Zdravlje

Kako prestati pušiti i ostaviti cigare – vodič za odvikavanje

Konzumiranje cigareta, to jest pušenja predstavlja jedan od najšire rasprostranjenih poroka među ljudima.

Ono što značajno doprinosi sticanju ove vrste poroka, jeste nedostatak informisanosti o tome na koji način i u kojoj meri duvanski dim razvija zavisnost kod osobe koja puši.

Naime, ogromna većina osoba, u trenutku kada počne da konzumira cigarete, u sebi ima čvrsto izraženo ubeđenje da će tu naviku moći da odbaci kada god poželi i da će svesno moći da kontroliše koliko često će se prepustiti odluci da zapali cigaretu.

Međutim, nakon samo nekoliko meseci aktivnog pušenja, potreba za cigaretama se nebrojeno mnogo puta uvećava i osoba koja je do tada konzumirala možda tek jednu ili pet cigareta na dan, počinje da konzumira deset pa i više cigareta dnevno.

Vremenom, potreba za konzumiranjem cigareta se dodatno povećava, tako da osobe koje godinama konzumiraju cigarete, neretko konzumiraju najmanje 20, a često i više od 20 cigareta dnevno, što je više od jedne paklice.

Do upravo opisanog načina razvoja zavisnosti od cigareta i do sve veće potrebe za što češćim konzumiranjem cigareta, dovodi čitav niz razloga. Prvi razlog, ogleda se u tome što organizam vremenom postaje tolerantan na izvesnu količinu nikotina koji je jedna od glavnih materija na kojima se bazira sastav cigareta i što samim tim razvija potrebu za većim, tačnije češćim unosom nikotina, kako bi osetio njegovo delovanje koje se izražava kroz osećaj trenutne smirenosti i zadovoljstva.

Međutim, što je jako važno napomenuti, nikotin nije jedina materija koja je sadržana u duvanskom dimu
i ujedno nije jedina materija koja izaziva zavisnost od pušenja. U duvanskom dimu, pored nikotina, nalazi se još čak 7.533 različite materije, među kojima se pretežno izdvajaju hemijske supstance koje su izuzetno toksične i samim tim štetne ne samo lično za osobu koja puši, već i za osobe koje se nalaze u njenoj neposrednoj okolini, to jest za pasivne pušače. Neke od hemijskih supstanci koje su sadržane u duvanskom dimu, a koje su u najvećoj meri odgovorne za razvijanje osećaja zavisnosti od cigareta, definišu se kroz različite forme aditiva.

Naime, svako pojedinačno pušenje cigarete, direktno vas izlaže unošenju takvih vrsta aditiva u organizam i onog trenutka kada koncentracija tih aditiva u organizmu opadne, razvijaju se simptomi zavisnosti od pušenja u prisustvu kojih ne možete da odolite želji da zapalite novu cigaretu.

Nakon što se kod osobe razvije zavisnost od duvanskog dima, vremenom polako i neprimetno, ali sigurno, počinju da se razvijaju i posledice pušenja.

Upravo činjenica da pušenje vremenom dovodi do razvoja posledica, dovoljna je da vam posluži kao povod i razlog da se oslobodite ružne i pre svega štetne navike kakva je pušenje.

Međutim, čak i uz izuzetno čvrstu i izraženu volju i odluku da prestanete sa pušenjem, to ipak nije lak zadatak i zahteva izuzetno mnogo upornosti.

U nameri da vam pomognemo da se oslobodite ružne i pre svega štetne navike kakva je pušenje, sadržaj koji se nalazi u nastavku teksta, oblikovaćemo kao koristan i praktičan vodič za odvikavanje od pušenja.

Razlozi zbog kojih treba da ostavite pušenje

Bez obzira koju konkretno odluku da donesete u životu, ona će biti neuporedivo jača ukoliko je potkovana čvrstim i konkretnim razlozima.

Zbog toga, ukoliko ste odlučili da ostavite pušenje, biće vam od koristi da najpre saznate i dobro zapamtite razloge zbog kojih je potrebno da to učinite.

loading...

Dakle, ovo su razlozi zbog kojih treba da ostavite pušenje:

– Na osnovu rezultata brojnih istraživanja koja su do sada sprovedena na vodećim medicinskim institutima širom sveta, dokazano je da pušenje predstavlja jedan od glavnih i direktnih uzroka za nastanak i za razvoj čak 25 različitih vrsta oboljenja. Među tih 25 različitih vrsta oboljenja, ubraja se čak 12 različitih vrsta karcinoma.
Konkretno, bolesti čiji je jedan od glavnih i direktnih uzročnika pušenje, su sledeće bolesti: karcinom jezika, karcinom usta i usne duplje, karcinom grla, karcinom jednjaka, karcinom pluća, karcinom želuca, karcinom debelog creva, karcinom bešike, karcinom bubrega, karcinom pankreasa, karcinom grlića materice i karcinom krvi odnosno leukemija. Zatim, pored navedenih oblika karcinoma, u bolesti čiji je jedan od glavnih i direktnih uzročnika pušenje, ubrajaju se i bolesti kao što su bronhitis, upala pluća, hronični opstruktivni poremećaj plućne funkcije, tuberkuloza, ateroskleroza, različiti oblici bolesti srca, šlog, pa čak i dijabetes.

