Zdravlje

Tamna i mutna mokraća – simptomi, uzrok i lečenje

U svakodnevnom životu izgled urina nije uobičajena tema, niti se tome posvećuje posebna pažnja, pogotovo ukoliko sve deluje kako treba. Sam urin je u osnovi organski otpad; to je nepotreban materijal koji se filtrira kroz bubrege i putem uretre izbacuje iz ljudskog organizma.

Urin zato sadrži puno nusprodukata, otrovnih rastvorljivih supstanci, toksina, neorganskih soli, hormona i proteina koji se moraju ekstrahovati iz naše krvi i eliminisati iz tela. Vrlo bogata struktura same mokraće je vekovima bila veoma važan izvor podataka za lekare; pomoću analize urina doktori dobijaju dragocene podatke o nečijoj bolesti, stanju organizma i ishrani.

Pored toga, vidljive karakteristike i promene u izgledu urina, poput njegove boje, konzistencije i mirisa, takođe daju značajne informacije o našem telu i eventualnim abnormalnostima. Zbog toga je veoma korisno da svako od nas raspolaže bar osnovnim znanjem o prirodi mokraće i o tome šta eventualne promene koje možemo zapaziti govore.

Kakve je boje urin i zašto?

Najpre, boja urina je vezana za količinu tečnosti u telu i menja se u skladu sa unošenjem vode u organizam; što telu fali više vode, to je boja urina tamnija. Ima i drugih razloga zbog kog mokraća može da postane tamna. Ovo je osnovna skala boja urina, u zavisnosti od potrebe ljudskog organizma za vodom.

  • Bezbojna, providna mokraća – Preterani unos vode;
  • Bleda, boja žita – Normalno stanje, odlična hidratacija;
  • Providno svetlo žuta mokraća – Normalno stanje;
  • Tamno žuta boja – Potrebno je uneti vodu;
  • Boja ćilibara ili meda – Telo ne dobija dovoljno vode;
  • Boja sirupa ili tamnog piva – Potrebno je momentalno uneti vodu, u većoj količini;

U normalnom stanju, urin je obično žute do boje ćilibara. Međutim, dosta može da varira u zavisnosti od nivoa hidratacije tela, ali i hrane koju konzumiramo. Određena boja i konzistencija urina mogu da zavise i od lekova ili drugih preparata koje unosimo. Pojedina zdravstvena stanja i bolesti isto mogu da promene izgled i boju urina.

Urin se najvećim delom sastoji od vode (95%), a preostalih 5% čine materije koje smo pomenuli. Dakle, u urinu se nalaze tragovi onoga što smo pojeli, popili, udahnuli ili nečega čemu smo bili izloženi, između ostalog.

Mokraća se stvara u bubrezima; to je jedna od najvažnijih funkcija ovih organa. Bubrezi prerađuju ostatke materijala iz krvi. U osnovi, krv je filtrirana u bubrezima i tu se iz nje ‘čiste’ otpadne materije, soli, minerali, šećeri i tako dalje.

Neke supstance, poput nekih od čećera, vraćaju se natrag u krvotok, a ono što preostane nakon filtriranja postaje mokraća. Kada su ti procesi regularni, a osoba zdrava, tečnost koju izbacujemo mokrenjem je svetlo do tamnije žute boje.

TAMNA MOKRAĆA

Zbog čega dolazi do pojave tamne mokraće? Za to postoji više mogućih uzroka, počev od dehidratacije, preko namirnica ili preparata koje smo uneli u organizam, do ozbiljnih oboljenja koja treba pravovremeno lečiti. U nastavku govorimo o uzrocima i simptomima ove pojave.

Uzroci i simptomi

Dehidratacija – Dehidratacija je najčešći razlog za pojavu tamne mokraće i to je prvo o čemu treba razmišljati kada uočimo neobičnu boju urina. Kada telo ne dobija dovoljno vode, u urinu se koncentriše urobilin. Urobilin je otbadni proizvodm koji ostaje nakon razlaganja hemoglobina, procesa obnavljanja krvnih ćelija.

  • Blaži oblici dehidratacije mogu se uspešno rešiti dovoljnim unosom vode na vreme, dok teži slučajevi predstavljaju ozbiljan rizik za život pacijenta i zahtevaju hitnu medicinsku intervenciju;

Hrana – Ishrana u značajnoj meri utiče na boju urina. Cvekla, kupine, hrana bogata karotenom, B vitamini, boje za hranu svi mogu da utiču na to da mokraća izgleda tamnije. To ne predstavlja nikakvu opasnost za zdravlje i povlači se spontano. Ukoliko primetite tamnu boju urina, a nemate nikakve druge simptome, razmislite o namirnicama koje ste nedavno konzumirali.

loading...

