Zdravlje

Bartolinijeva žlezda – simptomi, uzrok i prirodno lečenje

Bartolinijeva žlezda, predstavlja parnu vrstu žlezde koja se nalazi u organizmu svake žene i koja je smeštena sa leve i sa desne strane spoljašnjeg dela vagine, tačnije neposredno uz ulaz u vaginu.

Svaka od ovih žlezda, dakle i leva i desna Bartolinijeva žlezda, u normalnom stanju, odnosno kada normalno obavlja svoju funkciju, prečnika je svega oko pola centimetra i spojena je sa po jednim svojim kanalom koji je dužine oko dva do dva imo centimetara i koji služi za sprovođenje proizvoda njenog lučenja, a to je vaginalni sekret koji se luči neposredno pre i u toku seksualnog odnosa.

U normalnom stanju, tačnije kada normalno obavlja svoju funkciju i leva i desna Bartolinijeva žlezda je neprimetna, što znači da se ne može napipati niti uočiti i da se njeno prisustvo ni na koji način ne može osetiti.

Onda kada Bartolinijeva žlezda postane napipljiva ili uočljiva i kada njeno prisustvo počne da se oseća prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti, kao što su sedenje ili hodanje, to znači da je Bartolinijeva žlezda pod upalom.

O tome koji simptomi otkrivaju upalu Bartolinijeve žlezde, o tome koji uzroci dovode do takvog stanja, ali i o tome na koji način se takav zdravstveni problem može lečiti prirodnim putem, moći ćete da saznate kroz nastavak teksta.

Bartolinijeva žlezda – simptomi

Kada dođe do upale Bartolinijeve žlezde, takvo stanje u organizmu, može se primetiti i prepoznati najpre na osnovu prisustva sledećeg simptoma:

– Sa leve ili sa desne strane vaginalnog otvora, dolazi do pojave izrasline koja je okruglog, tačnije loptastog oblika i koja se može napipati. Ono što je izuzetno važno napomenuti kada je manifestacija ovog simptoma u pitanju, jeste da pomenuta izraslina, tačnije cista kako se takođe često naziva, u pojedinim slučajevima može nestati sama od sebe i to za nekoliko dana od dana kada je nastala. Ukoliko se to dogodi, u tom slučaju ne dolazi do pojave drugih simptoma koji prate i koji otkrivaju upalu Bartolinijeve žlezde. Međutim, pomenuta izraslina, koja se definiše kao prvi sigurni pokazatelj prisustva problema sa funkcijom Bartolinijeve žlezde, može početi i da se razvija, tačnije da se uvećava i u tom slučaju, dolazi i do nastanka drugih simptoma. Uvećanje izrasline, može da napreduje do te mere, da se njene dimenzije mogu uporediti sa dimenzijama oraha, pa čak i sa dimenzijama kokošijeg jajeta.

Osim na osnovu pomenutog i opisanog simptoma, upalu Bartolinijeve žlezde, možete prepoznati i na osnovu sledećih simptoma:

– U regiji na kojoj je izraženo prisustvo izrasline, a to je sa leve ili sa desne strane vaginalnog otvora, dolazi do pojave osetljivosti i do pojave bola. Pritom, osetljivost i bol se pojačavaju prilikom seksualnog odnosa ili prilikom stvaranja bilo kog oblika trenja ili pritiska u blizini vaginalnog otvora (kao što je recimo trenje ili pritisak koji nastaje usled nošenja tesnog veša ili tesnih pantalona),

– U toku hodanja, kao i u toku sedenja, javlja se blag do vrlo intenzivan osećaj neprijatnosti sa leve ili sa desne strane vaginalnog otvora (u zavisnosti od toga na kojoj od pomenute dve regije je izražena izraslina),

– Može doći do nastanka povišene telesne temperature koja može, ali i ne mora biti praćena groznicom (Ukoliko dođe do manifestacije ovog simptoma, poželjno je obratiti se lekaru, jer to može značiti da je Bartolinijeva žlezda inficirana bakterijama kao što su hlamidija, ešerihija koli ili neka treća vrsta bakterija čijem je uticaju eventualno izložena vaginalna regija. Pritom, ukoliko Bartolinijeva žlezda postane inficirana bakterijama i ukoliko se na vreme ne reaguje odlaskom kod lekara, takvo stanje može rezultirati stvaranjem apscesa koji zahteva preduzimanje nešto komplikovanijih, tačnije dugotrajnijih metoda lečenja).

