Nega i lepota Uzgajanje

Smilje biljka – sadnja, uzgoj, upotreba i ulje od smilja

Smilje biljka zlatne boje i karakterističnog mirisa, nosi titulu dragocene, romantične biljke.  Njegova najznačajnija karakteristika je da ono ne vene čak ni kada je ubrano.

Njena lekovita dejstva poznata su od davnina, a primenu je našla u lečenju mnogih bolesti. Od pomenute biljke prave se tinkture i eterično ulje koje je od velikog značaja za zdravlje ljudi. Smilje biljka koristi se kao lek, a ponekad i u kozmetici. Zahvaljujući njenom izuzetno prijatnom mirisu, od pomenute biljke prave se različite parfemske mešavine.

Postojanje Smilje biljke i njena vrednost pominju se još u Homerovim spisima. Prema legendi, u priči o Odiseju i Nausikaji, ženi natprirodne lepote,  pominje se smilje biljka. Veruje se da je Nausikajina lepota bila izuzetna zahvaljujući ulju besmrtne biljke.

Postoji legenda i da je grčki bog Apolon kada je ulazio u Delfi, na glavi nosio tijaru od specifičnog cveća koje ne vene. Ovim putem, imao je nameru da podseti ljude na besmrtnost koju poseduje.

Pomenuta biljka pripada rodu Helichrysum i porodici Asteraceae. Ona obuhvata preko šest stotina različitih biljaka. Mesto na kome najčešće možete susresti Smilje biljku je ostrvo Korzika, ali je takođe rasprostranjena po čitavom svetu.

Na francuskom jeziku ova biljka se naziva l’immortelle , na engleskom everlast, dok se na ruskom naziva besmertnik. Njen naziv odlukuje njeno glavno svojstvo, pa shodno tome, njena karakteristika besmrtnosti izdvaja je od drugih biljaka.

Smilje biljka raste na područjima gde postoji obradivo zemljište ili pak na peskovitim ili krševitom tlu. Karakteristično je da pomenutoj biljci izuzetno prijaju sunčevi zraci, koji podstiču njen rast i prijatan miris.

Skup ovih biljaka nosi naziv Helichrysum, a prevedeno sa grčkog jezika označava sunce i zlato. Shodno tome, može se sa sigurnošu tvrditi da se Smilje biljka smatra zlatno sunčevim biljem, zbog svojih karakteristika.

Vrste pomenute biljke takođe se mogu naći i na Afričkom kontinentu, a postoje i primorske vrste koje se nazivaju Helichrysum italicom. One podrazumevaju različite varijetete.

Primorski varijetet rasprostranjen je na područjima Kipra, Grčke, Italije, Hrvatske, Alžira, Maroka i Španije.

Sadnja smilja

Smilje se ubraja u dugotrajnu kulturu, pa shodno tome nasad ove biljke može trajati od pet do osam godina. Kada se posadi seme smilja u iznosu od 0,5 g/m2, dobićete oko 400 sadnica prema kvadratnom metru.

Sadnja pomenute biljke obavlja se u avgustu, a sadnice se postavljaju na dubini od oko 30 cm.

Osobe koje žele da smilje biljku zasade u proleće, valjalo bi da znaju da bi parcelu trebalo ostaviti da izmrzne tokom zimskog perioda, a zatim pristupiti obradi površine zemljišta.

Ovo je biljka koja zahteva često plevljenje, kao i zalivanje i prihranjivanje, pa shodno tome, ako želite da vam biljka napreduje na pravi način, pridržavajte se pomenutih pravila.

Uzgoj smilja

Ova biljka postaje veoma popularna na tržištu poslednjih godina. Razlog tome je dobra zarada koju mogu ostvariti uzgajivači, a i takođe i lekovita svojstva koju ista sadrži i široka primena u različitim oblastima.

Prema podacima, sve više je ljudi koji se odlučuju da uzgajaju pomenutu biljku. Ako ste jedan od njih, ili pritom poželite da se oprobate u gajenju ove divne biljke, savetujemo vam da obratite pažnju na informacije koje ćemo vam izneti u daljem tekstu.

Smilje biljka odlikuje se drvenasto – vretenastom rizom iz koje se razvija više desetina stabljika sa cvetovima na godišnjem nivou. Cvetovi pomenute biljke nakon procesa oplodnje veoma brzo sazrevaju, a cvetna loža ima ulogu u prosipanju semena.

loading...

Što se tiče semena smilje biljke, ono je crne boje , izduženo i dugo. Karakteristično je da se ono raznosi vetrom.

Pomenuta biljka cveta u periodu od juna do septembra.

Da biste uspešno gajili smilje biljku, valjalo bi da joj obezbedite adekvatne uslove. Pomenuta biljka veoma je rasprostranjena u primorskim područjima, pa shodno tome podrazumeva se da joj jako prijaju visoke temperature, sunčani dani i tereni koji su kameniti ili kršni.

