanom, trebalo bi da znate nešto više o tome, a mi ćemo vam svakako pomoći da se informišete.

Prednosti i mane

Dakle, već smo spomenuli da je kana izuzetno zdrav način da farbate vašu kosu jer će znatno pomoći u njenoj nezi i poboljšaće sam kvalitet vaše kose. Naime, kada se kana nanese na kosu, ona stvara zaštitni sloj oko dlake, tako da nikakvi spoljašnji uticaji ne mogu da dođu do nje.

Kana je odličan izbor za farbanje kose jer je potpuno prirodna i neće oštetiti vašu kosu, kao što to rade klasične farbe i hidrogeni. Upravo zato se sve više osoba odlučuje za farbanje kose uz pomoć kane.

Osim toga, treba znati da boja kose koja se dobija korišćenjem kane traje znatno duže nego boja koja se dobije običnom farbom, što se smatra još jednom od prednosti ove biljke. Crna kana je naročito popularna jer u potpunosti može da pokrije sede.

Kana se može nabaviti u vidu praha, gela ili table. Ukoliko se koristi kana u vidu gela, onda je treba naneti na suvu kosu, a kana koja se kupi u tabli treba da se izrenda pre nego što počnete da je koristite.

Međutim, iako su prednosti kane za farbanje kose brojne, postoje ipak i određeni nedostaci. Naime, plava kosa se ne može farbati kanom i to je ono što morate da znate. Osim toga, ukoliko imate šatirane pramenove, preporučuje se da pronađete neku drugu metodu za farbanje kose, jer kana vam u ovom slučaju ne može pomoći. To znači da je kanu jedino moguće koristiti ukoliko se ne farbate u plavo.

Ono što takođe morate proveriti pre nego što odlučite da se farbate kanom jeste da li ste možda alergični na ovu boju. Zato najpre uzmite jedan pramen kose i na njega nanesite kanu, pa vidite kako vaša kosa i koža glave reaguju na ovu farbu i kakva će boja biti na pramenu. Ukoliko nema nikakvih neželjenih dejstava i ako vam se boja koju ste dobili dopada, onda nastavite sa farbanjem cele kose.

Boje kane

Najčešća boja kane i ona koja se najviše koristi u svetu jeste crvena kana. Ona je potpuno prirodnog porekla i dobija se sušenjem i mlevenjem svežih listova biljke kana. Ako farbate kosu u crveno i ako je farbate po prvi put, onda vam preporučujemo da koristite crvenu kanu.

Veoma često se koristi i kana crne boje, koja se dobija mešanjem listova kane sa indigom. Crna boja koja se dobija ukoliko se farbate kanom imaće pomalo plavi odsjaj, ali svakako će biti neodoljiva. Kana se pre svega preporučuje za farbanje crnkama i brinetama. Njihova kosa će uz pomoć kane dobiti tamiju nijansu i delovaće znatno svežije i zdravije.

Kao što smo već rekli, kana se uglavnom ne koristi ukoliko želite da bojite kosu u plavo ili u svetlo smeđe. Ove dve boje kane su veoma retke i ne daju najbolje efekte kada su ove nijanse u pitanju. Naime, kada su u pitanju plava i svetlo smeđa boja kane, onda one nisu potpuno prirodnog porekla, već se dobijaju mešanjem sa raznim hemikalijama i aditivima.

Upravo zato se može desiti da kana u ovom slučaju ošteti vašu kosu i da vam ne obezbedi željenu boju. Zato, ukoliko ste plavuša ili ako se farbate u svetlo smeđe, pronađite neki drugi vid farbanja, a kanu zaobiđite.

Postupak farbanja kose kanom

Ono što će vam biti potrebno ukoliko odlučite da farbate svoju kosu kanom jeste jedna gvozdena ili staklena posuda, drvena kašika, kana, jedno jaje, sok od jednog limuna i voda.

loading...

Dakle, uzmite prvo posudu i u nju naspite limunov sok, pa dodajte jedno jaje i 3-4 kašike kane. Izmešajte sve, a onda naspite 250 ml vode i ponovite mešanje. Po potrebi dodajte još vode, ali znajte da smesa treba da bude malo gušća. Poklopite posudu i ostavite je da stoji u toku noći. Sutradan ćete videti da dobijena smesa ima tamniju boju na vrhu, dok je unutra nešto svetlija. To je znak da je kana gotova i da je možete koristiti za farbanje.

Postoje i nešto drugačiji postupci za pravljenje kane za farbanje. Naime, možete jednostavno samo pomešati prah kane i toplu vodu i ostaviti da smesa stoji pola sata. Nakon toga kana je spremna za farbanje. Taj postupak se čini nešto jednostavnijim od prethodnog koji smo opisali. Ukoliko želite da dobijete tamniju nijansu, onda u tu kanu koju ste napravili dodajte malo crvenog vina ili kafe. Takođe, ako hoćete vašoj kosi da obezbedite dodatan sjaj, onda dodajte u kanu smesu žumanceta i maslinovog ulja.