Ono što je pritom veoma važno napomenuti, a tiče se prisustva gore navedenih simptoma, jeste da kod žena kod kojih se oni manifestuju neretko dolazi i do udružene manifestacije simptoma koji su povezani sa nekim drugim oblicima zdravstvenih problema sa reproduktivnim sistemom.

Konkretnije, kod žena kod kojih se razviju simptomi upale Bertolinijeve žlezde, neretko se razvijaju i simptomi vaginalnih infekcija.

Bartolinijeva žlezda – uzroci

Glavni i osnovni uzrok nastanka upale Bartolinijeve žlezde jeste zapušenost njenog otvora ili zapušenost njenog kanala.

Naime, onda kada dođe do zapušenosti otvora ili do zapušenosti kanala Bartolinijeve žlezde, celokupan sadržaj koji predstavlja proizvod lučenja Bartolinijeve žlezde, a to je vaginalni sekret, ne uspeva da se kreće u izlaznom smeru, već se vraća nazad prema Bartolinijevoj žlezdi. Takav proces, izaziva upalu, odnosno poremećaj funkcije Bartolinijeve žlezde i definiše se kao uzrok nastanka problema sa funkcijom ove žlezde.

loading...

Do nastanka ovog, upravo opisanog uzroka pojave problema sa funkcijom, tačnije sa upalom Bartolinijeve žlezde, mogu da dovedu najrazličitija stanja kao što su sledeća stanja:

– Prisustvo bakterija u vaginalnom sekretu (Može biti reči o prisustvu hlamidije, o prisustvu ešerihije koli ili o prisustvu bilo koje treće vrste bakterija čijem delovanju je eventualno izložena vaginalna regija. Pritom, do pojave takvih bakterija u vaginalnom sekretu, može doći usled pada imunološkog sistema, usled upuštanja u nezaštićene seksualne odnose sa partnerom koji je prethodno zaražen nekom vrstom bakterija i koji je samim tim i prenosilac takvih bakterija ili usled izloženosti nekom drugom izvoru zaraze),

– Prisustvo nedovoljnog ili nepravilnog održavanja higijene intimne regije,

– Prisustvo česte upotrebe donjeg veša koji je proizveden od sintetičkih materijala,

– Prisustvo čestog nošenja tesne odeće (misli se na tesne pantalone),

– Prisustvo razvijene sklonosti ka pojavi upale Bertolinijeve žlezde (Kod određenog procenta žena, upala Bertolinijeve žlezde, javlja se neuporedivo češće nego što je to slučaj kod ostalih žena i za takve žene, može se reći da imaju razvijenu sklonost ka pojavi upale Bertolinijeve žlezde).

Bertolinijeva žlezda – prirodno lečenje

Postoje brojni načini na koje se problemi sa funkcijom Bartolinijeve žlezde mogu sanirati prirodnim putem.

Ovo su neki od najefikasnijih načina:

– Upotreba čaja od žalfije:

Jednu kafenu kašičicu sitno seckane suve žalfije, prelijte sa oko 200 mililitara vode i kuvajte sve dok ne provri.

Nakon što pripremljeni čaj od žalfije provri, pomerite ga sa ringle, poklopite i ostavite ga da odstoji na sobnoj temperaturi oko pola sata. Zatim, čajem natopite komad vate, a taj komad vate potom iscedite od viška tečnosti i stavite ga direktno na regiju Bartolinijeve žlezde. Preko komada vate, stavite komad gaze ili pamučne tkanine kako bi ste sprečili da vam se pokvasi veš.

Komad vate natopljen čajem od kamilice, nemojte skidati sve dok ne osetite da se potpuno ohladio.

