Zdrava hrana Zdravlje

Ghee maslac – upotreba, lekovitost, recept i cena

Za pripremu jela i poslastica, često su nam potrebni margarin, ulje ili maslac. Zbog njihove primene u mnogim jelima, ona se često karakterišu kao nezdrava, jer sadrže obilje masti. U zavisnosti od toga koju vrstu ulja koristite, takodje maslaca ili margarina, jelo je manje ili više zdravo.

Ulje koje se najčešće koristi u pripremi zbog njegove pristupačnosti jeste suncokretovo, za koje već svi dobro znamo da ne utiče sjajno na naše zdravlje. Margarin je takodje glavni sastojak mnogih poslastica, koji u kombinaciji sa šećerima ne donosi ništa dobro.

Nešto bolja varijanta jeste primena maslaca, jer on sadrži nešto manje masti. Čak i maslac postoji u dosta varijanti, a onaj koji mi preporučujemo jeste ghee maslac. Po čemu se on izdvaja od drugih, i koje su njegove prednosti, saznajte u teksu dalje.

Kako se pravi ghee maslac?

Ghe (gi) maslac dobija se od običnog maslaca, njegovim kuvanjem. Tačnije, tokom kuvanja običnog maslaca, sve mlečne supstance se odvajaju na površinu, i tako maslac postaje pročišćen, i daleko zdraviji. Te mlečne supstance potrebno je uklanjati sa površine, dok se maslac skroz ne pročisti. Osim na površini, nečistoće će se stvarati i na dnu posude, pa zbog toga nemojte mešati tokom kuvanja.

Potrebno je da se maslac kuva nekih 45 minuta, kako bi bio prave strukture i taman kuvan. Na kraju kuvanja će biti prozira, nešto kremastije strukture od običnog maslaca, a ukus će mu biti nešto blaži i vrlo prijatan.

Tokom kuvanja možete dodati i začine po vašem ukusu, za jači ili sladji ukus maslaca. To učinite pre kraj kuvanja, onda kada se sve mlečne supstance izdvoje, jer dodavanje nekih sastojaka može usporiti taj proces.

Preporučujemo da najpre kuvate maslac u manjim količinama, kako biste se ispraksovali, nakon toga možete kuvati veće količine, jer se ovako dobijen maslac može dugo čuvati. Za prvi put upotrebite oko 500 grama maslaca, a nakon toga možete kuvati čak i do 5 kilograma.

Lekovitost ghee maslaca

Tako pročišćen, ghee maslac se sastoji od 99.5 grama masti. Medjutim, te masti su zdrave zasićene masti, i njihova upotreba u ishrani je itekako preporučljiva. Kada kažemo zdrave masti, mislimo na omega 3, omega 6 i omega 9 masne kiseline, koje se preporučuju svim osobama slabog srca, ali i osobama koje su fizički dosta aktivne, odnosno sportistima.

Osim što je ghee maslac bogat zdravim masnim kiselinama, sadrži i druge brojne vitamine koji pomažu da očuvamo naše zdravlje.

Vitamin A koji se u velikoj količini nalazi u ovoj namirnici, pomoći će svim osobama koje su alergične na gluten, zatim onim osobama čiji pankreas ne radi pravilno. Upotrebom ghee maslaca povećaćete unos ovog vitamina, i tako nadoknaditi njegove potrebne dnevne količine.

Takodje, unos dovoljne količine vitamina A obezbediće pravilan rad vašeg nervnog sistema, poboljšaće vam koncentraciju i pamćenje.

Vitamini D, E i K takodje su zastupljeni u ghee maslacu. Oni su, baš kao i vitamin A, zaduženi za bolji rad nervnog sistema, ali i koštanog. Generalno doprinose jačem imunitetu, pa se ghee maslac preporučuje svim osobama koje su sklone čestim prehladama.

Svi vitamini koje ghee maslac sadrži, pomažu lakšu apsorpciju zdravih masti iz njega, pa su zajedno idealan tandem.

Upotreba ghee maslaca u ishrani se preporučuje često, a nutricionisti se zalažu i promovišu ga što više. Iz gore navedenog, možete zaključiti da ghee maslac pozitivno utiče na čitav organizam, a kako je sve povezano, on deluje na svaki organ i tako ga održava zdravim.

loading...

