Blog Lifestyle

Boje za spavaću sobu – koje odabrati po Feng Shui tehnici?

Spavaća soba je najvažnije mesto u kući, iz razloga što u njoj obnavljamo energiju. Bilo spavajući ili samo odmarajući glavu od napornog dana, čitajući, i tako dalje. Zbog toga je veoma važno da naša soba bude lepo uredjena, kako bi to vreme koje provodimo u njoj pozitivno uticalo na nas.

Za svakog od nas pojam “lepo” ima različito značenje, pa tako možda vama prija odredjena boja, koja nekom drugom ne bi prijala. Takodje sam raspored nameštaja u sobi, i ostalih ukrasa.

Medjutim, po dobro poznatoj Feng Shui tehnici, nećete samo urediti sobu tako da lepo izgleda, već ćete tim rasporedom nameštaja i odabirom prave boje, svaki put kada se nalazite u sobi obnavljati svoju energiju.

Ukoliko ste već upoznati sa Feng Shui tehnikom, onda znate o čemu govorimo, a ako niste, onda pročitajte detaljnije objašnjenje šta je to zapravo Feng Shui?…

Šta je Feng Shui?

Feng Shui (u prevodu “vetar voda”) predstavlja drevnu kinesku tehniku koja se odnosi na uredjenje prostora u kojem živimo kako bismo privukli takozvanu Chi pozitivnu silu u svoj dom, odnosno u svoj život. Korišćenjem Feng Shui tehnike obezbedjujemo sebi i svojoj porodici sreću i blagostanje.

Svrha Feng Shui tehnike, u samom korenu, zapravo je ravnoteža izmedju energije vremena i prostora. Drugim rečima, ravnoteža izmedju zemaljskog i nebeskog.

Feng Shui je zasnovan na kineskom kompasu uz pomoć kojeg se mere strane sveta, i na taj način dobijaju brojni podaci potrebni za detaljnu analizu odredjenog prostora.

Ukoliko smatrate da vam Feng Shui može pomoći kada je u pitanju uredjivanje prostora i privlačenje pozitivnih sila, onda ispratite dalji tekst i saznajte kako da uredite vašu spavaću sobu na najbolji način…

Feng Shui uredjenje spavaće sobe

Odabir boja – Pre nego što počnete sa sredjivanjem spavaće sobe, od izuzetne je važnosti odabrati pravu boju. Samo odabirom prave boje uradili ste pola posla, jer će vam pomoći da održite zdravu psihološku i fizičku kondiciju.

Mnogo vremena provodimo spavajući, zatim boraveći u spavaćoj sobi, sami ili sa voljenom osobom, pa je tako veoma bitno urediti je na pravi način, i obojiti pravim bojama.

Kada je spavaća soba u pitanju, Feng Shui tehnika nalaže da je obojimo u nežne boje, jer će one pomoći obnavljanje energije. Preporučujemo da sobu obojite u svetlo-plavo, zeleno, ljubičasto, svetlo-roze ili krem. U obzir dolazi i bela boja, ali se više preporučuje prljavo bela, bež ili krem boja.

Ljubičasta je nešto jača, ali je veoma preporučljiva jer predstavlja poštenje, a takodje je odlična ukoliko redovno meditirate i vizualizujete. Pomoći će vam da dodjete u kontakt sa višim Ja i na taj način očistite svoj um od nepotrebnih misli. Izaziva poštenje, što je veoma bitna i poželjna osobina u životu, naročito u odnosu sa partnerom, sa kojim delite krevet. Takodje će podstaći libido, a povoljno deluje i kada je plodnost u pitanju.

Plava boja donosi mir, spokoj i osećaj blagostanja. Smanjuje nervozu i napetost, a podstiče veću mudrost i želju za samorazvoj. Takodje predstavlja jaku veru i istrajnost, te je preporučljiva osobama koje žele napredak u bilo kojoj sferi života. Suzbija raspravke pa se zbog toga preporučuje upravo u spavaćoj sobi, gde bi trebalo da se spojite sa partnerom, umesto razdvojite.

Zelena, takodje malo jača boja, a možete odabrati i nežnije tonove. Predstavlja spokoj takodje, normalnu i jaku vezu, pa je jedna od savršenih boja za spavaću sobu. Takodje predstavlja plodnu vezu, pa ukoliko želite da imate dece, zelena je prava boja za vas.

Bela boja je preporučljiva, ali umereno. Ona predstavlja čistoću i nevinost, pa se tako preporučuje kao idealan odabir za žensku spavaću sobu.

