Zdrava hrana

Banana – kalorije, vitamini, proteini i prednosti za zdravlje

Banana (lat. Musa sapienta) je omiljeno voće širom sveta i dostupno je tokom cele godine. Banane su od davnina poznate širom sveta i koristile su se u različite svrhe, kako u kuhinji tako i u medicini. Ovo voće potiče iz jugoistočne Azije, a danas se uzgaja u gotovo celom svetu.

Dokazano je da se banana nalazi na četvrtom mestu u svetu kada je u pitanju njena upotreba u ljudskoj ishrani, odnosno banana dolazi odmah posle kukuruza, pirinča i pšenice.

Možda niste znali da je banana višegodišnja biljka i deo je porodice kojoj pripadaju takođe i orhideja i ljiljan. Stablo banane može da naraste čak od 3 do 8 metara visine, a na granama rastu plodovi banana u vidu grozdova. Smatra se da na jednoj grani u proseku bude od 30 do 90 plodova banana. Drvo banana je karakteristično po dugačkim i širokim listovima. Banane uspevaju u toploj i vlažnoj klimi, a što se tiče tipa zemljišta, tu nema nekih posebnih zahteva.

Danas se banane najviše proizvode u Meksiku, Ekvadoru,  Brazilu i na Kostariki. Kod nas su banane takođe omiljena vrsta voća i mogu se naći u prodaji tokom cele godine.

Sada ćete videti nešto više o kalorijskoj i nutritivnoj vrednosti banana, kao i o njihovim zdravstvenim prednostima.

Kalorije i nutritivna vrednost

Verovatno vas zanima koliko kalorija ima banana. Jedna prosečna banana koja ima malo više od 100 g sadrži 105 kalorija. Smatra se da na 100 g banana ima 89 kalorija. Prema ovim proračunima, jedna veća banana bi imala oko 125 kalorija. Kora banane je uglavnom žute boje, a u ishrani se koristi samo deo banane koji se nalazi unutar kore.

Ukoliko banana nije dovoljno zrela, njena kora će biti zelene boje. Smatra se da su zelenije banane čak zdravije od žutih, ali nešto više o tome saznaćete kasnije u tekstu.

Banana ne sadrži masti, što je čini veoma zdravom namirnicom koja deluje povoljno na srce i na krvne sudove. Banana je bogata ugljenim hidratima, pa se u jednoj banani nalazi otprilike 27 g ugljenih hidrata. Banana sadrži i 14 g šećera, 1 g proteina i 3 g vlakana.

Takođe, treba napomenuti da u banani ima i 1 mg soli. Ukoliko uporedimo nutritivni sastav banane i jabuke, možemo videti da banana sadrži čak četiri puta više proteina od jabuke, i duplo više ugljenih hidrata. Osim toga, dokazano je da u banani ima duplo više minerala i vitamina nego u jabuci.

Banana je jedna od retkih voćki koja sadrži proteine, pa je zato idealna za sportiste i za sve osobe koje se bave nekom fizičkom aktivnošću.

Osim toga, banana se lako vari i ubrzava metabolizam, pa je jedna od voćki koje najviše prijaju ljudskom telu. Zahvaljujući svom hranljivom sastavu i prijatnom ukusu, banane su omiljeno voće širom planete, a u nastavku ćete videti zašto su banane dobre za zdravlje i koje sve vitamine one sadrže.

Vitamini i prednosti za zdravlje

Kada se govori o zdravom voću, retko kada se tu spominju banane, tako da verovatno i ne znate kakve sve zdravstvene prednosti one imaju.

Banana je bogata vitaminom C i vitaminom B6, a od minerala najviše sadrži mangan i kalijum. Osim toga, u manjoj meri su prisutni i neki drugi minerali poput gvožđa, fosfora, bakra, fluora i cinka. Takođe, banana je bogat izvor vlakana, o čemu ćete saznati više u nastavku teksta. Sada ćemo videti koje su to zdravstvene prednosti koje banana može imati za naše zdravlje.

Snižavanje krvnog pritiska. Banane se smatraju zdravom hranom, iako se o njihovim zdravstvenim koristima ne govori toliko kao o nekim drugim vrstama voća. Kao što smo već spomenuli, banane su bogat izvor kalijuma, koji je veoma važan za regulaciju krvnog pritiska. Naime, kalijum pomaže da se snizi krvni pritisak koji je nastao usled preteranog konzumiranja soli. Zapravo, kalijum pomaže da se so izbaci iz organizma putem urina. Sledeća zdravstvena prednost banana jeste ta što su bogate vlaknima. Vlakna takođe imaju važnu ulogu kada je u pitanju snižavanje krvnog pritiska.

