Zdravlje

Bol u laktu sa unutrašnje i spoljašnje strane – uzrok, simptomi i lečenje

Bol u laktu najčešće nije ozbiljno stanje, ali može da bude veoma neprijatno i javlja se iz različitih razloga. Laktovi predstavljaju izrazito kompleksne zglobove i zaduženi su za složeni sistem pokreta koji nam omogućuje da izvedemo čitav niz akcija.

Uz pomoć laktova možemo da savijamo ruke, da bacamo predmete, da ih hvatamo, da podižemo stvari, da vežbamo ili da zagrlimo nekoga, za početak. Laktove koristimo svakodnevno i neprekidno, u milionima složenih pokreta kojima delamo tokom dana.

Sve to otvara i široko polje mogućnosti za povredu lakta; najčešće do javljanja bola u laktu, sa unutrašnje i spoljašnje strane lakta, dolazi usled preteranog opterećenja ovog složenog zgloba.

Lakat je kompleksan zglob koji se sastoji od tri međusobno povezane kosti. To su humerus, kost nadlaktice i ulna i radius, kosti koje čine podlakticu. Svaka od kostiju na svojim krajevima ima hrskavicu, koja služi da bi kosti u zglobu mogle nesmetano da klize jedna nasuprot druge, da se izbegnu štetni efekti trenja i apsorbuju šokovi. Ovi elementi su povezani otpornim tkivima koja nazivamo ligamenti. Kosti lakta su tetivama povezane za mišiće ruke, što omogućuje da pokrećemo ruku u različitim pravcima.

U slučaju da se nešto dogodi bilo kom od ovih delova kompleksa, da ne pominjemo nerve i krvne sudove u okolini, može doći do pojave bola u laktu.

UZROCI BOLOVA U LAKTU

Budući da je sam lakat složen zglob, te da povreda bilo kog njegovog elementa utiče na stanje lakta u celini i može izazvati senzaciju bola, sam oblik ili lokacija javljanja bola mogu da se razlikuju. To zavisi od načina na koji je lakat povređen, od konkretnog mesta povrede ili uticaja.

Vrste bolova koje se mogu javiti u regiji lakta primarno možemo da podelimo na bol nastao kao posledica trenutne povrede, bol koji se javlja usled dugoročnog ‘trošenja’ zgloba i bol koji se javlja usled pojedinih oboljenja.

Akutne povrede lakta

Akutna povreda može da bude izazivač snažnog bola u laktu. Na sreću, tada je uglavnom reč o trenutnim stanjima, koja prolaze spontano (ukoliko je povreda blaga) ili se uspešno tretiraju (ukoliko je povreda veća i zahteva lekarsku intervenciju). U pojedinim slučajevima oštećenje može da bude veće, te da bol potraje i duže vremena. Uglavnom se javlja u trenutku same povrede ili dok se oštećenje ne zaleči. Ovo su najčešći uzroci akutnog bola u laktu.

Iščašenje lakta – Dislokacija ili iščašenje lakta, kada jedna od kostiju koje formiraju sam zglob ispadne iz ležišta usled neke sile, uzrok je jakog akutnog bola. Najčešće do toga dolazi kada se dočekujemo na ruke prilikom pada. Nije neobično da se dislokacija dogodi kod male dece, kada ih ljuljate za ruke. Ovo stanje zahteva da se hitno potraži lekarska pomoć.

Lom lakatne kosti – Ukoliko se neka od kostiju koje čine lakat polomi, jasno je da nastaje snažna senzacija bola. Do loma najčešće dolazi prilikom iznenadnog udarca, poput automobilske nesreće ili u toku kontaktnog sporta. Ponekad se dešava da pacijent bude zavaran time što može da pokreće lakat nakon povrede; u slučaju da osećate bol i zglob ne izgleda kako treba, mogao bi biti polomljen. Ovo stanje zahteva medicinsku intervenciju.

