Nega i lepota Zdravlje

Mast od jazavca – lekovita upotreba, recept, cena i iskustva

Verujemo da kada neko prvi put čuje za ovu mast, bude u dilemi, iz razloga što zna da je jazavac životinja. Pa, kako to sada mast od jazavca?

Baš kao što postoji svinjska mast, koja se dobija topljenjem sala svinje, tako se i mast od jazavca dobija topljenjem sala jazavca. Dalje se nameće pitanje, u čemu je razlika izmedju masti jazavca, i na primer svinjske masti?

Odgovor leži u tome da je jazavac životinja koja se hrani odabranim biljkama (uglavnom korenjem), koje su vrlo lekovite. Svinja, na primer, jede mnogo toga i ne bira hranu, dok je kod jazavca malo drugačije situacija. Zbog toga se smatra da je ova mast izuzetno lekovita, jer se u salu jazavca nalazi dosta korisnih sastojaka.

Opet se postavlja pitanje, kako salo jazavca može da sadrži lekovite sastojke? Može, iz razloga što je jazavac životinja koja pada u zimski san (u hibernaciju), pa se tokom toplijih dana priprema za zimu tako što njegovo telo taloži sve potrebne sastojke za prehranu. Sve te sastojke čuva u salu, iz kojeg se kasnije tokom zime razlažu i hrane telo jazavca.

Dakle, topljenjem sala jazavca dobija se ova lekovita mast, čija je primena široka. Ima spoljnu i unutrašnju upotrebu, a mogu je upotrebljavati gotovo svi, naročito osobe koje imaju pojedina kožna oboljenja.

S obzirom da uhvatiti jazavca nije baš lak posao, jer se oni kriju pod zemljom, ne može svako napraviti ovu mast. Uglavnom je prave osobe kojima je to tradicija, odnosno oni koji su taj zanat naučili od svojih predaka. Jazavci se najčešće hvataju uz pomoć pasa jazavičara, koji ih love i donose gazdi. Dalji postupak je jedan kao i kod pravljenja masti ostalih životinja.

Mast od jazavca – lekovitost

Kako smo već pomenuli, mast od jazavca je lekovita iz razloga što se mnogo korisnih sastojaka nalazi u njoj. Najpre, poseduje zdrave masne kiseline, koje pospešuju dobar holesterol, te dovode u balans loš holesterol.

Onda kada je regulisan holesterol u krvi, čitav kardiovaskularni sistem postaje zdrav. Holesterol, odnosno loše masnoće, začepljuju arterije tako da krv ne može slobodno da kruži krvotokom. Onda kada masnoće nestanu iz arterija, krv ponovo može da kruži krvotokom i snabdeva srce krvlju, na pravilan način. Zbog toga se ova mast preporučuje svim osobama koje imaju povišen holesterol, i srčana oboljenja.

S obzirom na to da pročišćava krv, pospešuje i proizvodnju hemoglobina, pa se zbog toga preporučuje i osobama koje boluju od anemije, ali i ostalih bolesti krvi. U veoma kratkom roku daje dobre rezultate.

Takodje, mast od jazavca preporučuje se osobama koje imaju problema sa nervoznim crevima. Pročišćava creva i olakšava njihovo pražnjenje, zatim ubrazava metabolizam. Zbog toga ga mogu koristiti sve osobe koje žele da smršaju. Bez obzira što je u pitanju mast, imajte na umu da se sastoji od zdravih masnih kiselina koje ne stvaraju loše masnoće, već dobar holesterol.

Još jedna prednost ove masti je ta što izuzetno pozitivno utiče na respiratorni sistem, tako da olakšava tegobe usled prehlade i gripa. Za kratko vreme smiruje kašalj i olakšava disanje, pa se preporučuje osobama obolelim od astme ili bronhitisa.

Osim za unutrašnju primenu, kod raznih oboljenja, poput onih koje smo već naveli, mast od jazavca se koristi i za saniranje rana, zatim za smanjivanje ožiljaka ali i za reumu.

loading...

Iskustva brojnih ljudi pokazala su da je ova mast izuzetno efikasna, kako za unutrašnju, tako i za spoljnu primenu. U zavisnosti od stepena oboljenja, i vašeg organizma, preporučujemo da se konsultujete sa vašim lekarom, koji vam može reći njegovo mišljenje o upotrebi ove kreme. Potpuno je prirodna, i, ukoliko nabavite original mast, u njoj neće biti hemijski dodaci.

Godi svakom tipu kože, a najčešće osobama koje imaju osetljivu i suvu kožu, jer je mast od jazavca veoma masna. Zbog toga se i preporučuje osobama koje imaju perutanja po koži, i oboljenja poput psorijaze.