Bež boja je veoma preporučljiva, a generalno se preporučuju sve boje, samo u njihovim svetlijim nijansama. Ove koje smo izvukli su izuzetno povoljne, ali ukoliko niste njihov ljubitelj, možete odabrati boju po vašem ukusu ali samo u njenoj nežnijoj, odnosno pastelnoj nijansi.

Budite pažljivi sa crvenom bojom, koja se ne preporučuje u velikoj meri, ali je dozvoljen poneki detalj kako bi probudila uspavanu strast.

loading...

Odabir posteljine – Osim kod boja za zidove, budite pažljivi i kod odabira boja posteljine. Preporučujemo da to budu jednolični tonovi takodje, odnosno jednobnojni, bez nekih većih šara. Biljke i cvetovi se ne preporučuju, jer mogu doneti svadju.

Osim same posteljine, obratite pažnju na zavese, stolanjke i tepihe. Potrudite se da uskladite boje, a kada je spavaća soba u pitanju, uvek koristite jednobojne svetle nijanse tkanina.

Odabir kreveta – Krevet je najvažniji, pa tako preporučujemo da najpre odaberete onaj veći i udoban, naročito ukoliko imate partnera. Ipak, ukoliko spavate sami a niskog ste rasta, pazite da ne kupite preveliki krevet koji će vam doneti samo neumerenost u pojedinim životnim okolnostima. Ukoliko ste, sa druge strane, izuzetno visoki, neka krevet bude najmanje 20cm duži od vaše visine.

Neka krevet bude izradjen od drveta, ali onog kvalitetnog. Potrudite se da izbegnete materijale od metala, a takodje pazite da krevet ne bude polukružan i asimetričan. Ne mora da bude posebno dizajniran, već se preporučuje da bude punog i pravog oblika. Obratite pažnju i na donji deo, koji ne bi trebao da bude nešto veliki, jer podstiče sputanost i dezorijentisanost u životu.

Kada su u pitanju dušek i prekrivač, preporučujemo da ne koristite odvojene već jedan veliki zajednički, jer oni predstavljaju spojenost. Umesto dve manje odvojene posteljine, kupite jednu veću, koja je nežna na dodir.

Po Feng Shui tehnici, krevet bi trebao zaglavljem biti naslonjen na zid, ali tako da ima prilaz sa druge tri strane. Zaglavlje nemojte postaviti na isti zid gde su vrata i prozor. Ukoliko nemate drugi izbor, noću prozor pokrijte gustom i tamnom zavesom.

Na krevetu nikada ne držite prljavu odeću, već ga držite urednim i čistim svakodnevno.

Odabir nameštaja – Potrudite se da svi komadi budu zaobljenih ivica, naročito oni u koje gledate dok ležite u krevetu. U sobu nemojte ubacivati otvorene police sa oštrim ivicama jer one presecaju prostor i to nije preporučljivo. Ako već želite police neka ivice budu zaobljene, mada bi bilo najbolje da zaobidjete police.

Odaberite ormare koji su nežnih linija, po mogućstvu ugradni, a potrudite se da garderoba u njima bude uvek uredno složena, jer to donosi mir, osećaj spokoja i harmonije.

Noćne ormariće postavljajte uvek simetrično kako ne bi kvarili tu harmoniju. Isto važi i za noćne lampe, koje mogu biti i svetle i tamne, u zavisnosti od toga da li želite romantiku ili više volite jako svetlo.

Odabir slika – Nikada ne stavljajte zajedničke fotografije u sobi, jer one, nažalost, označavaju raskid odnosa. Zid iznad zaglavlja kreveta neka bude bez slika, a na ostalim zidovima slobodno okačite slike, samo odaberite takodje neke nežnije motive, poput mora ili planina, odnosno slike prirode.

Kada kačite slike, možete ih kačiti jednu do druge na svakom zidu, jer to označava intimnost.

Ogledala izbegavajte, kao i sve ostale staklene površine, jer one uzrokuju svadju i raskid. Takodje, izbegavajte sve električne uredjaje jer oni ometaju energiju u prostoru.

Još par reči…

Nadamo se da vam je naš kratak tekst o Feng Shui uredjenju spavaće sobe pomogao, potrudili smo se da budemo kratki i precizni, a da opet iznesemo sve ono što je važno. Osim samog odabira boja, sve ostalo je takodje veoma bitno, pa smo tako želeli da sklopimo širu sliku.

Uredite sobu prema Feng Shui tehnici, pa zaključite da li ona stvarano radi. Preporučujemo, jer su dosadašnja iskustva pokazala da Feng Shui tehnika zaista deluje, a kada je spavaća soba u pitanju od velike je važnosti kako je uredjena, jer tu provodite dosta vremena i spajate se sa partnerom na jednom višem nivou.

Sponzorisano:

loading...
Loading...