Zdravlje

Loša, slaba cirkulacija – simptomi, uzrok i lečenje

Zdrava cirkulacija krvi je od suštinskog značaja za postizanje vrhunskog zdravlja jer snabdeva organe i tkiva svežom oksigenizovanom krvi i hranljivim materijama od glave, pa sve do prstiju na stopalima. Bilo kakva zagušenja ili blokade u savršeno izgrađenoj mapi vena i arterija može lišiti srce, pluća, mozak, ekstremitete i druge organe, dragocene krvi bogate kiseonikom i uzrokovati niz zdravstvenih stanja. Štaviše, neadekvatan protok krvi usporava zalečenje bilo kakve bolesti, povrede ili stanja i još više komplikuje već postojeću medicinsku istoriju.

Loša cirkulacija je često tihi ubica, jer se njeni simptomi mogu zanemarivati godinama. Neki mogu doživeti trnce i peckanje u donjim ekstremitetima, utrnulost ili bol, s vremena na vreme, hladne ruke ili stopala i ne shvatiti da su to simptomi slabe cirkulacije koji mogu imati vrlo ozbiljne komplikacije ako se ne ustanove.

Pored neprijatnih senzacija u rukama ili stopalima, mogu se stvoriti i opasni krvni ugrušci, koji putuju u srce ili pluća i blokiraju veće vene i arterije, izazivajući ozbiljne zdravstvene probleme poput srčanog udara, moždanog udara, pa čak i smrti.

Vene i arterije pogođene inflamacijom i blokadama uzrokovanim naslagama holesterola ili visokim nivoom šećera u krvi kod dijabetičara ne mogu u potpunosti snabdeti ekstremitete hranljivim materijama i kiseonikom koji su neophodni za njihovo funkcionisanje. Ovo može dovesti do bolova u rukama ili stopalima, koji mogu promeniti boju u crnu ili plavu, što signalizira o potpunoj blokadi snabdevanja krvlju u tkivima. U teškim slučajevima, lekari moraju da pribegnu amputaciji zbog komplikacija gangrene.

Uzroci loše cirkulacije

Loša cirkulacija može biti uzrokovana nizom kardioloških i neuroloških problema, sistemskih zdravstvenih stanja, gojaznošću, lošim životnim navikama i prehrambenim preferencijama, kao i nezdravim navikama poput pušenja ili alkoholizma.

S obzirom na to da simptomi slabe cirkulacije mogu biti slični kod dva pojedinca koja su pogođena različitim zdravstvenim problemima, svaki pacijent mora biti pažljivo procenjen kako bi se ustanovio pravi uzrok loše krvne cirkulacije.

Ponekad treba konsultovati nekoliko medicinskih stručnjaka za detaljno ispitivanje prisutnih simptoma i zdravstvene istorije. Kardiolog će proceniti nivo holesterola u krvi kako bi utvrdio da li su vaši cirkulatorni problemi nastali zbog značajnog nagomilavanja holesterola u arterijama. Endokrinolog proverava hormonalne i nivoe šećera u krvi kako bi odredio da li usporen metabolizam ili dijabetes mogu biti krivi za vašu slabu cirkualciju.

Treba konsultovati flebologa u slučaju bolnih i upaljenih vena na nogama kako bi se isključile malformacije i poremećaji u venama kao uzroci loše cirkulacije.

Medicinski stručnjaci grupišu bolesti koje se manifestuju slabom cirkulacijom unutar arterija i vena lociranih van srca i mozga u jednu kategoriju koju zovu – periferne vaskularne bolesti. Sinonim je bolest perifernih arterija koja je uzrokovana parcijalnom ili kompletnom opstrukcijom krvnih sudova, inflamacijom i oštećenjem koje je pokrenuto brojnim uzrocima vezanim za lošu cirkulaciju. Pošto je telo jedan kompleksni sistem međusobno povezanih organa i tkiva, stagnantna krv ima ogroman uticaj na gotovo ceo organizam.

