Zdravlje

Smrad iz nosa – simptomi, uzrok i lečenje

Loš zadah i smrad koji dolazi iz nosa jesu neprijatnosti sa kojima se suočava veoma veliki broj ljudi. Nažalost, često je ova pojava nešto zbog čega se stide i retko dele takav problem sa prijateljima i porodicom.

Smrad iz nosa najćešće podseća na miris truleži, dok je kod jednog broja pacijenata prisutan i osećaj pritiska u predelu iznad linije slepoočnica i uha sa strane glave.

Sprejevi za nos uglavnom nisu pacijentima donosili olakšanje, a pojedinci su pokušali da reše tegobe lekovima, koji su uspeli da ublaže ovu neprijatnost samo privremeno. U nastavku objašnjavamo moguće uzroke i načine za tretiranje ovog problema.

UZROCI, SIMPTOMI I TRETMANI

Postoje različiti razlozi koji mogu da dovedu do pojave smrada iz nosa i usta, kod dece i odraslih. Neki od uzroka su bezazleni i ne predstavljaju opasnost po zdravlje, ali u drugim slučajevima smrad iz nosa i/ili usta može da ukazuje na neko stanje ili bolest koje treba lečiti.

Ovo su najčešći uzroci kod dece i odraslih.

Kod dece: Sinusne infekcije, uvećani krajnici, problemi sa zubima, strano telo, suvoća usta, gastroezofagalni refluks, bakterije na jeziku;

Kod odraslih: Strano telo, hrkanje, post nazalni sekret, sinuzitis, polipi, rinoskleroma, atrofični rinitis, adenozitis;

Prisustvo stranog objekta

Loš miris iz nosa može da bude posledica opstrukcije nazalnih puteva do kojih dolazi kada se neko strano telo zaglavi u nosnoj šupljini, na primer, komadić hrane. Takvi objekti sprečavaju normalan proces drenaže nosne šupljine i protok vazduha u nosu, što dovodi do nastanka lošeg zadaha.

Hrana se može zaglaviti u nosnoj šupljini tokom povraćanja; ona potom počinje da propada i proizvodi neugodan miris.

Simptomi: Smrad poput truleži, zbog raspadanja stranog objekta, najčešće hrane;

Lečenje: Ukoliko se ispostavi da se u nosnoj šupljini nalazi strani objekat, ovo su saveti kako rešiti taj problem. Ne treba pokušavati vađenje tog objekta na silu, štapićem sa vatom ili slično, niti pokušavati da ga nasilno udahnemo. Ukoliko je začepljena samo jedna nozdrva, strani objekat se može izduvati iz nosa tako što ćemo zatvoriti drugu nozdrvu i blago dunuti kroz nos. Ukoliko je objekat vidljiv, može se nežno izvući pincetom. U slučaju da ništa od ovoga ne pomogne, potražite pomoć lekara.

loading...

Hrkanje i suvoća usta

Kada hrčemo, usta su obično otvorena. To rezultira gubitkom vlage jezika i usne duplje, a takođe utiče i na produkciju pljuvačke. Sve ovo zajedno utiče na sposobnost usta da se prirodno očiste, stvarajući idealno okruženje za razvoj bakterija; abnormalno prisustvo bakterija dovodi do pojave smrada. Isto se može desiti kod dece koja imaju problema sa respirativnim putevima, te su im usta često otvorena i suše se.

Simptomi: Neprijatan zadah i smrad iz nosa, nastali zbog širenja bakterija;

Lečenje: Hrkanje je najčešće posledica začepljenja nazalnih puteva. Efikasno rešenje je da se oni očiste pre odlaska na spavanje. Pomaže i da se vazduh u prostoriji održava dovoljno vlažnim, pošto suvi vazduh dodatno iritira nežne membrane unutrašnjosti grla, usta i nosa. Preporučuje se izbegavanje teških obroka i kofeina pred spavanje, a savetuje se ležanje na strani, radije nego na leđima. Kod dece takođe treba rešavati problem zapušenog nosa, kako im se ne bi sušila usta.

Post nazalna sekrecija

Post nazalna sekrecija, kapanje, odnosno Post Nasal Drip, je stanje u kome dolazi do preteranog lučenja mukusa u nazalnom sistemu. Taj fenomen dovodi do iritacije grla i okidač je za pojavu kašlja koji se obično pojačava tokom noći. Uz to, ovaj poremećaj dovodi do neprijatnog osećaja u grlu i potrebe da se ono stalno ‘namešta’ i pročišćava. Prisustvo mukusa uzrokuje osetljivost i pečenje grla, kao i promuklost.

Simptomi: Sekret iz nosa je bogat proteinima, a kada ga ima previše, vraća se u usta gde dolazi u kontakt sa bakterijama koje tu prirodno stanuju i dovodi do pojave smrada u nosu;

Lečenje: U zavisnosti od toga šta uzrokuje ovu pojačanu sekreciju postoji više opcija tretiranja. Ukoliko do sekrecije dolazi usled virisne i sinusne infekcije, efikasno rešenje mogu da budu dekongestanti. Ukoliko je uzročnik bakterijska infekcija, lekar će najverovatnije prepisati antibiotsku terapiju. U slučaju da je reč o simptomu alergije, sprejevi za nos i steroidni lekovi su česta kombinacija za kontrolu i ublažavanje ove tegobe.

