Zdravlje

Prva menstruacija kod devojčica i prva menstruacija posle porodjaja

Menstruacija li mesečno krvarenje kod žena javlja se pod uticajem žlezda koje imaju unutrašnje lučenje. Sluznica materice je bogata krvnim žilama i svakog meseca se tokom ovulacije priprema za oplodnju jajnih ćelija i na taj način je spremna za trudnoću.

Ukoliko se trudnoća ne desi, sluznica se gasi i izbacuje se kroz krvarenje. To krvarenje je zadnja faza mesečnog ciklusa kod žena koji obično traje oko 28 ili 30 dana. Menstruacija je prirodna pojava koja žene održava zdravim.

One prosečno svakog meseca izgube od 50 do 100 grama krvi, a u organizmu se taj nedostatak brzo nadoknadi, osim ukoliko su menstruacije jako obilne ili prečeste, kada se treba obratiti lekaru. Obično se trajanje ciklusa računa između 23 do 35 dana, dok samo krvarenje može da traje tri do sedam dana.

Prve menstruacije se uglavnom javljaju kod devojčica između devete i šesnaeste godine života. Prva menstruacija se zove menarha. Te prve menstruacije kod devojčica mogu da budu neredovne, neuredne i da dugo traju, čak i do dve nedelje.

Međutim, vremenom se sve to normalizuje. Krv u tim prvim menstruacijama može da bude tamno smeđe boje i da bude gusta. Količina krvi koja se u tim danima gubi određuje se hormonalnom ravnotežom. Do nje dolazi tek nekoliko godina nakon prve menstruacije. U većini slučajeva kod žena tek oko dvadesete godine menstruacije postaju redovne, dok se kod nekih to događa tek nakon što se porode.

Pubertetski razvoj kod žena započinje promenama na telu i traje oko četiri godine. Tada struk postaje uži, a trbuh se zaobljuje. Zbog povećavanja mlečnih žlezda, povećavaju se i dojke i postaju ispupčene. Areola bradavica se takođe povećava. Pojavljuju se dlačice na genitalijama i ispod pazuha. Za to vreme se dešava promenama i na samim genitalnim organima. Velike usne počinju da rastu i da se odvajaju od malih koje se nalaze ispod njih. Tako da je prva menstruacija kod devojčica zapravo i prvi i glavni znak sazrevanja ženskih polnih organa.

Prva menstruacija kod devojčica predstavlja novo razdoblje života za njih, te je jako važno da roditelji pričaju sa njima. Treba im objasniti šta se dešava u njihovom telu, kao i naglasiti da menstruacija nije štetna, već sasvim normalna pojava. Važno je i devojčicama objasniti da je svačije telo individualno, te da se ne treba upoređivati sa drugaricama.

Neki od simptoma koji se mogu javiti su bol u leđima, u karlici ili u donjem delu stomaka, a može se javiti i nadutost.

Potrebno je devojčicama tada objasniti da je to prirodno i da ne treba da se plaše. Posebno u tim danima treba baciti naglasak na održavanje higijene tokom menstrualnog krvarenja. Ulošci su mnogo bolje rešenje za te prve dane, jer tamponi nisu preporučljivi mladim ženama koje još uvek nisu imale seksualne odnose. Preporučljivi su ulošci od prirodnih materijala, ili prosto komad vate jer se na taj način mogu izbeći razne infekcije.

Promene u raspoloženju i ponašanju se događaju zbog hormonalnog disbalansa, koji se najčešće dešava tokom pra dana pred menstruaciju i zove se predmenstrualni ciklus, ili, skraćeno, PMS.

Veoma je važno da se i ovome priča sa devojčicama, kako bi znale šta im se dešava. Važno je uputiti devojčice u ovaj proces jo pre početka prve menstruacije kako bi znale šta ih čeka i kako bi pripremljene i bez straha dočekale svoje prvo krvarenje.

Posle javljanja prve menstruacije, preporučljivo je da se krene sa redovnim kontrolama kod ginekologa na svakih šest meseci ili godinu dana.

