Lifestyle

Zaštitna guma za zube – upotreba, iskustva i cena

Brojni kontaktni sportovi, a pogotovo sportovi koji podrazumevaju učenje i upražnjavanje borilačkih veština kao što su na primer boks, karate, kik boks i slično, osobama koje su im posvećene, to jest koje se njima bave, osim mogućnosti da u njima na različite načine uživaju i da se uz njih osećaju zdravije, paralelno donose i rizik od zadobijanja neretko vrlo komplikovanih vrsta povreda.

U sportovima koje smo naveli kao primere, a to su borilački sportovi, takve povrede veoma često postaju izražene u predelu glave, pa samim tim i u predelu zuba.

Proizvod koji vas u okviru bavljenja bilo kojom vrstom kontaktnog sporta može zaštititi od povređivanja zuba, jeste zaštitna guma za zube.

U nastvku ovog teksta, saznaćete sve što je potrebno da znate u vezi ove vrste proizvoda.

Zaštitna guma za zube – upotreba

Da bi u toku nošenja mogla da pruži maksimalno efikasnu i kvalitetnu zaštitu vašim zubima, zaštitna guma pre nego što se prvi put upotrebi, mora najpre da se pripremi za upotrebu, to jest da se anatomski prilagodi vašim zubima, tačnije vašoj vilici.

Zaštitna guma za zube, za upotrebu se priprema veoma jednostavno i to kroz sprovođenje samo nekoliko lakih i brzih koraka koji izgledaju ovako:

Zaštitnu gumu za zube, potrebno je najpre izvaditi iz originalne ambalaže i staviti je u posudu sa vodom koja je prethodno proključala i koja je nakon što je proključala stajala na sobnoj temperaturi 30 sekundi (temperatura takve vode treba da iznosi oko 80 stepeni).

Kada ste zaštitnu gumu za zube stavili u posudu sa vodom, treba da sačekate da prođe okruglo 90 sekundi i tek nakon toga, zaštitnu gumu, pažljivo, uz upotrebu kašike treba da izvadite iz vode u kojoj je stajala.

Sledeći korak koji je potrebno da preduzmete kada ste zaštitnu gumu za zube izvadili iz vode, jeste da je što brže i što kraće izložite mlazu hladne vode (takvo izlaganje treba da traje doslovno samo jednu sekundu).

Zatim, uzmite zaštitnu gumu za zube u ruke, stanite ispred ogledala i što preciznije je namestite na površinu ivica gornjih zuba. U toku preduzimanja opisane radnje, jako je važno da zaštitna guma za zube bude srazmerno postavljena i da na taj način bude prilagođena formiranju pravilnog ugriza.

Kada ste sigurni da ste zaštitnu gumu za zube pozicionirali tačno kako treba, sledeće što je potrebno da uradite, jeste da napravite čvrst zagriz i da u tom položaju zube i čitavu vilicu zadržite oko 20 sekundi.

loading...

Za to vreme, usta treba da su vam zatvorena i rukama treba da prelazite preko površne usana, kako bi ste na taj način dodatno uticali na pravilno formiranje oblika zaštitne gume za zube.

Nakon 20 sekundi, otvorite usta i iz njih izvadite zaštitnu gumu za zube, a zatim je u trajanju od oko 30 sekundi izložite mlazu hladne vode, kako bi postala čvrsta i kako bi njen oblik koji ste na prethodno opisan način formirali samim tim ostao trajan.

Kada ste zaštitnu gumu za zube dovoljno dugo izlagali mlazu hladne vode, sledeće što je potrebno da uradite, jeste da je vratite u usta, kako bi ste proverili da li ste sve prethodno navedene i opisane korake pravilno sproveli i da li je to zaista rezultiralo time da vam oblik zaštitne gume za zube bude anatomski maksimalno prilagođen.

Ukoliko vam oblik zaštitne gume za zube jeste anatomski maksimalno prilagođen, dok ovaj proizvod imate u ustima ne bi trebalo da osećate nikakvo žuljanje, bol, niti bilo koji oblik neprijatnog osećaja.

