Nega i lepota

Pranje kose – čime je i kako najbolje prati kosu?

Ono što većina ljudi u prvi mah pomisli i pretpostavi kada je u pitanju pranje kose, jeste da je to postupak koji doslovno svi umeju da sprovedu na pravilan i na čak savršen način. Međutim, iako zvuči doslovno neverovatno, to zapravo nije tako.

Naime, vrhunski frizerski stručnjaci, sproveli su anketu koja je imala za cilj, da uz pomoć odgovora ispitanika (koji su važno je napomenuti, različitih generacija i različitog pola) definiše procenat populacije koja raspolaže adekvatnom veštinom i uopšteno znanjem o pravilima pranja kose i da definiše procenat populacije koja ne raspolaže sa dovoljno savladanom veštinom i sa dovoljno znanja o pravilima pranja kose.

Na osnovu rezultata te ankete, utvrđeno je da čak nešto više od 50% ispitanika ima pogrešno mišljenje u vezi bar pojedinih segmenata koji su uključeni u postupak pranja kose i da shodno tome isti procenat ispitanika na neki način pravi greške u toku pranja kose.

Kako bi ste proverili svoje znanje u vezi pranja kose, ali i kako bi ste ujedno naučili kako i na koje sve načine možete oprati kosu, predlažemo vam da tekst koji je pred vama pročitate do samog kraja.

Pranje kose šamponom – saveti za pravilno pranje kose

Da bi ste pravilno oprali kosu šamponom, pre svega je važno da napravite pravi izbor šampona, ali i pravi izbor regeneratora koji ćete takođe upotrebiti u završnom činu pranja kose.

Prilikom pravilnog biranja šampona i regeneratora, prva smernica koje je potrebno da se pridržavate, jeste težnja da tip šampona i tip regeneratora budu što je moguće više usaglašeni sa tipom vaše kose.

Drugim rečima, ukoliko imate suvu kosu, izaberite isključivo šampon i regenerator koju sa namenjeni za negu suve kose, ukoliko imate kosu sklonu mašćenju, izaberite isključivo šampon i regenerator koji su namenjeni za negu kose koja je sklona mašćenju, itd.

Pritom, bez obzira koji tip kose imate i koji tip šampona i regeneratora vam shodno tome odgovara, trudite se da prilikom biranja takvog šampona i regeneratora, uvek birate one vrste koje u sebi sadrže što više prirodnih (biljnih) sastojaka, a što manje veštačkih materija kao što su parabeni, sulfati, alkoholi ili naftni derivati koji deluju izuzetno agresivno na kosu i koji kao takvi vremenom dovode do pojave različitih simptoma koji su karakteristični za oštećenu kosu (to može biti pojava procvetalih krajeva vlasi, pojačano opadanje kose, usporen rast kose, gubitak volumena kose, gubitak elastičnosti vlasi kose i slično).

Onda kada ste napravili pravi izbor šampona i regeneratora, kako bi ste kosu pripremili za pravilan postupak pranja, najpre je temeljno pokvasite, tako da doslovno sve njene vlasi budu mokre i to od samog korena do vrha.

U suprotnom, ukoliko kosu ne pokvasite kako treba, to jest ukoliko vam bilo koji deo vlasi ostane suv, to će automatski značiti da taj deo vlasi neće biti dobro opran u postupku pranja kose. Ono što je pritom bitno napomenuti, jeste da kosu nikada ne treba kvasiti preterano toplom vodom, već umereno toplom vodom, kako ne bi došlo do oštećenja vlasi.

Kada ste temeljno i ravnomerno pokvasili kosu, tek tada pristupite upotrebi šampona i to tako što ćete izvesnu količinu njegovog sadržaja (ta količina zavisi od dužine kose, ali i od gustine kose) sipati najpre na vrhove prstiju i tek sa vrhova prstiju ga preneti na kosu, tačnije na sam koren kose.

Pritom, ukupnu količinu sadržaja šampona koju ćete upotrebiti za šamponiranje kose, nikada nemojte odjednom preneti na samo jedan deo kose, to jest korena kose, već tu, ukupnu količinu podelite na nekoliko delova i šampon nanesite na više regija korena kose (na one regije na kojima vam je mašćenje kose najviše izraženo).

loading...

Kada ste to uradili, površinom jagodica, temeljno izmasirajte koren kose, utrljavajući na taj način šampon i uklanjajući masnoću i tragove nečistoća sa površine samog vlasišta. Taj korak u okviru celokupnog pranja kose je jako bitan, jer ukoliko na vlasištu ostanu tragovi masnoće ili tragovi bilo kog oblika nečistoće, to ne samo da će rezultirati time da samo tog puta nećete kvalitetno oprati kosu, već će i izazvati zadržavanje izumrlih ćelija na vlasištu i zaustavljanje “disanja” korena vlasi, zbog čega će kosa početi da vam opada, počeće da raste sporije ili će postati sklona pojavi peruta.

Pritom, tokom masiranja korena kose na način koji smo opisali, pospešićete prokrvljenost vlasišta i to će na više načina uticati pozitivno na zdravlje i na izgled vaše kose.

Tek kada ste temeljno masirajućim pokretima šampon utrljali na koren kose, sadržaj pene koja je na taj način nastala počnite da prenosite i na dužinu vlasi, sve do vrhova.

Nakon toga, temeljno isperite kosu umereno toplom vodom i još jedanput, na isti način, ali uz upotrebu nešto manje količine šampona, ponovite postupak šamponiranja i ispiranja kose.