Ghee maslac podstiče dobar holesterol u krvi, čime pročišćava arterije i dozvoljava da krv slobodno kruži krvotokom i pumpa naše srce na pravi način. Kada je naše srce zdravo, srčani udar i sve bolesti srca se svode na minimum. Zdravlje koštanog sistema je takodje od izuzetne važnosti, jer je pokretljivost za naše telo bitna. Onda kada su naše kosti jake i elastične, sve povrede se takodje svode na minimum.

Zdravlje nervnog sistema je možda i najbitnije, jer funkcionisanje našeg organizma potiče upravo iz mozga. Onda kada je on zdrav i funkcionalan, svi ostali ograni mogu biti dosta bolje.

Imunološki sistem je važan kako bismo uspeli da prevazidjemo sve viruse i ostali zdravi čak i tokom hladnijih dana, a ghee maslac nam redovnom upotrebom to obezbedjuje.

Ono što nismo pomenuli, a takodje spada u veoma važno, jeste normalno funkcionisanje digestivnog trakta. Onda kada naš organizam dobro vari i usvaja hranu, sve bolesti se svode na minimum. Svakim danom se sve više pominje i promoviše zdrava ishrana, jer od nje uveliko zavisi zdravlje našeg organizma. Ghee maslac spada u zdravu hranu, što znači da ne šteti našem digestivnom traktu.

Lako se vari i ne stvara nadimanje, dakle ne stvara otpad koji se kasnije pretvara u toksine i loše masnoće. Metabolizam je brži, tako da je gomilanje masnih naslaga svedeno na minimum. Osobe koje žele da izgube višak kilograma umesto ostalih ulja i masti, za pripremu jela mogu koristiti ghee maslac, i rezultati će biti vidljivi za kraće vreme.

Kada smo kod lošeg varenje, moramo napomenuti da ghee maslac mogu koristiti i osobe koje su intolerantne na latozu, iz razloga što je oslobodjen mlečnih supstanci. Osobe koje su intolerantne na glukozu a ponekada pojedu neki mlečni proizvod, nakon toga ih retko zaobidju mučnine, proliv ili zatvor sa druge strane. Upotreba ghee maslaca je potpuno bezbedna i preporučuje se kao odlična zamena ostalim mastima.

Kako ghee maslac poseduje i Vitamin E, izuzetno povoljno utiče i na našu kožu. Svakako se zdravlje našeg organizma odražava na našoj koži, pa redovnom upotrebom ghee maslaca možete smanjiti pojavu nesavršenosti. Sa druge strane, ako vam je koža masna i sklona pojavi akni i bubuljica, ghee puter možete mazati i na kritična mesta i tako umanjiti njihovu pojavu.

Ghee maslac se smatra antioksidantom, pa se zbog toga preporučuje osobama koje imaju problematičnu kožu. Naročito se preporučuje suvoj i dehidriranoj koži, sklonoj pucanju. Kada koža nije dovoljno hidrirana pojava bubuljica je česta, baš kao i onda kada je koža previše masna.

Najbolje je uspostaviti Ph balans kože, a to lako možete uraditi u pomoć ghee maslaca. Suvu kožu mažite dva puta dnevno, najbolje ujutru i uveče, za najbolje rezultate. Masnu kožu, sa druge strane, možete mazati par puta nedeljno, nakon što uradite neki dbar piling za uklanjanje nezdravih masnoća koje umeju da se stvore na površini kože i tako stvore nesavršenosti.

Takodje, ghee maslac možete koristiti na celoj koži, a preporučuje se za masaže jer fino greje. Možete ga pomešati sa npr sodom, šećerom, medom i slično, pa uraditi piling tela.

Ghee maslac kao takav ima protivupalnu moć, tako da ga možete mazati na opekotine ali i ožiljke. Bilo da su nastali prilikom neke povrede, ili od akni i bubuljica. Za kratko vreme obnavlja stare ćelije kože, pa na tom mestu gde su se nalazile stvara nove zdrave ćelije.

