Zdravlje

Svrab i osip po rukama, telu, licu, koži – uzrok, simptomi i lečenje

Osip i svrab na koži su prilično uobičajen fenomen koji se javlja kod većine ljudi, bar nekada u životu. Osećaj da vas nešto svrbi ili golica, da vam je koža nadražena ili osetljiva, te da morate da se počešate nastaje iz preko bar stotinu razloga.

U najvećem broju slučajeva svrab na koži je sasvim bezazlen i najčešće je izazvan nekim spoljnim nadražajem, kao štosu, na primer, materijal odeće koju nosite, ostaci praška za veš, neka nečistoća ili neki drugi agens iz okruženja.

Takođe, osobe koje imaju karakteristično suvu kožu veoma često osećaju zatezanje, peckanje i svrab po celom telu, ali i po licu, rukama ili glavi.

Sa druge strane, svrab može da bude povezan sa osipom koji se javlja iz nekog drugog razloga. Osip izazivaju alergeni, različita stanja i oboljenja, ali i ‘obični’ razlozi, poput već pomenutih.

Razlozi za nastanak ovih pojava su brojni, pa se tako i priroda svraba i osipa razvija ili menja u skladu sa primarnim uzrokom.

Kada je reč o svrabu ili osipu koji se javljaju zbog prisustva nekog spoljnog iritansa, prosta stvar kao što je menjanje garderobe ili upotreba preparata za veoma suvu kožu, lako i efikasno će rešiti problem i ublažiti neprijatnu senzaciju.

Kada je reč o skrivenim uzrocima, odnosno kada je fenomen simptom nekog drugog stanja ili oboljenja, ključno je odrediti šta izaziva sam svrab i/ili osip.

Zašto koža svrbi i crveni?

Bez obzira na kom delu tela se javlja osećaj svraba i/ili osip, treba početi od najjednostavnijih rešenja, ukoliko, naravno, ne znate zašto se ovo događa.

Uzrok može biti nešto sasvim jednostavno, poput suvog vazduha napolju ili u prostorijama, vremenskih i klimatskih uslova, neadekvatnog materijala odeće koju nosimo ili nekog drugog problema vezanog za odeću, to što koža gubi vlagu i elastičnost zbog starenja ili je prirodno suva ili je isušena zbog nekih praksi, navika i uslova života. Kako da otkrijemo da li su to razlozi koji dovode do osećaja svraba, na prvom mestu?

Prvi korak da utvrdimo zašto koža svrbi jeste da uklonimo ono za šta sumnjamo da izaziva svrab. Isprobajte odeću od drugog materijala, povedite više pažnje o nezi i hidrataciji kože. Ako se čini da svrab i dalje ne prolazi, obratite se lekaru, jer uzrok može da bude nešto drugo. Najpre se zapitajte o sledećim stavkama, pre nego što počnete da tražite ozbiljnije razloge za nastanak svraba i/ili osipa. Postavite sledeće pitanja.

 • Da li je koža lica, tela, ekstremiteta suva?
 • Da li je osećaj svraba praćen pojavom osipa?

Ako je koža suva, vrlo je verovatno da će se javiti senzacija svraba po telu, licu i svim delovima kože ili tamo gde je najugroženija. Takav svrab obično nije praćen osipom, mada koža može da crveni i da bude osetljivija na spoljašnje uslove.

Posebno je karakteristično da se to dešava tokom zime i da se pogoršava sa godinama, kako koža gubi nutrijente koji je održavaju elsatičnom i hidriranom. Da biste se rešili problema suve kože koristite dobre kreme, losione i putere za telo, konzumirajte dovoljno tečnosti, koristite blage sapune i druge preparate za kupanje i umivanje, praktikujte kratko tuširanje i nemojte da koristite sasvim vruću vodu.

loading...

Ako je svrab praćen pojavom osipa, verovatno je u pitanju neki kožni problem ili stanje. Različiti uzroci mogu da se ispolje svrabom u kombinaciji sa osipom. To su bakterijske i gljivične infekcije, ujedi insekata, ekcem, dermatitis, posebno kontaktni dermatitis. Upotreba različitih kozmetičkih preparata, razni drugi iritansi i alergeni često će izazvati pojavu svraba i osipa na koži.

SVRAB KOŽE

Svrab je nešto sa čime se svako od nas sigurno suočio. Bez obzira što je toliko uobičajen, samu senzaciju je često teško opisati drugoj osobi, jer se simptomi svraba razlikuju od osobe do osobe, u zavisnosti od primarnog uzroka.

Sam svrab je zapravo simptom ili posledica nekakvog dešavanja, nekog stanja ili oboljenja, pa tako može da se javlja i na različitim delovima tela i da bude praćen nekim drugim simptomima. Dok samo ispoljavanje svraba varira, kod svakoga je zajednička neprijatna senzacija koja izaziva nagon za češanjem.