Kada ste i po drugi put temeljno isprali kosu i kada ste pritiskajući nežno kosu između dlanova sa nje uklonili višak vode, tek onda pređite na upotrebu regeneratora.

Prilikom upotrebe regeneratora, regenerator nikada nemojte nanositi na sam koren kose, ali se trudite da ga nanesete što bliže korenu i što ravnomernije, njegov sadržaj razmažite sve do vrhova vlasi (količina sadržaja regeneratora, takođe zavisi od dužine, ali i od gustine kose).

Nakon što ste naneli regenerator na kosu, kosu nikada nemojte odmah isprati, već sačekajte da sadržaj regeneratora na njoj ostane i da deluje najmanje minut, a poželjno je i nekoliko minuta.

Za to vreme, uzmite redak češalj ili četku i dok je sadržaj regeneratora još uvek na kosi, kosu polako rasčešljajte.

Ukoliko se postupak rasčešljavanja bude odvijao lako, to će značiti da vam je kosa zdrava i da vam nije neophodno šišanje. Sa druge strane, ukoliko primetite da vam se kosa teško rasčešljava, to će značiti da je oštećena i da je pravo vreme da je skratite.

Nakon što ste rasčešljali kosu, sa nje temeljno isperite regenerator i to najpre umereno toplom, a onda i hladnom vodom i pritiskajući kosu između dlanova, sa nje uklonite višak vode.

Prisustvo saveta da je kosu poželjno isprati hladnom vodom na samom kraju pranja, to jest na samom kraju ispiranja, ogleda se u tome što je dokazano da hladna voda na taj način utiče pozitivno na zdravlje kose i to tako što joj daje sjaj, što omogućava njeno lakše češljanje i oblikovanje i što podstiče prokrvljenost vlasišta uticajući na taj način na jačinu korena kose i na brži rast kose.

Tek onda, uzmite peškir i umotajte kosu u njega ili ga upotrebite tako što ćete njegovom površinom nežno i polako utapkavati kosu.

Agresivnim trljanjem kose peškirom, mogli bi ste samo da oštetite kosu, tačnije da pokidate vlasi koje su posebno osetljive dok su mokre.

Kada ste završili i ovaj, upravo opisani postupak, prosušite kosu fenom (postupak prosušivanja kose treba da traje 2-3 minuta) i tek onda ponovo upotrebite češalj (ovog puta gust češalj), kako bi ste dobro očešljali kosu.

Nakon toga, nastavite da sušite i da oblikujete kosu.
Postupak pranja kose, prema savetima frizerskih stručnjaka, najbolje je da ponavljate na svaka dva do tri dana.

Češćim ponavljanjem pranja kose, mogli bi ste u velikoj meri da oštetite zdravlje kose, dok bi ste ređim ponavljanjem pranja kose takođe mogli da uzrokujete pojavu problema koji su vezani za zdravlje i za izgled kose (kosa bi mogla da vam bude i izgleda previše zamašćeno ili bi vlasište moglo početi da se peruta).

Osim uz pomoć upotrebe šampona, kosu takođe možete oprati i uz pomoć upotrebe različitih drugih proizvoda, koji su veoma često zastupljeni u vašem domu.

Evo i o kojim konkretno proizvodima je reč:

Pranje kose sodom bikarbonom

Verovali ili ne, soda bikarbona se preporučuje kao jedno od izuzetno efikasnih i pritom blagotvornih sredstava za pranje kose.

Da bi ste sodu bikarbonu upotrebili za pranje kose, potrebno je da je u razmeri 1:3 pomešate sa vodom i da je u takvoj formi, dakle u formi mešavine sa vodom upotrebite umesto šampona. Pritom, mešavina sode bikarbone i vode, u toku pranja kose, ne upotrebljava se na identičan način kao običan šampon, već tako što se nanese od korena do vrhova vlasi i jednostavno ostavi da deluje na kosi od najmanje jednog minuta do oko tri minuta.

Nakon toga, kosa se temeljno ispere najpre umereno toplom vodom, a onda i mešavinom alkoholnog ili jabukovog sirćeta i vode u razmeri 1:4. U mešavinu sirćeta i vode, može se dodati nekoliko kapi određenog eteričnog ulja, kako bi se postiglo neutralisanje mirisa sirćeta.

Prema iskustvima osoba koje su isprobale ovaj metod pranja kose, on značajno doprinosi oporavku oštećenih vlasi i može odložiti odlazak kod frizera.

Pranje kose pivom

U toku pranja kose, a u cilju poboljšanja njenog zdravlja, mnogi preporučuju i upotrebu piva.

Naime, ukoliko želite da vam prethodno oštećena kosa ponovo izgleda raskošno i zdravo ili ukoliko želite da na površini zdravih vlasi nastanu oštećenja, potrebno je da pivo upotrebite na sledeći način:

Uzmite 30 mililitara piva i to pomešajte sa istom količinom destilovane vode, sa 5 do 7 kapi esencijalnog ulja limuna i sa 2 supene kašike jabukovog sirćeta.

Tako pripremljenu mešavinu, nakon što ste na uobičajen način oprali i isprali kosu, nanesite na kosu i to od korena do vrhova vlasi, a zatim utrljajte i nakon dva do tri minuta isperite umereno toplom vodom.

Ovaj postupak, dovoljno je da ponavljate jednom u toku mesec dana, kako bi vam kosa ostala zdrava ili kako bi prethodno oštećene vlasi počele da se regenerišu.

Sponzorisano:

loading...
Loading...