Blog

Kako očistiti veš mašinu od kamenca i neugodnog mirisa?

Ako vam se nijednom do sada nije pokvarila veš mašina, imate sreće! Svi dobro znamo da je veš mašina jedan od kućnih aparata koji je najbitniji. Zna se, iz razloga što uz pomoć nje peremo naše stvari, obuću i ostale predmete, sa kojima naša koža dolazi u kontakt.

Redovnim pranjem veša skidamo fleke i neprijatne mirise sa istog, i naravno, održavamo higijenu tela. Ne moramo da govorimo koliko je to važno, jer bi trebalo da svakom od nas to bude jasno.

Medjutim, da li ste svesni koliko je higijena same veš mašine važna? Iako su u njoj voda i deterdžent, omekšivač i tome slično, pa mašina pere stvari! ne mora da znači da će ona uvek biti besprekorna. Naprotiv, mašinu bi trebalo da održavate i redovno čistite, kako biste izbegli ono najgore – kvar.

Redovna dezinfekcija pomoći će vam da očuvate vašu veš mašinu dugi niz godina, u suprotnom, može doći do kvara koji je nepopravljiv, što iziskuje kupovinu nove veš mašine. Ali ne zaboravite da i ta nova mašina nije večna, već će doći do istog problema ukoliko ne steknete naviku održavanja.

Iako vam možda na prvi pogled deluje da je sa vašom mašinom sve uredu, pogledajte još jednom, malo bolje… Neugodni mirisi su očigledni, i protiv njih lako možemo da se izborimo, ali kada je kamenac u pitanju, stvari su malo drugačije. A upravo on može predstavljati najveći problem. Mada, ne i za nas, kada znamo par trikova, kako da održavamo veš mašinu.

U daljem tekstu saznajte kako da na brz i jednostavan način očistite vašu veš mašinu, i kako da je uvek održite čistom…

Kako očistiti veš mašinu od kamenca?

Kamenac se teško uočava, pa ga zbog toga smatramo veoma lošim. Obratimo pažnju tek onda kada se mašina pokvari, a tada, nažalost, biva kasno. Zbog toga, iako vam vaša mašina deluje sasvim čisto, trebalo bi da je povremeno, radi preventive, detaljno očistite.

Postoji nekoliko načina da mašinu očistite od kamenca, a jedan od najlakših, najjeftinijih, i do sada zaista najefikasnijih, jeste taj da upotrebite sodu bikarbonu, sirće i limun.

Ako ste pobornik zdravog načina života, te upotrebe prirodnih namirnica, kako za ishranu tako i za negu i održavanje kuće, onda ste verovatno čuli za čudesnu kombinaciju ova tri sastojka. Sva tri imaju jako dejstvo, jer deluju kao izbeljivači i ubijaju sve postojeće bakterije.

Dakle, ako želite da se vaša veš mašina sija i bude besprekorno čista, upotrebite dobitnu kombinaciju. I to na sledeći način:

Najpre je potrebno da proverite da li u bubnju ima neki komad odeće, to mogu biti zalutale čarapice, donji veš i slično. Proverite lepo, jer bi bilo najbolje da u bubnju nema ničega.

loading...

Zatim u pregradi u kojoj inače sipate prašak, sada sipajte pune dve kašike sode, i polovinu šoljice destilovanog sirćeta. Umesto sirćeta možete sipati polovinu šoljice limunovog soka. Uradite kombinaciju koja vam je dostupna trenutno, obe daju odlične rezultate. Lepo zatvorite pregradu u kojoj ste sipali, a potom i vrata mašine.

Sada je potrebno da mašinu podesite na najjaču temperaturu, a takodje i da na vašoj mašini izaberete najduži program pranja. Što duže bude prala skinuće više kamenca, odnosno sve, i mašina će biti potpuno čista nakon toga. Nemojte birati kraći program ako nemate vremena da pazite na mašinu, već ostavite sredjivanje mašine za neki slobodan dan, kada ćete moći tome da se posvetite dovoljno vremena.

Dakle, zaključujemo da čišćenje mašine i nije neka nauka, morate priznati. Zbog toga, ne budite lenji, već joj posvetite pažnje koliko zaslužuje. Mašina odradjuje dobar deo posla umesto vas, budite joj zahvalni.

Ovom kombinacijom ne uklanjate samo kamenac, već i budj i rdju, sve ono što smeta i pravi probleme. Dovoljno je da mašinu čistite jednom u tri meseca, kako bi sve funkcionisalo kako je potrebno. Možete na manje, ili više dana, opet u zavisnosti od toga kako ste slobodni. Svakako, nemojte praviti velike pauze.

Kako očistiti veš mašinu od neugodnog mirisa?

Drugi problem jesu neugodni mirisi. Njih nikako ne smemo da zapostavimo, jer, osim što su očigledni, veoma su i podmukli.

