Zdravlje

Rane i kraste u nosu – simptomi, uzrok i lečenje

Nešto što se sa gotovo apsolutnom sigurnošću može reći, jeste da na svetu verovatno ne potoji osoba koja se bar jednom u svom životu nije susrela sa pojavom rana i krasti u nosu.

Mogućnosti pojave rana i krasti u nosu, to jest mogućnosti pojave rana i krasti na površini nosne sluznice, izloženi su doslovno svi, bez obzira na uzrast ili pol.

Veoma često, rane i kraste u nosu se pojavljuju kod dece između druge i pete godine života, jer deca u tom uzrastu još uvek nemaju dovoljno razvijene higijenske navike, a sklona su stavljanju prstića u nos i dodirivanju nosne sluznice nedovoljno čistim rukama.

Prilikom dodirivanja nosne sluznice nedovoljno čistim rukama, deca pomenutog uzrasta neretko na površinu nosne sluznice prenose različite patogene mikroorganizme i to najčešće patogene bakterije koje se definišu kao jedan od glavnih i osnovnih uzročnika pojave rana i krasti u nosu.

Osim kod dece uzrasta između druge i pete godine života, rane i kraste u nosu, kao što smo već i naveli, mogu nastati i kod osoba svih drugih uzrasta, pa samim tim i kod starije dece, kao i kod odraslih.

Isto tako, gore pomenuti patogeni mikroorganizmi koji mogu doći u dodir sa površinom nosne sluznice, nisu jedini uzrok pojave rana i krasti u nosu.

O tome na osnovu kojih simptoma možete prepoznati pojavu rana i krasti u nosu, o tome koji sve uzroci mogu dovesti do pojave rana i krasti u nosu i o tome na koje sve načine možete lečiti rane i kraste u nosu, moći ćete da pročitate u nastavku teksta koji je pred vama.

Rane i kraste u nosu – simptomi

Onda kada dođe do pojave rana i krasti u nosu, takva pojava uglavnom je praćena manifestacijom određenih simptoma koji u zavisnosti od uzroka koji je doveo do takve pojave mogu biti izraženi kroz slabiji ili kroz jači intenzitet, a kojima je zajedničko to što se mogu veoma jednostavno i lako primetiti.

Reč je o sledećim simptomima:

 • Izraženost osećaja peckanja u nosu,
 • Izraženost otoka nosne sluznice,
 • Izraženost bola koji se javlja u određenoj regiji nosne sluznice,
 • Izraženost osećaja suvoće nosne sluznice,
 • Izraženost crvenila kože na rubovima nozdrva,
 • Izraženost perutanja kože na rubovima nozdrva,
 • Izraženost curenja nosa,
 • Izraženost oskudnog krvarenja iz nosa.

Nešto što je bitno napomenuti kada su u pitanju simptomi koji se manifestuju u prisustvu rana i krasti u nosu, jeste da se oni u određenoj meri mogu razlikovati u odnosu na konkretan uzrok koji je doveo do pojave rana i krasti u nosu.

To konkretnije znači da se gore navedeni simptomi na različite načine mogu udruženo manifestovati u toku izraženosti rana i krasti na nosu, a da na način na koji će se simptomi udruženo manifestovati utiče direktno uzrok je doveo do pojave rana i krasti u nosu.

Rane i kraste u nosu – uzrok

loading...

Do pojave rana i krasti u nosu, mogu da dovedu različiti uzroci. Neki od tih uzroka, povezani su sa prisustvom određenih patogenih mikroorganizama na površini nosne sluznice i sa delovanjem takvih, patogenih mikroorganizama na površinu nosne sluznice.

Međutim, kako prisustvo patogenih mikroorganizama na površini nosne sluznice nije jedini mogući uzrok nastanka rana i krasti u nosu, predlažemo vam da saznate koji sve uzroci mogu dovesti do pojave rana i krasti u nosu.

