Zdravlje

Šta je dobro za jetru da se koristi?

Jetra je veoma potcenjen organ, a njena uloga je itekako značajna u organizmu.

U nastavku teksta ćemo objasniti šta je jetra, koje sve bolesti mogu da utiču na nju i šta je sve dobro koristiti kako bi se ona održala u dobrom stanju.

Naša jetra je organ koji teži oko kilogram i po i smeštena je ispod desnog rebra. Kada ne bismo imali jetru, ne bismo mogli da prerađujemo hranljive sastojke popit ugljenih hidrata, proteina, masti, vitamina i minerala koje dobijamo putem ishrane.

Naše telo ne bi moglo da se oslobodi svih toksina i mikroba. Krv se verovatno nikada ne bi zgrušnjavala. Jetra igra vitalnu ulogu u održavanju metaboličkog balansa tela.

Kako jetra obavlja mnoštvo značajnih funkcija, ona je izuzetno osetljiva na različite metaboličke, toksične, mikrobiološke, cirkulatorne i kancerozne pretnje. Svest o funkcijama jetre i svemu što može dovesti do bolesti jetre može vam pomoći da unapredite sopstveno zdravlje.

Krenimo od nekoliko poznatih bolesti koje mogu uticati na jetru.

Masna jetra. Tradicionalno poznata bolest koja se pojavljuje u kombinaciji sa prekomernim unosom alkohola je masna jetra.

Od nedavno je postalo jasno da postoji i varijanta koja nema veze sa alkoholom i koja dostiže epidemijske razmere u razvijenim zemljama. Nauci je poznato da se javlja u saradnji sa metaboličkim sindromom koji se sastoji od hipertenzije, dijabetesa, gojaznosti i hiperlipidemije.

Ova bolest se javlja zbog neispravnog metabolizma masti u jetri. Prevencija je najbolji tretman i ako se ovo stanje ne kontroliše, sve se može završiti otkazivanjem jetre.

Virusni hepatitis je infekcija jetre koja je uzrokovana grupom virusa koji imaju poseban afinitet za jetru. Od ovih, hepatitis A i E su izazvani konzumacijom hrane koja je zaražena ovim virusima. Hepatitis B, C i D se dobijaju putem krvi, telesnih tečnosti i putem nezaštićenog seksualnog kontakta.

Alkoholni hepatitis je zapaljenje (oticanje) jetre zbog zloupotrebe alkohola.

Ciroza ili ožiljci na jetri, izazvani su takođe prekomernim unošenjem alkohola, virusnom infekcijom zbog hepatitisa B i C, bolestima žučnih kanala ili prekomernim prisustvom gvožđa. To je jedan od prvih 10 uzroka smrti na svetu. Jetra prestaje da funkcioniše normalno zbog nepovratnog oštećenja. Ova bolest progresira postepeno i može dovesti do potpunog prestanka rada jetre.

Oštećenje jetre koje je izazvano lekovima i hemikalijama. Pošto je jetra glavni organizam za detoksifikaciju u telu, podložna je ogromnoj raznolikosti lekova i hemikalija. Uvek budite obazrivi kada uzimate medicinske lekove.

loading...

Čak i lekovi koje uzimate bez recepta, kao što je paracetamol, mogu izazvati fulminatno otkazivanje jetre. Nikada ne uzimajte lekove van preporučene doze. Uvek je bolje konsultovati lekara pre uzimanja lekova i pratiti najmanji dokaz lošeg zdravlja. Određeni biljni lekovi takođe mogu uzrokovati štetu na jetri, kao i lekovi protiv tuberkuloze.

Rak jetre može biti uzrokovan mnogim faktorima, uključujući virusne infekcije (hepatitis B i C), hronični alkoholizam, određene kontaminante u hrani, genetske faktore, cirozu jetre.

Simptomi bolesti jetre zavise od pojave i brzine progresije oštećenja. U slučaju akutnog oštećenja jetre (zbog lekova, toksina, viralnog hepatitisa A, B ili E), može doći do groznice sa žućkastom diskoloracijom beonjača, kože i urina. U većini slučajeva ovo prolazi samo od sebe.

