Nega i lepota Zdravlje

Konjska mast – upotreba za tetive, zglobove i bol, iskustva i cena

Šta je konjska mast i za šta je namenjena?

Konjska mast je prirodni preparat koji je svoju prvobitnu namenu našao u veterini, kao lek kod povreda tetiva i zglobova kod životinja, a pre svega kod rasnih trkačkih konja.

Međutim, ovaj poznati preparat je veoma brzo našao upotrebu i u medicini, i to pre svega za lečenje raznih upalnih i bolnih stanja na zglobovima, tetivama, kod sportskih ili drugih vrsta povreda, kao sredstvo za poboljšanje cirkulacije, kao sredstvo za ublažavanje tegoba kod reume, išijasa, spondiloze i brojnih drugih bolesti koštano-zglobnog sistema.

Iako se veliki broj stručnjaka iz oblasti veterinarske medicine odlučno protivi upotrebi konjske masti u lečenju ljudi, jer kako sami kažu, lekovi koji su namenjeni za terapijsku primenu kod životinja, mogu imati neispitana i neželjena dejstva kod ljudi, pristupačna cena i efikasnost konjske masti su učinile da je njena primena kod ljudi sve rasprostranjenija i zastupljenija.

Neki od veterinara pak navode da su opasnosti od primene konjske masti kod ljudi, koja nije dovoljno ispitana i nije atestirana za humanu upotrebu mnogo ozbiljnije nego što se veruje, a naročito ukoliko se ovaj iako biljni preparat, koristi uporedo sa terapijom neke hronične i ozbiljne bolesti kod ljudi.

Po čemu je konjska mast dobila ime?

Iako bi se iz prethodno navedenih činjenica da se konjska mast koristila kao jedno od najefikasnijih sredstava u lečenju i umanjenju bolova kod povreda trkačkih konja, moglo pretpostaviti da je ona po tome i dobila ime, takva pretpostavka i nije sasvim tačna.

Naime, naziv ove masti potiče u stvari od engleskog naziva jednog od njenih osnovnih sastojaka, a to je ekstrakt biljke divljeg kestena koji se na engleskom zove „horse chestnut“.

Sa druge strane, a kako ćemo u daljem tekstu i videti, naziv konjska mast nije ispravan za takozvanu crnu formu ove masti, jer je njen osnovni sastojak kamfor, a to je supstanca koja osnovnu primenu ima u veterini pa se takva mast ranije mogla kupiti samo u poljoprivrednim apotekama i koristila se isključivo za lečenje životinja.

Koje vrste konjske masti postoje?

Zelena konjska mast

Sastav: zelena konjska mast/balzam se sastoji od prirodnih ekstrakata sledećih biljaka – divljeg kestena, ruzmarina, arnike, mentol i esencijalna ulja kakvo je ricinusovo ulje.

Izgled: zelena konjska mast ima želatinoznu konzistenciju, zelene je boje i ima jak miris mentola, a naneta na kožu upravo zahvaljujući pomenutoj supstanci daje veoma prijatan efekat hlađenja. Proizvod je upakovan u plastičnu kutiju od 100 ml a najpoznatiji na našem tržištu je zeleni konjski balzam nemačkog brenda Krojterhof (Krauterhof).

Kako se upotrebljava zelena konjska mast: preporuka za upotrebu je veoma jednostavna a podrazumeva da se mast ili bolje rečeno gel, u tankom sloju umasira na bolno ili otečeno mesto koje je povređeno ili zahvaćeno zapaljenskim procesom ili nekim drugim koštano-zglobnim poremećajem (zatvoren prelom, uganuće).

Neophodno je izbegavati kontakt sa očima i otvorenim ranama, a u slučaju da dođe do nenamernog gutanja preparata potrebno je potražiti lekarsku pomoć, iako sam po sebi zeleni konjski balzam ne sadrži sastojke koji su štetni po ljudski organizam, i proizveden je, kako se i po samom sastavu preparata može zaključiti, od potpuno prirodnih sastojaka.

loading...