Zaštita srca. Dokazano je da vlakna u bananama imaju pozitivan uticaj na srce i na krvne sudove. Studije su pokazale da banane mogu znatno da umanje rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Dokazano je da kalijum, magnezijum i vlakna koja se nalaze u bananama mogu da spreče infarkt. Zato se banane naročito preporučuju srčanim bolesnicima.

Regulacija varenja. Poznato je i da vlakna u bananama imaju blagotvoran uticaj na creva, pa će vam redovna konzumacija banana regulisati probavu i varenje. Ukoliko su banane deo vašeg svakodnevnog jelovnika, onda sigurno nemate problem sa konstipacijom, nadimanjem i gasovima u stomaku.

Nadoknađivanje izgubljenih elektrolita. Osim što pomažu u sprečavanju zatvora, banane se takođe preporučuju nakon što ste imali proliv. Poznato je da banane mogu da nadoknade elektrolite koje ste izgubili usled proliva. Verovatno ste primetili kako teniseri ili neki drugi sportisti konzumiraju banane na pauzama u toku meča. Razlog je upravo taj da oni gube elektrolite, ali putem znoja. Zato su banane idealna užina koja će organizmu vratiti izgubljeni kalijum i ostale elektrolite, a ujedno će sprečiti i grčeve u mišićima.

Davanje energije. Dakle, sportistima se često preporučuje konzumiranje banana u toku utakmica, treninga, ali i u svakodnevnom životu. Banane se preporučuju i svim osobama koje su fizički aktivne. Dokazano je da banane daju energiju i pokreću ceo organizam. Ukoliko svakodnevno budete konzumirali po jednu bananu, više nećete imati problema sa umorom i iscrpljenošću, već ćete biti puni elana i energije.

loading...

Jačanje imuniteta. Zahvaljujući vitaminu C i vitaminu B6 koji sadrže, banane su izuzetno dobre za podizanje imunog sistema. Dokazano je da se redovnom konzumacijom banana može ojačati imuni sistem i sprečiti razne prehlade i virusi.

Podizanje raspoloženja. Osim što ima pozitivne efekte na naše zdravlje, banana takođe pozitivno deluje i na psihu. Naime, dokazano je da banane sadrže triptofan, hormon koji prelazi u serotonin u našem organizmu, a svi znamo da je serotonin hormon sreće i zadovoljstva. Dakle, ako budete redovno konzumirali banane, vaše raspoloženje će biti na nivou i vi ćete se jako dobro osećati. Bićete zadovoljni sobom i retko šta će moći da vam pokvari raspoloženje.

Sprečavanje raka. Istraživanja su pokazala da se redovnom konzumacijom banana može sprečiti pojava raka, pre svega raka debelog creva. Već smo rekli da banane regulišu probavu i omogućavaju normalan prolazak hrane kroz debelo crevo. Takođe, studije su pokazale i da banane mogu da budu efikasne u sprečavanju raka dojke. Ipak, ovo mora još da se istraži, pa su u toku studije koje bi donele još dokaza vezanih za ovu tvrdnju.

Pomoć u mršavljenju. Dokazano je da umereno konzumiranje banana može da pomogne i u procesu mršavljenja. Naime, banane se obično ne jedu u velikim količinama, pa samim tim nećete uneti puno kalorija ako recimo pojedete jednu ili dve banane u toku dana. Poznato je da banane imaju tu sposobnost da nas održe sitim duži vremenski period, tako da vam se nakon konzumiranja ove užine neće tražiti slatko niti ćete posegnuti za nekim nezdravim grickalicama. Ujedno, banana će vam dati energiju i učiniti vas poletnim. Sve u svemu, banana se preporučuje kao idealna užina za sve one koji žele da izgube višak kilograma. Takođe, ako želite da smršate, preporučuje se da pojedete jednu bananu ujutru na prazan stomak ili neposredno pre fizičke aktivnosti. Na taj način vi ćete organizmu obezbediti energiju, a ujedno ćete tokom treninga sagoreti kalorije koje ste uneli u organizam. Ipak, budite oprezni jer ukoliko jedete banane u prekomernim količinama, to može imati sasvim suprotan efekat.

Ostale prednosti. Pored navedenih, postoje još neke prednosti banana. Naime, banane su preporučljive svim osobama koje boluju od osteoporoze zato što su poznate po tome da pomažu u apsorpciji kalcijuma. Osim toga, banane neće izazvati nikakve alergije i preporučuju se i maloj deci. Dokazano je da banane imaju pozitivno dejstvo i na centralni nervni sistem.