Lekovi – Ponekad urin menja boju zbog lekova koje uzimamo, posebno laksativa, antibiotika, lekova protiv malarije ili relaksante za mišiće. Sena i kaskara, metronidazol, nitrofurantoin, kinin i hlorokin, metokarbamol su neki od primera. Ovo takođe ne bi trebalo da bude problematično i povlači se sa prestankom uzimanja leka.

Prisustvo krvi – Čak i kapljica krvi može da promeni boju urina od normalne žute do veoma tamne ili čak braon. Ukoliko ne mislite da je uzrok tamne mokraće dehidratacija i sumnjate da u njoj ima krvi, ne oklevajte da što pre posetite lekara. Prisustvo krvi u urinu može da bude simptom infekcije, problema sa jetrom, simptom kamena u bubregu, seksualno prenosivog oboljenja, unutrašnjeg krvarenja ili čak raka.

  • Ukoliko se sumnja na prisustvo krvi, savetuje se poseta lekaru u najkraćem roku, jer ovo stanje može da bude simptom nekog ozbiljnog zdravstvenog problema koji treba lečiti;

Polno prenosive bolesti – Neke polno prenosive bolesti mogu da uzrokuju poremećaje mokrenja, uključujući i promenu boje, zamućenje urina i pojavu neprijatnog mirisa mokraće. Hlamidija i hepatitis B su najčešći uzroci o kojima treba razmišljati. Ukoliko postoji šansa da je neko od oboljenja prisutno, neophodno je da posetite lekara, jer u pojedinim slučajevima simptoma gotov i da nema.

Hepatitis i žutica – Hronična pojava tamnog urina može da bude povezana sa ozbiljnim oštećenjem jetre, uključujući oboljenja poput hepatitisa i žutice. Žutica nastaje kada se bilirubin, žuti pigment, koncentriše u abnormalnoj koncentraciji i ne eliminiše se iz tela kako bi trebalo. Hepatitis je ozbiljno stanje jetre i obično je izazvan virusnom infekcijom. Zloupotreba alkohola i neadekvatan autoimuni odgovor mogu biti drugi mogući razlozi.

Druge bolesti – U ređim slučajevima uzrok tamnog urina mogu da budu druga potencijalno opasna stanja. Žučni kamen, virusne infekcije, alkohol, izloženost toksinima su stanja koja utiču na funkcije jetre i mogu da je ozbiljno oštete. Najgori scenario je rak jetre, koji uništava ćelije jetre i dovodi do njenog otkazivanja. Tamna mokraća može da ukaže i na takva stanja, koja je neophodno što pre prepoznati i lečiti, kako bi se smanjio rizik za fatalni ishod.

Lečenje

Kao što smo objasnili, tamna boja urina može da uputi na različita stanja, od kojih su neka potpuno bezopasna, ali druga zahtevaju ozbiljan tretman. Ukoliko primetite da vam je mokraća tamnija nego inače, pre svega se pobrinite da unesete dovoljno vode i eliminišete dehidrataciju kao mogući uzrok. Pokušajte da se setite da li ste pojeli ili popili nešto što dovodi do bojenja urina.

Ukoliko ništa od pomenutog ne objašnjava stanje i ono se nastavlja, obavezno posetite lekara. Neka od ozbiljnih oboljenja koja smo pomenuli ne moraju imati druge izražene simptome, ali se mogu zakomplikovati ako se ne leče u početnoj fazi.

  • Kod dece su najčešći uzroci za pojavu tamnog urina dehidratacija, problemi sa jetrom, hepatitis, žutica, ishrana bogata proteinima, prisustvo kamena u bubregu;

MUTNA MOKRAĆA

Kao što je slučaj sa bojom mokraće, tako i zamućenost može da se javi iz različitih razloga, od kojih nisu svi razlog za paniku. Mutna mokraća može da bude pokazatelj bolesti, ali i neko fiziološko stanje oko kog nema razzloga za brigu. Mutna mokraća je sama po sebi simptom, a ne bolest.

U nastavku govorimo o tome šta je izaziva i kako se takva stanja tretiraju.

Uzroci i simptomi

Hrana – Hrana koju konzumiramo može da utiče na konzistenciju urina i da mu zamagljen izgled, isto kao što može da utiče na boju. To nije opasno za zdravlje.

