Lifestyle

Nosiljka za bebe – koju odabrati, vodič za kupovinu, cena

Nosiljka za bebe, jedan je od neizostavnih delova bebi opreme, odnosno opreme koja vam je potrebna kako bi ste nesmetano i pravilno mogli da vodite brigu o svojoj bebi.

Upotrebi nosiljke za bebe, pristupa se znatno pre nego što se pristupa upotrebi brojnih drugih predmeta koji se takođe smatraju neizostavnim delovima bebi opreme (kao što je recimo stolica za hranjenje bebe, dubak i slično).

Konkretnije, nosiljku za bebe, potrebno je upotrebiti već pri iznošenju bebe iz porodilišta i srazmerno navedenim činjenicama, lako je izvesti zaključak da ovaj proizvod treba da imate pri ruci već nakon prvog dana od bebinog rođenja.

Pritom, ono što je važno napomenuti, jeste da postoji nekoliko različitih kategorija nosiljki za bebe i da je da bi ste mogli da napravite pravi odabir nosiljke za bebe, prvenstveno potrebno da znate nešto više o svakoj o toh kategorija nosiljki.

Zato, sadržaj teksta koji je pred vama, oblikovaćemo kao praktičan vodič u vezi izbora nosiljke za bebe.

Koje kategorije nosiljki za bebe postoje?

Postoji ukupno 5 različitih kategorija nosiljki za bebe i to su sledeće kategorije:

– Dunjice za bebe,

– Korpe za bebe,

– Marame za nošenje bebe,

– Kengur nosiljke za bebe,

– Čvrste nosiljke za bebe.

Svaka od upravo navedenih 5 kategorija nosiljki za bebe, poseduje određene karakteristike koje je moguće definisati kao prednosti ili kao mane zbog kojih treba ili ne treba da izaberete nosiljku koja pripada baš toj kategoriji.

loading...

Kako bi vam bilo jasno o kojim konkretno karakteristikama, a samim tim i o kojim konkretno prednostima i manama je reč, svaku od ukupno 5 kategorija nosiljki ćemo vam detaljno predstaviti i opisati.

Dunjice za bebe

Nosiljke za bebe koje pripadaju kategoriji dunjica, proizvode se od 100% pamuka, od mešavine pamuka i sintetičkog materijala ili od 100 % sintetičkog materijala. Dunjice imaju prednju i zadnju stranu između kojih se nalazi punjenje koje ovoj vrsti nosiljki obezbeđuje da budu mekane, tople i udobne. Oblik svake dunjice, asocira na oblik koverte koja je otvorena sa jedne strane i u čiju se unutrašnjost smešta beba tako da joj glavica bude naslonjena upravo na tu otvorenu stranu “koverte”.

Ono što je takođe karakteristično za nosiljke za bebe koje pripadaju kategoriji dunjica, jeste da one svoj konačni oblik dobijaju vezivanjem ili kopčanjem, a da kada su odvezane ili otkopčane mogu da se koriste kao podloga na kojoj će beba ležati ili kao pokrivač za bebu.

Nešto što se može okarakterisati kao prednost zbog koje bi baš dunjicu trebalo odabrati kao idealnu nosiljku za bebu, jeste to što ona pruža izuzetnu udobnost i ušuškanost bebi i što onda kada prestane da se upotrebljava kao nosiljka, može da se upotrebljava kao podloga za bebu ili kao pokrivač za bebu.

Međutim, nešto što je definitivno mana svake dunjice, jeste to što ona kao nosiljka može da se upotrebljava izuzetno kratko.

Konkretno, nosiljke za bebe koje pripadaju kategoriji dunjica, namenjene su za iznošenje bebe iz porodilišta i za upotrebu u okviru prvih mesec do mesec ipo dana bebine starosti.

Korpe za bebe

Korpe za bebe, predstavljaju najčešće korišćenu i na tržištu najtraženiju i najprodavaniju kategoriju nosiljki za bebe.

