Blog

Nolina, slonova noga cveće – uzgoj, saveti i cena

Beaucarnea ili Nolina, kako se ponekad naziva, je često poznata i pod imenom Slonova noga ili Slonovo stopalo, dok se na engleskom govornom području može naći i pod imenom Ponytail Palm (palma konjski rep). Ova biljka je u isto vreme zanimljiva i lepa.

Nolina je prepoznatljiva kućna biljka sa velikim, debelim braon stablom koje u svojoj bazi skladišti vodu. Dugi, uzani, zakrivljeni tamnozeleni listovi ističu iz ove baze, slično kao mlaz vode na fontani.

Kada prođu godine rasta, biljka postaje znatno viša i ima izgled koji više podseća na minijaturno drvo vrbe – elegantna je, zanimljiva i lepa.

Potiče iz suvih oblasti Meksika, tačnije iz država Verakruz, San Luiz Potosi i Tamaulipas, a sposobnost da zadrži vodu u stablu je svakako adaptacija na sušno mesto sa kojeg potiče. Iako je u stanju da preživi sa malo vode i nege, najbolje napreduje ako se zaliva redovno (pomalo). Kao biljku koja vrlo sporo raste, pametno ju je negovati i tretirati na pravi način i sa puno brige.

Botanički gledano, Nolina pripada porodici Asparagaceae. Iako njen engleski naziv daje pravo da se pomisli da je u srodstvu sa pravim palmama (Arecaceae), ona nema nikakve veze se njima.

Danas se u Evropi i širom celog sveta gaji kao ukrasna biljka, ali su u Meksiku pronađeni primerci stari i po 350 godina.

Slonova noga je zimzeleno drvo i može da poraste u visinu do 5m.

Ona se danas obično gaji kao sobna biljka, ali u umerenim klimatskim područjima može rasti i napolju. Izdržava i do -5 stepeni, ali se u potpunosti razvija na suncu ili u blagoj senci i zahteva solidan miks zemljišta koji obezbeđuje dobru drenažu tokom zalivanja.

Svako ko čuva ovu biljku bi trebalo da bude oprezan kada je zaliva jer nikako ne sme da pretera sa zalivanjem. U tom slučaju se javljaju štetočine i bolesti. U klimama koje podrazumevaju teške i jake zime, mora se držati unutra.

Ako želite da zadržite njen izvorni oblik, ne smete seckati krajeve listova, a kada je želite presaditi morate joj zadržati sve korene.

Kada kupujete Nolinu, uobičajeno je da ćete naći saksiju sa jednom zrelom biljkom ili manju saksiju sa busenom od tipično tri male biljke u njoj. Manja saksija je bolji izbor ako želite da brzo dođete do bogatog pada listova.

U suprotnom treba da čekate nekoliko godina kako bi oni stvarno porasli. Iako zrela, odrasla biljka Nolina ima istaknut kvalitet, one kojima je potrebno vreme da narastu su obično i skuplje.

U svakom slučaju, koji god stil izaberete, sve dok Nolinu budete tretirali onako kako treba, ona će biti uz vas još mnogo godina.

loading...

Instrukcije za negu Noline (slonovog stopala)

Svetlost. Nolina raste polako tokom vremena i biljka će se dobro osećati na pomalo senovitom mestu. Uopšte joj nije potrebno jako, istaknuto svetlo, da bi uspevala. Naravno, ako joj pružate dovoljno sunca videćete da biljka rađa nove listove.

Zalivanje. U podnožju Noline se nalazi veoma zadebljali, “naduveni” deo stabla koji je, naravno, drvenastog izgleda. Zapravo, to je spremište za vodu, koje je sposobno da podrži biljku u vreme velikih suša (u njenom prirodnom staništu). Trebalo bi da je zalivate najmanje nekoliko puta mesečno (jednom nedeljno u letnje vreme). Rezerve vode će biti dovoljne da biljka živi i kada zaboravite da je zalijete, ali nemojte da vam to pređe u naviku jer ćete tada imati biljku koja preživljava, a ne napreduje punom parom.

Vlažnost. Ivice listova, i njihovi vrhovi će dobiti braon boju, ako je vlažnost na niskom nivou, u suprotnom, vlažnost i nije tako važna.

Prihrana i đubrenje. Lagana prihrana, jednom nedeljno, tokom proleća i leta je dovoljna. Vrsta univerzalnog đubriva nije toliko bitna.

Temperatura. Kada je reč o temperaturnim zahtevima, za razliku od većine sobnog bilja, Nolina je relativno izdržljiva i prihvatiće sve temperature koje ne prelaze minus. Naravno, trudite se da ne izlažete biljku niskim temperaturama. Gledajte da temperatura ne bude niža od 7 setepni i ne viša od 21 stepena, kako biste joj priuštili dobre uslove za rast.

Presađivanje. Ako biljka lepo raste i dobro se razvija, mogli biste je presaditi jednom godišnje. Ako uslovi nisu toliko dobri ili želite da ograničite veličinu biljke, onda je presađujte na svake 2 ili 3 godine. Za presađivanje nije potrebno nikakvo posebno ili drugačije zemljište. Jedino ako želite da oblikujete izgled biljke i pokušavate da izvučete duge listove na gore, onda možete izabrati duboku saksiju.

Rasađivanje. Rasađivanje ove biljke je prilično teško jer se obično vrši uz pomoć pelcera koje biljka periodično proizvodi. Teškoća je u tome što pelceri zavise od roditeljske biljke i ne uspostavljaju sopstvene korene tako brzo. To znači, da ako odvojite pelcer prerano, onda će se on osloniti na vas kako bi se pravilno razvio.

