Recepti Zdravlje

Kakao napitak – prednosti za zdravlje, upotreba i recept

Iako veoma popularan, kakao se danas retko konzumira kao napitak. Uglavnom se dodaje kolačima i tortama, ili kao dekoracija. I u tom obliku je zdrav i preporučljiv, medjutim, njegovu pravu vrednost otkrićete onda kada počnete redovno da ga konzumirate kao topao napitak.

Kakao je od davnina poznat kao hrana bogova, smatrali su ga najboljom namirnicom, i tvrdili su da pruža energiju. Čemu je dokaz to da su vojnici koji su redovno pili kakao napitak mogli dugo da pešače a da se ne umore.

Osim kakao napitka, koji se pravi sa vodom, i ranije su pravili napitak sa mlekom, zatim sa dodavanjem pojedinih prirodnih zasladjivača. Danas, kakao možete pripremiti na razne načine i sa raznim dodacima, sve po vašem ukusu.

Ipak, od toga kako napravite kakao zavisi da li ćete iskoristiti sve njegove prednosti. Kojih, zaista, ima dosta. Nema izuzetno lep ukus sam po sebi, po mišljenju mnogih, što ne znači da bi trebalo da dodajete razne nezdrave zasladjivače kako biste mogli da ga konzumirate. Tako ništa ne postižete. Zapravo, postižete, ali samo kontra-efekat.

U daljem tekstu saznajte kako da pripremite zdrav i ukusan kakako, koji će vam pomoći da očuvate vaše zdravlje, osim što ćete konzumiranjem sebi priušiti jedan fin ukus.

Kakao napitak – recepti

Kakao napitak se pravi vrlo jednostavno, jer, sve što vam je potrebno jesu zapravo kakao i voda. Pomenuli smo kroz tekst da kakao nije sladak sam po sebi, pa mnogi mogu da ga konzumiraju samo kada dodaju neki zasladjivač.

To i ne mora da bude istina, jer na našem tržištu možete naći zdrav i ukusan kakao prah, koji ima veoma lep ukus. Uvek kupujte one skuplje i kvalitetnije varijante, jer se svakako na duže staze isplate.

Osim osnovne varijante od samo dva sastojka, kakao napitak možete pripremiti i sa raznim dodacima, za jači, lepši ili intenzivniji ukus. Kako je kakao sam po sebi veoma lekovit i zdrav, ne morate dodavati mnogo satojaka, a opet možete prema vašem ukusu.

Pripremili smo za vas par recepata za pripremu kakao napitka na različite načine. Preporučujemo da isprobate sve pa odlučite koji vam najviše godi, a svakako da možete eksperimentisati prema vašem ukusu.

Kakao napitak – osnovni recept

Potrebni sastojci:

  • 2 kašičice kakao praha
  • 250 mililitara vode

Način pripreme:

Sve što je potrebno jeste da prokuvate vodu, zatim dodate dve kašičice kakao praha i dobro izmešate. To je sve, ukoliko izaberete kvalitetan kakao, nikakvi dodaci vam neće biti potrebni, već će vam sam ukus kakaa veoma prijati. Jednostavno je, sprema se začas, a može se piti i kao topao i kao hladan napitak.

Kakao napitak sa mlekom

Potrebni sastojci:

  • 2 kašičice kakao praha
  • 250 mililitara mleka

Način pripreme:

Umesto sa vodom, kakao napitak možete pripremiti sa mlekom. Priprema je ista, dakle, kada prokuvate mleko dodajte mu kakao i dobro izmešajte. Mleko i kakao su dobitna kombinacija, pa ako vam je napitak sa vodom jak, onda napravite sa mlekom i uživajte u ukusu.

loading...

Kakao napitak sa cimetom

Potrebni sastojci:

  • 250 mililitara mleka
  • 1 kašičica kakaoa
  • 1 kašičica cimeta
  • 3 zrna karanfilića
  • 2 pune kašičice meda

Način pripreme:

Kakao napitak sa ukusnim i zdravim dodacima nešto je što će vam se sigurno svideti. Takodje je potrebno da prokuvate mleko, zatim dodajte kakao i dobro promešajte. Odmah dodajte cimet i karanfilić, pa takodje promešajte. Na kraju dodajte med po ukusu, a preporučujemo pune dve kašičice za bogat i slasan ukus. Svakako isprobajte sa manje meda, pa dodajte još po ukusu. Svi sastojci su prirodni tako da ovaj napitak predstavlja pravi eliksir zdravlja.

***Kakao napitak možete pripremiti po osnovnom receptu, ili sa mlekom, a zatim dodati šećer, šlag ili neki slatkiš koji će ga dodatno zasladiti. Mi svakako preporučujemo zdraviju varijantu, mada, ponekada sebi možete priuštiti i ovu kaloričnu bombu…

Kakao napitak – prednosti za zdravlje

Opet ćemo pomenuti da je veoma važno na koji način pripremite kakao napitak. Svakako da će kakao sa vodom i dodacima poput cimeta, meda i slično, daleko bolje uticati na vaše zdravlje, nego onaj sa nezdravim zasladjivačima.

Kakao je nutritivno izuzetno bogat, te u sebi sadrži brojne minerale i vitamine, kao i vlakna koja pomažu našem organizmu da postane i ostane zdrav. Pored toga, kakao prah sadrži teobromin, zatim flavanoide, proteine i ugljene hidrate.