Indikacije za upotrebu zelene konjske masti:

 • Bolova u kostima, zglobovima, tetivama i/ili mišićima
 • Za bol u leđima ( lumbalnoj i vratnoj kičmi)
 • Reumatoidnog artritisa
 • Poremećaja venske cirkulacije (otečene, upaljene i proširene vene)
 • Zatvorenih preloma kostiju
 • Kidanja ligamenata, uganuća
 • Modrica na koži, psorijaze, ekcema, ujeda insekta, alergijskih manifestacija na koži
 • Grčeva u mišićima i slabe arterijske cirkulacije
 • Takođe se pomenuti preparat može koristiti i na zdravim delovima tela kao sredstvo za masažu, ali i kao veoma efikasno sredstvo za inhalaciju kod zapušenog nosa i/ili sinusa (spoljna upotreba mazanjem na kožu nosa, ili udisanjem preparata kod zapušenja sinusa)
 • Kod prehlade se koristi kao sredstvo za spoljnu masažu grudnog koša

Efekat koji se postiže pomoću zelenog konjskog balzama: pomenuti zeleni balzam ima efekat hlađenja, a snažni biljni ekstrakti koji se nalaze u njegovom sastavu veoma efikasno i što je najvažnije u kratkom vremenskom periodu olakšavaju tegobe i vraćaju vitalnost i ubrzavaju oporavak patološkim procesom pogođenim strukturama

Napomena: zeleni konjski balzam nije lek i nije registrovan kao medicinsko sredstvo, već se koristi samo kao pomoćna terapija uz strogu preporuku i uz savete lekara. Osobe koje su alergične ne bilo koji od biljnih sastojaka ne bi trebalo da koriste ovaj proizvod, iako je zelena konjska mast namenjena samo za spoljnu upotrebu. Preparat se po uputstvu samog proizvođača mora čuvati na tamnom i hladnijem mestu, u originalnom pakovanju i van domašaja dece.

Gde kupiti zeleni konjski balzam i koja mu je cena: zelena konjska mast se moće kupiti u svim kako poljoprivrednim i biljnim apotekama, tako i u standardnim farmaceutskim prodavnicama, drogerijama, ali i velikim marketima i bolje snabdevenim trgovinskim lancima.

Cena proizvoda zavisi od proizvođača, ali je u svakom slučaju pristupačna, a kada govorimo o najpoznatijem brendu na našem tržištu (pomenuti nemački Krauterhof) cena za pakovanje zelene konjske masti od 100 ml iznosi oko 250-300 dinara.

Iskustva korisnika zelene konjske masti:

Brojna iskustva korisnika zelene konjske masti su i više nego pozitivna, i time su sama po sebi dovoljna preporuka i dokaz kvaliteta ovog proizvoda. Neka od iskustava korisnika koji su dali pozitivne recenzije zelenoj konjskoj masti vam prenosimo u celosti:

 • Gđa Ana 54 godine – „zeleni konjski balzam Krojterhof sam koristila po preporuci prijateljice i nisam se pokajala. U kratkom vremenskom periodu mi je izuzetno pomogao da ublažim hronične bolove u ramenima i zglobu desnog kolena. Najiskrenije ga preporučujem svima koji pate od bilo kakvih problema sa kičmom i zglobovima“.
 • Gđa vesna 45 godina – „zbog prirode posla kojim sam se bavila i sedećeg načina života, moja leđna kičma je dosta stradala, a ja sam trpela veoma jake bolove i nisam mogla da se bavim nikakvom uobičajenom fizičkom aktivnošću. Nakon što sam otkrila zelenu konjsku mast, koristim je za masažu kičme več više od godinu dana, i mogu da kažem da su moja iskustva i više nego pozitivna, bolovi su se skoro u potpunosti povukli, a fleksibilnost moje kičme se polako vraća na normalan nivo“.

