Zdravlje

Valunzi – šta su, kako ih ublažiti i lečiti, terapija i iskustva

Valunzi predstavljaju pojavu koja se svrstava u jedan od simptoma čija je manifestacija gotovo neizbežna u periodu menopauze, to jest u periodu ženskog klimaksa.

Međutim, ono što je manje poznato, ali što je sa medicinske strane utvrđeno i više puta dokazano kao istina, jeste da se osim kod žena valunzi mogu javiti i kod muškaraca. Onda kada se javljaju kod muškaraca, valunzi se kao i kod žena takođe javljaju u periodu klimaksa, koji se u tom slučaju stručno naziva andropauza.

Osim kod žena koje prolaze kroz period menopauze i osim kod muškaraca koji prolaze kroz period andropauze, valunzi se mogu javiti i kod žena u početnom periodu trudnoće, kod žena u periodu koji nastupa neposredno nakon trudnoće, to jest nakon porođaja, kao i kod žena u čijem je organizmu izražen određeni oblik hormonalnog disbalansa, ali i kod muškaraca koji su podvrgnuti terapiji koja ima za cilj da dovede do izlečenja karcinoma prostate.

Kako upravo navedene informacije koje se odnose na valunge nisu dovoljne kako bi ste u vezi valunga znali sve što treba da znate, sadržaj koji se nalazi u nastavku teksta, posvetićemo detaljnijem opisu načina na koji se manifestuju i prepoznaju valunzi, ali i detaljnom opisu načina na koje se valunzi mogu ublažiti i lečiti.

Takođe, sa vama ćemo podeliti iskustva osoba koje su imale prilike da dožive manifestaciju valunga.

Šta su valunzi, kako se manifestuju i kako ih prepoznati?

Najjednostavnije i najpreciznije opisano, valunzi predstavljaju iznenadne i samim tim nagle nalete vrućine koje osoba kod koje se valunzi manifestuju oseća u predelu lica, u predelu vrata i u predelu dekoltea.

Kada se manifestuju, valunzi se mogu opisati kao “rastući” osećaj koji započinje blagim intenzitetom, koji se razvija kroz srednje izražen intenzitet i koji se završava intenzitetom koji se može definisati kao jak u odnosu na intenzitet koji je svojstven trenutku započinjanja manifestacije valunga.

Pritom, sve tri pomenute faze kroz koje se odvija manifestacija valunga su direktno povezane što znači da se nadovezuju jedna na drugu. Celokupna manifestacija valunga, može trajati od svega nekoliko sekundi, do oko pola minuta, a veoma retko i nešto duže od toga.

Ono što je pritom bitno napomenuti, jeste da se u jednoj određenoj vremenskoj celini valunzi mogu manifestovati pojedinačno, ali i tako da se direktno nadovezuju jedan na drugi i da čine “seriju” valunga.

Učestalost manifestacije valunga je potpuno individualna i kao takva ne može se jasno definisati niti predvideti.

Naime, valunzi se mogu manifestovati svega jednom dnevno, ili čak na svakih nekoliko dana, a isto tako, mogu biti i prilično učestali i mogu se manifestovati i po više puta dnevno, kao i po više puta u toku noći.

Osim kroz iznenadne i nagle nalete vrućine, valunzi se manifestuju i samim tim se mogu i prepoznati i na osnovu određenih drugih simptoma, kao što su pojava crvenila u predelu lica, vrata i dekoltea i izraženost blagog do vrlo obilnog znijenja koje se javlja takođe u predelu lica (najčešće u predelu čela), u predelu vrata i u predelu dekoltea.

Ono po čemu je karakteristično crvenilo koje prati manifestaciju valunga, jeste da je ono najčešće izraženo kroz pojavu crvenih “pečata”.

Kada je reč o izraženosti znojenja koje prati manifestaciju valunga, ona je karakteristična po tome što se definiše kroz pojavu veoma hladnog znoja.

loading...

Pritom, valunzi koji se manifestuju u toku noći, uglavnom su praćeni jačim intenzitetom i obilnijim znojenjem nego valunzi koji se manifestuju u toku dana.