Međutim, iako ovoj biljci pogoduju sunčani predeli ona takođe uspeva i u hladnijim područjima. Što se tiče zemljišta, pomenutoj biljci veoma odgovaraju karbonatna zemljišta ili mediteranska. Kada zemljište sadrži neophodnu količinu kalcijuma, biće pogodno za uzgajanje smilje biljke. Ponekad se može desiti da nasad smilje biljke bude napadnut od različitih insekata.

Smilje biljka ne bi trebalo da se sadi na terenima koji su vlažni i teški, već bi bilo preporučljivo da se ista sadi u priobalnim područjima. Tereni koji su kršni smatraju se pogodnim za sadnju smilje biljke , kao i za podizanje plantaže ove biljke.

Kada pripremate teren za sadnju ove biljke, neophodno je da krajem leta orete tlo, a potom sledi tanjiranje.

Pomenutu biljku nije neophodno navodnjavati sa velikom količinom vode, iz razloga što je prilagođena krajevima koji su sušni. Prema preporukama, trebalo bi da se nasadi zalivaju u periodu kada biljka počinje da raste. Veoma je važno da se uklanja korov ne bi li biljka što bolje rasla. Korovi se ručno eliminišu, dok se prehrana zemljišta najčešće vrši na proleće. Kultivacija zemljišta doprinosi rastresitosti tla i boljem uspevanju smilje biljke.

Ova biljka zahteva đubrenje koje se mora pažljivo obaviti. Pre đubrenja trebalo bi da se obavi hemijska analiza zemljišta, koja će odrediti u kojoj količini bi trebalo da se upotrebi NPK đubrivo.

Kada se govori o prinosu smilje biljke, prema podacima zabeleženo je da se po jednom hektaru može dobiti čak do četiri tome suvog cveta ove biljke. Kada je reč o smilje ulju, jedan hektar može doneti oko  10 kg ulja.

Razmnožavanje smilja vrši se putem semena. Ono se može vršiti i deljenjem starih busenova, kada se radi o manjim površinama. Jedan od načina razmnožavanja je i putem reznica. Obavlja se tako što se od biljke odreže izdanak koji je dug oko 10 cm, koji ima najviše do pet para listova. Postupak se obavlja tako što se oštrim nožem par milimetra ispod čvora sa listovima izreže reznica. Nakon toga, reznice se zarone u zemlju i pričvrste ne bi li stajale pravo.

Proizvodnja rasada najčešće se obavlja u lejama u periodu leta. Seme se raspoređuje ravnomerno, a postupak setve se sprovodi ručno. Veoma je bitno da se nakon setve leje zaštite od neželjenih efekata, kao što je jaka sunčeva svetlost koja može dovesti do isušivanja sadnice.

Seme se najčešće štiti tako što se koristi slama, asura ili pak trska. Ako se postupa pravilno i zemljište se redovno zaliva, smatra se da će do nicanja semena doći u periodu do petnaest dana.

Kada dođe do nicanja semena, važno je biljku snadbeti sa dosta svetlosti i vršiti postupak plevnje.

U oktobru ili martu, neophodno je da se rasad pomenute biljke presadi na drugo  mesto, a da pri tom rastojanje između istog bude oko 70 centimetara.

Berba smilje biljke obavlja se u periodu kada cvetovi iste dostignu jaku zlatnožutu boju. Vrši se tako što se iznad prvih listova seku delovi ove biljke.

Kada se završi proces branja, na red dolazi sušenje biljke. Ono se obavlja u sušarama, a poželjno je da temperatura bude do 45 stepeni.

U slučaju da želimo da od smilje biljke dobijemo ulje, taj proces se obavlja destilacijom, tako što se koristi vodena para. Poželjno je da se to obavi 24h nakon berbe biljke.

Upotreba

Pomenuta biljka od davnina je svoj značaj pronašla u lečenju različitih bolesti. Najčešće se koristi u vidu čaja, ili pak macerata. Ulje od smilje biljke takođe ima veliku važnost, iako ve vremenom njegova upotreba bila znatno zapostavljena.

U daljem tekstu pročitajte više o upotrebi smilje biljke.

Čaj od smilje biljke

Smilje biljka , kao što smo već napomenuli koristi se i u vidu čaja. Smatra se da je ovaj čaj veoma lekovit napitak i da je njegova upotreba bila poznata i starijim generacijama, koje su ga sa zadovoljstvom koristile.

Čaj od smilje biljke ima veoma značajan uticaj na poboljšan rad naše jetre . Njegovo blagotvorno dejstvo ogleda se i u proizvodnji želudačnih sokova i podsticanju rada enzima za varenje. Pomenuti napitak je od velikog značaja ljudima koji imaju stomačne probleme, iz razloga što isti pospešuje rad creva.