U malom broju slučajeva, to može progresirati do fulminantnog zastoja rada jetre, a to vodi u komu, otkazivanje bubrega, sekundarne infekcije, pa čak dovodi do potrebe za transplantacijom jetre.

Kod hroničnih oštećenja jetre (zbog hepatitisa B, C ili alkohola), simptomi su postepeni u početku:

-žutica ili žućkasta diskoloracija kože i beonjače;

-oticanje, naročito u nogama i stopalima zbog niskog nivoa proteina;

-uvećanje grudi poznato kao ginekomastija (kod muškaraca);

-crvenkasta paučinasta diskoloracija pod kožom naročito preko grudi;

-akumulacija tečnosti (ascites) u abdomenu;

-problemi sa zgrušavanjem krvi;

-povraćanje krvi ili krv u stolici;

-promena u čulnim doživljajima sa promenama u ponašanju, konfuzijom, zaboravnošću i drugim simptomima koji su povezani sa mozgom i koji se zovu hepatička encefalopatija;

-postepeno pogoršanje funkcije bubrega.

Gore navedeni simptomi nisu sveobuhvatni i najbolje je da se konsultujete sa lekarom u samom startu i kada prvi put primetite simptome.

Saveti za zdravu jetru

Ishrana i alkohol: balansirana ishrana sa manjim unosom masnoća bi trebalo da bude odgovarajuća kako bi se sprečila masna jetra. Najbolje je izbegavati alkohol.

Vežbanje: redovna fizička aktivnost igra ulogu u kontrolisanju holesterola i u metabolizmu masnoća, čime se indirektno štiti jetra.

Vakcinacija protiv hepatitisa B je važna, jer se tako može sprečiti zaraza ovim virusom. Tri doze u toku tri meseca mogu obezbediti dugotrajnu zaštitu protiv ove strašne bolesti.

Higijenski čista hrana i voda za piće: hepatitis A i E su poznati po širenju putem hrane i vode. Razmislite dvaput pre nego što konzumirate neproverene namirnice i pića. Prokuvajte vodu pre nego što popijete, ako se nalazite na mestima koja su neproverena kada je higijena u pitanju.

Izbegavajte da uzimate lekove na svoju ruku.

Redovno se kontrolišite. Jednom kada vam je dijagnostikovano oštećenje jetre, budite redovni u nastavku savetovanja sa lekarom.

Čorbica od tikve, šargarepe i krompira – blagotvorna za jetru

 • 1 mala tikva, oljuštena i iseckana na kockice;
 • 1 velika šargarepa, oljuštena i iseckana na kockice;
 • 1 veliki krompir, oljušten i iseckan;
 • 1 velika glavica crnog luka, iseckana;
 • 2 režnja belog luka, iseckana;
 • 1 litar bistre pičeće supe;
 • 1 kockica za supu od povrća rastvorena sa kašikom tople vode;
 • 1 kašika karija;
 • 2 kašike pavlake;
 • 1 kašika maslinovog ulja;
 • malo bibera.

Ova količina je potrebna za 6 porcija čorbe.

U velikoj šerpi izdinstajte luk u maslinovom ulju, pa dodajte iseckan beli luk i mešajte dok ne omekšaju. Dodajte kari i kuvajte još malo.

Potom dodajte sve povrće i pileću supicu i ostavite da provri. Smanjite toplotu i kuvajte u poklopljenoj šerpi dok povrće ne omekša. Dodajte malo bibera.

Na kraju dodajte pavlake po želji.

Za jetru, kao uostalom i za sve ostalo, potrebno je smanjiti unos ugljenih hidrata, teške, masne hrane, a povećati unos svežeg povrća.

Dobre namirnice za jetru su: losos, šargarepa, đumbir, kupus, tuna, spanać, brokoli, tikva, sočivo, kafa, grejpfrut, borovnice, brusnice, grožđe, sok od cvekle, orasi, riba sa omega-3 masnim kiselinama, maslinovo ulje.

Sponzorisano:

loading...
Loading...