Iako je kao što smo naveli učestalost kroz koju se valunzi manifestuju individualna, na nju u određenoj meri utiču temperaturni faktori, kao i faktori raspoloženja.

Naime, ukoliko je osoba izložena visokoj temperaturi prostora ili ukoliko je izložena uticaju stresa, učestalost kroz koju dolazi do manifestovanja valunga se povećava.

Takođe, na učestalost, ali i na intenzitet manifestovanja valunga utiče i faktor gojaznosti, kao i faktor konzumiranja cigareta, faktor konzumiranja alkohola i faktor konzumiranja određenih vrsta namirnica, kao što su preterano začinjene namirnice.

Pritom, sami po sebi, navedeni faktori se ne mogu definisati kao uzroci nastanka valunga.

Koji su uzroci nastanka valunga?

Uzroci nastanka valunga, povezani su prvenstveno sa izraženošću hormonalnog disbalansa u organizmu, to jest sa nastupanjem čestih i naglih hormonalnih oscilacija. Naime, onda kada dođe do promene koncentracije određenih hormona u organizmu, a to su na prvom mestu polni hormoni, dolazi do manifestovanja valunga.

Upravo iz pomenutog razloga, manifestovanje valunga se vezuje za period menopauze, kao i za početni period trudnoće i period neposredno nakon trudnoće kod žena i za period andropauze kod muškaraca.

Naime, kada su žene u pitanju, njihovo telo je izloženo naglom i često drastičnom smanjenju koncentracije ženskog polnog hormona estrogena u periodu menopauze, u početnom periodu trudnoće i u periodu neposredno nakon trudnoće (ponekad i u periodima koji se ne odnose na navedene periode, ali u kojima je takođe izražen hormonalni disbalans), a kada su muškarci u pitanju, njihovo telo je izloženo naglom i često drastičnom smanjenju koncentracije muškog polnog hormona testosterona u periodu andropauze i u toku upotrebe terapije koja ima za cilj da dovede do izlečenja karcinoma prostate.

Smanjenje koncentracije navedenih vrsta polnih hormona, izaziva manifesovanje valunga tako što direktno vrši uticaj na hipotalamus koji se pod tim uticajem pojačano aktivira i obavlja proces termoregulacije tako što proizvodi unutrašnje zagrevanje organizma.

Kako ublažiti i lečiti valunge?

Ono što smatramo da je važno da znate i što shodno tome želimo da napomenemo, pre nego što vam otkrijemo kako možete ublažiti i lečiti valunge, jeste to da su nasuprot tome što su uglavnom veoma neprijatni, valunzi zapravo potpuno bezopasni kao oblik specifičnog stanja koje se manifestuje u organizmu.

Naime, valunzi zapravo predstavljaju kratkotrajnu i prolaznu reakciju organizma na izraženost hormonalnog disbalansa i kao takvi, sami po sebi ne predstavljaju zdravstveni problem niti nešto što se na bilo koji način može trajno odraziti loše na organizam.

Ipak, zbog činjenice da su uglavnom veoma neprijatni i da kao takvi mogu predstavljati uzrok pojave nervoze i opšte uznemirenosti organizma, mnoge osobe koje doživljavaju valunge, valunga žele da se reše i vođeni tom željom tragaju za načinima njihovog ublaživanja i lečenja.

Ukoliko ste i vi jedna od takvih osoba, u nastavku teksta pročitajte savete koji se odnose na metode ublažavanja i lečenja valunga:

– Izbegavajte vrućinu i rashlađujte se: Rashlađivanje tela je nešto što vam najefikasnije može pomoći da ublažite valunge i da proredite njihovo manifestovanje. Iz tog razloga, trudite se da izbegavate izlaganje prekomernoj toploti, bilo da je reč o toploti koja nastaje usled delovanja sunčeve svetlosti ili usled procesa zagrevanja prostora u kojem živite, radite ili u kojem se uopšteno krećete i zadržavate. Takođe, u cilju ostvarivanja mogućnosti da se rashladite, uvek se oblačite slojevito, tako da kada osetite potrebu možete da skinete jedan sloj garderobe.