Istegnuće i uganuće – Sva stanja u kojima su mišići ili ligamenti izloženi prevelikom naporu mogu da dovedu do povrede i da se manifestuju bolom. U slučaju da je mišić ruke u predelu lakta istegnut ili povređen, to se naziva istegnućem. U slučaju da se isto dogodi ligamentima, to se naziva uganuće. Do istegnuća najčešće dolazi kada se mišići lakta izlažu pretranom naporu, poput dizanja teškog tereta ili prilikom intenzivnih treninga. Do uganuća najčešće dolazi kod sportista koji bacaju rekvizite, praktikuju kontaktne discipline ili koriste rekete i slično. Obe varijante povrede se tertiraju uobičajenom RICE* metodom, te vežbama istezanja i jačanja kada prestane bol.

*Rest Ice Compression Elevation

Dugoročne povrede lakta

Druge vrste oštećenja lakta dolaze tokom dužeg perioda, odnosno usled konstantnih ponavljajućih akcija koje vrše identičan pritisak na zglob. Čitav niz aktivnosti može imati takozvani wear-and-tear efekat na laktove, počev od svakodnevnih kućnih aktivnosti, nekog hobija ili sporta, do profesionalnog okruženja, uključujući fizičke poslove, ali i rad u kancelariji. Ovo su najčešće vrste takvih povreda.

loading...

Problemi sa nervima – Verovatno ste čuli za sindrom karpalnog tunela, do kojeg dolazi kada nerv koji prolazi kroz zglob šake biva pritisnut i izaziva tegobe u samoj šaci i ruci. Nešto slično se može dogoditi i sa nervima u predelu lakta. Gorući bol i utrnulost u predelu lakta, ruku i šaka mogu da budu povezani sa sindromima radijalnog i kubitalnog tunela, što su stanja u kojima su određeni nervi ruku pritisnuti kao u slučaju šake.

Naprsline kostiju – Do naprslina na kostima, odnosno stresnih fraktura dolazi usled prevelikog napora kojem se zglobovi izlažu duže vreme. Ova pojava se češće viđa na donjem delu nogu i stopalima, ali se dešava kod sportista koji često ponavljaju pokret bacanja, kao bejzbol igrači. Senzacija bola je snažnija prilikom same aktivnosti koja ju je primarno izazvala.

Teniski i golferski lakat – Ovo su oblici tendinitisa, zapaljenja tetiva u predelu lakta, do kojeg dolazi usled izlaganja stalnom naporu. Uprkos nazivu, ovo stanje nije ograničeno na tenisere i golfere, kod njih sa češće javlja zbog specifičnih pokreta lakta koji se izvode prilikom tih aktivnosti. Glavna razlika ova dva stanja jeste što se jedno manifestuje bolom sa spoljne, a drugo bolom sa unutrašnje strane lakta, o čemu govorimo u nastavku.

MEDIJALNI BOL – BOL SA UNUTRAŠNJE STRANE LAKTA

Medijalni bol je bol koji se javlja sa unutrašnje strane lakta. Obično senzacija bola postepeno postaje jača usled stalnog izlaganja lakta naporu iste vrste, ali može da se javi i kao simptom akutne povrede, posebno prilikom pokreta bacanja. Ova vrsta bola se popularno naziva golferskim ili bacačkim laktom, a zapravo se odnosi na degenaraciju i zapaljenje fleksorne tetive.

Drugi razlozi za pojavu bola unutrašnje strane lakte su kompresija nerava, uganuće, apofizitis i bol koji se reflektuje iz gornjeg dela leđa ili ramena. Bol može da se javi u laktu leve ruke, kao i desne.

Golferski lakat

Golferski lakat ili medijalni epikondilitis je povreda nastala usled preteranog korišćenja lakta. To je oblik tendinitisa, zapaljenja ili iritacije tetiva koje nastaje usled stalnog ponavljanja identičnih pokreta. Osim usled igranja golfa, do ove pojave dolazi usled različitih aktivnosti poput baštovanstva, čišćenja kuće, slikanja, skijanja, bacanja i tako dalje. Bol se javlja u laktu desne ruke, ukoliko se ona više koristi i obrnuto.