Mast od jazavca – upotreba

U zavisnosti od oboljenja, a naročito stepena oboljenja, mast možete upotrebljavati na više načina.

Ukoliko želite da izlečite bolest poput povišenog holesterola, anemije ili pak astme, onda je potrebno da 1 kašičicu masti pomešate sa čajem po izboru (nezasladjenim), i da to popijete na prazan stomak. Kasnije u toku dana možete popiti još jedanput, onda kada to vama najviše odgovara.

Nemojte preteivati u konzumiranju ove masti, jer prekomerne doze mogu samo izazvati neželjena dejstva kod pojedinih. Dve šolje dnevno biće sasvim dovoljne da izlečite i neku uporniju bolest.

Ako ne konzumirate čaj, kašičicu masti možete razmutiti i u malo tople vode pomešane sa medom, ili u limunadu. Isprobajte razne načine pa odaberite onaj koji vama odgovara. Svakako, mast nemojte mešati sa zasladjenim sokovima ili gaziranim, jer će to potpuno umanjiti njenu vrednost.

Za spoljašnu upotrebu, potrebno je namazati malu količinu masti na obolelo mesto. Bilo da patite od psorijaze ili ekcema, imate ožiljke po telu ili rane. Mast od jazavca je veoma masna i biće dovoljne male količine dnevno, a daće dobre rezultate za odredjeno vreme. Kada su u pitanju kožna oboljenja, svakako je potrebno strpljenje, ali mast od jazavca svakako ima moć da potpuno obnovi kožu.

Za spoljnu upotrebu možete mast mazati više puta na dan, a preporučujemo ujutru i uveče. Eventualno još jednom u toku dana, ukoliko nemate dodir sa prljavštinom. Svakako pratite stanje rane pa po potrebi mažite manje ili više, a takodje preporučujemo da se konsultujete sa dermatlogom kako bi ustanovio da li je to dovoljno, i kako bi odredio stepen vašeg problema.

Kontraidikacije: Mast se jedino ne preporučuje deci mladjoj od 6 godina. Svakako je neophodno savetovanje sa pedijatrom, jer je svačiji organizam drugačiji, pa će možda baš vašem detetu goditi ova mast. Kada su i odrasli u pitanju, uvek preporučujemo savetovanje sa stručnim licima koji će prema vašem stanju odrediti da li nešto smete da koristite, ili ne. Ovaj tekst je informativnog karaktera.

Mast od jazavca – cena i gde kupiti?

Prava mast od jazavca nije nimalo jeftina, jer ćete za samo 100 grama morati da odvojite oko 1000 dinara. Ipak, uzimajući u obzir način pripreme ove masti, morate priznati da to nije toliko skupo. Naročito zbog toga što se ova mast smatra izuzetno delotvornom, pa su često male količine sasvim dovoljne da se trajno rešite pojedinih zdravstvenih problema.

Mast od jazavca najčešće možete naći kod osoba koje se time bave, a kako danas na internetu sve možete naći putem oglasa, možete naći i proizvodjače ove masti. Ukoliko je neka porodica proizvodi godinama, verovatno je da znaju znanje i da je ta mast daleko zdravija od one koja je industrijski proizvedena.

Zapravo, često se dešava da ta industrijska ne bude prava, već plagijat. Cene su uglavnom približne, ali se originalnost ogleda u njenoj efikasnosti.

Ukoliko ste već koristili mast od jazavca i nije dala baš nikakve efekte, mora da niste uzeli odgovarajuću.

Nažalost, malo je njenih proizvodjača, pa nemojte ostati u čudu ako je ne nadjete iz prve. Svakako vredi biti uporan, i odvojiti odredjenu svotu novca, jer mast od jazavca može biti korisna u mnogo situacija. Još jedna njena prednost je što je rok trajanja čak 5 godina, tako da je možete držati na nekom hladnijem mestu i koristiti po potrebi.

U skladu sa vašim potrebama, i informacijama iznetim u ovom tekstu, zaključite da li je mast od jazavca pravi odabir za vas. Preporučujemo je, ali ponovo napominjemo da je konsultovanje sa stručnim licem najbolje rešenje, jer će vas on u zavisnosti od vašeg oboljenja, uputiti u sve potrebne informacije koje će vam biti od značaja. Uvek se zalažemo za prirodu i prirodne proizvode, pa iz tog razloga i preporučujemo ovu mast. Zdrav način života, u kombinaciji sa zdravom ishranom, mora pružiti najbolje rezultate.

Sponzorisano:

loading...
Loading...