Blog

Salicilna kiselina – upoteba za akne i kožu, iskustva i cena

Salicilna kiselina je poznata po svom izuzetnom dejstvu na kožu posebno sklonu aknama, mitiserima i bubuljicama. Ona je moćni sastojak mnogih kozmetičkih preparata namenjenih upravo lečenju problematične kože lica.

Salicilna kiselina deluje tako što skida mrtve ćelije sa površine epitela zbog čega je pogodna za piling kože, a takođe smanjuje upaljenu i iritiranu kožu i otok i sasušuje bubuljice koje nestaju.

Dobra strana salicilne kiseline je što se može kombinovati i sa drugim kozmetičkim preparatima za negu kože, ali najbolje je da se prethodno posavetujete sa dermatologom ili farmaceutom.

Salicilna kiselina u prodaji se može naći kao glavni sastojak krema, masti kao i obliku rastvora ili praha pa se može upotrebljavati za različite vrste tretmana i na različite načine.

Salicilna kiselina – sastav, osobine, dejstvo

Pravi naziv salicilne kiseline je beta-hidroksilna kiselina i ona pripada grupi medikamenata pod nazivom salicilati i po hemijskom sastavu je slična acetisalnoj kiselini odnosno aspirinu. Beta-hidroksilne kiseline (BHA) koje zajedno sa alfa-hidroksilnim kiselinama (AHA) imaju klinički ispitano i naučno dokazano dejstvo na lečenje akni i bubuljica.

Naziv salicilne kiseline potiče od latinske reči salix što je u prevodu vrba, a razlog tome je što se salicilna kiselina dobija iz kore vrbe procesom biosinteze tako što se u nju stavljaju antioksidantne hemikalije nakon čega se izdvajaju određene supstance iz nje i ekstrahuje se potom salicilna kiselina u obliku bezbojnih kristala koji se teško se rastvaraju u vodi.

Salicilna kiselina spada u organske kiseline i nastaje iz aminokiseline fenilanina. Ona je zapravo  biljni hormon tzv. fenolni fitohormon koji učestvuje u procesima transpiracije, fotosinteze i aposrpcije kao i u transporut jona u biljkama. Njena hemijska formula je C7H6O3 i po svojoj strukturi ona je lipofilna monohidroksibenzoična kiselina.

Dejstvo salicilne kiseline

Salicilna kiselina suzbija akne i bubuljice zato što povećava nivo vlage u koži i rastvara jedinjenja koja vezuju ćelije kože što izaziva eliminisanje izumrlih ćelija epitela sa njene površine odnosno pomoću nje se isušuju skidaju spoljašnji slojevi mrtvih ćelija epitela.

Salicilna kiselina se zbog ovih dejstava koristi ne samo za otklanjanje akni i bubuljica već i u terapiji kožnih oboljenja kao što su psorijaza, seboreični dermatitis, perut kao i za smanjivanje bradavica, kurjih očiju, žuljeva.

Salicilna kiselina rastvara izumrle ćelije odnosno golim okom vidljivu ljuspastu, orožalu i zadebljalu kožu čime potpomaže njihovo uklanjanje.

Takođe, ona istovremeno čisti ne samo površinske slojeve kože već i njene pore čime sprečava nastanak bubuljca i prekomerno lučenje sebuma zbog čega je pogodna za masnu i mešovitu kožu.

Treba izbegavati primenu salicilne kiseline za suvu kožu jer može da počne da se ljušti, peruta i da ispuca usled isušivanja.

loading...

Zbog svih ovih osobina salicilna kiselina deluje na kožu i kao piling jer čisti pore i otklanja nataložene ljuspaste slojeve koji predstavljaju izumrle ćelije. Ona pročišćava pore i otvara ih izbacujući iz njih prljavštinu i višak masnoće istovremeno sužavajući proširene pore. Salicilna kiselina stimuliše proizvodnju kolagena koji je zaslužan za elastičnost čime smanjuje pojavu bora na koži i podmlađuje je pa tako još neko vreme nećete imati potrebe za tretmanima kao što su lifting lica, hemijski piling i slično.