Kardiološki uzroci slabe cirkulacije uglavnom proističu iz ateroskleroze, očvršćavanja arterija usled značajnih depozita plaka koji se nagomilao unutar zidova krvnih sudova. Ako se ovo stanje ne kontroliše, ateroskleroza vodi do moždanog ili srčanog udara. Druga manje uobičajena stanja kao Rejnoova ili Birgerova bolest, odgovorna su za spontani spazam i upalu krvnih sudova koji izazivaju cirkulacijske probleme poput plavih prstiju na nogama i rukama.

Starost je drugi ozbiljan faktor koji doprinosi da krvni sudovi izgube svoju elastičnost što dovodi do varikoznih vena i drugih oblika periferne vaskularne bolesti. Trudnice su takođe u visokom riziku od loše cirkulacije i njenih simptoma zbog slabih cirkulacionih simptoma koji nastaju nakon što uvećana materica pritiska glavne vene i arterije u telu.

Postoje, međutim, neki neurološki problemi koji su odgovorni za lošu cirkulaciju u rukama i stopalima koji su izazvani prvenstveno oštećenim ili uklještenim nervima zbog povrede, bakterijske ili virusne bolesti, hroničnih ili autoimunih poremećaja. Veoma su često stanja periferne neuropatije udružena sa mnogim simptomima, uključujući slabost u udovima, gubitak senzacije, bol i žarenje, trnce i ekstremnu preosetljivost.

Pre početka lečenja, lekari moraju pažljivo proceniti i pregledati svakog pacijenta kako bi utvrdili da li je jedan ili više nerava pogođeno i koji su drugi simptomi i predispozicioni uslovi prisutni.

Evo nekih od najčešćih uzroka periferne neuropatije.

loading...

Neuropatska loša cirkulacija

  • Dijabetes je na vrhu liste zbog oštećenja krvnih sudova i nerava koje donosi slabo regulisani šećer u krvi, što ih čini krhkim i dovodi do upale.Većinu vremena cirkulacija u stopalima je pogođena što rezultira teškim bolom, ranama koje je teško zalečiti i promenama u boji ekstremiteta. Ako se ne leči, dijabetička neuropatija može voditi do veoma ozbiljnih komplikacija uključujući gubitak ekstremiteta i smrt.
  • Alkoholizam i pušenje su drugi vrlo česti uzroci ovog stanja zbog štetnog dejstva koje ove supstance imaju na krvne sudove. Životni stil je glavni faktor koji doprinosi razvoju neuroloških uzroka problema sa cirkulacijom, jer gojaznost i sedentarni način života imaju ogroman uticaj na zdravlje nervnih vlakana. Prekomerna težina podrazumeva dodatni pritisak i habanje u tkivima što dovodi do oštećenja nerava tokom vremena. Traumatske povrede mogu ozbiljno oštetiti nerve što dovodi do hroničnog bola i gubitka funkcionisanja udova. Ponavljajući pokreti i radnje kao što su kucanje ili rad na pokretnoj traci mogu takođe uzrokovati stanja poput sindroma karpalnog tunela koji utiču na ulnarni nerv u zglobu šake. Slično sindromu karpalnog tunela, neuritis ulnarnog nerva rezultat je uklještenja nerva obično nakon povrede lakta ili podlaktice.
  • Lajmska bolest, herpes zoster, hepatitis C i druge infektivne bolesti mogu pogoditi normalno funkcionisanje nerava.
  • Autoimune bolesti kao što je lupus, reumatoidni artritis i druga stanja mogu takođe imati efekat oslabljivanja nervnih završetaka.

Neke osobe će pre razviti lošu cirkulaciju nego druge. Ovi fakotori rizika uključuju gojaznost, loše navike kao što su pušenje, manjak fizičkih aktivnosti i neke osnovne sistemske bolesti, pre svega dijabetes. Sve osobe starije od 50 godina ili oni čija je porodična istorija bolesti perifernih arterija prisutna su takođe pod faktorom rizika.