Osobe koje imaju problem sa svojim respiratornim organima, valjalo bi da konzumiraju čaj od smilja biljke. Istraživanja su pokazala da ovaj napitak doprinosi razlaganju muskusa kao i izbacivanju istog iz pluća. Pored toga, pomenuta biljka utiče i na poboljšanje stanja astme i bronhitisa.

Ukoliko imate upaljenu sluznicu nosa, glavobolju ili reumu, možete konzumirati čaj od smilja. Ovaj čaj eliminisaće bolove , a pored napitka, može se upotrebljavati i kao obloga.

Postupak pripreme pomenutog čaja je sledeći :

U određeni sud staviti 3 kašike biljke smilja , a potom preliti vodom koja je prethodno ključala. Poklopiti sud i ostaviti mešavinu da prenoći. Nakon predviđenog perioda, čaj procediti i konzumirati ga tri puta dnevno. Poželjno je da se isti pije pre jela.

Macerat smilja biljke

Ovaj preparat na biljnoj bazi ima pozitivna dejstva na različita oboljenja. Smatra se idealnim melemom za rešavanje problema strija, ožiljaka, bora. Svoju primenu takođe je pronašao i u borbi protiv problema sa psorijazom, kao i sa kapilarima.

Macerat smilja biljke veoma delotvorno deluje na kožu, čineći je nežnijom, negovanijom i elastičnijom.

Da biste pripremili macerat, sledite dalja uputstva.

Potrebno je da sveže cvetove smilja biljke poređate u određenu staklenu teglu, a potom da istu prelijete maslinovim uljem. Ako niste ljubitelj istog, delotvorno je i ako umesto njega koristite ulje kokosa ili susama. Nakon toga, potrebno je da teglu čvrsto zatvorite a onda da je odložite na neko toplo i tamno mesto. Potrebno je da macerat koji ste pripremili, na tom mestu odstoji narednih četrdeset dana, a nakon tog perioda biće spreman za upotrebu.

Ulje od smilja

Ulje od smilja biljke pronašlo je svoju namenu u lečenju različitih oboljenja kože. Prema istraživanjima, zaključeno je da pomenuto ulje ima čudotvoran efekat na kožu tela, tako što je štiti od svih negativnih uticaja.

Dokazano je da komponente smilja biljke stimulišu proizvodnju kolagena, pa samim tim podstiču zategnutost i elastičnost kože. Ulje smilja utiče i na rast naših tkiva, kao i na detoksikaciju kože. Pomenuto ulje ima antiseptičko dejstvo, pa shodno tome deluje protivupalno i čini našu kožu lepšom i čistijom.

Obzirom da smilje biljka obiluje lekovitim sastojcima koji znatno poboljšavaju naše zdravlje, u daljem tekstu pročitajte na koje još bolesti blagotvorno deluje ovo ulje.

Pozitivno utiče na nervni sistem – Današnje vreme sa sobom nosi breme različitih obaveza koje se kad- tad odraze na naše zdravlje. Najčešće je na udaru nervni sistem. Život vođen brzim delovanjem, neredovna ishrana, nagomilane obaveze u mnogome imaju uticaj na naše nerve.

U slučaju da osećate napetost, razdražljivost ili ste po prilično uznemireni, savetujemo vam da koristite ulje od smilje biljke. Poznato je da ovaj preparat deluje na prirodan način, pa shodno tome doprinosi eliminisanju stresa i podstiče smirenost organizma.

Ulje od smilja savršeno deluje i na uklanjanje slobodnih radikala iz organizma, pa shodno tome uspešno utiče i na lečenje bolesti koje uzrokuju zavisnost.

Blagotvorno deluje kod lečenja respiratornih organa – Bolest respiratornih puteva izaziva simptome poput kašlja, otežanog disanja, pojave visoke temperature, bolova u grudima . . .

Smatra se da pomenuto ulje znatno doprinosi izlečenju ovih bolesti i poboljšanju opšteg stanja organizma. Korišćenjem ulja od smilja, podstiče se izbacivanje sekreta iz pluća i bolesnik oseća olakšanje.

Najčešće se ulje koristi u kombinaciji sa toplom kupkom i na taj način doprinosi smanjenju kašlja i poboljšanju rada respiratornih puteva.

Ublažuje ožiljke i pojavu strija –  Različiti tragovi na koži poput strila ili ožiljaka ne deluju estetski lepo. Iz tog razloga preporučljivo je koristiti ulje smilje biljke, koje na prirodan način deluje na našu kožu. Princip po kome deluje je taj što ima mogućnost da prodire kroz slojeve kože i na taj način utiče na regeneraciju istog.