Salicilna kiselina sprečava i nastanak upalnih procesa na koži i ublažava ih zbog čega je možete koristiti za lečenje otoka, opekotina, ekcema, gnojnih bubuljica i akni.

Pored toga što otklanja akne ova kiselina je izuzetno efikasna i kod tretmana mitisera koji se za razliku od bubuljica mnogo teže skidaju i nestaju.

Salicilna kiselina – upotreba, tretmani i recepti

Ako nameravate da upotrebljavate salicilnu kiselinu, a pre toga je niste koristili preporuka je da na početku koristite najslabije koncentrovanu odnosno njen jednoprocentni rastvor. Pre upotrebe obavezno treba sa skinete šminku, dobro očistite lice i umijete se kako biste što više skinuli slojeve prljavštine.

Prvih nekoliko puta prilikom primene možete osetiti blago peckanje što je uobičajena reakcija kože koja traje nekoliko minuta. Ipak, ukoliko je peckanje jako i bolno i koža počinje da se crveni i otiče odmah dobro isperite lice sa hladnom ili mlakom vodom.

Ukoliko želite da primenjujete piling na bazi salicilne kiseline najbolje je da prvi put odete kod kozmetičara na ovaj tretman s obzirom na to da piling dubinski čisti koži i skida njene izumrle površinske slojeve. Kada je u pitanju učestalost primene preparata koji sadrže salicilnu kiselinu korišćenje maske za lice ili pilinga se preporučuje najviše jednom nedeljno dok se losioni i kreme mogu stavljati jednom do dva puta na dan.

Ne savetuje se dugotrajna upotreba salicilne kiseline zbog navikavanje kože na njeno dejstvo i preteranog isušivanja pa je treba koristiti najduže deset dana, a potom napraviti pauzu od dva do tri dana da se koža revitalizuje.

Upotreba salicilne kiseline za lečenje bubuljica i akni

Kako biste se rešili akni i bubuljica uveče pred spavanje natopite vatu ili tufer sa losionom koji sadrži salicilnu kiselinu i nežno utapkajte na kožu. Ako imate samo jednu ili dve akne i bubuljice, a koža vam pritom nije masna i mešovita onda losion stavite na štapić za uši sa kojim ćete potom premazati određeno mesto na kom se nalazi akna ili bubuljica.

Nakon stavljanja losiona obavezno stavite hidratantnu kremu kako se koža ne bi previše isušila i iziritirala.

Upotreba salicilne kiseline za mitisere

Zahvaljujući tome što sužava proširene pore i pročišćava ih salicilna kiselina sprečava pojavu mitisera i omogućava njihovo lakše uklanjanje. Kako biste se oslobodili mitisera uveče pred spavanje naparite lice tako što ćete iznad posude sa ključalom vodom staviti glavu i prekriti je peškirom.

Glavu držite od tri do pet minuta iznad posude, a potom  nekorišćenu četkicu za zube ili neku drugu manju i ne previše meku natopite sa rastvorom salicilne kiseline ili sa  losionom koji je sadrži pa dobro utrljajte na površinu kože na kojoj se nalaze mitiseri.

Upotreba salicilne kiseline protiv upala i iritacija na koži

Salicilnu kiselinu možete upotrebljavati i za lečenje upalnih procesa na koži tako što ćete losion ili neko drugo sredstvo sa salicilnom kiselinom utrljati na lice pomoću vate ili tufera.

U ove svrhe možete koristiti i kivi koji je jedan od retkih prirodnih izvora salicilne kiseline. Kivi isecite na tanke kriške pa ih stavite na upaljena mesta ili ga možete i ispasirati pa utrljati na te površine i ostaviti da deluje pet minuta nakon čega ćete lice dobro isprati mlakom vodom, a potom ćete staviti blagu hidratantnu kremu.

Upotreba salicilne kiseline za uklanjanje bradavica

Za lečenje bradavica koristi se rastvor salicilne kiseline sa vodom jačine od 10 do 30 %. Pre nego što nanesete salicilnu kiselinu kožu potopite u toplu vodu i pustite da odstoji tako oko pet minuta kako bi omekšala što će olakšati skidanje bradavica.

