Zdravlje

Začepljeno uho – kako odčepiti uho prirodnim putem

U unutrašnjosti ušnog kanala, nalaze se žlezde koje u procesu vršenja svoje normalne funkcije, tačnije u procesu lučenja, proizvode takozvani ušni vosak, koji se medicinski naziva cerumen ili ušni sebum.

Uprošćeno i najjednostavnije rečeno, uloga ušnog voska jeste da u unutrašnjosti ušnog kanala formira jednu vrstu zaštitnog omotača koji će dublje regije uha zaštititi od prodiranja i delovanja različitih oblika čestica koje iz spoljašnje sredine mogu dopreti u unutrašnjost uha.

Konkretnije, misli se na čestice prašine ili na čestice nekih drugih oblika nečistoća koje veoma često mogu sadržati i štetne mikroorganizme kao što su bakterije koje su potencijalni napadači zdravlja svih organa, pa tako i ušiju. U izvesnoj meri, ušni vosak štiti uho i od prodiranja veće količine vode pri okolnostima kada osoba recimo pliva ili kada je iz bilo kog drugog razloga izložena intenzivnom delovanju vode na područje ušiju (prilikom pranja kose ili prilikom tuširanja recimo).

Međutim, iako je u određenom smislu prisustvo ušnog voska u unutrašnjosti uha pozitivno i to iz razloga koje smo upravo naveli i opisali, prisustvo ušnog voska u unutrašnjosti uha može dovesti i do nastanka i do razvoja određenih zdravstvenih komplikacija.

Do nastanka i do razvoja takvih zdravstvenih komplikacija, dolazi onda kada količina ušnog voska u unutrašnjosti uha postane veća od normalne i ujedno dovoljne količine.

Jedna od najčešćih zdravstvenih komplikacija koje mogu nastati usled prisustva prevelike količine ušnog voska u unutrašnjosti uha, jeste zdravstvena komplikacija koja se definiše kao prisustvo začepljenosti uha.

Međutim, ono što je potrebno i čak neophodno naglasiti, jeste da zdravstvena komplikacija kakva je začepljenost uha može nastati ne samo usled prisustva prevelike količine ušnog voska u unutrašnjosti uha, već i usled prisustva različitih drugih faktora koji podrazumevaju izloženost unutrašnjosti uha delovanju različitih specifičnih stanja, kao što su stanje prehlade, stanje u okviru kojeg je izražen uticaj intenzivnog vazdušnog pritiska i slično.

Više o tome kada i kako može nastati začepljenost uha, ali i o tome kako se prisustvo te zdravstvene komplikacije može najpre prepoznati, a onda i sanirati i to prirodnim putem, moći ćete da pročitate u nastavku ovog teksta.

Kada i kako nastaje začepljenost uha?

Jedan od najčešće zastupljenih i samim tim glavnih uzroka koji dovode do začepljenosti uha, jeste već pomenuto prisustvo prevelike koncentracije ušnog voska u unutrašnjosti uha.

Do prisustva prevelike koncentracije ušnog voska u unutrašnjosti uha može doći onda kada osoba ne vodi dovoljno brige o higijeni ušiju, tačnije kada iz unutrašnjosti ušiju neredovno uklanja višak ušnog voska, ali i onda kada osoba činu čišćenja ušiju pristupa redovno, ali nepravilno.

Naime, neočekivano veliki broj osoba, prilikom čišćenja ušiju, štapiće koji su za to namenjeni, koristi tako što ih direktno gura u unutrašnjost uha ni ne sluteći da na taj način postiže kontra efekat, to jest da tako vrši direktno sabijanje ušnog voska u dublje regije uha. Vremenom, ta sabijena količina ušnog voska, počinje da se stvrdnjava i da formira čep koji svojim prisustvom u dubuni uha direktno rezultira začepljenošću uha.

Kako bi se izbeglo stvaranje upravo opisane komplikacije, prilikom čišćenja ušiju, štapiće treba koristiti tako da ih ne gurate direktno u unutrašnjost uha, već da površinom njihovog vrha lagano i nežno kružite po zidovima ušnog kanala.