Sve to kakao čini zdravom namirnicom, koja se preporučuje u ishrani svakodnevno…

Ono za šta se kakao napitak toplo preporučuje jeste krvna slika. Kakao prah sadrži u sebi visok procenat minerala gvoždje, čak 77%, što ga definitivno stavlja na mesto broj jedan kada je u pitanju lečenje malokrvnosti, odnosno anemije.

Gvoždje je mineral koji je zadužen za stvaranje i očuvanje zdravih eritrocita, a takodje prenosi kiseonik putem krvi do svih organa. To govori o tome koliko je važno da nivo gvoždja u organizmu uvek bude zadovoljavajući. U suprotnom, osoba postaje manje energična i vremenom se gubi snaga koja je potrebna za obavljanje svakodnevnih životnih aktivnosti.

Dakle, redovna upotreba kakao napitka pomoći će vam da izlečite anemiju, i to veoma uspešno.

Pored toga, kakao napitak izuzetno je dobar za naš nervni sistem. Kako u sebi sadrži minerale koji hrane naše nervne ćelije i održavaju ih, tako se ovaj napitak preporučuje kao veoma dobar stimulans. Pomaže nam da ostanemo fokusirani, zatim da bolje i brže razmišljamo, čime naš nervni sistem održava zdravim.

Još jedna prednost kakao napitka jeste ta što sadrži sve potrebne minerale i vitamine, zatim proteine, pa se tako preporučuje osobama koje žele da izgrade jaku mišićnu masu. Osobe koje treniraju mogu popiti čašu kakao napitka nakon treninga da ubrzaju proces, ali na potpuno zdrav način.

Kakao prah, odnosno kakao napitak preporučuje se kao zdrav napitak za celo telo, jer u sebi sadrži flavanoide. Oni naše telo brane od slobodnih radikala, koji su poznati kao glavni uzročnici raka. Zbog toga kakao napitak pijte što češće, što će pomoći vašem organizmu da izbaci sve toksine i bude zdrav.

Pomaže varenje i brži metabolizam, a takodje mršavljenje. Masnoće koje se gomilaju u našem organizmu zajedno sa toksinima mogu napraviti velike zdravstvene probleme, pa zbog toga kakao napitak pijte kao preventivu, ili kao lek.

Masnoće koje se gomilaju u našem organizmu su zapravo holesterol, koji začepljuje naše arterije i tako stvara srčane probleme. Srčani udari su danas sve češći, a uzrok tome je upravo nezdrava hrana i loš način života.

Dakle, pored redovne upotrebe kakao napitka potrudite se da ishranu dovedete u balans, tako da vaš organizam ne trpi već bude oslobodjen i zdrav.

Kakao napitak – upotreba

Ovaj čarobni napitak, jasno je, mogu svi da konzumiraju. Kako deca tako i odrasli, a naročito se preporučuje upravo slabašnim osobama, malokrvnim i onim sa slabim imunitetom. Kakao napitak će za kratko vreme rešiti probleme slabosti organizma, jer mu daje snagi i sve potrebne nutrijente za zdrav razvoj.

O tome koliko je ovaj napitak zdrav svedoči to da ga i trudnice mogu piti. Dakle, kakao napitak u trudnoći je dozvoljen, štaviše preporučuje se radije nego lekovi.

Trudnice često postaju anemične jer sve ono što unesu u svoj organizam sada dele na dva dela, pa je tako potreban dnevni unos gvoždja u trudnoći duplo veći. Čaša do dve kakao napitka pomoći će vam se da izborite sa tim problemom, naravno uz adekvatnu ishranu.

Kakao napitak dajte deci, kako bi od malena stekli dobar imunitet i zdrav organizam. Veoma je bitno šta naši mališani jedu, jer, ne postoji uzalud izreka – postaješ ono što jedeš! Detetu već nakon prve godine možete davati male količine kvalitetnog kakao praha, a nakon druge godine može piti jednu čašu dnevno.

Takodje, kakao napitak trebalo bi da konzumiraju i starije osobe, kojima je životna snaga oslabila. Prirodno je da se starije osobe vremenom osećaju slabije, ali starost ne znači da se morate potpuno opustiti. Čaša ukusnog kakao napitka, sem što će vam prijati, učiniće vas snažnijim.

Zaključak je jasan – pijte kakao!

Dečica će ga sigurno voleti, jer ko ne bi onako topao i mirisan napitak voleo… Naučite ih da od malena konzumiraju kakao, i ostale zdrave namirnice, a pre svega naučite sebe. Sada kada imate potrebne recepte i nekoliko osnovnih informacija, jasno je da je kakao napitak zdrav i da bi trebalo da ga napravite što pre.

Osim što je zdrav, kakao napitak je ukusan pa ga tako možete napraviti onda kada vam se jede ili pije nešto slatko. Takodje, odlično će ići uz slasan doručak ili uz neki zdrav keksić.

Topao kakao napitak može vas fino zagrejati zimi, a možete ga piti i hladnog leti. Sve po vašem ukusu. Zamislite šolju mirišljavog kakao napitka, vi u fotelji sa zanimljivom knjigom…ima li išta lepše? 🙂

Ne budite sebični pa kakao napitak napravite i vašim najdražim, gostima… Umesto veštačkih sokova poslužite ih šoljom ukusnog kakao napitka, i pripremite neki ukusan i zdrav kolačić. Provedite vreme kvalitetno.

Sponzorisano:

loading...
Loading...