Zdravlje

Fistula na desnima i zubnom mesu – uzrok, simptomi i lečenje

Dentoalveolarni apsces ili fistula je akutna lezija koju karakteriše lokalizacija gnoja u strukturama koje okružuju zub. Većina pacijenata se lako leči analgezijom, antibioticima, drenažom i/ili upućivanjem oralnom hirurgu ili oralno-maksilofacijalnom hirurgu.

Svakako, lekar treba da bude svestan potencijalnih komplikacija jednostavnog dentoalveolarnog apscesa.

Termin dentoalveolarni apsces sadrži tri različita procesa:

 • periapikalni apsces koji potiče iz zubne pulpe i obično je sekundarni simptom zubnog karijesa, pa je kao takav najčešći tip fistule kod dece; zubni karijes erodira zaštitne slojeve zuba i dozvoljava bakterijama da napadnu pulpu, što dovodi do pulpitisa; pulpitis dalje može napredovati do nekroze, sa bakterijskom najezdom na alveolarnu kost, što uzrokuje stvaranje fistule ili apscesa;
 • paradontalni apsces uključuje potporne strukture zuba (paradontalni ligamenti, alveolarna kost); to je najčešći tip zubnog apscesa kod odraslih, ali se može pojaviti i kod dece sa impakcijom stranog tela u gingivi;
 • perikoronitis opisuje infekciju i upalu mekog tkiva koje okružuje krunicu delimično izniklog zuba, uključujući gingivu i zubni folikul, kao i infekciju koja je nastala kao posledica impakcije stranog tela.

Razvojni i stečeni uslovi su povezani sa dentalnim apscesima u detinjstvu. Razvojni uslovi uključuju abnormalnu morfologiju krunice i abnormalnu strukturu dentina.

Stečeni uslovi uključuju intrakoronalnu resorpciju pre nego što je zub iznikao, kao i inficiranu mandibularnu cistu sa unutrašnje strane obraza.

Sledeći simptomi su prijavljeni kod pacijenata sa zubnim apscesom ili fistulom:

 • lokalni bol i otok (može napredovati u roku od nekoliko sati ili dana);
 • termička osetljivost (periapikalni apsces) za koju se smatra da se pojavljuje sekundarno zbog izloženosti dentine spoljnom okruženju kao gubitak gleđi ili povlačenje desni;
 • groznica;
 • gingivalno krvarenje (povremeno sa parodontalnim apscesom);
 • smanjem unos tečnosti, hrane.

Fistula na desnima i na zubnom mesu

Fistula na desnima predstavlja stvaranje gnojnog apscesa koji se formira na desnima. Apsces obično nastaje kao posledica bakterijske infekcije i to najčešće one koja se akumulira u mekoj pulpi zuba.

Bakterije postoje u plaku, nusproizvodu hrane, pljuvačke i bakterija u ustima. Plak se slepi za zub i oštećuje ga, a ujedno oštećuje i desni.

Ako se plak ne uklanja redovnim i pravilnim pranjem zuba i usta, bakterije se mogu širiti unutar mekog tkiva zuba ili desni. Na kraju to dovodi do pojave fistule.

Postoje, kao što je rečeno, tri vrste fistula: gingivalne, parodontalne i periapikalne.

Simptomi fistula uključuju bol, loš ukus u ustima i groznicu.

Dentalni apscesi su uzrokovani bakterijskom infekcijom.

Lečenje fistula može uključivati hiruršku operaciju kanala korena zuba.

Da bi se smanjio bol, najbolje je izbegavati hladne napitke i hranu, kao i koristiti mekanu četkicu za zube.

loading...

Simptomi koji su poznati kada osoba ima fistulu na desnima su bol, kao glavni simptom i konstantno držanje za usta.

Ostali simptomi:

 • bol u pogođenom području kada se zagrize hrana ili kada se dotakne pogođeno područje;
 • preosetljivost na hladnu ili toplu hranu ili tečnost;
 • loš ukus u ustima;
 • groznica;
 • generalno loš osećaj;
 • poteškoće sa gutanjem;

Naravno, glavni simptom fistule je bol. Ovaj bol može biti veoma intenzivan i jak. Bol počinje iznenada i postaje sve intenzivniji. U nekim slučajevima bol se može širiti na uho, vrat i vilicu.