Učestalost potrebe za upotrebom štapića za uši je individualna i razlikuje se doslovno od osobe do osobe. Naime, kod nekih osoba, proces lučenja žlezda koje se nalaze u unutrašnjosti ušnog kanala, pa samim tim i proces proizvodnje ušnog voska, odvija se neuporedivo brže nego kod ostalih.

Takav slučaj, posebno je izražen kod osoba koje su učestalo izložene uticaju buke, kao i kod osoba kojima je oštećen sluh i koje koriste slušni aparat. Samim tim, osobe koje pripadaju upravo pomenutim “rizičnim” grupama, pojačano su izložene pojavi zdravstvene komplikacije kakva je začepljenost uha.

Do pojačanog i do ubrzanog nakupljanja ušnog voska u unutrašnjosti uha, može doći i ukoliko osoba putem ishrane u svoj organizam ne unosi dovoljne količine magnezijuma, cinka i omega 3 masnih kiselina.

Osim prisustva prevelike količine ušnog voska u unutrašnjosti uha, do zapušenosti uha može dovesti i prisustvo trenutno izražene blokade, to jest disfunkcije Eustahijeve tube. Do trenutne disfunkcije Eustahijeve tube, može doći onda kada je osoba prehlađena ili kada je suočena sa prisustvom infekcije usne duplje ili nosne sluznice.

Takođe, do trenutne disfunkcije Eustahijeve tube može doći i usled učestalog ispuštanja vazduha kroz nos koje se vrši pod intenzivnim pritiskom, a u cilju oslobađanja nosa od sekreta. Ukoliko dođe do zapušenosti uha koja je izazvana trenutnom disfunkcijom Eustahijeve tube, problem najčešće ostaje izražen do 7 dana.

Različiti drugi oblici zdravstvenih problema, takođe mogu dovesti do nastanka zapušenosti uha. Neki od takvih zdravstvenih problema su prisustvo upale sinusa, prisustvo hoesteatoma, to jest ciste na površini srednjeg uha, prisustvo akustičnog neuroma (to je vrsta tumora koji zahvata nerv koji spaja unutrašnje uho sa regijom mozga) i prisustvo Minierove bolesti (reč je o bolesti koja se manifestuje kroz poremećaj ravnoteže, kroz poremećaj sluha i kroz poremećaj funkcije unutrašnjeg uha).

loading...

Do zapušenosti uha, može dovesti i uticaj naglog i intenzivnog delovanja visokog vazdušnog pritiska na uši. Takav slučaj, najčešće je izražen na velikim nadmorskim visinama, pa samim tim i u toku vožnje avionom. Ukoliko se vozite avionom ili ukoliko ste na bilo koji drugi način izloženi delovanju visokog vazdušnog pritiska, kako bi ste sprečili nastupanje zapušenosti uha, čim primetite blagi osećaj pritiska u jednom ili u oba uha, naglo otvorite usta i pomerajte vilicu kao kada bi ste žvakali otvorenih usta. Na taj način, neutralisaćete uticaj vazdušnog pritiska i uspećete da sprečite nastanak zapušenosti uha.

Kako prepoznati začepljenost uha?

Začepljenost uha, možete prepoznati na osnovu manifestacije sledećih simptoma:

– Nastaje osećaj pritiska u uhu,

– Nastaje poremećaj funkcije sluha (ovaj poremećaj, može biti izražen na dva načina i to kroz prisustvo potpune ili delimične ogluvelosti na jedno uho ili kroz prisustvo pojave specifičnih zvučnih senzacija. Konkretnije, može se dogoditi da vam vaš glas zvuči drugačije ili da drugačije čujete glasove i uopšteno zvukove koji dopiru do vas. Pritom, jako je važno napomenuti da je izraženost ovog simptoma, bez obzira na način na koji se on manifestuje trenutna i da nestaje odmah po saniranju zdravstvenog problema kakav je začepljenost uha. Dakle, ukoliko vam se dogodi da usled začepljenosti uha primetite delimičnu ili potpunu ogluvelost na jedno uho, nemojte se zabrinuti, jer to nije trajna, već samo trenutna ogluvelost),

– Prisustvo specifičnog osećaja u unutrašnjosti uha, koji pacijenti najčešće opisuju kao osećaj prisustva vode u uhu),

– Prisustvo blagog do intenzivno izraženog bola u unutrašnjosti uha (manifestacija ovog simptoma nije obavezna).