Ukoliko vam oblik zaštitne gume za zube pak anatomski ne odgovara, to jest ukoliko ga niste adekvatno i uspešno formirali, ono što možete da uradite jeste da čitav postupak oblikovanja ove vrste proizvoda još jednom ponovite i to na isti, prethodno opisan način.

Kada ustanovite da vam oblik zaštitne gume za zube anatomski u potpunosti odgovara, takvu gumu možete početi da upotrebljavate, svaki put kada je za tim izražena potreba, odnosno svaki put kada ste posvećeni sportskoj aktivnosti kojom se bavite, a kroz koju ste izloženi riziku od povređivanja zuba.

Svaki put, nakon što ste završili sa upotrebom zaštitne gume za zube, proizvod treba da operete i očistite i to tako što ćete ga blago i pažljivo istrljati četkicom za zube na koju ste naneli pastu za zube, a zatim i temeljno isprati pod mlazom hladne vode i osušiti.

Opranu, očišćenu i osušenu zaštitnu gumu za zube, između svake dve pojedinačne upotrebe čuvajte u originalnoj ambalaži u kojoj će biti zaštićena od izvora bakterija ili bilo kakvih nečistoća koje bi se mogle preneti na vaše zube.

Zaštitna guma za zube – iskustva

Prema iskustvima korisnika zaštitne gume za zube, ovaj proizvod zaista obezbeđuje maksimalno kvalitetnu i efikasnu zaštitu zubima i sprečava njihovo povređivanje u toku različitih formi padova, pa čak i u toku zadobijanja direktnog udarca u zube.

Kako bi ste zaštitnu gumu za zube mogli što duže da upotrebljavate, ono što je potrebno, jeste da je na pravilan način čuvate, kako između dve pojedinačne upotrebe, tako i u toku same upotrebe.

To konkretno znači da zaštitnu gumu za zube u toku upotrebe ne smete nepotrebno napadno da grizete, da žvaćete ili da na bilo koji način doprinosite njenom mehaničkom oštećenju.

Nešto što kao zaključak takođe proističe iz iskustava brojnih korisnika zaštitne gume za zube, jeste da njena upotreba u određenom i na sreću malom procentu slučajeva može dovesti do nastanka nus pojava.

Takve nus pojave, ogledaju se kroz pojačano lučenje pljuvačke ili pak kroz nastupanje izražene suvoće u ustima,  kroz pojavu mučnine ili kroz pojavu nedostatka vazduha koji se razvija usled obaveze disanja isključivo na nos.

Ukoliko dođe do izraženosti takvih nus pojava, preporučeno je prekinuti upotrebu zaštitne gume za zube, jer u protivnom, može doći do smanjenja koncentracije i do smanjenja sportske produktivnosti, pa samim tim i do izostanka postizanja i ostvarivanja očekivanih rezultata.

Zaštitna guma za zube – cena

Zaštitna guma za zube, dostupna je i može se kupiti u svim bolje opremljenim prodavnicama sportske opreme. Takođe, ovu vrstu proizvoda, moguće je kupiti i putem interneta.

Cena zaštitne gume za zube, kreće se u rasponu od oko 450 dinara do oko 1.700 dinara u zavisnosti od proizvodne marke, ali i u zavisnosti od kvaliteta proizvoda.

Nešto na šta treba da obratite pažnju prilikom odabira i kupovine zaštitne gume za zube, jeste da proizvod poseduje odgovarajuću deklaraciju ili sertifikat o kvalitetu.

Na taj način, moći ćete da budete sigurni da je zaštitna guma za zube proizvedena od kvalitetnog i medicinski testiranog materijala koji je kao takav bezbedan za upotrebu.

U protivnom, ukoliko ova vrsta proizvoda ne poseduje odgovarajuću deklaraciju, kao ni sertifikat o kvalitetu, to znači da ne postoji garancija o bezbednosti njegove upotrebe i da bi srazmerno tome takva upotreba mogla da dovede do pojave dodatnih nus pojava koje se u tom slučaju ne mogu unapred predvideti.

Sponzorisano:

loading...
Loading...