Zdravlje

Trzanje i znojenje u snu – zašto se javlja noćno znojenje i kako lečiti?

Nebrojeno mnogo medicinskih i naučnih istraživanja, sprovedeno je sa ciljem da se dođe do jasnog i pouzdanog definisanja načina na koje zdrav i kvalitetan san ispoljava uticaj na celokupno zdravlje i uopšteno na ljudski organizam.

Rezultati svih tih istraživanja, pokazali su i višestruko su dokazali da je zdrav i kvalitetan san doslovno neophodan, ne samo kako bi ste se osećali naspavano i odmorno u toku dana, već i kako bi gotovo sve važne biološke funkcije u vašem organizmu mogle normalno i nesmetano da se odvijaju u toku dana.

Poremećena funkcija sna, ukoliko je izražena kontinuirano i dugotrajno, može da se odrazi ne samo na nastupanje osećaja umora i iscrpljenosti u toku dana, već i na nastupanje brojnih drugih poremećaja unutar organizma, kao što su na primer poremećaji kvaliteta mentalnih sposobnosti (opadanje koncentracije, smanjenje sposobnosti orijentisanja ili usporavanje procesa razmišljanja) ili kao što su različiti drugi oblici poremećaja funkcija (poremećaj funkcije refleksa, poremećaj funkcije srčanog ritma i slično).

Kada je funkcija sna u pitanju, važno je naglasiti da postoji čitav niz faktora koji se odnose na stanja koja se mogu manifestovati u toku spavanja, a koja kada se manifestuju direktno, u manoj ili u većoj meri mogu poremetiti funkciju sna, a onda i sve one gore pomenute funkcije u vašem organizmu, koje se najaktivnije odvijaju u toku dana.

Neki od faktora koji se odnose upravo na stanja koja se mogu manifestovati u toku spavanja, a koja kao takva u manjoj ili u većoj meri direktno mogu poremetiti funkciju sna, jesu trzanje u snu i znojenje u snu.

Ukoliko je manifestacija nekog od ta dva stanja nešto sa čime se i lično susrećete, predlažemo vam da nastavite sa čitanjem ovog teksta, jer ćete u njemu pronaći čitav niz korisnih i precizno definisanih informacija koje su povezane upravo sa pojavom trzanja u snu, kao i sa pojavom znojenja u snu.

Trzanje u snu – zašto nastaje?

Sigurno vam se bar povremeno dogodi da kada počnete da tonete u san osetite trzanje sopstvenog tela i da se čak probudite od tog trzaja.

Trzanje u snu, može se javiti i u svim drugim fazama sna, a ne samo onda kada tonete u san, tačnije ne samo u početnoj fazi sna.

Za razliku od trzanja koje se manifestuje u početnoj fazi sna, trzanje koje se manifestuje u ostalim fazama sna se najčešće ne oseti i protekne neopaženo od strane osobe kod koje se ispoljava. Takvo trzanje dakle mogu primetiti jedino osobe koje se nalaze u neposrednoj blizini osobe koja spava, a kod koje se manifestuju trzaji u snu.

Pitanje na koje mnogi nemaju odgovor, glasi “Zašto nastaje trzanje u snu?”.

Informacija koja prvo treba da vam bude na umu kada je u pitanju odgovor na ovo pitanje, jeste da manifestacija trzanja u snu u čak 99 % slučajeva nije povezana sa prisustvom bilo koje vrste oboljenja niti zdravstvenog problema.

Naime, trzanje u snu, u ogromnoj većini slučajeva, manifestuje se kao rezultat opuštanja nervnih završetaka i kao rezultat opuštanja mišića koji su prethodno bili napeti usled fizičke aktivnosti kojoj je telo bilo izloženo u toku dana.

Što je stepen fizičke aktivnosti kojoj je telo izloženo u toku dana veći, to je veća i napetost nervnih završetaka i mišića, a što je veća napetost nervnih završetaka i mišića, to je srazmerno veća i verovatnoća da će opuštanje tih nervnih završetaka i opuštanje tih mišića koje se odvija u fazi odmaranja tela, to jest u fazi spavanja, biti propraćeno trzajima.

Drugim rečima, ukoliko na spavanje odete osećajući fizički umor, postoje velike šanse da će vaš san biti propraćen trzajima, kojih možda hoćete, a možda i nećete biti svesni u toku spavanja.

loading...

Osim kao rezultat opuštanja nervnih završetaka i mišića, trzanje u snu se može manifestovati i kao posledica stresa kojem ste bili izloženi u toku dana i kao posledica izražene nervne napetosti.

Konkretnije, onda kada ste izloženi stresu ili kada ste nervno napeti, vaši nervni završeci i vaši mišići, reaguju isto kao i kada ste izloženi fizičkom opterećenju koje nastaje usled izlaganja fizičkoj ativnosti.

Samim tim, ukoliko ste u toku dana izloženi stresu ili ukoliko ste nervno napeti, u toku spavanja, vaše telo će biti izloženo manifestaciji trzaja koji nastaju kao rezultat opuštanja nervnih završetaka, odnosno kao rezultat opuštanja mišića.