– Osim toga što predstavlja jedan od glavnih i direktnih uzroka nastanka i razvoja gore navedenih vrsta bolesti, pušenje tako vrlo izraženo doprinosi ubrzanom propadanju zuba, ali i ubrzanom starenju kože.

– Kod pušača koji dnevno popuše manje od 10 cigareta rizik od nastupanja prevremene smrti je za čak 65% veći nego kod osoba koje uopšte ne konzumiraju cigarete, a kod pušača koji dnevno popuše oko 20 cigareta, izraženost tog rizika raste na čak 86%.

– Samo na teritoriji naše države, u toku godinu dana, čak 16.000 umre od posledica neke od bolesti čiji je nastanak i razvoj direktno povezan sa pušenjem.

– I kod muškaraca i kod žena, pušenje u značajno izraženoj meri umanjuje nivo plodnosti, a kod muškaraca može izazvati i impotenciju.

– Pušenje u toku trudnoće, dovodi do odražavanja posledica ne samo na organizam trudnice, već i na organizam ploda.

– Negovanjem loše i pre svega štetne navike kakva je pušenje, ne postupate neodgovorno samo prema sebi, već i prema ljudima koji se nalaze u vašoj neposrednoj okolini, to jest prema pasivnim pušačima. Naime, dokazano je da pasivno pušenje baš kao i aktivno pušenje, samo u nešto manjoj meri doprinosi nastanku i razvoju različitih posledica koje se negativno odražavaju na zdravlje.

U prilog istinitosti takve teorije. govori i činjenica da deca pušača, dakle deca koja su pasivni pušači za čak 70 % češće oboljevaju od bronhitisa ili astme, nego što je to slučaj sa decom koja nisu okružena pušačima, tačnije koja ne borave u prostorijama u kojima se nalazi visoka koncentracija duvanskog dima. Kada su pasivni pušači u pitanju, ono što je takođe bitno napomenuti, jeste da su žene po pravilu sklonije razvoju posledica od pasivnog pušenja nego što su muškarci.

– Pušenje u zatvorenom prostoru, to jest duvanski dim u zatvorenom prostoru, narušava higijenu prostora i na taj način utiče na smanjivanje kvaliteta života. Naime, unutar prostorija koje su izložene čestom zadržavanju duvanskog dima, vremenom, svi predmeti, uključujući i garderobu, kao i zidovi upijaju i poprimaju neprijatan miris i postaju izloženi pojavi neuglednih mrlja koje nastaju usled formiranja naslaga nikotina.

– Pušenje u značajnoj meri oštećuje budzet i umanjuje finansijsku moć ne samo pušača, već i čitave njegove porodice. Konkretno, ukoliko uzmemo u obzir da u jednoj porodici živi samo jedan pušač, koji na dnevnom nivou popuši samo jednu paklicu cigareta čija je prosečna cena oko 220 dinara, to znači da taj pušač na mesečnom nivou potroši 6.600 dinara za kupovinu cigareta, a da za godinu dana potroši čak 79.200 dinara za kupovinu cigareta. Taj novčani iznos, mogao bi da se upotrebi na neki značajno praktičniji i korisniji način, kao što je recimo uplaćivanje turističkog angažmana za čitavu porodicu, renoviranje životnog prostora ili obnavljanje nameštaja. Ukoliko u porodici žive dva ili čak tri pušača, mera u kojoj se kućni budzet oštećuje kupovinom cigareta, automatski postaje duplo ili čak troduplo veći.

Kako prestati sa pušenjem?

Prethodno navedeni razlozi zbog kojih treba da ostavite pušenje, smatramo da su dovoljno konkretni i čvrsti kako bi vas doveli do odluke da to i uradite.

Zato, sa vama ćemo podeliti nekoliko provereno korisnih i efikasnih saveta koji će vam pomoći da otkrijete na koje sve načine možete najlakše prestati sa pušenjem.

Postepeno smanjite broj cigareta koje konzumirate

Postepeno smanjivanje broja cigareta koje konzumirate, stručnjaci iz oblasti medicine smatraju jednim od najefikasnijih i za zdravlje najbezbednijih načina ostavljanja cigareta.

Naime, dokazano je i više puta je potvrđeno da nagli prestanak pušenja može da utiče negativno na zdravlje u gotovo jednako izraženoj meri kao i prekomerno pušenje.

