Blog

Zašto su privatni vrtići bolji izbor za vaše dete?

Privatno vs. državno – večita dilema šta je bolje i zašto. Ipak, ako malo bolje razmislimo i vratimo se nekoliko decenija unazad, shvatićemo da su privatne ustanove i institucije nastale upravo sa ciljem da rasterete državu i samim tim pomognu građanima i omoguće im da, u slučaju kada država zakaže, imaju drugi izbor, plan B.

Iz tog razloga se na ono „privatno“ ne bi trebalo gledati kao na nešto loše iako nam praksa zaista ponekad pokazuje da je državno bolje i kvalitetnije.

Međutim, za razliku od visokog školovanja, privatni vrtići su savršen primer „privatnog“ koje je, zdravorazumski gledano, izuzetno dobro, kvalitetno i pogodno za vaše dete.

A s obzirom na to da su državni vrtići prebukirani i da je sve manje mesta za novoupisanu decu, privatni vrtići se javljaju kao sasvim logično i često jedino rešenje.

Cena više nije prepreka

Nekada je „privatno“ bivalo okarakterisano kao skupo, dok je „državno“ važilo za povoljno.

Ako govorimo o privatnim vrtićima, ovo pravilo više ne važi.

Cena privatnih i državnih vrtića je danas skoro pa ista (nepovoljna?) a kako državni vrtići više nemaju gde da prime decu koja treba da se upišu, pa se roditelji upućuju na privatne vrtiće, država je obezbedila subvencije kako bi roditeljima olakšala plaćanje privatnih vrtića.

Dakle, najvažnija prepreka to  više i nije, a kada uzmete u obzir to šta sve u privatnom vrtiću vaše dete može da dobije, biće vam lako da donesete odluku koja vaspitačka ustanova je za vaše dete najbolja.

Program nastave i način rada sa decom se ne mogu ni uporediti

Ne želimo da kažemo da su državni vrtići loši, ali privatni vrtići ipak ulažu malo više truda u rad sa decom.

Krenimo redom.

loading...

Pre svega, privatni vrtići su u potpunosti prilagođeni kapitalističkom načinu rada po kojem radi većina roditelja.

Privatni vrtići rade duže od državnih, rade čak i vikendom, a pojedine ustanove imaju dežurstva 24/7.

Ukoliko kao roditelj morate da radite i vikendima ili do kasno uveče, više ne morate da brinete o tome ko može da vam pričuva dete – tu su vrtići.

Sada će neko reći da decu ne bi trebalo da čuvaju i vaspitavaju vrtići već roditelji, ali svi znamo koliko su danas egzistencija i siguran posao važni, upravo zbog dece.

Drugi argument „za“ jeste taj da će se u privatnom vrtiću vašem detetu zasta posvetiti pažnja. Privatni vrtići raspolažu većim brojem vaspitača, dok su grupe dece manje, tako da možete da budete sigurni da će se vaspitač vašem detetu posvetiti 100%, kao i svakom drugom detetu.

Ovo svakako znači i vama kao roditelju i vašem detetu koje ni u jednom trenutku neće biti ostavljeno na cedilu.

Još jedna prednost privatnih vrtića jeste ta što njihov program rada sa decom uključuje mnogo aktivnosti pa se privatni vrtići smatraju osnovnim školama u malom.

Privatni vrtići organizuju časove stranih jezika, likovne i muzičke radionice te na taj način deca odmalena stiču naviku da uče i rade na sebi, ali i imaju priliku da otkrivaju svoje talente što im u daljem školovanju i te kako može značiti.

Naravno, odluka je na vama, ali privatni vrtići zaista zaslužuju da im date šansu.

Sponzorisano:

loading...
Loading...