Crvena konjska mast

Sastav: crvena konjska mast/balzam u svom sastavu ima samo prirodne biljne ekstrakte od divljeg kestena, hajdučke trave, valerijane, matičnjaka, hmelja, imele, mirođije i lista vinove loze. Ova mast za razliku od zelene deluje na organizam efektom zagrevanja i podsticanjem periferne cirkulacije, a najpoznatiji brend na našem tržištun je crvena konjska mast nemačkog brenda Krojterhof (Krauterhof).

Kako se upotrebljava crvana konjska mast/gelČ obzirom da je crvena konjska mast kao i zelena želatinozne strukture, upotrebljava se tako što se na bolna mesta (uganuća, reumatski bol, otoci zglobova), na delove tela sa lošom cirkulacijom (stopala, šake, rashlađeni delovi tela koji su duže bili izloženi hladnoći), na mišiće koji su zahvašeni grčevima ili bolovima 8povrede, loša cirkulacija, nedostatak magnezijuma), ovaj gel nanosi u tankom sloju i blagim masažnim pokretima utrljava u kožu.

Neophodno je napomenuti da se nakon upotrebe crvenog konjskog balzama obavezno dobro operu ruke ili da se prilikom njegovog nanošenja nose lateks rukavice; takođe je od izuzetne važnosti voditi rašuna da crvena konjske mast ne dođe u kontakt sa očima, otvorenim ranama ili da ne dođe do njenog nenamernog gutanja. Crvena konjska mast ima veoma jak miris (koji podseća na popularnu „tigrovu mast“) i može ukoliko se dugo udiše da dovede do nadražaja sluznice nosa i usne duplje što može biti praćeno kijanjem, kašljem i suzenjuem iz ošiju.

Indikacije za upotrebu crvene konjske masti:

 • Za reumatske tegobe
 • Za bolove i otok zglobova
 • Za bolove u kičmenim stubu i/ili velikim zglobovima (rame, kuk, koleno, lakat)
 • Kod loše periferne cirkulacije
 • Za kapilare i za vene (kod upalnih procesa i poremećaja u zidovima krvnih sudova)
 • Kod zapaljenskih oboljenja kože
 • Kod sportskih ili drugih povreda
 • Za ublažavanje bolova u mišićima i u kostima (kod osteoporoze)
 • Kao efikasno sredstvo protiv celulita
 • Kod pojave grčeva u mišićima (naročito u potkolenicama)

Efekat koji se postiže upotrebom crvene konjske masti: osnovni princip po kome funkcioniše crvena konjska mast jeste podsticanje cirkulacije, a time poboljšavanje prokrvljenosti patoločkim procesom zahvaćenih delova tela. Sa druge strane, zahvaljujući biljnim ekstraktima koje sadrži, crvena konjska mast podstiče i zagrevanje obolelih područja, čime smanjuje bol, grčeve, nelagodnost i podstiče brzo uklanjanje ili bar značajno ublažava postojeće tegobe.

Posebno mesto crvena konjska mast ima u borbi protiv celulita, i smatra se jednim od najefikasnijih prirodnih sredstava u borbi protiv „pomorandžine kore“. Kako se navodi u uputstvu proizvođača, crveni konjski balzam ubrzava metabolizam, ubrzava cirkulaciju u koži i potkožnom tkivu i nakon samo 3 nedelje redovne primene rezultati su više nego očigledni.

Napomena: kao ni zeleni konjski balzam/mast, tako ni crveni preparat nije registrovan kao lek odnosno nije medicinsko sredstvo, već se može upotrebljavati kao pomoćna terapija samo uz konsultaciju sa izabranim lekarom. Crvenu konjsku mast treba obavezno čuvati van domašaja male dece, a potrebno je proizvod držati  zatvoren u originalnom pakovanju na hladnom i tamnom mestu. Crvena konjska mast se iako je prirodan preparat, smatra mašću sa veoma snaćnim efektom, pa se prilikom njene upotrebe savetuje dodatna doza opreznosti.

Gde se može kupiti crvena konjska mast i koja joj je cena: crvena konjska mast se može kupiti u svim bolje snabdevenim apotekama, parfimerijama kao i velikim trgovinskim lancima prehrambene i mešovite robe široke potrošnje.