Za bilo koji recept da se odlučite, postupak je uglavnom isti. Najbolje je da prilikom farbanja koristite rukavice, kao što to radite i kada koristite običnu farbu. Dakle, koristite četku i njom nanosite kanu tako što ćete ići od korena glave prema krajevima dlake. Kada završite farbanje, protrljajte kosu još jednom u slučaju da ste negde preskočili da ofarbate deo kose, a zatim stavite peškir oko glave i držite tako najmanje 3-4h. Imajte na umu da će boja biti bolja ukoliko duže držite kanu na glavi.

Nakon toga treba oprati kosu, ali znajte da će biti malo teže da se kana ispere. Ipak, nakon pranja kose videćete da je boja koju ste dobili neverovatna i da je vaš trud vredeo. Najbolje je da za pranje kose nakon farabnja kanom koristite neki blaži biljni šampon.

Saveti

Ukoliko odlučite da farbate kosu kanom, onda se potrudite da nabavite kanu koja je najboljeg kvaliteta. Kana se može naći u gotovo svim bolje snabdevenim apotekama i kozmetičkim radnjama kod nas, a cena joj je otprilike kao i kod uobičajenih farbi za kosu.

Ipak, morate znati da postoje razni proizvođači i da zato morate biti oprezni kako biste izabrali sertifikovanog proizvođača gde je reč o potpuno prirodnom proizvodu. Preporučujemo vam da naručite kanu iz Turske ukoliko je to moguće, jer se smatra da je tamo kana najkvalitetnija. Isto tako, kana iz neke druge zemlje u inostranstvu sigurno će biti boljeg kvaliteta nego kana koja se može nabaviti na našim prostorima. U svakom slučaju važno je da se dobro informišete pre nego što kupite kanu za farbanje kose.

Kao što smo već spomenuli, boja koja se dobija uz pomoć kane je jako postojana i veoma se teško ispira. Međutim, ako iz nekog razloga ipak odlučite da skinete kanu sa vaše kose, mi vam u tome možemo pomoći. Sada ćemo vam dati jedan recept kako da napravite masku koja vam može pomoći da uklonite kanu sa kose prirodnim putem i bez oštećenja kose.

Potrebno je samo da pripremite po 20 ml od ekstra devičanskog maslinovog ulja, nerafinisanog kokosovog ulja, arganovog ulja, šampon koji sadrži sulfat i jednu plastičnu kesu ili kapu za tuširanje. Pomešajte sve tri vrste ulja u količinama koje smo naveli i nanosite ovu masku od korena glave ka vrhovima. Zatim stavite plastičnu kapu ili kesu na glavu i ostanite sa tim u toku noći. Sutradan isperite kosu šamponom koji sadrži sulfat i trudite se da što detaljnije izmasirate teme, a onda koristite mlaku vodu za ispiranje.

Već nakon jednog tretmana kana će malo izbledeti na vašoj kosi, ali potrebno je da ponavljate ovu metodu više puta. Između svakog tretmana napravite pauzu od 3-4 dana. Uskoro ćete videti da vam je boja koju ste dobili kanom u potpunosti spala.

Iskustva osoba koje su koristile kanu za farbanje kose su u većini slučajeva pozitivna. Dakle, uz pomoć kane kosa postaje mekša i zdravija, jer nema ničega što bi je moglo oštetiti. Već smo rekli da se za dobijanje tamnije braon kose uglavnom preporučuje dodavanje kafe u kanu.

Još jedan savet za plavuše i za osobe koje imaju mnogo sedih jeste da najpre probaju kanu na par pramenova, kako bi se videlo kakav efekat će kana imati. Već smo rekli da kana ne daje uvek dobre rezultate kada je u pitanju plava ili seda kosa.

Farbanje kose kafom – saveti i uputstva

Prednosti i mane

Možda niste znali, ali kafa nije samo uobičajeni jutarnji napitak koji će vas razbuditi, već može da bude i jedan od najbezbednijih i najboljih načina da ofarbate vašu kosu. Ovo se pre svega odnosi na osobe čija je kosa prirodno braon i koje žele da imaju nešto tamniju nijansu kose. Kafa neće oštetiti vašu kosu jer ne sadrži nikakve štetne sastojke i hemikalije, tako da ne bi bilo loše da isprobate ovaj metod pre nego što se odlučite za korišćenje farbe i hidrogena.

Kafa se od davnina koristi za farbanje kose, a ovaj trend je u novije vreme prisutan i kod nas. Kafa će vam pomoći da na prirodan način potamnite svoju kosu i da joj pružite potpuno prirodan izgled.

Neka istraživanja su pokazala da kafa koja se koristi za farbanje kose može čak da ima pozitivno dejstvo na rast kose.

Postupak farbanja kose kafom

Ono što će vam biti potrebno ako želite da farbate svoju kosu kafom jesu samo 3 ili 4 kašike sveže samlevene kafe i pola šolje jogurta ili balzama za kosu.