Ono što je karakteristično za simptome začepljenosti uha, jeste da oni u gotovo 100% slučajeva nastaju naglo.

Začepljenost uha – lečenje

Nimalo prijatan zdravstveni problem kakav je začepljenost uha, možete sanirati primenom nekih od sledećih, izuzetno efikasnih metoda:

– Upotrebite biljku čuvarkuću

Biljka čuvarkuća, smatra se izuzetno lekovitom biljkom, čija široka sfera delovanja obuhvata i začepljenost uha.

Naime, ukoliko imate začepljeno uho, uzmite jedan svež list biljke čuvarkuća, par puta ga stegnite između palca i kažiprsta kako bi ste pospešili oslobađanje gela koji je sadržan u njegovoj unutrašnjosti, a zatim ga slomite ili ga isecite na pola, lezite na stranu koja je suprotna od strane na kojoj se nalazi uho koje vam je začepljeno i u uho koje je začepljeno direktno iz lista ove biljke nakapljite nekoliko kapi njenog gela. kada ste to uradili, nastavite da ležite još oko 5 minuta, a zatim ustanite i višak gela iz listova čuvarkuće iz uha odstranite koristeći pažljivo štapić za čišćenje uha.

– Upotrebite maslinovo ulje

Uzmite malu količinu maslinovog ulja i blago je zagrejte tako što ćete je kratkotrajno izložiti uticaju vodene pare. Kada ste to uradili, lezite na stranu koja je suprotna od strane na kojoj se nalazi uho koje vam je začepljeno i direktno u uho, sipajte nekoliko kapi umereno zagrejanog ulja. Kako bi ste mogli da odredite tačan broj kapi maslinovog ulja koje ćete sipati u uho, najbolje je da upotrebite pipetu, ali ukoliko vam pri ruci nije pipeta, u maslinovo ulje možete umočiti čist komad vate ili papirne maramice i zatim sa tim sipati kap po kap maslinovog ulja u uho.

Kada ste to uradili, još 10 minuta nastavite da ležite, a zatim ustanite i iz unutrašnjosti uha uklonite maslinovo ulje, koje će kako ćete se i uveriti biti pomešano sa značajnom količinom ušnog voska. Postupak uklanjanja maslinovog ulja i ušnog voska, obavite uz pomoć pažljive upotrebe štapića za čišćenje uha.

– Upotrebite mešavinu medicinskog alkohola i jabukovog sirćeta

Još jedan od načina da koristeći potpuno prirodnu metodu lečenja izlečite začepljenost uha, jeste da upotrebite mešavinu medicinskog alkohola i jabukovog sirćeta i to na sledeći način:

Uzmite jednaku količinu medicinskog alkohola i jabukovog sirćeta i to dobro sjedinite mešanjem, a zatim upotrebite tako šte ćete u količini od 3 do 4 kapi sipati u uho koje je začepljeno i to dok ležite na strani koja je suprotna od strane na kojoj vam se nalazi uho koje je začepljeno. Kada ste to uradili, kao i u slučaju sprovođenja prethodno opisane metode, nastavite da ležite još 10 minuta, a onda ustanite i koristeći štapić za čišćenje uha iz unutrašnjosti uha pažljivo uklonite sadržaj mešavine koju ste sipali, ali i sadržaj ušnog voska koji će u toku delovanja mešavine biti omekšan i doveden do tečnog stanja u kakvom ga je lako odstraniti iz unutrašnjosti uha.

– Upotrebite glicerin

Upotreba glicerina, takođe vam može pomoći da se rešite začepljenosti uha, a evo i kako:

Svega nekoliko kapi glicerina sipajte u uho koje vam je začepljeno, a zatim u uho ubacite komad vate, kako bi ste ga zatvorili i kako bi ste sprečili da iz njega pre nego što je vreme za to iscuri glicerin. Nakon toga, sačekajte da prođe nekoliko sati (između dva i četiri sata) i tek nakon toga, najpre iz uha izvadite komad vate, a zatim uho isperite umereno toplom vodom, kako bi ste iz njega odstranili višak glicerina i ušnog voska koji je postao mekan.