Tip fistule (gingivalna, parodontalna ili periapikalna) će diktirati težinu i lokaciju simptoma.

Tretmani

Operacija može biti neophodna za pojedine fistule.

Svaka osoba sa simptomima koji su povezani sa fistulom na desnima odmah treba da poseti zubara. Dentalni apsces se vrlo lako dijagnostikuje od strane kvalifikovanog zubara.

Ljudi koji imaju probleme sa gutanjem i disanjem treba da odu direktno u odeljenje za hitne slučajeve svoje lokalne bolnice.

Ako ne možete odmah da dođete do zubara, obratite se svom porodičnom lekaru. lekar ne može lečiti fistulu, ali može prepisati lekove i dati savete o tome kako da pomognete sami sebi dok ne dođete do zubara.

Incizija: apsces mora biti isečen i gnoj koji sadrži bakterije mora biti dreniran. Lekar će dati lokalnu anesteziju.

Lečenje periapikalnog apscesa: tretman korenskog kanala mora biti sproveden da bi se uklonio apsces.

Lečenje parodontalnog apscesa: apsces će biti dreniran i parodontalni džep očišćen.

Olakšavanje bolova

Lekovi protiv bolova mogu pomoći u smanjenju bola dok osoba čeka zubarski tretman. Važno je samo pažljivo čitati uputstvo koje dolazi uz lek, ukoliko ste ga kupili bez recepta. Trebalo bi da znate da ovi lekovi samo ublažavaju bolove i ne mogu zameniti posetu zubaru.

Aspirin, ibuprofen i paracetamol su efikasni lekovi protiv bolova.

Antibiotici mogu biti prepisani kako bi se sprečilo širenje infekcije.

Uzroci

Dentalni apsces je u većini slučajeva komplikacija zubne infekcije. Bakterije i to one koje su prisutne u plaku, zaraze i inficiraju desni i nađu svoj put do zuba.

Kod periapikalnog apscesa, bakterija uđe u zub kroz sićušne rupice koje nastaju kao posledica propadanja zuba ili karijesa. Karijes razbija mekši sloj tkiva ispod gleđi, koji se zove dentin. Ako je propadanje i dalje prisutno, rupa će na kraju prodreti u meku unutrašnju pulpu zuba i postaće inficirana.

Ovo je poznato kao pulpitis. Kako pulpitis napreduje, bakterije se kreću do kosti koja okružuje i podržava zub, pa se formira periapikalni apsces.

Kada bakterije koje su prisutne u plaku zaraze desni, pacijent ima parodontitis. Desni postaju upaljene, što može dovesti do odvajanja tkiva oko korena zuba. Na taj način se zub odvaja od baze.

Parodontalni džep, mala praznina, se formira kada se parodontalni ligamenti odvoje od korena. Džep se brzo zaprlja i veoma je teško održavati ga čistim. Kako se bakterije talože u parodontalnom džepu, tako se formira parodontalni apsces ili fistula na desnima.

Pacijenti mogu razviti parodontalni apsces kao rezultat stomatološke procedure koja je slučajno rezultirala parodontalnim džepovima. Takođe, upotreba antibiotika u nelečenom parodontitisu, koja može da maskira simptome apscesa, dovodi do parodontalnog apscesa.

Ponekad oštećenje desni može voditi do parodontalnog apscesa, čak i kada desni nisu upaljene.

Fistula je zapravo lokalizovana akutna akumulacija živih ili mrtvih ćelija (Polymorphonuclear neutrophils) koja oslobađa različite enzime. Ovi enzimi mogu uzrokovati digestiju ostalih struktura tkiva i ćelija i formirati likvidni produkt koji je poznat kao gnoj. Pacijent će imati gingivalni ili parodontalni apsces (fistulu na desnima) ako se gnoj stvara na desnima ili u desnima.