Kada je u pitanju trzanje u snu, važno je naglasiti i to da se ono može manifestovati i kao oblik radnje koju nesvesno ispoljavate u toku spavanja kao odgovor i kao reakciju na situaciju koju doživljavate u snu.

Da pojasnimo, ukoliko sanjate da na primer padate ili da ste se na primer od nečega ili od nekoga uplašili, velika je verovatnoća da će vaše telo na takav san reagovati trzajem ili čak nizom trzaja kojih ćete možda postati svesni u toku spavanja ili kojih možda uopšte nećete postati svesni u toku spavanja.

Kako se rešiti trzaja u snu?

Ukoliko se trzaji u snu u vašem slučaju manifestuju tek povremeno i ukoliko samim tim posebno ne utiču na vašu funkciju sna, onda verovatno nećete ni poželeti da uradite bilo šta kako bi ste ih se rešili.

Međutim, ukoliko ste manifestaciji trzaja u snu izloženi često i ukoliko usled takve činjenice otežano spavate i imate poremećenu funkciju sna, onda će vam sigurno biti od koristi da saznate kako se možete rešiti trzaja u snu.

Ovo su načini da se rešite trzaja u snu:

  • Pre nego što odete na spavanje, potrudite se da opustite svoje misli i to tako što ćete raymišljanje o problemima i o stvarima koje vam “zadaju glavobolju” zameniti razmišljanjem o nekim pozitivnim i konstruktivnim stvarima koje vas čine dobro raspoloženim.
  • Pre nego što odete na spavanje, pripremite za sebe penušavu i mirišljavu kupku i opustite se ležeći u njoj bar pola sata.
  • Neposredno pre spavanja, popijte šoljicu čaja koji ispoljava umirujuće delovanje na organizam. Neki od čajeva koji ispoljavaju umirujuće delovanje na organizam su crni čaj, čaj od valerijane ili čaj od lipe (čaj od lipe ne treba da bude vaš izbor ukoliko ste alergični na polen, jer njegovim konzumiranjem u tom slučaju možete doprineti nastanku I razvoju alergijske reakcije).

Znojenje u snu – zašto se javlja?

Znojenje u snu, stručno se naziva hiperhidroza. Pri spominjanju znojenja u snu, veliki broj ljudi najpre pomisli da je reč o pojavi koja se manifestuje isključivo kod žena koje su u menopauzi.

Međutim, važno je da znate da takva pomisao proističe iz potpuno neopravdanog i netačnog stava i da se znojenje u snu može javiti kako kod žena u menopauzi, tako i kod žena koje su po godinama daleko od perioda menopauze, ali i kod muškaraca, pa čak i kod dece.

Postoje različiti uzroci koji mogu dovesti do pojave znojenja u snu, a ovo su oni koji su najčešći i koji su poznati medicini.

Neprilagođena temperatura u prostoriji za spavanje: Iako zvuči gotovo besmisleno, neprilagođena, tačnije preterano visoka temperatura u prostoriji za spavanje, predstavlja jedan od najčešće rasprostranjenih uzroka pojave noćnog znojenja.

Povišena telesna temperatura: Ovaj uzrok, drugi je po redu najučestalijih uzroka pojave noćnog znojenja. Naime, bez obzira da li je reč o povišenoj telesnoj temperaturi koja je nastala kao posledica nekog oblika upale koja je aktivna u organizmu, ili je reč o povišenoj telesnoj temperaturi koja je nastala kao posledica nekog drugog oblika zdravstvenog problema (kao posledica bakterijske infekcije ili kao posledica virusne infekcije recimo), povišena telesna temperatura ukoliko je izražena u toku noći, može predstavljati i veoma često i predstavlja uzrok pojave noćnog znojenja. Kada je reč o ovoj vrsti uzroka pojave noćnog znojenja, važno je naglasiti to da se povišena telesna temperatura (a samim tim i noćno znojenje koje može nastati kao njena posledica) može manifestovati čak i onda kada je nemoguće prepoznati uzroke njenog nastanka. Konkretnije, povišena telesna temperatura se može manifestovati i kod potpuno zdravih osoba, u čijem organizmu nije izraženo prisustvo bilo koje vrste upale, niti prisustvo bilo koje vrste infekcije. Tako nešto, može se dogoditi recimo onda kada osoba trpi veliku koncentraciju stresa, onda kada je osoba u periodu ovulacije ili onda kada je osoba u periodu trajanja menstrualnog ciklusa. Povišena telesna temperatura koja se manifestuje bez uticaja prepoznatljivog uzroka, može izazvati noćno znojenje, baš kao i povišena telesna temperatura koja se manifestuje usled izraženosti prepoznatljivog uzroka.

Menopauza: U periodu menopauze, žene su izložene čestim i veoma drastičnim oscilacijama vrednosti polnih hormona u organizmu. Sve te oscilacije vrednosti polnih hormona, između ostalog mogu uzrokovati i noćno znojenje. Ono što je pritom bitno napomenuti, jeste da se žene koje su u periodu života koji prethodi početku menopauze, takođe mogu susresti sa noćnim znojenjem. To se dešava iz razloga što osciliranje vrednosti polnih hormona u organizmu žene počinje neposredno pre nego što počne da se odvija period menopauze.

