Zdrava hrana

Pljeskavica (hamburger) – kalorije, proteini i prednosti za zdravlje

Pljeskavice su omiljena hrana u celom svetu, pa i kod nas. U ovom tekstu ćemo vam reći nešto više o pljeskavicama i o njihovoj kalorijskoj i nutritivnoj vrednosti.

Takođe, reći ćemo vam i zašto su pljeskavice dobre za zdravlje. Ukoliko volite da jedete pljeskavice, onda vas sigurno zanima da saznate od čega su napravljene i kako mogu uticati na vaše opšte zdravstveno stanje.

Razlika između pljeskavica i hamburgera

Pre nego što počnemo da pričamo o pljeskavicama, važno je napomenuti da pljeskavice nisu isto što i hamburgeri.

Pljeskavica se kod nas obično pravi od svinjskog, goveđeg ili ovčjeg mesa, a za hamburgere se koriste pljeskavice od junetine. Takođe, ove dve vrste mesa se drugačije i serviraju.

U našoj zemlji je najpopularnija takozvana leskovačka pljeskavica, koja se servira u somunu uz dodatak luka i ostalih začina. U svetu postoje razne vrste pljeskavica i hamburgera koji su tipični za određene lance restorana brze hrane.

Pljeskavica se pravi od mlevenog mesa i peče se na roštilju, a najčešće se servira uz dodatak paradajza, luka, kupusa, kečapa itd. Zapravo, pljeskavice su tradicionalna hrana koja se na našim prostorima peče na roštilju. Često se uz pljeskavicu služi i prženi krompir, a najčešće se pljeskavica stavlja u lepinju ili u somun.

Kada je reč o hamburgerima, oni se uglavnom stavljaju u zemičke koje su mekane. Hamburgeri se jedu uz dodatak majoneza, kiselih krastavaca, kečapa, raznih salata itd.

Širom sveta postoji više vrsta burgera, zavisno od mesa koje se koristi, kao i od priloga. U skladu sa tim, možemo reći da postoje čikenburgeri, odnosno burgeri sa piletinom, čizburgeri, burgeri sa dosta sira itd.

Sada kada znate od čega se uglavnom prave pljeskavice i hamburgeri, važno je spomenuti i to da se oni nekada uopšte ne prave od mesa.

Možda niste čuli, ali postoje pljeskavice koje se prave od tikvica, zelja, spanaća i raznog drugog povrća. Ove pljeskavice su sve popularnije u svetu zdrave hrane, a takođe treba istaći i takozvane soja burgere. Ukoliko vodite računa o ishrani i ako ste pobornik zdravog života, sigurni smo da ste probali neku od ovih biljnih varijanti pljeskavica i burgera.

Kalorije i nutritivna vrednost

Što se nutritivne vrednosti pljeskavica tiče, ona zavisi od više faktora. Važno je imati u vidu koje meso se koristilo, način na koje se meso pripremalo, kao i sastojke koji su dodavani u pljeskavicu. Sada ćemo vam predstaviti nutritivnu vrednost pljeskavica i hamburgera.

Pre svega, spomenućemo zamrznutu pljeskavicu, koja u sebi sadrži 4 g ugljenih hidrata, 9 g masnoće i 13 g proteina. Zatim, tu su svinjske pljeskavice koje imaju 2 g ugljenih hidrata i čak 30 g masnoće. Količina proteina je ista kao i kod zamrznute pljeskavice.

Što se hamburgera tiče, tu uopšte nema ugljenih hidrata, masti ima oko 19 g, a proteina 26 g. Ipak, tačna nutritivna vrednost pljeskavice će zavisiti od toga koje meso je korišćeno i koji sastojci su dodati. U svakom slučaju, jasno se može videti da su pljeskavice pre svega bogate masnoćama i proteinima, dok ugljene hidrate sadrže u veoma malim količinama.

Pljeskavice spadaju u visokokaloričnu hranu, ali ipak to najviše zavisi od vrste mesa koja se koristi, kao i od samog načina pripreme mesa. Ukoliko se koristi meso koje je dosta masno, onda će i pljeskavica ili hamburger biti masni.

Što se konkretnog broja kalorija u pljeskavicama tiče, sada ćemo vam malo jasnije prikazati koje su brojke u pitanju.

loading...

Koliko kalorija ima pljeskavica – hamburger? Naime, jedna pljeskavica koju jedete bez ikakvog priloga, dakle samo u lepinji, ima čak 976 kalorija, što je itekako mnogo. To se odnosi na tradicionalnu domaću pljeskavicu koja se peče na roštilju i koja se služi u lepinji. Poznato je da prosečna odrasla osoba dnevno treba da unese ukupno oko 2000 kalorija, tako da pljeskavica predstavlja skoro polovinu svih kalorija koje treba uneti u toku dana.