Dakle, reč je o sledećim uzrocima:

 • Izraženost bakterijske infekcije nosne sluznice: Različite bakterijske infekcije koje mogu postati aktivne na površini nosne sluznice, predstavljaju najčešći uzrok pojave rana i krasti u nosu. Stafilokokna bakterisjka infekcija, samo je jedna u nizu mogućih bakterijskih infekcija, ali i ujedno najčešća bakterijska infekcija koja uslovljava pojavu rana i krasti u nosu. Faktori koji povećavaju rizik od pojave bakterijskih infekcija nosa koje uslovljavaju pojavu rana i krasti u nosu, jesu često stavljanje prstiju u nos, mehaničko povređivanje nosne sluznice i izloženost nosne sluznice hladnom vazduhu.
 • Izraženost virusne infekcije nosne sluznice: Jedna od najčešćih virusnih infekcija koje izazivaju pojavu rana i krasti u nosu, jeste infekcija izazvana virusom herpesa.
 • Izraženost lupusa: Osobe koje boluju od lupusa (to je oblik autoimunog oboljenja), mogu postati sklone pojavi rana i krasti u nosu, kao i pojavi rana i krasti u ustima,
 • Izraženost polipa u nosu: Riziku od pojave polipa u nosu, pojačano su izložene osobe kod kojih je izraženo prisustvo sinusitisa. Kada dođe do pojave polipa u nosu, neretko vremenom dolazi i do pojave rana i krasti u nosu,
 • Izraženost uticaja suvog vazduha na površinu nosne sluznice: Kada je nosna sluznica učestalo ili dugotrajno izložena uticaju suvog vazduha, ona postaje sklona isušivanju, a kada se isuši, nosna sluznica postaje sklona pucanju i pojavi rana i krasti,
 • Izraženost visoke koncentracije kiseonika na nosnu sluznicu: Kod osoba koje često borave u hiperbaričnoj komori ili koje na bilo koji drugi način udišu čist kiseonik ili visoke koncentracije kiseonika, veoma često dolazi do pojave rana i krasti u nosu,
 • Izraženost određenih oblika alergijskih reakcija: Određeni oblici alergijskih reakcija, kao što je na primer alergijska reakcija na neki od sastojaka koji su sadržani u kapima za nos ili kao što je alergijska reakcija na polen, mogu izazvati pojavu rana i krasti u nosu,
 • Izraženost uticaja jakog pritiska na površinu nosne sluznice koji nastaje, tačnije koji može nastati prilikom oslobađanja nosa od sadržaja sekreta: Ukoliko previše jakim intenzitetom duvate kroz nos i ukoliko na taj način utičete na stvaranje jakog pritiska koji utiče na površinu vaše nosne sluznice, veoma lako se može dogoditi da povredite nosnu sluznicu i da uslovite pojavu rana i krasti u nosu,
 • Izraženost prekomerne upotrebe kapi za nos: Ukoliko upotrebi kapi za nos pristupate suviše često ili suviše dugotrajno, može doći do narušavanja prirodne vlažnosti nosne sluznice, a samim tim i do pojave iritacija koje su neretko ispoljene kroz prisustvo rana i krasti u nosu.

Rane i kraste u nosu – lečenje

Lečenju rana i krasti u nosu, treba pristupati na način koji odgovara uzroku nastanka takve pojave.

To konkretnije znači da se rane i kraste u nosu koje su nastale recimo kao posledica izraženosti ativnog oblika bakterijske infekcije ne mogu lečiti na isti način kao i rane i kraste u nosu koje su nastale na primer kao posledica izraženosti određenog oblika alergijske reakcije.

Ukoliko govorimo o ranama i krastama u nosu koje su nastale kao posledica izraženosti aktivnog oblika bakterijske infekcije u nosu, tada lečenje treba sprovoditi kroz upotrebu nee od masti koja ispoljava dejstvo antibiotika.

Rane i kraste u nosu koje su nastale kao posledica izraženosti aktivnog oblika virusne infekcije, moguće je lečiti kroz upotrebu neke od masti koja ispoljava antivirusno delovanje, ali i kroz sprovođenje ishrane koja ima za cilj da ojača i da poboljša funkciju imunološkog sistema.