Neki od načina na koje se nagli prestanak pušenja može negativno odraziti na zdravlje, ogledaju se u nastanku i razvoju anksioznog ponašanja, u nastanku i razvoju agresivnog ponašanja, u nastanku i razvoju psihičke uznemirenosti i razdražljivosti, ali čak i u nastanku i razvoju mnogo komplikovanijih oblika zdravstvenih smetnji i oboljenja kao što je na primer dijabetes ili kao što su različita srčana oboljenja.

Baš iz upravo navedenih razloga, ponovićemo još jednom postepeno smanjivanje broja cigareta koje konzumirate, smatra se jednim od najefikasnijih i za zdravlje najbezbednijih načina ostavljanja cigareta.

Da bi ste takav način ostavljanja cigareta sproveli onako kako treba, potrebno je da svakog dana, broj cigareta koje ćete konzumirati unapred odredite i to tako da svakog sledećeg dana u odnosu na prethodni dan konzumirate jednu cigaretu manje.

Na taj način, ukoliko ste uobičajeno dnevno konzumirali recimo 20 cigareta, za samo 20 dana, moći ćete u potpunosti da prekinete sa pušenjem.

Ukoliko vam se ovakav način ostavljanja cigareta čini kao suviše rigorozan i težak, umesto svakog dana, po jednu cigaretu više možete izbacivati iz upotrebe svakog drugog dana.

Ono što je važno kako bi se ovaj način ostavljanja cigareta pokazao kao efikasan i kako bi vas doveo do mogućnosti da sebe svrstate u kategoriju nepušača, jeste da budete izuzetno odlučni i da ne odstupate od namere koju ste sebi zacrtali.

Svakog jutra kada se probudite (ili eventualno svakog drugog jutra ukoliko vam je tako lakše) od ukupne količine cigareta koju ste odredili za taj dan, oduzmite jednu cigaretu tako da vam na raspolaganju ostane jedna cigareta manje.

Tablete za odvikavanje od pušenja

Jedan od takođe efikasnih načina da se uspešno odviknete od pušenja, ogleda se u upotrebi tableta za odvikavanje od pušenja.

Na tržištu, postoji više vrsta ovih tableta, ali su po mišljenju mnogih najdelotvornije “Tabex” tablete.
“Tabex” tablete, upotrebljavaju se tako što se u toku prva 3 dana sprovođenja terapije za odvikavanje od pušenja piju na svaka 2 sata (ne računajući noć). Od 3. do 12. dana sprovođenja terapije, “Tabex” tablete se piju na svaka 2 ipo sata (takođe ne računajući noć), a od 13. do 16. dana terapije, ove tablete se piju na svaka tri sata. Od 17. do 20. dana terapije za odvikavanje od pušenja, “Tabex” tablete se piju na svakih 5 sati, a od 21. do 25. dana terapije, pije se samo po jedna “Tabex” tableta u toku dana. 25. dana terapije, ujedno se završava terapija “Tabex” tabletama i tada, osoba bi trebalo da je uspešno odviknuta od pušenja. Ukoliko se to nije dogodilo, tačnije ukoliko primena terapije nije rezultirala željenim i očekivanim rezultatima, upotreba “Tabex” tableta se na isti način može ponoviti, ali tek nakon nekoliko meseci.

U toku sprovođenja ove vrste terapije za odvikavanje od pušenja, osoba u prvih 5 dana može slobodno konzumirati cigarete, ali tako da se trudi da ih iz dana u dan konzumira što ređe. Međutim, nakon 5 dana terapije, potrebno je u potpunosti izbaciti upotrebu cigareta.

Od 6. do 25. dana terapije, “Tabex” tabete deluju na organizam kao zamena za nikotin, ali paralelno ne razvijaju i suzbijaju osećaj zavisnosti od nikotina, tako da se 25. dana taj osećaj zavisnosti u potpunosti gubi.

Flasteri za odvikavanje od pušenja

Još jedan od odgovora na pitanje “Kako ostaviti cigarete?” ogleda se kroz predlog da upotrebite flastere za odvikavanje od pušenja.

Baš kao i kada su u pitanju drugi proizvodi za odvikavanje od pušenja i flasteri koji imaju ovu namenu, mogu se pronaći u više formi, tačnije mogu biti proizvedeni od strane više različitih proizvođača.

Flasteri za odvikavanje od pušenja koji se najčešće upotrebljavaju, jesu “NiQuitin” flasteri.

Ovi flasteri, u sebi sadrže nikotin koji uprošćeno rečeno ubacuju u organizam kroz kožu i na taj način ispoljavaju svoj oblik delovanja, tako što organizmu obezbeđuju izvor nikotina, a pritom ne izazivaju osećaj zavisnosti i utiču na eliminisanje prethodno stečenog osećaja zavisnosti od nikotina.