Pljeskavica od mešanog mesa sadrži 464 kalorije, dok pljeskavica od pilećeg mesa ima samo 190 kalorija. Pljeskavica od pilećeg mesa je ujedno i najzdravija varijanta pljeskavice. Treba spomenuti i pljeskavicu od svinjskog mesa, koja ima 342 kalorije.

Zatim, što se tiče kalorijske vrednosti hamburgera, treba znati da jedan prosečan hamburger ima 254 kalorije, a hamburger sendvič koji se servira u zemički ima 256 kalorija. Čizburger ima nešto više kalorija od običnog hamburgera, u proseku 286 kalorija. Naravno, spomenućemo i burgere od soje i tune. Jedan burger od soje ima 138 kalorija, dok burger napravljen od tune ima 150 kalorija.

Proteini i prednosti za zdravlje

Verovatno vam zvuči čudno kada kažemo da pljeskavice i hamburgeri mogu imati zdravstvene koristi, jer ove vrste mesa se oduvek smatraju brzom hranom koja je jako masna i koja nas čini gojaznim. Istina je da pljeskavice i hamburgeri sadrže dosta masti i hoelsterola pa ih ne treba često konzumirati.

Međutim, nekada ovo mogu da budu i zdravi proizvodi od mesa, naročito ako se pripremaju od nemasnog pilećeg mesa i sa malo masti.

Mogli ste videti da su pljeskavice i hamburgeri bogati proteinima, pa se zato smatraju idealnom hranom za izgradnju i za jačanje mišića. Međutim, u pljeskavicama se nalazi dosta masti, i to zasićenih masti koje nisu dobre. Upravo zbog toga pljeskavice ne treba jesti često i treba ih jesti samo u malim količinama.

Pljeskavice spadaju u takozvanu visokoproteinsku hranu. Ipak, veoma je važan kvalitet mesa koje se koristi za pravljenje pljeskavica. Različiti proizvođači dodaju različite sastojke u pljeskavicu, pa se ona uglavnom ne sastoji samo od mesa. Najčešće se u pljeskavice i u burgere dodaje soja.

Što se tiče količine proteina u pljeskavicama, može se reći da jedna pljeskavica ili hamburger na 100 g ima oko 15 g proteina. Ipak, količina proteina zavisi od vrste mesa koja se koristi, pa tako na primer možemo reći da mešano mleveno meso na 100 g ima 19 g proteina, dok svinjsko meso na istu količinu ima 15 g proteina. Juneće meso sadrži najviše proteina, odnosno na 100 g ono ima čak 20 g proteina.

Već smo rekli da se pljeskavice i hamburgeri mogu praviti od mesa koje je dosta masno, pa u tom slučaju oni neće biti dobri za naše zdravlje. Previše masne pljeskavice i hamburgeri mogu da povise nivo holesterola i da imaju jako negativan uticaj na kardiovaskularno zdravlje, pre svega. Upravo zato se pljeskavice i hamburgeri ne smeju konzumirati često i u velikim količinama.

Ako vodite računa o ishrani, najbolje bi bilo da se odlučite za burgere od soje i od piletine, koji imaju manje kalorija. Ove pljeskavice se mogu i češće konzumirati jer predstavljaju izvor čistih proteina.

Sve u svemu, najbolja varijanta je da pljeskavice kupujete u proverenoj mesari i da ih sami spremate, jer jedino tako možete biti sigurni da su one napravljene od čistog mesa. Ukoliko kupujete pljeskavice i hamburgere u prodavnicama i u restoranima brze hrane, oni mogu sadržati razne dodatke.

Rezime

U ovom tekstu ste imali priliku da saznate više o kalorijskoj i nutritivnoj vrednosti pljeskavica, a rekli smo vam i koja je osnovna razlika između pljeskavice i hamburgera, mada se u suštini sve svodi na istu vrstu mesa. Naročito smo istakli našu tradicionalnu domaću pljeskavicu koja spada u visokokaloričnu hranu i sa kojom morate biti oprezni. Ova pljeskavica je prepuna masnoća i holesterola i trebalo bi je konzumirati samo u određenim prilikama.

Sa druge strane, imamo burgere od piletine i od soje koji se smatraju najzdravijom varijantom hamburgera. Oni nisu toliko kalorični, a predstavljaju bogat izvor proteina, pa ih možete malo češće konzumirati.

Iako su pljeskavice uglavnom masne, one ipak mogu imati određene zdravstvene prednosti. Naime, pljeskavice, kao i ostale vrste mesa, sadrže proteine koji su veoma važni za jačanje mišića. Ukoliko se pljeskavice i hamburgeri spremaju na manje masti, ako se izaberu manje masne vrste mesa poput piletine i ako nema puno dodatnih sastojaka, onda one mogu da imaju određene zdravstvene prednosti i da budu zdrav izvor proteina.

Ipak, imajte u vidu da pljeskavice mogu biti korisne samo dok ih konzumirate u umerenim količinama. U suprotnom, masnoća može izazvati brojne probleme u vašem organizmu, kao i gojaznost.

Sponzorisano:

loading...
Loading...