Nosiljke za bebe koje pripadaju ovoj kategoriji za razliku od prethodno opisanih dunjica imaju jasnije definisan oblik i imaju čvrsto dno, to jest podlogu koja bebi koja na njoj leži omogućava da bude u pravilnom, tačnije u ravnom ležećem položaju. Oblik podloge svake korpe za bebe, besprekorno je ravan, tako da anatomski odgovara bebama koje su uzrasta do tri meseca. Ta osobina, ujedno se može smatrati i prednošću i manom pri izboru nosiljke koja pripada baš ovoj kategoriji nosiljki.

Naime, ukoliko se odlučite da izaberete i da kupite korpu za bebe, možete biti sigurni da će vaša beba u njoj biti u položaju baš kao kada leži u svom krevecu. Međutim, čim vaša beba bude starija od tri meseca, korpa će prestati da joj pruža komfor i samim tim će prestati i da bude funkcionalna.

Nešto što je takođe prednost korpe za bebe, jeste to što osim čvrste podloge poseduje i čvrste stranice zahvaljujući kojima je beba koja leži u njoj zaštićena recimo od vetra ili od ispadanja. Isto tako, onda kada ovu vrstu nosiljke spustite na ravnu površinu, sa nje možete odšnirati gornji deo, ukoliko procenite da je bebi recimo vrućina i da joj trebaveći pristup vazduha.

Marame za nošenje bebe

Upotreba marama za nošenje bebe, poslednjih nekoliko godina je sve zastupljenija i sve popularnija kako u svetu, tako i kod nas.

Na tržištu postoji više različitih tipova ovog proizvoda koji se međusobno razlikuju po vrsti materijala, po načinu vezivanja ili kopčanja, pa i po uzrastu za koji su namenjene.

Neki od modela marama za nošenje bebe imaju ojačanja na sedaonom delu i na delu na koji se oslanjaju leđa bebe, i takvim modelima treba dati prednost u odnosu na modele koji takva ojačanja nemaju ukoliko je beba starija od 6 meseci.

Međutim, ukoliko je beba mlađa od 6 meseci, bolje je izabrati model marame koji nema ojačanje i koji je kao takav u potpunoti fleksibilan i prilagođen prirodnom bebinom položaju.

Prilikom kupovine marame za nošenje bebe, dobija se i detaljno uputstvo o načinima vezivanja i uopšteno o načinima upotrebe ovog proizvoda, a ti načini, menjaju se sa uzrastom bebe.

Ono što je važno napomenuti, jeste da se marame za nošenje bebe mogu upotrebljavati već od prvog dana starosti bebe, pa sve dok beba, to jest dete ne napuni dve godine. Neki od modela marama za nošenje bebe, prilagođeni su čak i za nošenje dece koja imaju između dve i tri godine.

Jedna od prednosti upotrebe marame za nošenje bebe, jeste to što ona bebi omogućava da bude u prilično fleksibilnom i samim tim prirodnom položaju u kojoj joj posebnu udobnost daje osećaj prisnosti sa majkom.

Naime, prilikom upotrebe marame za nošenje bebe, beba je direktno naslonjena na majku i ima direktan kontakt sa njom, što joj pruža osećaj sigurnosti koji se prema rečima mnogih stručnjaka može uporediti sa osećajem koji beba ima dok je još uvek u majčinom stomaku.

Još jedna od prednosti upotrebe marame za nošenje bebe, jeste to što majci ukoliko je potrebno ruke mogu da ostanu slobodne dok je beba i dalje uz nju. Ta prednost, posebno je značajna prilikom putovanja ili prilikom obavljanja određenih obaveza koje zahtevaju upotrebu obe ruke.

Kengur nosiljke za bebe

Kengur nosiljke za bebe, u osnovi su izuzetno praktične i kao takve ispunjavaju većinu uslova kao što su pružanje udobnosti bebi, ostvarivanje zdravog i sigurnog položaja bebe, pregledan i jednostavan pristup bebi i slično.

Međutim, navedene prednosti, nisu jedino što kao smernica treba da vam posluži pri odabiru kengur nosiljke.