Brzina rasta. Rast je veoma spor ako nivoi svetlosti nisu dovoljno visoki ili ne zalivate biljku. U suprotnom, očekujte lagan rast.

Visina/širenje. Većina primeraka koji se gaje kao sobne biljke neće dostići svoju punu visinu, ali u svom prirodnom okruženju oni mogu biti i do 4.5 m visoki.

Cvet. Da, ova sobna biljka ima svoje cvetove! Naravno, veoma je redak slučaj da će Nolina dati cvetove u kućnim uslovima, a čak i kada ih ima, prilično su nezapaženi.

Da li je Nolina otrovna biljka? Ne, Nolina nije toksična ni za pse, mačke, kao ni za ljude.

Uzgajanje Slonove noge (Noline)

Uzgajanje Noline u kući je relativno lako. Tehnički, za ovu biljku je potrebno jako svetlo, ali pošto je to biljka koja lako oprašta, biće u redu ako ima lepu svetlost i pola dana.

U stvari, ako je držite na umerenom svetlu tokom pola godine i obezbeđujete joj slabu svetlost tokom druge polovine godine, ona će biti savršeno zadovoljna. To znači da sve dok je držite napolju tokom letnjeg perioda, ona će tolerisati bilo koje unutrašnje osvetljenje tokom zime. Pošto je ova biljka sukulentna, najbolje raste u polu-suvim uslovima. Kada uzgajate Nolinu kao sobnu biljku, trebalo bi da dopustite da se zemlja isuši pre sledećeg zalivanja.

Uputstva za negu Noline su relativno kratka. Pošto Slonova noga traži suvu zemlju, najbolje je da pustite da se koren veže pre nego što je presadite, a kada je presadite koristite saksiju koja je samo 2.5-3 cm šira od prethodne. Ako je presadite u veću posudu, onda ona može dobiti previše vode odjednom, što može oštetiti njen rast i zdravlje.

Slonova noga se đubri jednom ili dva puta godišnje. Sve više od toga može dovesti do toga da listovi potamne na ivicama.

Orezivanje Noline

Nolina je zaista zanimljiva kućna biljka. Nije toliko skupa, sporo raste i ne zahteva puno brige. Postavite biljku na mesto sa puno svetlosti, zalivajte je taman onoliko koliko treba i biljka će rasti sporo kao kornjača, ali neće zadavati nikakve brige. Jedini problem može stvoriti preterano zalivanje.

Postoji razlika između orezivanja i običnog “šišanja” biljke. Biljku možete potkratiti običnim makazama i to se obično odnosi na uklanjanje vrhova lišća. Orezivanje se vrši sa namerom uklanjanja baze i drvenastog dela biljke radi podmalđivanja biljke ili njenog obnavljanja.

Listovi Noline su osetljivi i imaju tendenciju da potamne na krajevima. Sečenje listova je lako, kako bi se sačuvao izgled biljke. Koristite oštre makaze da biste isekli samo obojene delove listova.

Nolina je biljka koja ima jedno stablo, što znači da ako želite da je orežete, vi ćete morati da zasečete deo njenog stabla. Ako isečete drvenasti deo onda će on biti eksponiran plesnima i teško da će uspeti da uspostavi nove mlade listove. Biljka nema grane, već listovi jednostavno izlaze iz najtanjeg dela stabla.

Orezivanje Noline će biti prihvatljivo samo ako želite da isečete pelcer, tj. mladi izdanak koji se pojavio.

Štetočine i bolesti Noline

Štetočine skoro da uopšte ne uznemiravaju Slonovu stopu, a čak i ako se to dogodi, ne mogu naneti ozbiljnu štetu. Međutim, dešava se da se na Nolini nađu klasične kućne štetočine – vaši, insekti i paukovi.

Evo kako da tretirate ove štetočine:

  • ako je rana faza zaraze, dovoljno je da ručno obrišete i pokupite uz pomoć pamučne krpice natopljene alkoholom ove male štetočine;
  • koristite vodu kako biste isprali i istuširali biljku;
  • možete iskoristiti i sistemski insekticid da biste ubili sve što smeta biljci.

Većina bolesti sa kojima ćete se sresti u vezi sa ovom biljkom imaju veze sa prekomernim zalivanjem, tako da je uvek potrebno da se uverite da tlo nije preterano vlažno. To će vas rešiti dodatnih problema.

Ako smatrate da vaša Nolina pati od truljenja korena ili stabla, u to ćete se uveriti tako što ćete videti da je lišće požutelo, da se biljka spušta i da klone i da delovi biljke postaju gnjili.

Ukoliko primetite ove simptome, prestanite da zalivate biljku tako često. Odsecite gnjile ili inficirane delove. Takođe, možete presaditi biljku u novu saksiju, sa svežijom i suvljom zemljom, a pre toga možete očistiti koren.

Kada đubrite biljku koristite tečno đubrivo za kaktuse jednom u 2-4 nedelje tokom sezone rasta (proleće). Van sezone, možete je đubriti jednom na svaka dva meseca.

Kada kombinujete zemlju za Nolinu, najbolje bi bilo da koristite dva dela baštenskog zemljišta, jedan deo perlita, jedan deo kokosovog treseta i jedan deo peska.

Cena Noline

U zavisnosti od veličine i starosti, Nolina se može naći po ceni od 2000 do 5000 dinara.

Sponzorisano:

loading...
Loading...