Pruritus je medicinski termin koji se koristi za pojavu svraba kože. To je neprijatna, iritirajuća senzacija koja izaziva nagon za češanjem. Najčešći uzrok ‘običnog’ pruritusa je suvoća kože, a stanje je češće kod starijih osoba, pošto koža vremenom postaje suvlja. U zavisnosti od toga šta izaziva svrab, koža može da izgleda sasvim uobičajeno, ali mogu da se pojave crvenilo, plikovi, bubuljice i da koža postane crvena. Stalno češanje dodvodi do izdignutih područja na koži, koja mogu da se oštete, prokrvare ili da se inficiraju.

SIMPTOMI I UZROCI

Svrab može da se javi na bilo kom delu tela; može da zahvati čitavo telo ili da se oseća samo na rukama, nogama, na licu, glavi i tako dalje. Može da zahvati mala područja na koži ili čitavu njenu površinu.

Takođe, svrab može da bude povezan sa pojavom crvenila, tačkica, plikova, izdignuća, suvim i ispucalim delovima kože ili grubom teksturom same površine kože. Ponekad svrab traje jako dugo i može da bude veoma izražen. Kada trljamo ili češamo kožu koja svrbi, senzacija se pogoršava. Što je svrab jači, to se više češamo i ulazimo u začarani krug.

 • Razbijanje stalnog ciklusa svraba-češanja je teško, ali nastavak takve prakse može da dovede do komplikacija, kao što su kožne infekcije;

Ukoliko svrab traje više od dve nedelje i nikako ne prolazi uz kućnu negu ili menjanje uslova za koje se sumnja da ga izazivaju, trebalo bi posetiti lekara. Isto se savetuje ukoliko je svrab toliko intenzivan da remeti normalnu svakodnevnu rutinu ili narušava kvalitet sna, ukoliko se javlja iznenada, bez očiglednog razloga, ukoliko pogađa čitavo telo i ako ga prate drugi znaci i simptomi, poput ekstremnog zamora, gubitka na kilaži, promena u radu digestivnog sistema, učestalog mokrenja, groznice ili crvenila i osipa kože.

Razlozi za nastanak svraba kože su brojni i ima bar oko stotinu, počev od iritacija zbog nečega iz spoljnog okruženja, do komplikovanih i ozbiljnih stanja koja se mogu ispoljiti svrabom, kao jednim od simptoma. Ovo su neki od mogućih uzroka svraba kože.

Suva koža – Ukoliko na koži nema vidljivih, izraženih promena, poput crvenih izdignuća ili drugih nepravilnosti, najverovatniji razlog za svrab je kseroza, odnosno suvoća kože. Do toga obično dolazi zbog izlaganja faktorima okruženja, poput suvog vazduha nastalog zbog upotrebe klima uređaja i centralnog grejanja, klimatskih uslova suvog vazduha, te preterano čestog kupanja i tuširanja veoma toplom vodom. Takođe, koža vremenom gubi vlagu i postaje suva kako starimo.

Stanja kože i osipi – Različita stanja vezana za zdravlje kože, poput ekcema, psorijaze, šuge, boginja i koprivnjače praćena su i svrabom. Svrab se obično oseća na području kože koje je pogođeno nekim od pomenutih problema i praćen je drugim simptomima, kao što su pojava crvenila, plikova i čvorića.

Oboljenja – Svrab kože može da bude simptom nekog unutrašnjeg oboljenja. Bolesti jetre, otkazivanje bubrega, anemija usled nedostatka gvožđa, problemi sa štitnom žlezdom i rak, uključujući leukemiju i limfome, jesu bolesti koje se mogu manifetsovati senzacijom svraba kože. Takav svrab obično zahvata čitavo telo pacijenta, a sama koža obično izgleda sasvim normalno, osim područja koja su iziritirana ponovljenim češanjem.

Nervni poremećaji – Stanja koja pogađaju nervni sistem, kao što su multipla skleroza, dijabetes, herpes ili uklješteni nervi, mogu da se ispolje osećajem svraba.

Iritacija i alergijska reakcija – Vuna, hemikalije, sapuni i druge materije mogu da iritiraju kožu i izazovu svrab. U nekim slučajevima je svrab izazvan iritacijom koja nastaje kao posledica alergijske reakcije na neku supstancu (kontakt sa otrovnim biljkama, alergija ne određene preparate, agense iz okruženja, alergije na hranu). Alergijski svrab je često povezan i sa pojavom osipa na koži.

Lekovi – Reakcija ne neke lekove, poput antibiotika, antifungalnih preparata ili lekova protiv bolova može da izazove nuspojave kao što su pojava osipa, koji često može da bude praćen svrabom.

Trudnoća – Tokom trudnoće neke žene osećaju svrab na koži, posebno u predelu stomaka i butina. Svrab može da se javi zbog hormonskih promena, kao i rastezanja kože, dok već prisutna stanja kože koja se manifestuju svrabom tokom trudnoće moguda se pogoršaju, pošto se samo telo žene nalazi u izmenjenom i osetljivijem stanju.