Poznato je da ulje smilja ima antiupalna svojstva, pa shodno tome pogodno je i u borbi protiv različitih infekcija kože. Preporučljivo je da ga koriste žene nakon carskog reza, jer se na taj način ublažava vidljivost ožiljka a sama rana brže zaraste.

Utiče na lečenje psorijaze – Psorijaza predstavlja oboljenje kože koje je hronično i najčešće se smenjuju periodi u kojima je obolelom bolje ili pak lošije.

Odlikuje se pojavom suve kože u predelu laktova koja ponekad može zahvatiti i krvne sudove.  Izazivač ovog oboljenja najčešće je genetika. U slučaju da bolujete od psorijaze, toplo vam preporučujemo korišćenje smilje ulja. Razlog tome je što iskustva ljudi koji su koristili ovo ulje, govore da utiče na ublažavanje simptoma psorijaze.

Rešava problem cirkulacije – Loša cirkulacija ogleda se u simptomima kao što su hladne ruke i noge, trnjenje udova, spor hod, pomodreli delovi tela, pojava grčeva i ostalo.

Osobe koje boluju od loše cirkulacije traže rešenja koja će im pomoći da pomognu sebi. Obično pribegavaju nošenju vunenih čarapa, izbegavaju usku obuću, konzumiraju dosta toplih napitaka. Savetuje se pomenutim osobama da ne piju kafu, iz razloga što ona skuplja krvne sudove. Hidromasažne vežbe u mnogome pomažu.

Pored pomenutih metoda, jedna koja takođe u mnogome doprinosi poboljšanju cirkulacije je korišćenje ulja smilje biljke. Zahvaljujući lekovitim svojstvima koje sadrži, ako upotrebljavate ovo ulje tokom određenog perioda, i sami ćete biti svedok poboljšanja vašeg zdravstvenog stanja.

Otklanja edeme Pojava edema podrazumeva zadržavanje vode u organizmu i javlja se u dva oblika. To su generalizovani oblik i lokalizovani. Generalizovani obuhvata stvaranje tečnosti koja se zadržava u celom telu i nastaju otekline, dok drugi oblik javlja se u vidu edema na rukama i nogama.

Istraživanja su potvrdila da ulje od smilje biljke veoma pozitivno deluje na uklanjanje edema i izbacivanje vode iz organizma. Ovaj prirodni preparat učiniće čudo za vaš organizam i spasiće vas dodatnih oboljenja koja se mogu javiti nakon edema.

Obzirom da smo vam naveli na koje sve načine ulje od smilja blagotvorno deluje na organizam, u daljem tekstu pročitajte više o načinu dobijanja i sastavu pomenutog ulja.

Ulje smilja veoma često se primenjuje u farmaceutskoj industriji, iz razloga što znatno doprinosi oporavku kože. Ovo ulje proizvodi se u malim količinama, jer jedan litar istog zahteva sakupljanje čitave tone smilje biljke.

Da bi nastalo smilje ulje potrebno je da se obavi proces destilacije cvetova kao i stabljika biljke. Taj postupak se sprovodi u kratkom vremenskom periodu nakon branja. Proces destilacije vrši se metodom vodene pare u kotlovima koji su specijalno namenjeni za pomenuti proces pravljenja ulja.

Destilacija podrazumeva izdvajanje vode od cveća. Pomenuto eterično ulje, skladišti se posudama koje su vakumirane. Neophodno je čuvati ga na tamnom i hladnom mestu.

Pomenuto ulje bogato je različiti lekovitim sastojcima. Ono podrazumeva italidon, monoterpen, regenerativne doketone, setre, alkohole, esencijalna ulja,flavonide kao i postojanje gorkih materija.

Ova biljka odlikuje se svojim anti – inflamatornim svojstvima koji pozitivno utiču na organizam.

Istraživanja su pokazala da je ulje smilja veoma blagotvorno po pitanju nepravilnosti koje se javljaju na koži ili uklanjanju bora i staračkih pega.

Takođe je utvrđeno da ulje smilja eliminiše bore na koži čak do 40% .

Zbog pomenutih sastojaka, ulje smilje biljke najčešće se primenjuje u pravljenju anti age preparata . Ovo ulje čini čuda sa vašom kožom. Ako se redovno primenjuje, doprinosi da vaša koža bude glatka, nežnija, baršunastija i elastičnija. Malo je onih proizvoda koji na potpuno prirodan način deluju kao ulje od smilja. Bore, tragovi ožiljaka, zarastanje rana danas se uspešno može lečiti pomenutim uljem.

Nadamo se da smo vas ovim putem informisali o smilju i da ćete se u narednom periodu odlučiti za upotrebu ovog čudesnog ulja.

Sponzorisano:

loading...
Loading...