Dakle, uzmite jednu staklenu posudu i u njoj pomešajte kafu i balzam, odnosno kafu i jogurt, dok se ne dobije homogena smesa. Nakon toga, počnite sa nanošenjem ove smese na glavu, a to možete raditi četkom ali i prstima. Potrudite se detaljno da namažete celu kosu ovom smesom i dignite kosu u punđu. Preko glave stavite plastičnu kesu i peškir i ostavite da tako stoji oko sat vremena, a može i više.

Nakon tog perioda, potrebno je isprati kosu toplom ili mlakom vodom, ali nemojte koristiti nikakav šampon. Potrudite se dobro da isperete kosu, a posle toga je samo osušite fenom. Videćete da je vaša kosa dobila izvanrednu tamnu boju i poseban sjaj.

Postoji i drugačiji način da koristite kafu za farbanje kose. Potrebno je da skuvate jaku kafu i da je pustite da se ohladi. Zatim, tu kafu treba pomešati sa jednom šoljom mlevene kafe i sa dve kašike prirodnog balzama. Ovu mešavinu takođe treba držati na glavi oko 60 minuta, a nakon toga isprati. Nema sumnje da ćete dobiti izvanrednu čokoladnu boju kose bez ikakvih oštećenja.

Preporučuje se da farbanje kose kafom radite otprilike svaka tri meseca. To će biti dovoljno, jer kosa koja je ofarbana kafom neće se puno ispirati.

Spomenućemo još jedan od načina da vaša kosa uz pomoć kafe poprimi znatno tamniju boju. Naime, potrebno je da skuvate jaku crnu kafu, da je ohladite i da tom kafom ispirate kosu koju ste prethodno oprali. Nakon toga, umotajte kosu u foliju i pustite da tako stoji oko 30 minuta, pa isperite mlakom vodom. Ovaj postupak treba ponavljati dva puta u toku nedelje, sve dok se ne dobije željena boja. Iskustva su pokazala da ovim postupkom kosa može da potamni čak za 5 nijansi, ukoliko budete uporni i ako redovno budete primenjivali ovaj tretman.

Saveti

Dakle, videli ste da postoji više načina na koje možete farbati kosu uz pomoć kafe. Kafa je apsolutno prirodan i potpuno bezbedan način za farbanje kose, ali ono što mi savetujemo jeste da se za ovaj vid farbanja odlučuju samo brinete, odnosno žene koje imaju tamniju kosu i koje žele još više da je potamne.

Ukoliko ste plavuša i voleli biste da posvetlite vašu kosu, onda kafa za farbanje nije ono što vama treba. U tom slučaju, postoje prirodne farbe koje bi i vama bile od koristi, kao recimo med i cimet, ali o tome nekom drugom prilikom.

Zaključak

U ovom tekstu ste imali priliku da vidite da se kosa može farbati jednostavno uz pomoć biljaka iz prirode. Koju biljku ćete izabrati za farbanje kose, zavisi od toga koja vam je prirodna boja kose i koju boju želite da dobijete.

Kana je svakako jedna od najbezbednijih i najčešće korišćenih biljaka za farbanje kose, pre svega kada su u pitanju brinete, crvenokose i crnke, dok kod plavuša kana ne garantuje sasvim dobre rezultate. Kana je potpuno prirodan način da ofarbate vašu kosu i da istovremeno očuvate sjaj i mekoću kose. Upotrebom kane vaša kosa će postati mnogo zdravija, jača i sjajnija, tako da bi svakako trebalo da probate ovu metodu za farbanje kose.

Pokazali smo vam kako izgleda postupak farbanja kose kanom i šta treba da uradite ukoliko poželite da uklonite kanu sa kose.

Osim kane, u ovom tekstu smo vam pokazali i kako možete koristiti običnu crnu kafu za farbanje kose. Ovaj metod je naročito koristan za brinete i za sve one osobe koje žele da potamne svoju kosu. Postupak farbanja kafom je takođe jednostavan, a rezultati mogu da budu fantastični. Kao što je slučaj sa kanom, i kafa predstavlja apsolutno prirodan način za farbanje vaše kose, tako da neće biti nikakvih oštećenja.

Sada kada znate koliko koristi možete učiniti za vašu kosu ako se odlučite za upotrebu kane ili kafe za farbanje kose, sigurni smo da će klasične farbe i hidrogeni postati prošlost. Za razliku od farbi koje su prepune hemikalija i veštačkih aditiva, kana i kafa su potpuno prirodne metode koje vam mogu pomoći da dobijete željenu boju kose. Osim toga, imajte u vidu da ćete na ovaj način ojačati strukturu dlake i da će vaša kosa dobiti prirodan sjaj.

Bez obzira da li ćete se odlučiti da isprobate farbanje kose kanom ili kafom, sigurni smo da će rezultati biti fantastični. Ipak, imajte na umu da je za plavuše i za osobe koje žele svetliju boju kose ipak bolje da pronađu neki drugi način da prirodnim putem dođu do željene boje. Nadamo se da vam se ovaj tekst dopao, a svim brinetama i crnkama preporučujemo da probaju neke od naših metoda za farbanje kose.

Sponzorisano:

loading...
Loading...