Ovaj postupak, ponavljajte nekoliko puta tokom dana (najbolje je 3 do 4 puta) i to nekoliko dana uzastopno. Pritom, najbolje bi bilo da komad vate natopljen čajem od kamilice koji ste upotrebili uveče, skinete tek ujutru.

– Upotreba listova čuvarkuće:

Nekoliko svežih listova biljke čuvarkuća temeljno operite i što sitnije ih iseckajte, izgnječite i prelijte sa oko dvesta mililitara ključale vode. Zatim, to poklopite i ostavite da odstoji dva sata na sobnoj temperaturi. Nakon što ste to uradili, procedite sadržaj i tečni deo ovako pripremljenog preparata koristite za obloge.

Obloge možete pripremati tako što ćete ovaj preparat sipati na komad vate ili na komad gaze koji ćete potom ocediti od viška tečnosti i prisloniti ga na regiju Bartolinijeve žlezde. Korišćenje obloge ponavljajte dva do tri puta dnevno, a svaku oblogu, držite oko pola sata. Nakon svakog skidanja obloge, intimnu regiju temeljno isperite toplom vodom.

– Upotreba jabukovog sirćeta:

Jednom dnevno, manji komad vate (recimo vateni tufer) natopite sa jabukovim sirćetom i stavite ga direktno na regiju Bartolinijeve žlezde. Preko komada vate, stavite zagrejan komad gaze ili pamučne tkanine i tek onda obucite veš i ostale delove garderobe. Nakon petnaest minuta do najviše pola sata, sklonite komad vate i intimnu regiju temeljno isperite toplom vodom.

Ovaj tretman, ponavljajte svakodnevno, sve dok se prisustvo upale Bartolinijeve žlezde u potpunosti ne povuče.

– Upotreba gorke soli:

U kadu sipajte oko deset litara tople vode, a zatim, u tu količinu tople vode sipajte oko sto grama gorke soli (Epsom so). U tako pripremljenu kupku sedite i nemojte ustajati oko 20 minuta. Nakon dvadeset minuta, intimnu regiju isperite pod mlazom tople vode.

– Upotreba mešavine devičanskog kokosovog ulja i kurkume:

Jednu ravnu supenu kašiku devičanskog kokosovog ulja, pomešajte sa jednom ravnom kafenom kašičicom kurkume. Tu mešavinu, nanesite na komad prethodno zagrejane gaze, a gazu zatim nanesite direktno na regiju Bartolinijeve žlezde.

Nakon pola sata, sklonite gazu i intimnu regiju isperite toplom vodom i blagim sredstvom namenjenim za održavanje intimne higijene. Ovaj tretman, ponavljajte jednom do dva puta u toku dana, svakodnevno dok za tim ima potrebe.

– Upotreba cvetova kamilice:

Oko dvesta pedeset grama cvetova kamilice, skuvajte u oko pola litra vode. Zatim, skuvane cvetove podelite na nekoliko količina i svaku pojedinačnu količinu cvetova, koristite tako što ćete ih staviti na komad gaze, a zatim tu gazu naneti direktno na Bartolinijevu žlezdu. Pritom, gaza treba da se nanese tako da su cvetovi okrenuti prema gore i da su u direktnom kontaktu sa površinom kože, odnosno sluzokože.

Nakon pola sata do sat vremena, uklonite gazu. Ovaj tretman, ponavljajte u toku dana, sve dok ne potrošite i poslednju količinu cvetova kamilice.

Završna reč i mere opreza

U periodu lečenja Bartolinijeve žlezde, strogo izbegavajte nošenje donjeg veša koji je proizveden od sintetičkih materijala, kao i nošenje uskih pantalona.

Takođe, u periodu lečenja Bartolinijeve žlezde, izbegavajte upuštanje u seksualne odnose i pojačajte i poboljšajte održavanje higijene intimne regije. Uz to, u pomenutom periodu, pojačajte unos namirnica koje su bogate vitaminom C i koje na bilo koji način utiču na jačanje imunološkog sistema.

Sponzorisano:

loading...
Loading...