Zdravlje

Lojne žlezde na glavi, ispod pazuha, na licu i lojne ciste – lečenje

Pod lojnim žlezdama se podrazumevaju žlezde koje se nalaze u koži sisara i koje luče loj, odnosno sebum.

Kada se lojne žlezde zapuše, onda dolazi do stvaranja lojnih cista, odnosno ateroma.

U ovom tekstu ćemo vam reći nešto više o lojnim žlezdama na glavi i na licu, ali i ispod pazuha.

Takođe reći ćemo vam kada dolazi do formiranja lojnih cista i kako se one mogu lečiti.

Šta su lojne žlezde, gde se nalaze na telu i kada nastaju?

Kao što smo već rekli, lojne žlezde su male žlezde koje su povezane sa folikulom dlake. Preko tog folikula lojne žlezde izlučuju sebum, koji zatim dolazi do površinskog sloja kože. Zapravo, sebum je masni sloj koji se pojavljuje na površini kože i koji doprinosi njenoj elastičnosti.

Ukoliko vas zanima gde se na vašem telu mogu nalaziti lojne žlezde, njih može biti svuda. Lojne žlezde mogu da se pojave na gotovo svakom delu vašeg tela, a najviše ih ima na licu i na glavi. Osim toga, može se desiti da se lojne žlezde pojave ispod pazuha i na leđima.

Otkriveno je da lojne žlezde nastaju još dok se fetus nalazi u utrobi majke, odnosno nakon četvrtog meseca trudnoće. Kada se beba rodi ove žlezde su dobro razvijene, ali se one postepeno smanjuju dok je dete malo.

Zatim, do uvećanja lojnih žlezda dolazi opet u periodu adolescencije, što uzrokuje pojavu akni na licu koje predstavljaju problem većine mladih.

Zapravo, do nastajanja akni dolazi onda kada je izlaz lojne žlezde ka površinskom delu kože zapušen, pa tako dolazi do nagomilavanja sebuma u folikulu.

Kada dolazi do zapušenja i upale lojnih žlezda?

Do zapušenja lojnih žlezda dolazi onda kada ispod površinskog dela kože dođe do nagomilavanja raznih supstanci. Tada nastaju ciste koje se karakterišu pojačanom osetljivošću na tom delu lica, kao i otokom.

Zatim, javlja se izraslina ispod kože koja može delovati jako ružno, a često iz ciste može da se luči žućkasta supstanca neprijatnog mirisa.

loading...

Kada je lojna žlezda zapušena, onda često može da se javi bakterijska infekcija, što sve može da dovede do upale lojne žlezde. Simptomi koji su karakteristični za to stanje su gnoj, otok, crvenilo i prilično jak bol. To stanje se naziva upaljena lojna cista, koju je potrebno što pre lečiti. Ukoliko se ne leči na vreme, lojna cista može da dovede do raznih komplikacija.

Šta su lojne ciste?

Rekli smo već da se lojne ciste javljaju onda kada su kanali lojnih žlezda zapušeni. Lojne žlezde nisu u stanju da izbace sebum na površinu kože, pa zato dolazi do zapušenja, infekcije i upale tog dela kože. Lojne ciste se mogu definisati i kao zatvorene kesice koje se nalaze ispod površinskog dela kože i koje su ispunjene lojem.

Međutim, ova cista osim loja sadrži još i ćelije spoljnog omotača dlake, kao i keratin. Upravo zbog keratina, ove ciste mogu imati pomalo neprijatan miris.

Lojne ciste se najčešće javljaju na licu i na vratu, a mogu se javiti i na leđima. Nije retkost ni da se lojne ciste pojave u regiji genitalija. Ono što je karakteristično je da se lojne ciste ne javljaju nikada na tabanima i na dlanovima.

Uzroci pojave lojnih cisti mogu biti razni, a to su pre svega akne, ogrebotine ili rane nastale usled hirurške intervencije. Osim toga, smatra se da će se lojna cista formirati i ako je kanal lojne žlezde na neki način deformisan i oštećen, a uzrok neretko mogu biti i neki genetski faktori. Tu pre svega treba pomenuti takozvani Gardnerov sindrom, koji se smatra čestim uzrokom nastajanja lojnih cisti na telu.

Lojne ciste se javljaju u vidu beličastih čvorića ili ispupčenja ispod kože, odnosno na koži. Ova ispupčenja sve više rastu i razvijaju se, naročito ukoliko se ne leče na vreme. Nekada ove ciste porastu do veličine klikera, a nekada budu čak kao kokošje jaje. Nekada ciste mogu biti i crvenkaste ili u boji kože.

