Lifestyle Zdravlje

Oporavak nakon abortusa – kako se oporaviti nakon abortiranja?

Imali ste abortus? Na koje znake upozorenja, u fizičkom smislu, treba da obratite pažnju?

Šta možete da uradite, kako da se brinete o sebi i na koji način treba da se negujete da biste se što pre oporavili? Šta je sa plodnošću? Koliko brzo možete ostati ponovo trudni?

Sva ova pitanja opsedaju ženu koja je nedavno imala jedan težak trenutak u životu. Abortiranje je stvar izbora, ukoliko nije nametnuto medicinskim komplikacijama koje bi iznošenje trudnoće izazivalo. Kao takvo, donosi mnogo psihičkih pritisaka i osećaj teskobe.

Sa druge strane, žena koja je morala da preduzme ovaj korak, mora se, pre svega pozabaviti osnovnim fiziološkim i fizičkim konsekvencama na pravi način. Pokušaćemo da navedemo neka od osnovnih uputstava.

Neposredno posle izlaska iz bolnice, pijte dosta tečnosti. Izostanite sa posla nekoliko dana, ukoliko ste u mogućnosti. Uzimajte vitamine, jedite zdravu hranu i pokušajte da se naspavate.

Antibiotike koje vam je lekar prepisao uzimajte redovno, po rasporedu koji vam je rečen.

Nemojte vežbati niti trenirati dve nedelje. Nemojte ići na bazen, niti se kupati u kadi dve nedelje.

Ne podižite ništa teško.

Nemojte koristiti vaginalne medikamente (prirodne, farmaceutske) naredne dve do četiri nedelje. Dakle, nema tampona, niti vaginalnog ispiranja.

Ovulaciju možete imati dve nedelje posle abortusa, što znači da ste u stanju da ostanete u drugom stanju.

Posle dve do četiri nedelje, utvrdite da li ste se fizički oporavili u potpunosti, a potom razgovarajte sa svojim partnerom o tome da li ste spremni da imate seks i kako ćete se odnositi prema ponovnom ostanku u drugom stanju, kao i o mogućnosti da se to spreči.

Nemojte sebi stvarati pritisak da morate imati seks, pre nego što se ne osetite potpuno fizički, psihički i emocionalno spremnom.

Pošto je kod zdrave žene potrebno najmanje dve nedelje da bi ponovo ovulirala, razmislite koju ćete kontracepciju koristiti i donesite odluku sa partnerom o tome šta će se desiti ako ponovo ostanete u drugom stanju.

Žene koje su imale abortus iz zdravstvenih razloga ili zbog loše prenatalne dijagnostike, trebalo bi da se posavetuju sa lekarom o kontroli rađanja i budućoj trudnoći. Ako ste bili trudni devet i više nedelja, moguće je da ćete imati problema sa mlekom ili mlečnim fluidom koji curi iz vaših grudi nakon abortusa. Ovo može delovati uznemirujuće, ali neće trajati dugo. To je normalno dejstvo hormona koje tera vaše telo da proizvodi mleko, iako više niste trudni.

loading...

Možete osećati bol u grudima, dojke vam mogu biti čvrste, otečene, a iz bradavica može curiti beličasta tečnost. Da bi se osećali bolje u ovoj fazi, nosite prilagođene grudnjake od prirodnih materijala i izbegavajte stimulaciju grudi i bradavica. Ova faza može prestati posle najviše četiri nedelje.

Ukoliko dobijete povišenu temperaturu ili su vam grudi ekstremno preosetljive, obratite se lekaru. Može se desiti da se mlečne žlezde inficiraju, pa se to mora tretirati antibioticima. Ne brinite, ova komplikacija se veoma retko dešava.

Koliko je važno javiti se na redovan pregled i kontrolu nakon dve nedelje od abortusa?

Ova redovna kontrola posle dve sedmice je veoma važna! Lekar specijalista mora da prokontroliše vaše stanje i da se uveri da nema nikakvih infekcija u materici. Ova kontrola se vrši da bi se utvrdilo da se oporavljate kako treba.