Sinuzitis

Sinuzitis je stanje u kome mukozne membrane sinusa bivaju zaražene, iritirane ili upaljene. Obično do toga dolazi usled virusne infekcije, poput prehlade, te rezultira preteranom sekrecijom mukusa u sinusima. Taj šlajm biva zarobljen u sinusnim šupljinama i privlači bakterije.

Bakterije se razvijaju u takvom okruženju, umnožavaju i proizvode otpadni materijal. Taj materijal obično sadrži sumpor, što je glavni razlog zbog čega dolazi do pojave smrada.

Simptomi: Sinuzitis je obično praćen glavoboljom, povišenom temperaturom, osećajem pritiska, bola i osetljivosti u licu i glavi, te osećajem zapušenosti nosa, kašljem, pečenjem u grlu, kao i zamagljenim, bezbojnim sekretom iz nosa;

Lečenje: Sinuzitis se leči i ublažava na razne načine. Na primer, slana voda može da se koristi kao kućni tretman za ispiranje nosa; ona pročišćava sam šlajm i zaustavlja rast bakterija u nosu. Takođe, primena toplih i vlažnih obloga na lice može da pomogne u olakšavanju tegoba vezanih za ovo stanje. U slučaju da je pacijentu postavljena dijagnoza hroničnog sinuzitisa, lekar može prepisati antibiotike, steroidne kapi ili sprejeve. Ovi preparati pomažu da se ublaže upala i oticanje u unutrašnjosti nosa.

Polipi u nosu

Polipi su u osnovi ne-kancerogeni tumori koji se mogu razviti na unutrašnjem omotaču nazalne šupljine. Njihov rast stvara opstrukciju u nosu, blokira normalnu drenažu i dovodi do zapušenosti. Takvo okruženje privlači bakterije, koje se dalje razmnožavaju i vode infekcijama, kao što je sinuzitis.

Razvoj bakterija takođe može da bude i krivac za pojavu smrada, kao jednog od simptoma.

Simptomi: Uporna zapušenost, pojava post nazalne sekrecije, hrkanje, smanjena osetljivost na mirise i ukuse, nos koji curi, bolovi u gornjoj vilici, bolovi u licu, glavobolja, peckanje i svrab oko očiju, osećaj pritiska u regiji čela;

Lečenje: Tretman polipa u nosu usmeren je pre svega na njihovo smanjivanje ili potpunu eliminaciju. Tokom početne faze ovog problema u lečenje mogu da budu uključeni lekovi poput nazalnih kortikosteroida. U drugim slučajevima, kod uznapredovalih polipa, hirurški zahvat može da bude neophodan kako bi se polipi uklonili.

Bakterijske i virusne infekcije

Infekcije poput rinosklerome, atrofičnog rinitisa i adenoiditisa mogu da se ispolje i pojavom smrada iz nosa, kao jednim od simptoma. Do toga obično dolazi usled razvoja bakterija u nosnoj šupljini, često povezanog i sa pojavom pojačane sekrecije, gnoja, krasta i drugih problema koji prate ove bolesti.

Svako od pomenutih oboljenja ispoljava se i nizom drugih simptoma, a može da se leči i kontroliše ukoliko se pravovremeno reaguje, na adekvatan način.

Simptomi: Simptomi variraju u zavisnosti od oboljenja i mogu da uključuju probleme vezane za disanje, osetljivost grla, teškoće sa spavanjem, pojavu krasta i pojačanog sekreta, te gnoja;

Lečenje: Svako od stanja tretira se na odgovarajući način. U slučaju atrofičnog rinitisa, pomaže ispiranje sodom bikarbonom, te terapija antibioticima i drugih lekova. Kod rinosklerome se primenjuju cefalosporini i klindamicin, a u nekim slučajevima hirurški zahvat. Kod adenoida može biti potrebna hirurška intervencija, a stanje se primarno tretira antibioticima.

Uvećani krajnici

Jedan od uzroka smada iz nosa kod dece mogu biti veliki krajnici, na kojima se sakuplja hrana, kao i druge materije iz nazalnih puteva. Kada se takve materije natalože u krajnicima, one proizvode loš zadah iz usta i nosa u svom procesu rasadanja. To se može utvrditi vizuelnim pregledom detetovih usta, a dalji tretman će odrediti lekar. Kod neke dece je potrebna operacija krajnika, koja se izvodi rutinski iz više razloga.

Problemi sa zubima

Kada se hrana zavuče između zuba i počne da se razlaže, to takođe dovodi do pojave lošeg zadaha iz usta i nosa, a ovaj problem se često dešava kod dece, ako ne peru zube kako treba. Ukoliko je dete malo, važno je da roditelji o ovome povedu dodatnog računa i nauče dete da pravilno i efikasno čisti svoje zube. Isto važi i za odrasle.

Savet: Možda ne zvuči privlačno, ali najbolji način da utvrdite da li je smrad iz nosa i usta razlog za brigu jeste da proučite kako zapravo miriše. Ukoliko je smrad intenzivan, i nikako se ne povlači, savetuje se da potražite lekarsku pomoć. U slučaju da vas pojava neugodnog mirisa iz nosa na bilo koji način uznemirava ili remeti vaše normalne aktivnosti, te ukoliko postoje i drugi simptomi, potražite stručan savet i pomoć.

Sponzorisano:

loading...
Loading...