Simptomi: Glavni simptom je pojava bola i osetljivosti na koštanom delu lakta sa unutrašnje strane, koji se jače oseća prilikom pokreta snažnog hvatanja rukom, uz slabost zgloba šake;

Apofizitis

Apofizitis je stanje koje se javlja kod dece i adolescenata i predstavlja oštećenje poput drobljenja kosti na mestu gde je ona povezana sa tetivom. Obično deca uspešno prerastaju ovo stanje do sedamnaeste godine života, ali ono zahteva tretman uz puno odmaranja samog zgloba. Primena toplo-hladnih obloga može da pomogne da se ublaže bol i upala.

Simptomi: Simptomi mogu da uključuju bol koji se postepeno pogoršava prilikom aktivnosti, osetljivost i oticanje unutrašnjeg dela lakta, gubitak snage stiska, gubitak pokreta zgloba lakta, grčeve u mišićima podlaktice;

Tendonitis bicepsa

Kada se upale tetive bicepsa to može da rezultira pojavom bola sa unutrašnje strane lakta, budući da se jedan deo tog mišića upravo završava tetivom u tom delu ruke.

Simptomi: Tendonitis bicepsa se manifestuje zadebljanjem i pojavom crvenima u predelu tetive, a nelagodnost ili bol se javljaju prilikom pokreta savijanja ruke uz otpor, a mogu se javiti i prilikom pokreta koji činimo dok pišemo;

LATERALNI BOL – BOL SA SPOLJAŠNJE STRANE LAKTA

Bol sa spoljašnje strane lakta ili lateralni bol se najčešće poistovećuje sa pojmom teniskog lakta, mada razna druga stanja mogu da ga izazovu.

Osim kao posledica tendinitisa, može da se javi kao reflektujući bol, posledica sindroma radijalnog tunela, sinovitisa, burzitisa i osteohondritisa.

Teniski lakat

Teniski lakat je pojam koji se obično koristi da uopšteno opiše pojavu bola sa spoljašnje strane lakta. Najčešći razlog za pojavu bola je zapaljenje ili degeneracija tetive zglobnih ekstenzora na mestu gde se oni spajaju sa laktom. Ovo stanje je poznato i kao lateralni epikondilitis ili ekstenzivna tendinopatija. Kao i u slučaju golferskog lakta, može da ga izazove niz ponavljajućih pokreta, samo što se bol javlja sa spoljašnje strane, ne sa unutrašnje.

Simptomi: Osnovni simptom ovog stanja je bol koji se javlja u regiji 1 do 2 cm niže od koščatog dela spoljne strane lakta, a u ponekim slučajevima dolazi do slabosti mišića podlaktice i zgloba;

Sindrom radijalnog tunela

Sindrom radijalnog tunela je stanje pri kome je radijalni nerv priklješten ili pritisnut u tunelu kroz koji prolazi. Češće se dešava prilikom ponavljajućih pokreta pronacije i supinacije ruke ili okretanja šake.

Simptomi: Simptomi su slični kao kod teniskog lakta, pa je nekada teško utvrditi da se radi o ovom sindromu;

Sinovitis zgloba lakta

Sinovitis je zapaljenje sinovijalne membrane koja okružuje zglob, sinovije zgloba. Do zapaljenja može da dođe usled nekog drugog stanja, poput reumatoidnog artritisa, ali se može razviti i samo; u najvećem broju slučajeva predstavlja sekundarno oboljenje. Bol se ublažava RICE metodom ukoliko se sinovitis razvio kao posledica povrede ili antiupalnim lekovima, u slučaju artritisa.

Simptomi: Sinovitis se manifestuje simptomima bola, oticanja, stegnutosti i ukočenosti zgloba lakta, uz pojavu crvenila i toplote kože zahvaćene regije;

Osteohondroza

Osteohondritis ili osteohondroza je stanje koje se manifestuje fragmentacijom hrskavice i ponekada kosti u zglobu lakta. Javlja se kod adolescenata, budući da krajevi njihovih kostiju nisu sasvim do kraja očvrsli. Iz tog razloga se često javlja kod sasvim mladih sportista. Manifestuje se pucketanjem lakta, povremenim oticanjem,  povremenim bolom i bolom nakon aktivnosti. Pogađa lakat desne ruke kod bacača dešnjaka i obrnuto.