Lekar utvrđuje da li je grlić materice “zatvoren” u potpunosti, za šta mu je potrebno dve nedelje nakon abortusa. Kada lekar utvrdi da se grlić materice vratio u normalu, onda vam daje dozvolu da se kupate, plivate, imate odnos, itd. Kada je grlić materice još uvek “otvoren”, postoji mogućnost da bakterije uđu u matericu i izazovu bolne i štetne infekcije.

Ova kontrola se vrši i zbog utvrđivanja “potpunosti” abortiranja. Postoje slučajevi u kojima se tkivo i dalje zadržava. Ako se to desi, to se zove “nepotpuni abortus” ili “propušteni abortus” i tada se morate podvrgnuti još jednoj operaciji.

Nemojte da izbegavate redovnu kontrolu, jer bi to moglo da dovede do ozbiljnih bolova i komplikacija u periodu koji sledi.

Zabrinjavajući fizički simptomi nakon abortusa

Ukoliko dobijete povišenu telesnu temperaturu i ona traje više od 48 sati, obavezno se javite lekaru.

Ako imate krvarenje koje je jako i neuobičajeno, odmah idite u bolnicu. Nakon abortusa je normalno da imate krvarenje koje ne bi trebalo da bude jače od onog koje inače imate svakog meseca u periodi. Normalni su i mali ugrušci, veličine zrna grožđa.

Međutim, ako imate ugruške koji su veći od navedenog primera, to je znak za uzbunu.

Krvarenje traje tri do pet dana nakon abortusa. Ako količina krvarenja raste, ili ako je boja krvi svetlo crvena, javite se svom lekaru.

U međuvremenu, gledajte da odmarate što više. Nemojte raditi fizičke poslove, već ležite u krevetu i blago podignite noge.

Ukoliko primetite bolove i grčeve koji su jači nego oni na koje ste navikli tokom menstrualnih dana, javite se ginekologu.

Zabrinjavajući znaci su i: neprijatan miris vaginalnog sekreta, ispadanje parčića tkiva, abdominalni otok ili preosetljivost na dodir, nastavak jakih simptoma trudnoće, promena u radu creva ili bešike, otežano varenje, krv u stolici i urinu, vrtoglavica, nesvestica i mučnina.

Šta je postabortalni sindrom?

Postabortalni sindrom je fizička komplikacija koja može nastupiti nakon abortusa. U ovoj situaciji se blokira cerviks od strane tkiva ili krvnih ugrušaka, neposredno nakon operacije.

Ovaj sindrom može imati i oblik koji se zove postabortalna hematometra. Pri ovoj komplikaciji pacijentkinja ima ozbiljne grčeve koji nastaju zbog zadržavanja krvi u materici.

Problem nastaje zbog toga što se materica ne kontrahuje normalno. Krv se tada zadrži u materičnoj šupljini, pa zgrušana krv ponekad blokira prolaz. Nagomilana krv i ugrušci stvaraju bol, izazivaju mučninu i grčeve. Lekari nekad pribegavaju istiskivanju ove krvi snažnom masažom iznad materice. U teškim slučajevima se mora ponovo raditi operacija.

Emocionalno stanje nakon abortusa

Abortus utiče različito na žene (u emocionalnom smislu). Na primer neke žene kažu da su doživele trenutak olakšanja nakon abortusa.

Emocionalne i psihološke posledice koje slede nakon abortusa su mnogo češće nego što su to fizičke propratne pojave. Ove kompleksne situacije se kreću od blagog osećaja kajanja, pa sve do ozbiljnih depresivnih stanja.

U tim situacijama je vrlo važno razgovarati sa stručnim licima i psihoterapeutima. Iskren odnos sa partnerom, otvoren razgovor i podrška bliskih ljudi mnogo znači u ovakvim trenucima.

Sponzorisano:

loading...
Loading...