Andropauza: Baš kao i žene, muškarci takođe prolaze kroz period klimaksa. Muški klimaks, stručno se naziva andropauza, a u periodu trajanja andropauze, muškarci su baš kao što je to slučaj kod žena koje su u menopauzi, takođe izloženi čestim i veoma drastičnim oscilacijama vrednosti polnih hormona u organizmu. Takve oscilacije vrednosti polnih hormona, kod muškaraca u andropauzi dakle baš kao i kod žena u menopauzi mogu dovesti do pojave noćnog znojenja.

Konzumiranje određenih vrsta medikamenata: Posebno ukoliko govorimo o kontinuiranom i o dugotrajnom konzumiranju određenih vrsta medikamenata, ono se može ubrojati u red uzroka koji dovode do noćnog znojenja. Medikamenti koji se konzumiraju u cilju regulisanja srčanog ritma, medikamenti koji se konzumiraju u cilju saniranja simptoma depresije i drugih oblika anksioznosti ili medikamenti koji se konzumiraju u cilju regulisanja vrednosti glukoze u krvi, ubrajaju se u red medikamenata koji ukoliko se konzumiraju kontinuirano i dugotrajno, najčešće dovode do pojave noćnog znojenja.

U određenom procentu slučajeva, medikamenti koji sami po sebi ne mogu predstavljati uzročnike nastanka noćnog znojenja, ukoliko se konzumiraju udruženo sa nekim drugim medikamentima koji takođe sami po sebi ne mogu predstavljati uzročnike nastanka noćnog znojenja, mogu poprimiti drugačije osobine, mogu početi promenjeno da deluju i mogu dovesti do noćnog znojenja. Zato, izbor medikamenata koje ćete konzumirati u cilju saniranja određenog zdravstvenog problema, kao i izbor načina na koji ćete takve medikamente eventualno udruženo konzumirati, uvek treba da prepustite svom lekaru ili iskusnom farmaceutu.

Šta je idiopatska hiperhidroza?

Idiopatska hiperhidroza, predstavlja formu noćnog znojenja, koje se manifestuje bez prepoznatljivog razloga i bez mogućnosti prepoznavanja uzroka koji je do njega doveo.

Idiopatska hiperhidroza, jednako učestalo se manifestuje kod oba pola i kod osoba svih starosnih grupa.

Ono što je karakteristično za ovu formu noćnog znojenja, jeste da njena manifestacija najčašće nastaje naglo i spontano i da isto tako i prestaje, dakle naglo i spontano i bez bilo kojeg oblika uticaja.

Kako lečiti noćno znojenje?

Nočini lečenja noćnog znojenja su individualni i zavise isključivo od uzroka. Dakle, noćno znojenje koje se manifestuje recimo kao posledica povišene telesne temperature, ne može se lečiti na isti način kao i noćno znojenje koje je nastalo recimo kao posledica menopauze ili kao posledica andropauze.

Zato, pre započinjanja lečenja noćnog znojenja, veoma je važno prepoznati uzrok ove pojave.

Ukoliko se noćno znojenje manifestuje kao posledica neprilagođene temperature u prostoriji za spavanje, sve što je potrebno da u tom slučaju uradite, jeste da temperaturu u prostoriji u kojoj spavate smanjite i da je prilagodite potrebama svog tela.

Ako je noćno znojenje nastalo kao posledica povišene telesne temperature, u tom slučaju, čim se rešite povišene telesne temperature, a to možete učiniti tuširanjem umereno toplom vodom ili trljanjem pulsnih tačaka alkoholom, rešićete se i noćnog znojenja.

Noćno znojenje koje nastaje kao posledica menopauze, može se izlečiti kroz uzimanje odgovarajuće hormonske terapije koja ima za cilj da dovede do hormonske ravnoteže u organizmu. Takvu terapiju, mora da odredi i da prepiše isključivo lekar i to tek nakon obavljanja odgovarajućih analiza koje imaju za cilj da tačno i precizno odrede nivo hormona u organizmu.

Noćno znojenje koje nastaje kao posledica andropauze, može se izlečiti na isti način kao i noćno znojenje koje nastaje kao posledica menopauze, dakle kroz uzimanje odgovarajuće hormonse terapije koju mora da odredi i da prepiše isključivo lekar koji je prethodno obavio odgovarajuće analize koje imaju za cilj da tačno i precizno ustanove nivo hormona u organizmu.

Noćno znojenje koje nastane kao posledica konzumiranja određenih vrsta medikamenata, može se izlečiti tako što će se takvi medikamenti izbaciti iz upotrebe, ili eventualno zameniti drugim medikamentima koji ispoljavaju isti oblik delovanja, ali koji ne utiču na pojavu noćnog znojenja.

Sponzorisano:

loading...
Loading...