Zdravlje

Alergija na kikiriki – simptomi, uzrok i lečenje

Iako to možda niste mogli čak ni da pretpostavite, kikiriki se ubraja u red namirnica koje se smatraju najčešćim izazivačima alergijskih reakcija, to jest u red najčešćih prehrambenih alergena.

Alergija na kikiriki, može se razviti kako kod odraslih osoba, tako i kod dece i onda kada se razvije, može biti izražena kroz slabiji intenzitet koji je kao takav bezopasan, ali i kroz jači intenzitet koji kao takav osobu koja je izložena razvoju ove vrste alergijske reakcije može dovesti u stanje u kojem je čak i životno ugrožena.

Nešto što je važno napomenuti na samom početku ovog teksta čiji sadržaj ćemo posvetiti alergiji na kikiriki, jeste činjenica da alergija na kikiriki može nastati u bilo kom periodu života, nezavisno od toga da li je reč o mlađoj ili o starijoj osobi.

Isto tako, osobe koje su jednom ili više puta u svom životu bile izložene manifestaciji blagih i gotovo jedva primetnih simptoma alergijske reakcije koju je izazvalo konzumiranje kikirikija, iznenadno mogu postati sklone manifestaciji veoma intenzivnih simptoma ove vrste alergijske reakcije.

Pritom, na intenzitet kroz koji će se manifestovati simptomi alergijske reakcije na kikiriki, ne utiče količina u kojoj ste konzumirali kikiriki.

To konkretnije znači da konzumiranje velike količine kikirikija, kod nekih osoba može usloviti razvoj alergijske reakcije koja se manifestuje kroz blago izražene i samim tim bezopasne simptome, a da konzumiranje izuzetno male količine kikirikija kod nekih osoba može usloviti razvoj alergijske reakcije koja se manifestuje kroz intenzivno izražene i samim tim opasne simptome.

Kroz sadržaj koji se nalazi u nastavku teksta, sa vama ćemo podeliti informacije o tome koji su to simptomi na osnovu kojih je moguće prepoznati izraženost alergije na kikiriki, zatim informacije o tome koji su uzroci nastanka alergijske reakcije na kikiriki, kao i informacije o tome kako je potrebno i kako je moguće lečiti alergiju na kikiriki.

Alergija na kikiriki – simptomi

Kao što smo prethodno već naveli i objasnili, simptomi alergijske reakcije na kikiriki, mogu se manifestovati tako da su praćeni blagim intenzitetom, ali se takođe mogu manifestovati i tako da su praćeni jakim intenzitetom.

Ono što je pritom jako važno da znate, jeste da se simptomi alergije na kikiriki koji se manifestuju tako da su praćeni blagim intenzitetom, iznenadno mogu preobraziti u simptome koji se manifestuju tako da su praćeni jakim intenzitetom.

Iz tog razloga, odmah po prepoznavanju bilo koje vrste simptoma koji ukazuje na prisustvo alergijske reakcije na kikiriki, bez obzira da li je reč o simptomu koji se manifestuje kroz blag intenzitet ili o simptomu koji se manifestuje kroz jak intenzitet, potrebno je da se obratite lekaru, kako bi ste na vreme sanirali alergijsku reakciju i kako bi ste sprečili da dođe do dalje manifestacije simptoma koji su uzrokovani njenim prisustvom.

Evo na osnovu kojih konkretno simptoma je moguće prepoznati izraženost alergijske reakcije na kikiriki:

 • Izraženost osipa koji se može uočiti na površini kože (najčešće, osip postaje izražen na koži na unutrašnjoj regiji podlaktica, zatim na koži u regiji stomaka ili na koži u regiji vrata i dekoltea, to jest grudnog koša),
 • Izraženost crvenila koje se može uočiti na površini kože (crvenilo se uglavnom javlja na istim regijama kože na kojima se javlja i izraženost osipa),
 • Izraženost svraba na koži (svrab se takođe uglavnom javlja na istim regijama kože na kojima se javlja i izraženost osipa, kao i izraženost crvenila),
 • Izraženost otoka koji se može uočiti na površini kože (do manifestacije ove vrste simptoma, dolazi u nešto manjem broju slučajeva, a ukoliko se javi, otok je najčešće izražen na koži u regijama na kojima se paralelno može uočiti i prisustvo osipa, prisustvo crvenila i prisustvo svraba),
 • Izraženost svraba koji se javlja na površini sluzokože u unutrašnjosti usne duplje, kao i na površini sluzokože u unutrašnjosti grla (Izraženost svraba, može se javiti i na površini jezika),
 • Izraženost osećaja suženosti grla (manifestacija ove vrste simtoma, veoma lako može dovesti do pojave gušenja i baš iz tog razloga, ovaj simptom se nikako ne sme ignorisati, već se po njegovom prepoznavanju treba odmah obratiti lekaru),
 • Izraženost skraćenog daha,
 • Izraženost gušenja (kao što smo prethodno nagovestili, u prisustvu alergijske reakcije na kikiriki, manifestaciji simptoma kao što je gušenje, uglavnom prethodi osećaj suženosti grla. Ipak, treba napomenuti i važnu činjenicu da se gušenje kao jedan od simptoma alergijske reakcije na kikiriki može manifestovati i onda kada prethodno nije došlo do izraženosti osećaja suženosti grla. S obzirom da se izraženost gušenja opravdano smatra jednim od najkomplikovanijih simptoma alergijske reakcije na kikiriki, odmah po prepoznavanju ove vrste simptoma, neophodno je obratiti se lekaru),
 • Izraženost osećaja mučnine,
 • Izraženost povraćanja,
 • Izraženost dijareje,
 • Izraženost grčeva u stomaku,
 • Izraženost poremećaja probavne funkcije.

loading...