Ako pak rane i kraste u nosu nastanu kao posledica određenog oblika alergijske reakcije, njihovom lečenju, potrebno je pristupiti kroz upotrebu neke od masti koja ispoljava delovanje kortikosteroida.

Rane i kraste u nosu koje su nastale kao posledica izraženosti lupusa, treba lečiti kroz jačanje imunološkog sistema, tačnije kroz konzumiranje namirnica koje kada se unesu u organizam deluju tako što jačaju funkciju imunološkog sistema.

Ukoliko su rane i kraste u nosu nastale kao posledica izraženosti nekog drugog, gore navedenog i detaljno opisanog uzroka, tada lečenju treba pristupiti kroz eliminisanje izraženosti takvog uzroka.

Recimo, ukoliko su rane i kraste u nosu nastale usled uticaja visoke koncentracije kiseonika, lečenju treba pristupiti kroz izbegavanje udisanja čistog kiseonika, ili kroz izbegavanje udisanja vazduha u čijem sastavu je koncentracija kiseonika veća od uobičajene koncentracije.

Kako bi lečenje rana i krasti u nosu moglo da se sprovede uspešno kroz što kraći vremenski period, osim što je potrebno da odabrani metod lečenja uskladite sa uzrokom koji je doveo do pojave rana i krasti u nosu, takođe je potrebno da obratite pažnju i na još neke faktore.

Naime, u toku lečenja rana i krasti u nosu, treba da izbegavate da stavljate prste u nos i da na taj način dodatno iritirate nosnu sluznicu. Ovaj savet, posebno treba da imate na umu onda kada vam ruke nisu savršeno čiste, jer je pri takvim okolnostima pojačan rizik od mogućnosti dodatnog iritiranja nosne sluznice.

Uz to, ne smete skidati niti pokušavati da skinete kraste iz nosa, sve dok se one u potpunosti ne osuše i dok same ne odpadnu. U protivnom, ukoliko sami povredite površinu kraste u nosu, možete usloviti širenje rana u nosu i možete produžiti period izraženosti kraste koju ste povredili.

Ovaj savet, posebno treba da imate na umu ukoliko su rane i kraste u vašem nosu nastale kao posledica izraženosti određenog oblika bakterijske infekcije, ili kao posledica izraženosti određenog oblika virusne infekcije u unutrašnjosti nosa. Pri takvim okolnostima, bakterije ili virusi, mogli bi da počnu da se šire na površini nosne sluznice i moglo bi samim tim da dođe i do pojave novih rana i novih krasti u nosu.

Ako se dogodi da u prisustvu rana i krasti u nosu osetite da vas svrbi nos ili ukoliko primetite da vam je nosna sluznica otečena, u cilju saniranja takvih simptoma, možete pristupiti upotrebi hladnih obloga koje ćete nanositi na spoljašnju stranu nosa.

Takve obloge, možete pripremiti i upotrebiti krajnje jednostavno i to tako što ćete u komad čiste tkanine umotati kockicu leda, a zatim tom kockicom leda prelaziti preko nosa.

Upotrebi hladnih obloga, možete pristupati koliko god često želite, to jest svaki put kada osetite da vas svrbi nos ili kada primetite da vam je nosna sluznica otečena.

U toku lečenja rana i krasti u nosu, potrudite se da boravite isključivo u prostorijama koje su dovoljno provetrene  i u kojima je samim tim vazduh čist i dovoljno vlažan. Boravak u neprovetrenim prostorijama, u kojima je vazduh suv i recimo zagađen duvanskim dimom, može da doprinese intenziviranju simptoma kroz koje se manifestuje izraženost rana i krasti u nosu.

Takođe, u toku lečenja rana i krasti u nosu, potrudite se da smanjite intenzitet kojim eventualno izduvavate vazduh kroz nos, na primer prilikom oslobađanja nosa od sekreta.

Sponzorisano:

loading...
Loading...