– Upotrebite hidrogen peroksid

Hidrogen peroksid i to konkretno troprocentni hidrogen peroksid, takođe možete upotrebiti za saniranje začepljenosti uha. U tom cilju, uradite sledeće:

Troprocentni hidrogen peroksid, u količini od svega nekoliko kapi sipajte u unutrašnjost uha i to dok vam je glava nagnuta na stranu koja je suprotna od strane na kojoj vam se nalazi začepljeno uho. Kada ste to uradili, sačekajte nekoliko sekundi (dakle nemojte odmah ispravljati glavu), a zatim kada čujete ili osetite penušanje hidrogen peroksida u unutrašnjosti svog uha, ispravite glavu i nagnite je suprotno nego što je bila nagnuta do sada, kako bi višak hidrogen peroksida iz unutrašnjosti uha mogao da iscuri.

Zajedno sa viškom sadržaja hidrogen peroksida, na ovaj način, iz vašeg uha će iscureti i izvesna količina ušnog voska. Taj višak, pokupite štapićem za čišćenje uha ili papirom maramicom.

– Upotrebite toplu oblogu

Većina pacijenata koji su se susreli sa zapušenošću uha, mogu potvrditi da je tretman primene tople obloge u cilju rešavanja ove vrste zdravstvene smetnje, izuzetno efikasan. Zato, uzmite komad pamušne tkanine koju ste presavili nekoliko puta i pređite preko nje zagrejanom peglom, kako bi ste je zagrejali. Zatim, zagrejanu tkaninu stavite na površinu uha koje je začepljeno i to pridržavajte rukom sve dok se tkanina ne ohladi.

Ovaj tretman možete ponavljati nekoliko puta uzastopno, kako bi efekat delovanja tople obloge bio efektniji, a samim tim i efikasniji. Ono na šta pritom treba da obratite pažnju, jeste da ne preterate sa zagrevanjem tkanine, kako ona ne bi bila previše topla i kako ne bi stvorila još veći oblik iritacije uha.

– Izvedite Valsava manevar

Naizgled, Valsava manevar zvuči kao nekakav komplikovan postupak, za koji bi mnogi pretpostavili da se teško izvodi ili da zahteva dosta vremena. Međutim i na svu sreću, Valsava manevar se izvodi krajnje jednostavno i za izuzetno kratak vremenski period koji podrazumeva svega nekoliko sekundi.

Evo šta je potrebno da uradite da bii ste izveli Valsava manevar:

Najpre udahnite duboko, a zatim zatvorite usta i nozdrve stegnite između palca i kažiprsta, tako da kroz njih ne može da prolazi vazduh. Kada ste to uradili, srednje jakim intenzitetom, pritom i dalje ne otvarajući ni usta ni nos, počnite da izduvavate vazduh. Period “izduvavanja” vazduha, treba da traje oko 5-6 sekundi i za to vreme, treba da osetite blag do srednje intenzivan pritisak koji dolazi sa unutrašnje strane i koji deluje na unutrašnjost oba uha.

Posle 5-6 sekundi, odnosno nakon što uradite sve što svo upravo opisali i naveli da treba, jednostavno otvorite usta i oslobodite nozdrve u isto vreme, a onda i nekoliko puta slobodno naizmenično dublje udišite i izdišite vazduh.

Rezultat svega opisanog, trebalo bi da bude smanjen intenzitet osećaja začepljenosti uha ili potpuno odsustvo tog osećaja.

Prilikom izvođenja Valsava manevra, obavezno se potrudite da “izduvavanje” vazduha pri zatvorenim ustima i nosem, ne izvršite previše intenzivno i da ne izazovete preterano jak osećaj pritiska u unutrašnjosti ušiju, jer bi ste na taj način mogli oštetiti bubne opne.

Sve dok se zdravstvena komplikacija kakva je začepljenost uha u potpunosti ne povuče, strogo izbegavajte da uši izlažete uticaju jakog vetra i strogo izbegavajte da boravite u prostorijama u kojima je izraženo delovanje buke.

Sponzorisano:

loading...
Loading...