Apsces na desnima je jedan od uobičajenih dentalnih hitnih slučajeva. Kada je ovaj apsces ograničen na desni (marginalna gingiva ili interdentalne papile), onda je on poznat pod nazivom gingivalni apsces, a kada je prisutan dublje u strukturama koje podržavaju desni, onda se zove parodontalni apsces. Parodontalni apsces uključuje desni, parodontalne membrane i kost. Ovakav apsces zahteva momentalni tretman.

Gingivalni i parodontalni apsces izazivaju akutno zapaljensko uvećanje desni.

To su lokalizovane, bolne i brzorastuće lezije koje kreću iznenada. Uzroci gingivalnog apscesa mogu biti različiti, ali su najčešće uzrokovani implantacijom stranog predmeta, kao što su dlačice četkice za zube ili fragmenti hrane.

Znaci i simptomi gingivalnog apscesa ili fistule na desnima i zubnom mesu

Desni pocrvene, oteknu i povremeno su vrlo bolni jer strani predmet može biti i dalje prisutan u desnima.

Crveni otok ima glatku sjajnu površinu koja je bolna.

Povezani zubi su osetljivi na pritisak u ranoj fazi pojave fistule na desnima.

Lezija brzo raste, a potom postaje fluktuantna. Unutar nje se nalazi gnoj. Kada gnoj iscuri, lezija se spontano povlači.

Kod gingivalnog apscesa, tj. fistule na desnima i zubnom mesu, prilikom rendgenskog snimka vilice, ne vidi se oštećenje kosti.

Tretman fistule na desnima se vrši na sledeći način:

 • ako je uzrok apscesa i dalje prisutan (strano telo), onda treba da bude uklonjen;
 • drenaža može biti izvršena uz pomoć toplog slanog rastvora kojim se ispiraju usta na svaka 2 sata;
 • kiretaža pod lokalnom anestezijom ili incizija može biti obavljena, ako se fistula ne povlači sama;
 • pacijentu se prepisuje antibiotik ako je lezija konstantno prisutna i bolna;
 • subgingivalna kiretaža ili lokalizovana gingivektomija se vrši kako bi se uklonili ostaci u džepovima.

Kućni tretman fistule na desnima i zubnom mesu

Ako pacijent ne može da dođe do zubara, onda može kod kuće vršiti ispiranje toplim slanim rastvorom. Takođe se preporučuje i korišćenje karanfilića ili ulja od karanfilića za ublažavanje bolova (trenutno). Ibuprofen, paracetamol i ostali lekovi protiv bolova (analgetici) se mogu uzeti i bez recepta.

Ispiranje usta troprocentnim hidrogenom pruža privremeno olakšanje.

Dobro je skuvati čaj od žalfije i ispirati usta tokom čitavog dana.

Ipak, svi ovi modaliteti se mogu koristiti samo za privremeno lečenje i ublažavanje tegoba, ali će za lečenje infekcije pacijent morati da se obrati stomatologu.

Da bi se sprečile bolesti desni i infekcije, pacijent mora da održava dobru oralnu higijenu – redovno i pravilno pranje zuba, čišćenje koncem i ispiranje. Ostaci hrane ne bi trebalo da se nalaze oko zuba jer to dovodi do infekcije desni i do pojave fistule.

Lečenje malih fistula na desnima i zubnom mesu koje ne zadaju puno problema

Isperite usta rastvorom soli napravljenim od čaše tople vode i kašičice soli. Mućkajte rastvor, fokusirajući se na pogođeno područje i vidljivu fistulu. Uradite to ne više od tri puta dnevno. So sadrži antibakterijske agente, a topla voda potpomaže cirkulaciju, koja je bitna za lečenje fistule.

Aplicirajte vlažnu vrećicu čaja na desni sa fistulom koja se drenira kako biste smanjili upalu i ubili bakterije koje se razvijaju. Najbolje je koristiti čaj od žalfije.

Ako ne osećate bol, ali vidite da iz fistule curi gnoj, odmah uzmite antibiotike, koji će sprečiti rast i razvoj bakterija koje pogoršavaju infekciju.

Sponzorisano:

loading...
Loading...