Lojne ciste nisu kancerogene, ali potrebno ih je na vreme lečiti, jer mogu biti jako neprijatne. One vremenom rastu i razvijaju se. Kada je lojna cista mala, ona neće boleti previše, ali kada lojne ciste narastu, one mogu da postanu veoma bolne. Ono što je karakteristično jeste da su ove ciste uglavnom mekane kada se dodirnu.

Studije su pokazale da se lojne ciste češće javljaju kod muškog pola, pa se smatra da su u vezi sa testosteronom, odnosno muškim polnim hormonom. Kada su u pitanju žene, lojne ciste se uglavnom javljaju na glavi, to jest na delu gde je kosa.

Takođe, iskustva su pokazala da osobe koje idu u solarijum i koje su dosta izložene suncu imaju veći rizik od dobijanja lojnih cista. Osim toga, osobe koje su za vreme adolescencije imale problem sa aknama, najverovatnije će imati problem i sa lojnim žlezdama i cistama kasnije.

Iako smo rekli da lojne ciste u većini slučajeva nisu kancerogene, situacija ponekad može da bude i drugačija. Naime, može se desiti da lojna cista postane kancerogena i zato bi trebalo pažljivo da pratite njen razvoj i da je lečite na vreme. Neki od simptoma koji bi trebalo da vas upozore na mogućnost da je lojna cista kancerogena su njen prečnik koji je veći od 5 cm, kao i veliki bol, gnoj i crvenilo na tom delu lica.

Lečenje

Lojne ciste se uglavnom otkrivaju već na osnovu fizikalnog pregleda. Lekaru je dovoljno samo opipavanje ciste da bi shvatio o čemu je reč. Međutim, nekada može da dođe do mešanja lojne ciste sa lipomom ili sa neurofibromom, pa je u tom slučaju neophodno uraditi biopsiju, kako bi se ustanovila prava dijagnoza.

Ako se desi da vam se pojave lojne ciste i ako vam one predstavljaju pre svega estetski problem, onda ih svakako treba ukloniti. Kako se cista ne bi ponovo vratila, važno je da se ukloni cela cista zajedno sa kapsulom.

Ukoliko se radi o nekoj manjoj cisti, onda se ona može ukloniti uz pomoć radiotalasa. U pitanju je uglavnom samo jedna intervencija u kojoj nema krvi, a neće ostati ni ožiljci.

Međutim, u nekim težim slučajevima i ako su ciste velike, onda će najverovatnije biti potrebna hirurška intervencija za njihovo uklanjanje.

Takođe, često se koristi i postupak drenaže. Ukoliko se lojna cista ponovo pojavi nakon uklanjanja, onda je moguće da je reč o kancerogenoj cisti.

Sada se verovatno pitate da li postoji način da sprečite pojavu lojnih cista, ali za to vam ne možemo dati nikakav konkretan odgovor.

Ipak, jedan koristan savet jeste da osobe koje su već imale problem sa lojnim cistama ne koriste proizvode za kožu koji sadrže ulje. To će u velikoj meri sprečiti da se lojne žlezde začepe i da uopšte dođe do stvaranja lojnih cista, odnosno ateroma.

Prirodno lečenje lojnih žlezda i cisti

Sada ćemo vam pokazati kako na prirodan način možete lečiti lojne žlezde i ciste.

Med i brašno. Prvi recept koji je mnogima pomogao da se oslobode masnog tkiva jeste kombinacije meda i brašna. Od ovih sastojaka je potrebno da napravite smesu koja će biti debljine negde oko 1 cm i da ne bude puno lepljiva. Ovu smesu stavite preko masnog tkva, odnosno preko lojne ciste i preko toga stavite gazu. Potrebno je da ovu smesu držite negde oko 36h na masnom tkivu, a nakon tog perioda napravite novu smesu i ponavljajte postupak sve dok ne vidite poboljšanje. Smatra se da već nakon 7 dana treba da primetite da cista polako nestaje i da se gnoj izbacuje napolje.

Propolis. Još jedan od prirodnih načina da se oslobodite lojnih cista jeste upotreba propolisa, koji treba da nanosite nekoliko dana na masno tkivo, kako biste ga uklonili.

Žumance i so. Nekima je u otklanjanju lojnih cista pomogla smesa napravljena od soli i žumanceta. Naime, potrebmo je samo da pomešate 1 žumance i 2 kašike soli i da time mažete lojnu cistu. Preporučuje se da ovaj postupak ponavljate 3-4 puta u toku dana, kako biste se za kratko vreme rešili masnog tkiva koje vas muči.

Sponzorisano:

loading...
Loading...