Cena za pakovanje od 100 ml crvene konjske masti poznatog nemačkog brenda Krauterhof, iznosi oko 350-400 dinara.

Iskustva korisnika crvene konjske masti:

 • Gdin Andrija Đ. 63 godine – „crvenu konjsku mast sam počeo da koristim zbog velikih problema sa lošom perifernom cirkulacijom i satlno hladnim stopalima i prstma ruku. Nakon kraćeg perioda redovne upotrebe, primetio sam da mast deluje veoma efikasno i da snažno zagreva mesta na koja je aplikovana i podstiče protok krvi . iskrena preporuka, odlična je kombinacija cene i kvaliteta.“
 • Gđa Jelena 48 godina – „crvenu konjsku mast sam probala kao sredstvo protiv reumatskih tegoba, i mogu da kažem da mi je u velikoj meri pomogla i da mi je olakšala veoma jake juternje bolove i ukočenost“.
 • Gđa Marija S. 28 godina – „nemačku crvenu konjsku mast sam isprobala kao sredstvo protiv tvrdokornog celulita. Mast sam nanosila u tankom sloju na problematična mesta, a zatim preko nje stavljala samolepljivu providnu foliju i išla na trčenje ili brzo hodanje u trajanju od 30-45 minuta. U počrtku je postojao neprijatan osećaj pečenja i crvanila na koži, ali je on nakon nekoliko tretmana prošao, a meni se celulit skoro u potpunosti povukao za samo 2 nedelje redovne upotrebe“.

Crna konjska mast – prava konjska mast ili „ihtiol-kamfor“ mast

Sastav crne konjske masti: osnovni sastojci ovog u prvom redu veterinarskog preparata su

 • Ihtiol odnosno hemijski amonium sulfogirodalat
 • Kamfor
 • Riblje ulje
 • Kantarionovo ulje
 • Tokoferol acetat (tj vitamin E u obliku acetata)

Iako se prevashodno koristi u tretmanu životinja, zbog povoljne cene i velike efikasnosti crna ili „smrdljiva“ konjska mast se našla i u kućnoj apoteci većine građana kao nezaobilazan preparat za tretman bolnih zglobova, upaljenih mišića, kožnih problema (kakvi su ekcemi, psorijaza, stafilokokne infekcije kože) i kao efikasno a jeftino sredstvo protiv celulita.

Kako deluju osnovni sastojci preparata koji nazivamo crna konjska mast:

Ihtiol je supstanca koja je bogata sumporom, i koja je najodgovornija za „neprijatan miris“ crne masti, a ima antizapaljenski, antibakterijski, antigljivični i antiseboroični efekat (sprečava prekomerno lučenje loja iz lojnih žlezda)

Kamfor je supstanca koja podstiče cirkulaciju, lokalno deluje analgetički i anestetički tj ublažava bolove kod reume, ali i bolesti mišića i nerava (mialgije i neuralgije), a takođe u značajnoj meri uklanja višak vode iz vanćelijskog prostora te na taj način umanjuje otoke.

Riblje ulje je poznato po tome što sadrži visoke koncentracije polinezasićenih masnih kiselina (omega-3 i omega-6) koje pored snažnog antizapaljenskog efekta imaju uticaj na smanjeno lučenje loja iz sebacealnih žlezda, i samim tim sprečavaju nastanak i pomažu u lečenju akni i bubuljica. Pored toga, riblje ulje je i značajan izvor vitamina, u prvom redu vitamina A i vitamina D koji su pored održavanja optimalnog metabolizma, neophodni i za zdravlje i normalnu hidratisanost kože, kao i njenu brzu regeneraciju i reepitelizaciju u slučaju povrede.

Kantarionovo ulje ima ulogu antiseptika i u narodnoj medicini je od davnih vremena poznato kao sredstvo za lečenje opekotina, plitkih rana na koži, razderotina i posekotina. U svom sastavu kantarionovo ulje između ostalih važnih sastojaka sadrži i biljne flavonoide, polifenole i biljne antibiotike i analgetike koji umanjuju bolove, ubrzavaju regenerativne procese, umiruju furunkule (čireve) i umanjuju otoke.