Simptomi: Simptomi uključuju i gubitak funkcije lakta ili punog pokreta lakta, oticanje koje se javlja i povlači, osećaj ukočenosti lakta;

Radiohumeralni burzitis

Radiohumeralni burzitis je stanje koje može da izazove simptome slične teniskom laktu. Nastaje usled zapaljenja burse, odnosno male vrećice ispunjene tečnošću koja se nalazi između tetive i kosti i pomažu u njihovom podmazivanju i normalnom glatkom izvođenju pokreta. Do ovog zapaljenja može doći prilikom udarca lakta ili podlaktice, gihta ili akutne infekcije, ali je uzrok najčešće nepoznat.

Simptomi: Simptomi uključuju bol, osetljivost i ograničeni pokret u zglobu lakta, a u nekim slučajevima može doći do pojave crvenila i otoka, kao i povišene temperature, ukoliko je uzrok infekcija;

LEČENJE

Tretman bola koji se javlja sa unutrašnje ili spoljašnje strane lakta desne ili leve ruke zavisi od primarnog uzroka bola. U slučaju akutnih povreda, RICE metod je koristan za ublažavanje bola, ali ozbiljne frakture i iščašenja zahtevaju momentalnu medicinsku intervenciju. Stanje poput osteohondroze ponekad mora da se tretira operativnim putem, kako bi se uklonili fragmenti oštećene kosti. Kod stanja bola povezanog sa oboljenjima poput reumatoidnog artritisa do poboljšanja obično dolazi uz pomoć antiupalnih lekova.

U najvećem broju slučajeva, kada je bol sa spoljašnje ili unutrašnje strane iozazvan dugotrajnim ponavljajućim identičnim pokretima, do poboljšanja dolazi odmaranjem, primenom toplih i hladnih obloga. Nekada se preporučuje i fizioterapija, uz program vežbi koje će ojačati povređeni lakat.

U slučaju sledećih simptoma koji prate senzaciju bola u laktu, bilo da se on javlja sa spoljašnje ili unutrašnje strane leve ili desne ruke, obavezno je potražiti hitnu medicinsku pomoć, da ne bi došlo do komplikacija i otežanog oporavka.

  • Intenziviranje bola, pojava modrica, crvenila, oticanja i groznice;
  • Problemi korišćenja samog lakta, kao što je pokret savijanja ruke;
  • Očigledan deformitet izgleda samog lakta, koji upućuje na prelom ili dislokaciju;
  • Bol koji ne prolazi nakon kućne nege;
  • Bol koji ne prestaje kada se pogođena ruka ne napreže;

Kućni tretman

Prvo što je potrebno učiniti ukoliko dođe do pojave bola u laktu jeste da se pokreti pogođene ruke i samog lakta prilagode datoj situaciji. Ukoliko ste primetili da vam određena aktivnost izaziva ili pogoršava bol, trebalo bi da je izbegavate ili da prilagodite pokret.

Dobar primer je bol koji se pojačava kada koristimo neko oruđe, poput šrafcigera; u najvećem broju slučajeva bolova u laktu do poboljšanja ne dolazi dok se ovo ne primeni. U slučajevima kada se sumnja da određeni profesionalni uslovi, posebno kada posao zahteva ponavljanje istih pokreta, izazivaju bol, preporučuje se konsultacija sa terapeutom koji će pacijenta naučiti kako da pokreće zglob u periodu dok se oporavlja.

Za ublažavanje bola se mogu koristiti i lekovi protiv bolova koji se mogu nabaviti bez recepta, kao i primena RICE metoda. Nikada se ne savetuje predugo mirovanje, da ne bi došlo do ukočenosti zgloba i slabljenja mišića. Da biste bili sigurni kako da na najbolji način tretirate bolni lakat, najbolje je da potražite savet stručnjaka, koji će postaviti tačnu dijagnozu i predložiti adekvatan tretman.

Sponzorisano:

loading...
Loading...