OSIP NA KOŽI

Pojam osipa podrazumeva postojanje promena na koži, koje se manifestuju izmenjenom bojom kože i promenama u samoj teskturi. Najčešće se ispoljava pojavom izdignuća, neravnina i crvenih delova kože. Obično pojam osipa koristimo kako bismo opisali niz različitih stanja kože koja izazivaju vidljive promene. Osip može da bude izazvan indirektno ili direktno nekom infekcijom, bakterijske, gljivične ili virusne prirode.

Takođe, može da se razvije zbog nekog unutrašnjeg stanja ili oboljenja. Upotreba nekih lekova, hronična zdravstvena stanja i koprivnjača, odnosno alergijska reakcija na koži, predstavljaju neke od brojnih mogućih uzrokaosipa.

Lekari koriste različite termine kako bi opisali osip, u zavisnosti od toga kako osip izgleda i zašto se javlja. Osip može da bude praćen i pojavom svraba, ali to ne mora biti slučaj; isto pravilo važi i za sam svrab, o čemu smo već govorili. Pošto je opseg različitih vrsta osipa veoma širok, u najkraćim crtama govorimo o mogućima vrstama i razlozima za nastanak osipa.

SIMPTOMI I UZROCI

Osip na koži može da se javi iz bezazlenih razloga, kao što jeiritacija izazvana znojenjem, ali može da bude i pokazatelj nekog zdravstvenog problema, posledica alergijeske reakcije ili kožne infekcije. Osip se javlja usled različitih razloga, kao i svrab, a ova dva stanja mogu i ne moraju biti povezana. Kada je reč o izgledu osipa, on takođe varira; može da bude sasvim ravan, sa neravninama i izdignućima, kombinovan, crvene ili ružičaste boje, praćen pojavom plikova ili krvavih tačkica, prstenast, sivkast i tako dalje. Izgled osipa varira u zavisnosti od primarnog uzročnika. Takođe se mogu podeliti i u više grupa.

 • Osipi praćeni svrabom obuhvataju stanja kao što su urtikarija, ujedi insekata, šuga, ekcem, kseroza, vrući osip, pojedini virusni osipi;
 • Osipi koji nisu praćeni svrabom uključuju rozaceu i psorijazu;
 • Neinfektivni osipi uključuju kontaktni dermatitis, psorijazu, rozaceu, seboreični dermatitis, promene nastale usled lupusa;
 • Infektivni osipi uključuju herpes, tineu, šugu;

Mogući uzroci za pojavu osipa mogu da budu bilo koje od pomenutih stanja. Različiti iritansi, ali i infekcije i bolesti mogu da dovedu do pojave osipa, koji može i ne mora da svrbi. Tretman osipa zavisiće od onoga šta ga izaziva. Postoji preko stotinu mogućih uzroka za pojavu osipa, a navodimo najvažnije grupe uzroka. To su sledeće grupe.

 • Alergije na spoljne iritanse, supstance, lekove, hranu;
 • Autoimuna oboljenja;
 • Gljivične, bakterijske, virusne infekcije;
 • Stres;

LEČENJE SVRABA I/ILI OSIPA

Tretman svraba i osipa na koži zavisi od toga zbog čega stanje nastaje. Kada su ova dva problema povezana, važno je da se održava pravilna higijena i da se pacijent što više suzdržava od diranja iritirane kože.

Kao što smo već pomenuli, začarani krug ponavljanog češanja iznova povređuje kožu i dodatno podstiče senzaciju svraba; ako je pritom prisutan i osip, može doći do lakše povrede kože, te samim tim i rizika za nastanak infekcije i dalje komplikacije, te se rešenje problema otežava i odlaže. Osnovne metode za ublažvanje svraba i osipa su sledeće.

 • Upotreba blagih sredstava za higijenu i izbegavanje prečestog tuširanja, posebno upotrebe vruće vode;
 • Uzdržavanje od dodatne iritacije češanjem;
 • Upotreba preparata koje prepiše lekar, a koji su specifikovani za određeni problem;
 • Upotreba lekova koji se izdaju bez recepta, a ublažavaju svrab (aspirin, ibuprofen, naproksen, nesteroidni antiupalni lekovi, acetaminofen);
 • Upotreba umirujućih sredstava (pokazalo se da jabukovo sirće i med, aloe vera i maslinovo ulje mogu na prirodan način da ublaže iritacije poput osipa);

Ukoliko bilo koje stanje, bilo da je reč o svrabu ili osipu ili kombinaciji ove dve tegobe, potraje duže od dve nedelje, ako se simptomi ne povlače ili se stanje pogoršava, trebalo bi posetiti lekara.

Ukoliko su uz osip i/ili svrab prisutni drugi znaci i simptomi, poput otežanog disanja, iscrpljenosti i povišene temperature, treba što pre potražiti lekarsku pomoć, jer može biti reč o ozbiljnoj i opasnoj alergijskoj reakciji.

Sponzorisano:

loading...
Loading...