Upotreba “NiQuitin” flastera, po preporuci proizvođača treba da traje ukupno 10 dana, mada ni duža upotreba ne može da ugrozi zdravlje osobe koja upotrebljava ovu vrstu flastera, ali se u tom slučaju ipak treba konsultovati sa lekarom ili sa farmaceutom.

U toku 10 dana upotrebe “NiQuitin” flastera, potrebno je koristiti ukupno 3 kategorije ovih flastera, koje se međusobno razlikuju u odnosu na koncentraciju nikotina koji u sebi sadrže. Naime, postoje “NiQuitin” sa 21 miligramom nikotina, zatim “NiQuitin” flasteri sa 14 miligrama nikotina i “NiQuitin” flasteri sa 7 miligrama nikotina.
“NiQuitin” flastere sa 21 miligramom nikotina, treba upotrebljavati u toku prvih 6 nedelja terapije.
“NiQuitin” flastere sa 14 miligrama nikotina treba upotrebljavati u toku 7. i u toku 8. nedelje terapije, a u toku 9. i 10. nedelje terapije treba upotrebljavati “NiQuitin” flastere sa 7 miligrama nikotina.

Ovi flasteri, lepe se na kožu jednom u toku 24 časa i to svakog dana u isto ili u bar približno isto vreme.

Svaki flaster, namenjen je za jednokratnu upotrebu, što znači da se može upotrebiti samo jednom i da ga je nakon toga potrebno baciti.

Prilikom lepljenja flastera na kožu, potrebno je da se flaster zalepi na čistu i na suvu površinu kože i to savršeno ravnomerno, tako da između površine flastera i površine kože ne ostane vazduh.

Kada se flaster zalepi za kožu, treba ga pritisnuti što jače i pritiskom delovati na njega oko 10 sekundi.

Svaki novi “NiQuitin” flaster, potrebno je zalepiti tek nakon što ste stari flaster odlepili i ono na šta je takođe potrebno obratiti pažnju, jeste da se svakog dana, flaster lepi na neko novo područje kože, a ne na područje na koje je bio zalepljen prethodni flaster.

U početnom periodu upotrebe “NiQuitin” flastera, dozvoljeno je konzumiranje cigareta, ali je preporučeno da se to konzumiranje postepeno i polako svodi na sve manje izraženu meru, tako da na kraju upotrebe flastera u potpunosti budete odviknuti od pušenja.

Žvake za odvikavanje od pušenja

Nizu proizvoda koji su namenjeni za odvikavanje od pušenja, pripadaju i žvake za odvikavanje od pušenja.

Najčešće korišćena i najtraženija vrsta žvaka za odvikavanje od pušenja su “Nicorette” žvake za odvikavanje od pušenja. Ova vrsta žvaka, baš kao i tablete za odvikavanje od pušenja, ali i kao flasteri za odvikavanje od pušenja, može se pronaći i kupiti u gotovo svim apotekama i prodaje se u pakovanju koje sadrži 30 žvaka. Pritom, važno je napomenuti da postoje “Nicorette” žvake koje u sebi sadrže 2 miligrama nikotina i “Nicorette” žvake koje u sebi sadrže 4 miligrama nikotina.

“Nicorette” žvake od 2 miligrama, preporučuju se osobama koje konzumiraju do 10 cigareta dnevno, dok se “Nicorette” žvake od 4 miligrama preporučuju osobama koje konzumiraju oko 20 cigareta dnevno.

Ove žvake, potrebno je upotrebljavati više puta dnevno i to svaki put kada poželite da zapalite cigaretu. Na osnovu toga, možete jasno zaključiti da su “Nicorette” žvake zapravo zamena za cigarete i da deluju tako što organizmu obezbeđuju potrebnu količinu nikotina. Međutim, važniji način delovanja “Nicorette” žvaka, ogleda se u tome što one aktivno suzbijaju i eliminišu potrebu za pušenjem i to tako što izazivaju jak osećaj mučnine i osećaj nesvestice pri svakom povlačenju dima cigarete, tačnije pri svakom pokušaju da zapalite cigaretu.

Kako bi “Nicorette” žvake ispoljile što efikasniji vid delovanja, poželjno je da ih u toku upotrebe, tačnije u toku žvakanja povremeno zadržavate što duže možete uz unutrašnju stranu obraza.

Ono na šta morate da budete spremni pre nego što pristupite upotrebi “Nicorette” žvaka, jeste da one u pojedinim momentima u toku žvakanja mogu da oslobode veoma neprijatan, tačnije gorak ukus koji je zapravo ukus nikotina i koji je znak da upotreba ovih žvaka zapravo deluje.

Sponzorisano:

loading...
Loading...