Pored toga, osobe koje često lete takođe spadaju u rizičnu grupu za komplikacije koje proizvodi loša cirkulacija jer dehidracija i nepokretnost u sedećem položaju tokom više sati povećava mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka.

Opcije lečenja slabe cirkulacije

U zavisnosti od uzroka loše cirkulacije, danas lekari imaju širok spektar opcija lečenja. Lekovi koji se zovu statini, mogu se propisati za otklanjanje nagomilanog holesterola u arterijama. Zapravo, statini koji smanjuju nivo holesterola su jedni od najčešće prepisivanih lekova danas.

Razređivači krvi se takođe prepisuju za kontrolisanje prekomerne koagulacije krvi, a samim tim i za stvaranje ugrušaka. Vazodilatatori utiču na zidove krvnih sudova i poboljšavaju slabu cirkulaciju. Nažalost, ovi lekovi nose ozbiljne neželjene efekte koji utiču na varenje, alergijske reakcije i oštećenje jetre u nekim slučajevima. Za one pacijente koji ne reaguju dobro na statine, postupak agresivnijeg lečenja je u redu, uključujući proceduru angioplastike  i ugradnje stenta zajedno sa hirurškim uklanjanjem depozita plaka.

Sve ove drastične hirurške intervencije takođe dolaze sa potencijalnim neželjenim reakcijama, bolnim periodima oporavka i ne adresiraju stvarne uzroke stanja, već samo upravljaju simptomima.

Alternativna medicina koja čvrsto veruje da lečenje simptoma ne utiče na stvarni uzrok bolesti, nudi brojne prirodne meleme za lečenje loše cirkulacije. Prirodne metode za poboljšanje cirkulacije uključuju sve moguće opcije – od biljaka za cirkulaciju, tehnika disanja i vežbica za smanjenje spoljašnjih oštećenja krvnih sudova, čišćenje naslaga holesterola, pa sve do melema za ublažavanje inflamacije. Neki holistički zdravstveni radnici savetuju uključivanje drevnih kineskih prirodnih lekova i načina lečenja kao što su akupunktura i akupresura, kako bi se promovisao zdrav limfni protok, kao i protok krvi.

Terapeutske masaže su takođe veoma korisne u poboljšanju i lečenju cirkulacije. Redovno vežbanje, međutim, predstavlja najbolji način za poboljšanje loše cirkulacije i trebalo bi da bude ubačeno u dnevnu rutinu svakog pacijenta.

Iako se prirodni načini lečenja loše cirkulacije smatraju efikasnijim, u nekim slučajevima ih ne bi trebalo primenjivati bez prethodne konsultacije sa lekarom. Na primer, pacijenti koji uzimaju razređivače krvi u kombinaciji sa prirodnim suplementima kao što su beli luk, đumbir i kajenska paprika su u riziku od opasnih komplikacija krvarenja. Zbog toga je veoma važno razgovarati sa svojim lekarom pre nego što se odlučite za neki alternativni vid lečenja.

Loša cirkulacija nije minorni zdravstveni problem i ne bi trebalo da se uzima olako. Čak i ako, s vremena na vreme, doživite neki od simptoma koje smo opisali, morate se obavezno prekontrolisati kod lekara koji vas može uputiti kod kardiologa, neurologa ili endokrinologa za dalju evaluaciju. Ozbiljne zdravstvene posledice, poput srčanog udara, moždanog udara, amputacije udova, sporog oporavka posle bolesti i traume, su samo neki od rezultata nekontrolisane slabe cirkulacije.

Svaka osoba koja ima više od 50 godina ili oni koji su pogođeni velikim bolestima organa kao što su srčane bolesti ili dijabetes bi trebalo da se redovno proveravaju zbog znakova cirkulatornih problema.