Sperma/vaginalni sekret – Nije neobično da se sperma ili vaginalni seksret pomešaju sa urinom i daju mu zamućen izgled, što nije opasno stanje.

Prisustvo krvi – Ukoliko je prisustvo krvi mikroskopsko, ne mora da dođe do bojenja urina, ali on može biti mutan. Ukoliko iz bilo kog razloga sumnjate na prisustvo krvi u urinu, posebno ako je mokraća i mutna i tamna, posetite lekara.

Infekcije – Infekcije urinarnmog trakta su najčešće praćene bolnom senzacijom i pečenjem pri mokrenju, a mutna mokraća ke čest simptom takvog problema. Infekcija bešike, cistitis, jedan je od razloga za pojavu mutne mokraće. Ova upala može da bude praćena bolnim, otežanim ili učestalim mokernjem.

Kamen u bubregu – Kamen u bubregu može da izazove pojavu magličastog, mlečnog urina, međutim, bolovi koji prate ovaj problem verovatno će pacijenta odvesti lekaru i pre nego što primeti zamućen urin. Kako kamen pokušava da izađe iz urinarnog trakta (stanje koje pacijenti opisuju kao najgori moguži bol koji se može doživeti), oštećuje tkiva, što dovodi do infekcije i stvaranja gnoja, zbog čega mokraća postaje mutna.

Gonoreja – Gonoreja je bolest koja može da dovede do pojave mutnog urina, mada do toga dolazi najpre zbog vaginalnog sekreta koji čini da mokraća izgleda mutno. Gonoreja je izlečiva polno prenosiva bolest.

Specifičnosti kod žena, muškaraca i dece

Pojava mutnog urina može da bude znak trudnoće, odnosno dešava se u periodu trudnoće. Brojne hormonske i fizičke promene koje se tada dešavaju u ženskom telu mogu da uzrokuju i bezazlenu pojavu mutnog urina. Pojava mutnog urina u trudnoći nije neobična pojava, takođe dolazi i do pojačanog vaginalnog sekreta, koji se meša sa urinom i čini da mokraća deluje mutno. Osim toga, mokraća može popriminti i jači miris, što se takođe smatra normalnim.

Kod muškaraca do pojave mutnog urina može da dođe kada se ejakulat pomeša sa urinom. Nije neuobičajeno da sperma ističe u sam urin, ali najčešće se dešava da ona ostaje u urinarnom traktu i izbacuje sa zajedno sa urinom pri sledećem mokrenju.

Ovo stanje ne treba da bude učestalo; smatra se normalnim da se to dešava povremeno, ali ne pri svakom mokrenju. Kod dece su najčešći uzroci za pojavu mutne mokraće slični kao i osnovni uzroci za odrasle osobe, a to su problemi sa bubrezima, infekcije urinarnog sistema i namirnice koje dete konzumira.

Talog u mokraći

Prisustvo male količine taloga u urinu je normalno, a da li je talog pokazatelj problema zavisi od toga kakve je prirode i koliko ga ima. Mokraća sa talogom kod zdravih ljudi je zdravog sastava i takav talog sadrži materije koje se inače formiraju u urinarnom sistemu.

U slučaju bolesti, posebno infekcija urinarnog trakta, prisustvo taloga je upadljivije; takav talog sadrži proteine, leukocite ili druge bele krvne ćelije i bakterije. Dok se proteini mogu koncentrisati u mokraćži iz više razloga, prisustvo baktarije je specifično za infekciju. Analizom urina lekari određuju da li je prisutni talog znak za brigu i upućuju pacijenta na dalje lečenje.

Lečenje

Lečenje zavisi od uzroka. Pomenuli smo pojedina stanja koja izazivaju pojavu mutne mokraće, ali ne zahtevaju lečenje.

Rešenja su prilično jednostavna kada je reč o mutnoj mokraći kao posledici načina ishrane. Pokušajte da izbacite neke od namirnica za koje sumnjate da menjaju izgled vaše mokraće na nekoliko dana. Ovo važi samo u slučaju da nemate nikakve druge simptome, posebno one vezane za samo mokrenje, bol, pečenje i slično.

  • U slučaju da ovo ne pomaže, uzrok može da bude neko oboljenje, poput infekcija urinarnog trakta. Takva stanja zahtevaju posetu lekaru i obično se leče antibioticima. U svim situacijama je osnovni način za rešavanje problema mutne mokraće lečenje primarnog uzroka, čiji je ona simptom;

Sponzorisano:

loading...
Loading...