Simptomi koje smo upravo naveli i opisali, smatraju se simptomima koji se najčešće manifestuju u prisustvu ispoljavanja alergijske reakcije na kikiriki.

Međutim, u jednom određenom procentu slučajeva, alergijska reakcija na kikiriki može biti praćena i različitim drugim simptomima kao što su sledeći simptomi:

 • Izraženost hipotenzije, to jest sniženog krvnog pritiska,
 • Izraženost tahikardije, to jest ubrzanog srčanog ritma,
 • Izraženost opšte slabosti organizma,
 • Izraženost vrtoglavice,
 • Izraženost gubitka svesti.

Nešto što je takođe važno da znate kada su u pitanju simptomi alergijske reakcije na kikiriki, jeste da se način na koji će se oni udruženo manifestovati može razlikovati od osobe do osobe.

To konkretnije znači da se kod jedne određene osobe kod koje je izražena alergijska reakcija na kikiriki, može manifestovati jedna grupa gore navedenih i opisanih simptoma, a da se kod druge osobe kod koje je takođe izražena alergijska reakcija na kikiriki može manifestovati neka druga grupa gore navedenih i opisanih simptoma.

Alergija na kikiriki – uzrok

Kao što se logično može i zaključiti, do nastanka i do razvoja alergijske reakcije na kikiriki, može dovesti isključivo konzumiranje kikirikija.

Samim tim, upravo konzumiranje kikirikija, smatra se uzrokom nastanka alergijske reacije na kikiriki.

Ono što je pritom jako važno naglasiti, jeste da se alergija na kikiriki može razviti bez obzira na količinu u kojoj ste konzumirali kikiriki, kao i bez obzira na formu u kojoj ste konzumirali kikiriki.

Dakle, ukoliko ste alergični na kikiriki, simptomi alergijske reakcije će se razviti bez obzira da li ste konzumirali pečeni kikiriki, prženi kikiriki ili recimo neku od namirnica koja u manjoj ili u većoj meri u svom sastavu sadrži kikiriki (to može biti recimo buter od kikirikija, neki od kolača sa kikirikijem, neka od torti sa kikirikijem, grisine sa kikirikijem, smoki sa kikirikijem ili bilo šta tome slično).

Alergija na kikiriki – lečenje

Osobe koje su bar jednom u svom životu doživele manifestaciju simptoma koji ukazuju na izraženost alergijske reakcije na kikiriki, doživotno treba da izbegavaju konzumiranje kikirikija, kao i konzumiranje namirnica koje u bilo kojoj meri u svom sastavu sadrže kikiriki.

Jedino na taj način, takve osobe se u potpunosti mogu zaštititi od mogućnosti ponovnog ispoljavanja simptoma alergije na kikiriki.

U toku trajanja manifestacije simptoma alergijske reakcije na kikiriki, takvi simptomi se mogu sanirati kroz upotrebu medikamenata koji pripadaju grupi antihistaminika ili kroz upotrebu inekcije adrenalina.

Upotrebi medikamenata koji pripadaju grupi antihistaminika, pristupa se onda kada su simptomi alergijske reakcije na kikiriki blagi i kada kao takvi osobu kod koje se manifestuju nisu doveli i ne dovode u stanje u kojem je životno ugrožena.

Konkretnije, upotreba medikamenata koji pripadaju grupi antihistaminika, doprinosi saniranju simptoma kao što je izraženost osipa na koži, kao što je izraženost crvenila na koži, kao što je izraženost mučnine, kao što je izraženost dijareje i kao što su različiti drugi, takođe blagi simptomi alergijske reakcije na kikiriki.

Onda kada dođe do manifestacije ozbiljnijih simptoma alergijske reakcije na kikiriki, koji kao takvi osobu kod koje su izraženi dovode ili je mogu dovesti u stanje u kojem je životno ugrožena, tada je potrebno pozvati hitnu pomoć i tada je potrebno pristupiti upotrebi inekcije adrenalina.

Upotreba inekcije adrenalina, omogućava uspešno saniranje čak i najkomplikovanijih simptoma koji se manifestuju usled izraženosti alergijske reakcije na kikiriki, kao što je na primer izraženost skraćenosti daha, kao što je izraženost osećaja suženosti grla, kao što je izraženost gušenja ili čak kao što je izraženost gubitka svesti.

Ukoliko se inekcija adrenalina ne primi na vreme, intenzivno izraženi simptomi alergijske reakcije na kikiriki se mogu razviti do te mere da mogu dovesti do gašenja životne funkcije, to jest do smrti.

Kako do takvog, fatalnog ishoda alergijske reakcije na kikiriki ne bi došlo, potrebno je pravovremeno zatražiti lekarsku pomoć, odnosno pozvati hitnu pomoć odmah po prepoznavanju simptoma kao što je izraženost skraćenosti daha, kao što je izraženost osećaja suženosti grla ili kao što je izraženost gušenja.

Sponzorisano:

loading...
Loading...