Sledeći korak je da na bradavicu stavite rastvor salicilne kiseline koji mora imati gustinu paste kako bi delovao, a potom preko bradavice stavite hanzaplast i ostavite da odstoji tokom noći.

Ovaj postupak ponavljajte svako veče pred spavanje u trajanju od sedam do 14 dana kako bi uspeli da sasušite i rastvorite bradavicu.

Proizvodi sa salicilnom kiselinom, njihova primena i kontraindikacije

Kreme i masti sa salicilnom kiselinom

Kreme i masti sa salicilnom kiselinom koriste se za svakodnevnu negu problematične kože sklone iritaciji, aknama, bubuljicama i mitiserima kao i za omekšavanje ogrubelih i orožalih delova kože kod psorijaze i bradavica.

Kreme i masti zbog svog sastava u kome procenat salicilne kiseline nije visok nemaju tako jako dejstvo kao rastvori i pilinzi sa ovom kiselinom.

Krema ili mast sa salicilnom kiselinom mogu se nanositi se jednom do dva puta dnevno, uglavnom ujutru i uveče, blagim utrljavanjem.

Losioni i tonici sa salicilnom kiselinom takođe imaju blaže dejstvo pa se mogu koristiti svako ili svako druge veče za skidanje izumrlih ćelija epitela i sužavanje pora što je odlična priprema kože za druge tretmane namenjene za njeno dubinsko čišćenje. Natopite tufer ili vatu sa pilingom ili tonikom i blagim tapkanjem i trljanjem nežnim kružnim pokretima skinite uklonite prljavštinu.

Rastvori i gelovi sa salicilnom kiselinom

Rastvori i gelovi sa salicilnom kiselinom imaju jače dejstvo zbog čega ih ne treba upotrebljavati više od jednom do dva puta sedmično za kožu lica dok je za određene kožne tegobe i bolesti dozvoljena svakodnevna upotreba. Ovi preparati efikasni su za lečenje kurjih očiju, bradavica, žuljeva.

Ipak, za razliku od krema i masti preporuka je da rastvore i gelove sa salicilnom kiselinom nanosite samo na problematična mesta i to u jednom sloju za uklanjanje akni i bubuljica dok kurje oči i bradavice treba premazati od dva do tri puta zaredom.

Pre nanošenja najbolje da kožu potopite u toplu vodu pet minuta kako bi omekšala. Salicilnu kiselinu nanesite sa tuferom, vatom ili sa štapićem za uši u zavinsosti od površine kože i ostavite da se osuši i deluje oko pet minuta, a potom isperite mlakom vodom.

Pilinzi i maske sa salicilnom kiselinom primenjuju se za negu problematične masne ili mešovite kože lica i to jednom do dva puta sedmično najviše. Ove preparate ostavite da deluju od pet do deset minuta, a potom lice dobro isperite mlakom vodom i stavite nakon toga hidratantnu kremu. Ova sredstva nisu preporučljiva za osetljive tipove kože jer je dubinski čiste  i dosta isušuju što može izazvati crvenilo, otok i iritaciju.

Napomene i mere opreza u vezi sa korišćenjem salicilne kiseline

  • Proizvode na bazi salicilne kiseline obavezno čuvajte na tamnom i suvom mestu na sobnoj temperturi.
  • Ukoliko ste alergični na aspirin izbegavajte korišćenje preparata na bazi salicilne kiseline zbog preosetljivosti organizma na njihov hemijski sastav i mogućih alergijskih reakcija.
  • Osobe koje imaju kožna oboljenja i sklone su ekcemima treba da se posavetuju sa dermatologom o primeni tretmana sa salicilnom kiselinom.
  • Upotreba u trudnoći se ne preporučuje zbog neželjenih kontraindikacija koje se mogu odraziti na trudnicu i fetus.

Cena salicilne kiseline i gde je kupiti?

Prosečna cena krema i masti sa salicilnom kiselinom je oko 500 dinara mada u zavisnosti od proizvođača mogu biti i dosta skuplje.

Troprocentni rastvor salicilne kiseline u pakovanju od 100 ml košta od 300 do 400 dinara. Proizvodi sa salicilnom kiselinom mogu se kupiti u svim apotekama.

Sponzorisano:

loading...
Loading...