Mogli ste da vidite koliko su banane zdrave i koje su njihove zdravstvene prednosti. Međutim, morate imati na umu da je važno koje banane birate u prodavnici. Naime, izbegavajte banane koje su jako zrele jer one imaju povišeni glikemijski indeks i mogu dovesti do naglog porasta šećera u krvi. Zrele banane su prepune šećera, pa je zato bolje da se opredelite za manje zrele banane. One sadrže znatno manje šećera, a ujedno su i veoma bogate pektinom. Poznato je da pektin ima pozitivan uticaj na crevnu floru i da reguliše probavu.

Kupovina banana, čuvanje i konzumiranje

Banane se beru dok su zelene, pa kasnije usled stajanja one dobijaju na zrelosti. Ukoliko se desi da kupite preterano zelene banane, ostavite ih par dana da odstoje i da poprime žutu boju. Ipak, nemojte čekati predugo jer već smo spomenuli da stajanjem banane gube neka hranljiva svojstva i povećava im se količina šećera.

Takođe, banane usled stajanja propadaju i postaju meke i tamnije. Uvek je pri kupovini najbolje da birate čvrste banane čija je kora žute boje sa nekoliko braonkastih tačaka. Takođe, dobar izbor su i banane čija je kora zeleno-žuta i koja nema nikakve tačkice.

Što se tiče čuvanja banana, najbolje je da ih držite u frižideru kako ne bi prebrzo propale i postale mekane. Banane se takođe mogu i zamrznuti. U tom slučaju, savetujemo vam da oljuštite banane i da ih izgnječite u vidu kaše. Zatim ih možete spakovati u obične plastične kese ili u neku posudu. Ukoliko banane držite u zamrzivaču, one mogu opstati i do nekoliko meseci.

Banane je najbolje jesti dok su sveže. One mogu biti odlična zdrava užina, ali i deo obroka, obično doručka ili večere. Banane se odlično kombinuju sa raznim žitaricama, a od njih se mogu praviti i sladoledi, šejkovi, torte i druge vrste poslastica. Naravno, treba spomenuti i voćnu salatu sa bananom, jer banana daje salati poseban ukus i čini je znatno hranljivijom ali i ukusnijom.

Pošto su poznate po svojoj mekoći, banane se često koriste za pripremu kašica za bebe. Kao što smo već spomenuli, postoje i osušene banane. Njih možete kupiti u svim bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane i možete ih konzumirati za užinu. Osim toga, osušene banane mogu biti idealan dodatak musliju za doručak.

Zanimljive činjenice o bananama

Možda niste znali da postoje i suve banane koje se takođe smatraju zdravom hranom, s tim što sadrže veće količine šećera. Takođe, poznato je da se od suvih banana može praviti bananino brašno, za koje verovatno još uvek nsite čuli. Ovo brašno se dosta koristi u prehrambenoj industriji i prepoznatljivo je po svom ukusu banane.

Kao što smo već spomenuli, u ljudskoj ishrani se koristi samo deo banane unutar kore. Međutim, i drugi delovi banane se mogu koristiti za ishranu stoke i drugih životinja.

Rezime

Kao što ste imali priliku da vidite u ovom tekstu, banane su zdravo voće koje je tokom cele godine dostupno u svim delovima sveta. Banane imaju dosta zdravstvenih prednosti, tako da bi trebalo da ih uvrstite u svoj jelovnik. Rekli smo vam da su banane bogat izvor vitamina C, vitamina B6, kao i mangana i kalijuma. Preporučuje se da banane jedete u umerenim količinama kako biste ostali zdravi i kako ne biste dobili na kilaži.

Što se tiče zdravstvenih prednosti banane, treba pre svega spomenuti da su one bogate kalijumom i vlaknima i da pomažu u snižavanju krvnog pritiska. Zatim, banane regulišu varenje i podstiču probavu, tako da nećete više imati problema sa zatvorom i sa nadutošću. Banane imaju blagotvoran uticaj na srce i na kardiovaskularno zdravlje uopšte. Neka istraživanja su pokazala da banane mogu pomoći i u mršavljenju, ukoliko se konzumiraju umereno.

Sve u svemu, videli ste da su banane zdravo voće koje svakako treba da se nađe na vašem jelovniku. Ipak, nemojte preterivati u količini banana koje pojedete jer u tom slučaju bi moglo doći do gojaznosti. Jedna ili dve banane u toku dana su dovoljne da zadovolje vaše dnevne energetske potrebe. Kao što smo već spomenuli, najbolje je banane jesti dok su još zelene, jer kako postaju zrelije, one imaju sve manje pektina, a sve više šećera koji može ugroziti vaše zdravlje.

Nadamo se da vam se ovaj tekst dopao i da ste saznali neke činjenice o bananama koje do sada niste znali. Sigurni smo da će se od sada banane naći i na vašem jelovniku, ali samo ne zaboravite da ih konzumirate umereno, kako biste osetili sve njihove zdravstvene blagodeti.

Sponzorisano:

loading...
Loading...