„Palo Alto Medical Foundation“  ističe da je u poslednjih stotinak godina uzrast u kome devojčice dobijaju prvu menstruaciju dosta mlađi, a razlog tome je poboljšanje načina ishrane. Ipak se ne očekuje da će ovaj broj da nastavi da pada.

Zabeležena je i zanimljivost da devojčice koje su mršavije imaju smanjen procenat masti, pa zbog toga prvu menstruaciju mogu da dobiju kasnije od svojih vršnjakinja.

loading...

Ukoliko se prva menstruacija ne javi pre sedamnaeste godine života, preporučuje se poseta ginekologu koji će da utvrdi uzrok. Takođe se poseta lekaru preporučuje i ukoliko menstruacija izostane, ili ukoliko traje duže nego što bi trebalo ili pak u slučajevima kada se gubi previše krvi, što se dešava kada su menstruacije obilne, jer tada može doći do odliva krvi iz organizma.

Obično žene dostignu najveću plodnost u dobi između dvadesete i tridesete godine života. Određen broj žena može da za vreme ciklusa oseti  bolove u donjem delu stomaka ili u predelu bubrega. Dešava se da  mlade žene imaju teške menstruacije.

Uglavnom je u prvim danima mesečnice protok krvi jači. Međutim, ukoliko uložak mora da se menja prečesto, ili ako traje predugo, trebalo bi se obratiti lekaru. Kontraceptivne pilule i lekovi protiv bolova u nekim slučajevima mogu da smanje protok. Neke žene uzimaju lekove protiv bolova i grčeva još i pre nego što menstruacija počne, jer na taj način bolje deluju. Fizička aktivnost, dovoljno sna, zdrava ishrana mogu da umanje menstrualne bolove. Istraživanja pokazuju da većina žena ipak nema bolne menstruacije, i da se taj slučaj javlja tek kod 20 posto žena. Ako su bolovi i protok krvi toliko jaki da ženu sprečavaju da normalno funkcioniše, obavezno je da se obrati lekaru.

Postoji zabluda da žena ne može da zatrudni tokom menstruacije. Međutim, to nije uvek tačno, jer može da se desi, kod žena kod kojih mesečnica traje dugo, pa ona može da se poklopi sa ovulacijom. Žene koje imaju kraći ciklus, mogu da imaju seksualne odnose poslednjeg dana ciklusa, a zatim da ovuliraju tri dana kasnije, a kako je poznato da spermatozoidi mogu da prežive i do pet dana, do trudnoće može da dođe.

Svaka žena ima jedinstven mesečni ciklus. Ne postoji tačan broj dana tokom kojih traje menstrualni ciklus. U zrelom dobu, najčešće traje između dvadeset i jedan do trideset i pet dana, dok kod tinejdžerki  može da traje između dvadeset i jednog do četrdeset i petog dana. Dok neke žene dobiju menstruacija svakog meseca, dok neke nikada ne znaju kog će da dana tačno da nastupi. Važno je ovo pomenuti mladim devojkama koje prvi put dobijaju menstruaciju.

Veoma je važno i naučiti ih pravilima higijene za vreme trajanja ciklusa. Često se menstruacija spominje kao nešto što je prljavo i grozno, pa devojčice mogu da se osećaju neprijatno dok ne naviknu na taj proces u svom telu. Treba im napomenuti da je to sasvim prirodan proces, i da nemaju čega da se stide. Higijenu treba održavati normalno – ni previše agresivno, ni neuredno. Nema potrebe za dodatnim sapunim tokom tih dana, ali ne treba se ni zapustiti dok traje ciklus.

Kada dođe do oplodnje jajne ćelije, nastupa trudnoća, i tada menstruacija prestaje na devet meseci, dokle trudnoća traje.  Okolnosti koje se dese nakon porođaja, utiču na to kada će da nastupi sledeća menstruacija. Jedna od bitnih stvari je da li žena doji ili ne. I ovo je takođe individualno, te svaka dobije tu prvu menstruaciju nakon porođaja u različito vreme.