Vitamin E –acetat je poznat kao moćan antioksidans koji štiti organizam od oksidativnog stresa i štetnog dejstva kiseoničnih radikala, ali isto tako ima važnu ulogu u procesu hidratacije jer omogućava vezivanje viška vode iz organizma čime je uklanja, a sa druge strane vodu zadržava u koži i potkožnom sloju čime podstiče njihovu hidrataciju i održava vlažnost.

Za šta se koristi crna konjska mast:

 • Kod zapaljenja tetiva, zglobova i mišića
 • Kod bolova u kičmenim stubu, koštano-zglobnom sistemu, mišićima i nervnim korenovima (radikulopatije)
 • Kod kožnih promena kakve su seboreja, psorijaza, ekcemi, razne forme dermatitisa
 • Kod akni i bubuljica
 • Kod stafilokokne infekcije folikula dlake (furunkul i karbunkul)
 • Kod uraslih dlaka
 • Kao sredstvo protiv celulita
 • Kod raznih upalnih stanja kože i/ili potkožnog tkiva

Kako se koristi crna konjska mast:

Preparat poznatiji kao ihtiol-kamfor ili crna konjska mast se koristi prema preporuci proizvođača samo za spoljnu upotrebu, kada se u tankom sloju nanosi na promene koje se tretiraju lokalno – na bolna mesta, na upaljene mišiće ili zglobove laganim utrljavanjem, na urasle dlakeili dlake koje su izmenjene zapaljenskim procesom mast se nanosi direktno na samu promenu koja se zatim prekriva sterilnom gazom ili kompresom. Neke pripadnice lepšeg pola, crnu konjsku mast upotrebljavaju kao jedno od jeftinijih, a efikasnih sredstava u borbi protiv celulita.

Cena crne konjske masti i gde se ona može kupiti: za jednu tubu crne konjske masti u pakovanju od 50 grama, potrebno je izdvojiti oko 250-300 dinara, a mast se najčešće može kupiti u poljoprivrednoj, veterinarskoj ili pak biljnoj apoteci.

Napomena: iako kontraindikacije nakon primene crne konjske masti kod ljudi nisu poznate, ne treba zaboraviti da ovaj preparat nije namenjen za ljudsku već primarno za upotrtebu u terapiji patoloških procesa i oboljrnja kod životinja, te szoga treba biti dodatno obazriv prilikom doziranja i aplikovanja preparata.

Naročito je važno da preparat ihtiol-kamfor ne dođe u kontakt sa očima i sluzokožama, ali je isto tako po mišljenju stručnjaka nepoželjno ovu mast koristiti u lečenju akni na licu i seboroičnim regionima tela, iako je to jedna od glavnih indikacija i povoda za kupovinu ovog preparata.

Mast je naravno neophodno šuvati van domašaja dece,u originalnom pakovanju na tamnom mestu i na sobnoj temperaturi. Veoma je bitna i činjenica da se ova mast ne sme kombinovati sa terapijom nekog hroničnog oboljenja bez prethodne konsultacije sa izabranim lekarom, kao ni da se ne sme upotrebljavati istovremeno sa hormonskom terapijom estrogenim hormonima i sa preparatima kalijum-permanganata zbog mogućih nepoželjnih interakcija.

Da li se preparati konjske masti smeju primenjivati u trudnoći?

Uprkos činjenici da je velika većina preparata koji su pomenuti u ovom tekstu potpuno prirodna i napravljena od biljnih sastojaka, njihova primena u trudnoći  se ipak ne preporučuje, naročito u prvom trimestru, kada mogu ispoljiti veoma štetne efekte na razvoj ploda.

Takođe, potrebno je napomenuti da se i u periodu nakon porođaja i u toku dojenja izbegava upotreba ovih preparata, jer se velika količina supstanci preko majčinog mleka unosi u organizam novorođenčeta, koje nema svoj odbrambeni sistem pa može razviti veoma teške i po život opasne alergijske reakcije.

Sponzorisano:

loading...
Loading...