Uz sve to, izbegavajte da konzumirate preterano toplu hranu ili napitke i tokom tuširanja koristite isključivo umereno toplu vodu.

Kada god osetite potrebu za tim, možete se rashladiti i tako što ćete popiti vodu ili svoje omiljeno piće sa ledom ili tako što ćete pojesti sladoled.

– Izbegavajte stresne situacije: Stres je jedan od faktora koji povećavaju intenzitet i učestalost valunga. Iz tog razloga, što je više moguće izbegavajte stresne situacije i pronađite što više efikasnih načina da se psihički rasteretite i opustite.

– Smanjite broj kilograma: Ovaj savet, odnosi se na gojazne osobe. Naime, dokazano je da se kod gojaznih osoba valunzi manifestuju znatno češće i kroz jači intenzitet nego što je to slučaj kod mršavih osoba i osoba koje imaju idealan broj kilograma. Zbog toga, ukoliko ste gojazni, obavezno se rešite viška kilograma.

– Korigujte ishranu: Dokazano je da određene vrste namirnica kao što su masne namirnice ili namirnice koje u svom sastavu sadrže visoke koncentracije začina doprinose manifestovanju valunga. Zato, izbacite takve namirnice iz upotrebe ili bar njihov unos svedite na minimum, a umesto njih konzumirajte što je moguće više svežeg voća i povrća.

– Korigujte životne navike: Korigovanje životnih navika, takođe u značajnoj meri može da vam pomogne da se rešite valunga. Zbog toga, ostavite cigarete ili bar smanjite meru u kojoj ih konzumirate, izbegavajte konzumiranje alkohola i potrudite se da sebi svakodnevno priuštite optimalnu količinu sna i odmora.

– Nadoknađivanje hormona: U cilju ublaživanja i lečenja valunga, može se pristupiti i nadoknađivanju hormona. Takva metoda ublaživanja i lečenja valunga, najčešće se preporučuje ženama u periodu menopauze, a odnosi se na pojačan unos namirnica koje u svom sastavu sadrže visoku koncentraciju fitoestrogena koji nakon što se nađe u unutrašnjosti organizma preuzima i zauzima ulogu estrogena. Neke od namirnica koje sadrže fitoestrogen su laneno seme, soja, proizvodi od soje, jagode i grašak.

Takođe, fitoestrogen je dostupan i u različitim formama suplemenata, ali se upotreba takvih suplemenata preporučuje isključivo uz saglasnost sa lekarom.

Naime, samoinicijativno uzimanje preparata koji predstavljaju izvore fitoestrogena, može da dovede do neželjenih efekata to jest posledica, jer je dokazano da se prekomerno konzumiranje fitoestrogena može odraziti negativno na žensko zdravlje.

Konkretnije, određeni procenat medicinskih stručnjaka, smatra da je pojava karcinoma dojke usko povezana sa nivoom estrogena u organizmu, a samim tim i sa merom unosa fitoestrogena.

Iz tog razloga, budite pažljivi i kada je u pitanju mera u kojoj konzumirate namirnice koje sadrže fitoestrogen.

Valunzi – iskustva

Iskustva osoba koje su imale prilike da dožive manifestovanje valunga, svedoče o tome da je reč o neprijatnoj pojavi koja veoma često predstavlja uzrok nervoze i uznemirenosti čitavog organizma.

Posebnoj neprijatnosti, izložene su osobe koje valunge doživljavaju u toku noći, jer tada, valunzi sa sobom veoma često donose i nesanicu, samim tim i umor i osećaj neispavanosti koji nastaje tokom dana.

Što je učestalost manifestovanja valunga veća i što je veći intenzitet kroz koji se valunzi manifestuju, srazmerno tome je veća i mera u kojoj ova pojava ometa normalan tok i razvoj životnih aktivnosti.

Međutim, opet prema iskustvu osoba koje su imale prilike da dožive manifestovanje valunga, želja i namera da valunge prihvatite kao jednu prolaznu i bezazlenu pojavu koja se ne može negativno odraziti na vaše zdravlje, u značajnoj meri vam može pomoći da ih prebrodite.

Sponzorisano:

loading...
Loading...