Početak narednog ciklusa se može predvideti po tome da li žena doji prirodnim putem. Dojenje može da odloži prvu menstruaciju nakon porođaja. Ako je dojenje jedini način ishrane bebe i ako žena doji sve vreme, i danju i tokom noći, prva menstruacija može biti odložena i do godinu dana. Ako beba spava tokom noći, pa žena pretežno doji danju, prva menstruacija može nastupiti između trećeg i osmog meseca nakon porođaja. Ukoliko žena ne doji dete, do prve menstruacije posle porođaja može da dođe već nakon mesec ili dva dana.

Iako menstruacija izostaje u prvim mesecima nakon porođaja, jajna ćelija se ipak normalno oslobađa i biva spremna za oplodnju. S toga treba biti oprezan, jer preovlađuje uverenje da žena ne može da zatrudni dok doji. Poželjno je tada koristiti kontracepciju ukoliko se ne planira potomstvo.

Kada menstruacija ponovi nastupi nakon porođaja, telo žene se postepeno prilagođava menstruaciji. U tim situacijama može da dođe do nekih simptoma. Mogu da se jave grčevi koji mogu da budu slabijeg ili jačeg intenziteta nego što je to bio slučaj pre porođaja. Mogu se javiti mali ugrušci krvi ili može da dođe do odliva. Međutim, kako se ciklus nastavlja i menstruacije postaju redovnije, ove tegobe bi trebalo da prođu.

Bez obzira na to da li se beba rodila vaginalno ili carskim rezom, moguće je da se posle porođaja javi krvarenje ili vaginalni sekret. Razlog tome je što telo nastavlja da izbacuje tkivo koje je bilo obloženo oko materice za vreme trudnoće i krv. Prvih nekoliko nedelje, krvarenje koje se javlja može da bude malo obilnije i mogu da se pojave ugrušci krvi.

Međutim, kako vreme prolazi, krvarenje polako prelazi u vaginalni sekret. Ovaj vaginalni sekret je poznat pod nazivom lohija. Lohija je telesna tečnost i ona može da bude bistra ili da poprimi kremasto – belu boju.

Ako sekret izgleda kao lohija, a nakon toga se povrati krvarenje, onda je najverovatnije nastupila menstruacija, i ta krv nije vezana za trudnoću. Međutim, postoje i neki znaci koji mogu da budu razlog za zabrinutost. Ukoliko nastupi krvarenje uz nagle i jake bolove, ukoliko se javi groznica, ako krvarenje traje duže od sedam dana i pri tom je obilno, treba se obratiti lekaru za savet.

Ženinom telu treba malo vremena da se nakon porođaja vrati u normalu, te je menstruacija samo jedna od stvari tog oporavka. Kod nekih žena se menstruacija vrati nakon samo dva meseca, dok kod nekih malo kasnije, i jedan razloga što se to dešava je zato što se povećavaju hormoni ukoliko žena doji. Postoji uvreženo mišljenje da ukoliko žena doji, može se na taj način zaštiti od neželjene trudnoće.

Međutim, ovaj način kontracepcije nije nikako bezbedan i siguran, pa treba u tim danima koristiti i druge načine kontracepcije. Ukoliko se nešto neobično dešava kada se prva menstruacija posle porođaja javi, treba se obratiti lekaru. Razne infekcije i obilnije krvarenje posebno pogađaju žene koje se prvi put porađaju, pa treba biti oprezan, slušati svoje telo i obratiti pažnju na svaku promenu.

Oko četrdesete godine života, menstruacije kod većine žena postaju neredovnije i uglavnom traju kraće. Posle četrdeset pete godine života, menstruacije mogu izostajati i po nekoliko meseci, a zatim se ponovo javiti. Većina žena u tim slučajevima pati od menoralgije i tada krvarenje može da traje duže od nedelju dana i mogu se javiti ugrušci.  Oko pedesete godine života kod žena nastupa menopauza. To je doba kada žene više nisu reproduktivno sposobne i kada prestaje menstruacija.

Sponzorisano:

loading...
Loading...