Ukoliko ste primetili da se vaša odeća nakon pranja još više oseća, a takodje ste primetili neke crne naslage na bubnju, gumi i u pregradama, jasno je da nešto nije uredu. To što nije uredu zove se plesan. Odnosno, gljivica koja može da izazove odredjene bolesti kod čoveka. I kod životinja takodje, pa ako perete odeću ili posteljinu vaših ljubimaca, oni takodje mogu da se zaraze.

Čim primetite ovakve naslage, potrebno je da odmah reagujete, a kako do njih uopšte ne bi došlo, morate redovno da održavate mašinu. Ukoliko su se gljivice već pojavile, najpre ih očistite, postpukom koji ćemo navesti ispod, a zatim održavajte mašinu za veš prema postupku gore navedenom.

Ono što je potrebno da uradite da biste očistili gljivice jeste sledeće:

Nabavite sredstvo za čišćenje koje u sebi sadrži hlor, zatim 1 kesicu limontusa, sundjer (koji ćete nakon toga baciti) i rukavice (kako ne biste došli u direktan kontakt sa gljivicom).

Zatim, odabrano sredstvo za čišćenje nanesite na deo gde su se pojavile gljivice, a preporučujemo da to uradite duž cele gume, iako ih ima samo na delovima. Takodje, iako ih vidite samo na delu pregrade, nanesite sredstvo po celoj pregradi. Možda su se gljivice proširile ali su još uvek u fazi gde se ne primećuju, pa zbog preventive nanesite celom dužinom. Ostavite da sredstvo deluje najmanje 2 sata.

Nakon toga, zatvorite vrata od mašine i pregrade, a onda uključite mašinu na ispiranje, kako bi se sredstvo koje ste naneli ispralo.

Kada mašina završi ispiranje, u pregradu u kojoj inače sipate prašak, sada sipajte limontus, pa mašinu uključite na najvišu temperaturu. Pustite da odradi program koji ste odredili, a bitno je da bude visoka temperatura kako bi se dobro sterilisala sva mesta gde su gljivice bile.

Kada se i taj deo završi, proverite da li se sve očistilo, a garantujemo da ćete biti oduševljeni rezultatima. Mašina će biti kao nova, ali se nemojte opuštati, već redovno održavajte mašinu kako biste bili sigurni da se plesan neće ponovo javiti, kao ni kamenac niti bilo šta slično.

Ukoliko se desi da se gljivice nisu dovoljno skinule, ponovite postupak, jer im tada sigurno nema spasa. Uporne su, ali vi morate biti uporniji.

Savet +

Jasno je da vam za održavanje mašine nisu potrebni skupi preparati, već par osnovnih sastojaka, koje ionako imate u kući, i naravno, malo volje da mašina bude čista i uredna…

Imajte na umu da u mašini perete vaše stvari, i stvari vaših najdražih, sigurno je da ne želite da se zarazite. Naša mašina ipak pere prljav veš, pa je logično da će se nakon nekog vremena sva ta prljavština sa nje nakupiti na odredjenim mestima.

Da ne govorimo o kamencu iz tvrdih voda koje koristimo, a čak i upotrebom gradske vode nailazimo na problem kamenca. Takodje se može javiti rdja, naročito ako je mašina stara.

Što duže imate veš mašinu, veće su šanse da će se ona u jednom trenutku pokvariti. Nekada je jednostavno kvar samog uredjaja, koji nije prouzrokovan kamencem, niti tome slično. Medjutim, u većini slučajeva te nepotrebne naslage jesu problem, s toga, trudite se da održavate vašu veš mašinu, a samim tim i zdravlje cele porodice.

Osim veš mašinu, kombinacijom pomenuta tri sastojka, odnosno limuna, sode i sirćeta, možete čistiti čitavu kuću. Kupatilo će vam se sijati ako redovno koristite ova tri sastojka.

Zašto bacati pare na nepotrebna sredstva, koja u mnogim slučajevima samo oštete površine? Soda, limun i sirće su prirodni sastojci, koji su savršeni saveznici u borbi protiv svih mogućih gljivica i naslaga na pločicima, i ostalim površinama.

Jednom u mesec dana možete očistiti detaljno kupatilo sa ovom mešavinom, i primetićete veliko poboljšanje, čak će i onaj okoreli kamenac skinuti. Kako sa veš mašine, tako i sa svih ostalih uredjaja i površina. Takodje možete koristiti mešavinu za čišćenje kuhinje, ali i podova u sobi i dnevnom boravku, nakon čega je potrebno isprati dobro toplom vodom.

Tri sastojka a tako mnogo načina da očistite vašu kuću. Ne zaboravite na izreku “čistoća je pola zdravlja”!

Sponzorisano:

loading...
Loading...