Još jedna veoma bitna prednost ovog maslaca jeste ta što može da izdrži visoke temperature. To znači da hranu možete pripremati sa njim bez bojazni o ispuštanju slobodnih radikala, koji se javljaju prilikom pripreme sa drugim vrstima ulja. Kokosovo ulje i ghee maslac se najčešće preporučuju upravo iz razloga što podnose visoke temperature, i tokom zagrevanja ne postaju zagadjeni.

Neželjena dejstva:

On što je bitno napomenuti jeste da ghee maslac nema neželjena dejstva, jednostavno ga mogu upotrebljavati i deca i trudnice, što potvrdjuje njegovu lekovitost. Namirnica koju mogu da koriste trudnice se smatra zdravom namirnicom, jer je poznato da trudnice itekako moraju voditi računa o ishrani tokom tih dana.

Štaviše, ghee maslac će vam osim zdravlja obezbediti i lepo telo, jer njegovim mazanjem možete sprečiti strije tokom trudnoće. Nekoliko puta na dan natapajte stomak i kritične regije, i recite stop strijama nakon prodjaja.

Njega mogu mazati i devojke koje već imaju strije, kako bi smanjile njihovu vidljivost.

Deca mogu i preporučuje se da konzumiraju ghee maslac, kako bi od malena izgradili svoje telo na pravi način. Razvoj koštanog, nervnog i kardiovaskularnog sistema je veoma bitno, a ukoliko deci redovno pravite hranu uz pomoć ghee maslaca, njihov mali organizam izrašće u veliki i snažan.

Upotreba ghee maslaca

Kroz dosadašnje rečenice smo već više puta pomenuli da je maslac idealna zamena svim ostalim uljima i masnoćama, na koje smo navikli. Maslac je nešto skuplji, pa se često opredeljujemo za onu jeftiniju varijantu. To svakako nije dobro na duže staze, a trebalo bi da imamo u vidu da ništa nije važnije od našeg zdravlja.

Iako se upotreba jeftinijih ulja čini efikasnijom u datom trenutku, na duže staze može samo stvoriti raznorazne probleme, koji nas tek kasnije mogu skupo koštati. Obrni-okreni, dodjemo do toga da bismo trebali da izdvojimo novac i kupimo kvalitetne proizvode.

Priroda nam je dala mnogo toga, i trebalo bi da naučimo da to i iskoristimo. Uvek navodimo da su prirodne namirnice najpogodnije za naš organizam, pa tako preporučujemo da što češće sami pravite hranu i sve dodatke hrani, kako biste bili sigurni u ono šta jedete.

Razni industrijski proizvodi nanose dosta štete našem organizmu, što svedoči porast raznih bolesti kod osoba svih doba.

Dakle, ghee maslac možete upotrebiti u pripremi bilo kog jela, i tako doprineti vašem zdravlju. Možete praviti sve vrste integralnih hlebova, zatim testenina, ali i povrća i mesa. Umesto ulja koje ste do sada koristili, počnite sa upotrebom ghee maslaca i za kratko vreme ćete uočiti drastične promene.

Takodje, poslastice sa ghee maslacom su daleko zdravije, tako vas neće gristi savest ukoliko pojedete neki sočni kolač.

Gde kupiti ghee maslac, cena?

Na samom početku teksta smo napisali recept za ghee maslac, koji sa lakoćom možete napraviti kod kuće. Ako ipak nemate vremena za to, ili smatrate da niste vešti, ghee maslac možete kupiti.

Uglavnom ga možete naći u svim prodavnicama zdrave hrane, kao i u bolje snabdevenim super marketima. Cena zavisi od proizvodjača i same radnje, a najčešće se kreće od 600-800 dinara za 270 grama.

Ako mislite da je to skupo, imajte na umu da je ghee maslac najzdravija varijanta, te da ćete njegovom upotebom smanjiti šanse za pojave odredjenih bolesti na minimum. Razmišljajte dugoročno, i priuštite sebi samo ono što će vam biti od istinske koriste.

Nadamo se da ste saznali korisne informacije, i da će vam ovaj tekst biti od pomoći!

Sponzorisano:

loading...
Loading...