Naime, onda kada želite da odaberete i da kupite kengur nosiljku za svoju bebu, prvo na šta treba da obratite pažnju jeste to za koji konkretno uzrast bebe je ta kengur nosiljka namenjena. Konkretnije, postoje kengur nosiljke za bebe koje su namenjene za uzrast od prvog dana do 9 meseci, zatim kengur nosiljke koje su namenjene za uzrast od 3 meseca do 9 meseci, kengur nosiljke koje su namenjene za uzrast od 3 meseca do 12 meseci, a nešto ređe, na tržištu se mogu naći i kengur nosiljke koje su namenjene za uzrast od prvog dana do 12 meseci.

Uzrast za koji je kengur nosiljka namenjena, uvek i isključivo treba da odgovara uzrastu vaše bebe.

Naime, bebu koja je tek rođena, nikako ne smete nositi u kengur nosiljci koja je namenjena za starije bebe, jer u tom slučaju možete rizikovati da povredite vratić bebe.

Kengur nosiljke koje su namenjene upotrebi od prvog dana bebinog života, moraju da imaju anatomski prilagođeno ojačanje, na koje bebina glavica može da se osloni, kako bi se vratić držao u pravilnom položaju.

Takođe, ukoliko kengur nosiljku birate za nošenje nešto starije bebe (recimo za nošenje bebe između 9 meseci i godinu dana starosti), obavezno obratite pažnju i na preporučenu maksimalnu nosivost takve kengur nosiljke. Na svakoj kengur nosiljci, mora da postoji jasno uočljivo obeležena težina koju ta kengur nosiljka može da podnese.

Ukoliko je beba teža, nemojte je nositi u toj kengur nosiljci, čak i ukoliko je ta kengur nosiljka namenjena za bebe čiji uzrast odgovara uzrastu vaše bebe.

Čvrste nosiljke za bebe

Čvrste nosiljke za bebe, tačnije njihova upotreba, najčešće je prilagođena bebama uzrasta od prvog dana do 9 meseci. Ono po čemu su ove nosiljke karakteristične u odnosu na nosiljke koje su svrstane u druge kategorije nosiljki, jeste što njihov oblik može da se prilagođava uzrastu bebe.

Naime, podloga čvrstih nosiljki za bebe može da se niveliše tako da beba koja je naslonjena na nju može po potrebi da bude u ravnom, to jest u ležećem, zatim u polusedećem i u sedećem položaju.

Pritom, ukoliko u čvrstoj nosiljci nosite tek rođenu bebu ili bebu koja još uvek isključivo leži, nivelisanje položaja podloge uvek obavite isključivo pre nego što bebu stavite u nosiljku. Ukoliko je beba starija i ukoliko već sedi, sasvim je svejedno da li ćete nivelaciju položaja podloge obaviti pre nego što bebu stavite u nosiljku ili onda kada je beba već u nosiljci.

Većina modela čvrstih nosiljki za bebe, prilagođena je odgovarajućem modelu kolica i može se umesto sedišta montirati na odgovarajuća kolica i to tako da beba u njoj bude okrenuta prema osobi koja upravlja kolicima ili suprotno od osobe koja upravlja kolicima.

Nosiljka za bebe – cena

Cene nosiljki za bebe, mogu se definisati kao prilično relativne i zavise kako od toga o kojoj konkretno kategoriji nosiljki govorimo, tako i od kvaliteta odnosno proizvodne marke nosiljke.

Recimo, dunjice za bebe, koštaju od oko 1.500 dinara do oko 4.000 dinara.

Korpe za bebe, koštaju od oko 2.500 dinara do oko 4.500 dinara.

Marame za nošenje beba, koštaju od oko 3.000 dinara do oko 6.000 dinara.

Kengur nosiljke za bebe, koštaju u proseku od oko 3.800 dinara do oko 15.000 dinara, mada postoje i modeli koji koštaju između 20.000 dinara i čak 35.000 dinara, koji su namenjeni za uzrast do dve godine i koji su dizajnirani tako da osim što ispunjavaju osnovnu funkciju služe i kao modni detalj.

Čvrste nosiljke za bebe, koštaju od oko 20.000 dinara do oko 48.000 dinara.

Sponzorisano:

loading...
Loading...