Loša cirkulacija u nogama i stopalima

Loša cirkulacija u nogama i generalno u donjim ekstremitetima je prilično česta. Mnogo puta su ovi problemi sa cirkulacijom jednostavno rezultat sedenja u dužem vremenskom periodu, ili rezultat lošeg načina života bez fizičke aktivnosti. Zbog toga što je krv koja cirkuliše kroz noge već u lošem položaju jer se mora boriti sa prirodnom gravitacijom kako bi se vratila nazad u srce, nedostatak fizičke aktivnosti koja je korisna za pomaganje u pumpanju krvi na gore, može biti bitan faktor koji tome doprinosi.

Pored toga, udaljenost donjih ekstremiteta od srca je prilično značajna, pa je to još jedna prepreka za one ljude koji su neaktivni. Ali, postoje i drugi cirkulatorni problemi koji su vredni spomena, uključujući neka zdravstvena stanja koja mogu biti ozbiljna i voditi do teških zdravstvenih problema.

Jedna od najčešćih bolesti povezanih sa slabom cirkulacijom u nogama i stopalima je dijabetes. Suženje arterija, karakteristika bolesti perifernih arterija je to što stvara uobičajene probleme sa cirkulacijom. Na cirkulaciju u nogama utiče sužavanje transportnog sistema, koje za uzvrat dovodi do nedostatka potrebnog kiseonika i hranljivih materija. Vremenom, ovo može voditi do oštećenja tkiva, pa čak i do gubitka udova.

Loša cirkulacija u rukama

Tipično, kada ljudi pomisle na lošu cirkulaciju krvi, onda obično odmah pomisle na lošu cirkulaciju u nogama i stopalima. Ali, ni ruke nisu imune na ovo stanje. Iako su stanja poput zapušenih arterija zbog ateroskleroze i inhibicije pumpanja krvi koje dolazi zbog bolesti perifernih arterija, ponekad odgovorna za lošu cirkulaciju u rukama, postoje i drugi uzroci koji su više specifični za ove gornje delove tela.

Simptom smanjene cirkulacije krvi u rukama može biti veoma problematičan, imajući u vidu koliko ih često koristimo. Slabost, trnci i utrnulost nisu neuobičajeni. Nedostatak senzacija u rukama zajedno sa bolom može biti jedan od simptoma loše cirkulacije u rukama.

Takođe mogu biti prisutni i nesposobnost da nešto uhvatimo ili osećaj hladnoće u rukama.

Jedan od najčešćih uzroka loše cirkulacije u rukama je sindrom karpalnog tunela. Ova noćna mora svakog daktilografa i osobe koja provodi mnogo sati kucajući na računaru može stvoriti širok spektar simptoma koji se kreću od bola do utrnulosti i svega između.

Loša i slaba cirkulacija u glavi (slaba moždana cirkulacija)

Mozak je najaktivniji metabolički organ u telu, a takođe i jedan od najosetljivijih na metaboličke stresove. Bez značajnih varijacija između budnosti i spavanja ili nivoa fizičkih/mentalnih aktivnosti, centralni nervni sistem koristi nekih 15-20% unosa kiseonika i nešto manji procenat onoga što izlazi iz srca. Praktično sav ovaj kiseonik se koristi za konverziju glukoze u ugljen-dioksid. Pošto nervno tkivo nema mehanizam za skladištenje kiseonika, postoji metabolička rezerva kiseonika od samo 8-10 sekundi.

Normalna funkcija mozga zavisi od adekvatne količine dotoka kiseonika i hranljivih materija kroz gustu mrežu krvnih sudova. Volumen cirkulacije krvi unutar mozga na bilo kom nivou iznosi oko 750 ml i skoro je uvek konstantan, iako se pojavljuju regionalne varijacije sa promenom u mentalnim aktivnostima.

Poremećaji moždane cirkulacije uključuju cerebralno krvarenje, trombozu, emboliju ili subarahnoidnu hemoragiju. Ova stanja obično su rezultat već postojećih vaskularnih bolesti ili kongenitalnih slabosti i mogu biti pokrenuti povredom. Najčešće se ovi problemi javljaju kod starijih osoba.

Sponzorisano:

loading...
Loading...