Zdravlje

Polipi u nosu – simptomi, uzrok, operacija i lečenje

Polipi u nosu su izrasline koje se nalaze u nosnoj šupljini, odnosno tvorevine koje rastu na sluzokoži nosa. Ove tvorevine su uglavnom bezopasne i dobroćudne, a mogu ispunjavati samo deo nosa ili celu šupljinu nosa.

Polipi u nosu su prava noćna mora za starije ljude jer su praćeni nizom nelagodnih simptoma koji znatno mogu da utiču na kvalitet života. Istraživanja su pokazala da se polipi u nosu češće javljaju kod muškaraca nego kod žena, dok su kod dece nosni polipi jako retki.

Što se lečenja tiče, uglavnom se predlaže operacija, ali ona sa sobom nosi dosta rizika. U novije vreme sve više se otkrivaju neki narodni lekovi koji mogu da budu veoma efikasni u lečenju polipa u nosu.

Da biste saznali nešto više o nosnim polipima, nastavite sa čitanjem ovog teksta. Reći ćemo vam koji su uzroci i simptomi nastanka nosnih polipa i šta treba raditi kada je u pitanju lečenje.

Uzrok

Kada je u pitanju uzrok nastanka polipa u nosu, pre svega treba spomenuti hroničnu upalu, odnosno iritaciju sluzokože u nosu. Dokazano je da osobe koje imaju ovaj problem mnogo češće dobijaju polipe u nosu od drugih osoba. Upravo iz tog razloga je potrebno što pre lečiti upalu sluzokože nosa, kako ne bi došlo do razvoja nosnih polipa.

Zatim, osobe kojima je imunitet oslabljen i koje su imale neku ozbiljniju sinusnu infekciju nalaze se u mnogo većem riziku od dobijanja nosnih polipa. Kao mogući faktori nastanka polipa u nosu spominju se i neke hronične i alergijske bolesti koje je pacijent imao, kao i astma. Nosni polipi se često javljaju kod osoba koje imaju astmu, tako da na to treba obratiti posebnu pažnju. Dokazano je da se nosni polipi češće javljaju kod pacijenata koji su već imali neki problem sa disajnim organima. Takođe, genetski faktori mogu imati važnu ulogu kada je u pitanju pojava ovih izraslina.

Simptomi

Već smo rekli da simptomi polipa u nosu mogu da budu jako neprijatni i njih svakako ne treba ignorisati. Pre svega, pacijent će primetiti da mu je nos začepljen, u manjoj ili većoj meri. Može se desiti da je začepljena samo jedna ili obe nozdrve. Zatim, kod osoba koje imaju nosne polipe vremenom dolazi do gubitka čula mirisa, pa se samim tim znatno narušava sam kvalitet života. Još neki od mogućih simptoma koji mogu ukazivati na nosne polipe su hrkanje tokom noći, pojačano lučenje sekreta iz nosa, kao i hronične glavobolje.

Ovo su neki od osnovnih simptoma nosnih polipa i svakako treba svaki od ovih simptoma da kažete vašem lekaru. Koliko će simptomi biti jaki zavisi i od toga koje veličine su polipi u nosu. Ako su u pitanju neki mali polipi, onda prvi simptomi mogu biti neprimetni.

Sa druge strane, ako su tvorevine u nosnoj šupljini veće, onda se može desiti da sekret ne može normalno da otiče i da se nagomilava u nozdrvama. Ukoliko do toga dođe, onda će se bakterije verovatno razmnožiti u nosnoj šupljini i može doći do ozbiljnije upale sinusa.

Ako primetite neke od ovih simptoma, trebalo bi da se obratite lekaru. Znajte da vam tačnu dijagnozu u ovom slučaju može dati samo otorinolaringolog koji će sprovesti sve potrebne preglede i analize. U nastavku ćete videti kako se polipi u nosu leče i šta je potrebno da znate pre nego što se odlučite za operaciju.

Operacija i lečenje

Pre svega, treba znati da lečenje polipa u nosu nije jednostavno i da može prilično dugo da traje. Zato je važno javiti se lekaru već kod pojave prvih simptoma, kako bi se ustanovio tačan uzrok nastanka polipa, kao i to da li su oni posledica neke druge bolesti.

Ako se ustanovi da su polipi u nosu veliki i da ih ima mnogo, onda se pacijentu prepisuju takozvani kortikosteroidni lekovi koje treba uzimati svakoga dana, i to u velikim količinama. Sve ovo može dovesti do raznih nuspojava, pa je zato važno postepeno smanjivati dozu ovih lekova. Mali polipi u nosu se uglavnom uspešno leče ovom terapijom, a potrebno je da prođe nekoliko sedmica kako bi se videli rezultati. Ukoliko problem i dalje postoji, lekari preporučuju da se terapija ponovi.

Osim kortikosteroida koji se uzimaju oralnim putem, postoje takođe kortikosteroidi u vidu spreja, koji takođe mogu da budu efikasni. Kortikosteroidni sprejevi se takođe koriste u slučaju malih nosnih polipa, jer ih donekle mogu još umanjiti. Ipak, da bi se nosni polipi trajno uklonili, potrebno je da se izvrši operacija.

loading...

Dakle, reč je o takozvanoj endoskopskoj operaciji, koja nije komplikovana niti bolna. Kada se operacija završi, potrebno je uzeti uzorak i poslati ga na detaljnu analizu. Pacijent će se nakon operacije osećati znatno bolje, u to nema sumnje.

Međutim, već smo rekli da operacija nosnih polipa nosi sa sobom određene rizike. To se pre svega odnosi na mogućnost da se polipi u nosu vrate ponovo. U tom slučaju dešava se da neki pacijenti operišu polipe u nosu više puta. Upravo iz tog razloga je najvažnije da se otkrije tačan uzrok pojave polipa i da se taj uzrok eliminiše. Posle operacije nosnih polipa preporučuje se da pacijent koristi kortikosteroidne sprejeve, ali ne na svoju ruku, već tačno onako kako mu lekar kaže.

Prirodno lečenje polipa u nosu

Već smo napomenuli da je najbolje polipe u nosu lečiti prirodnim putem, odnosno uz pomoć zdrave ishrane i lekovitog bilja. To znači da morate regulisati svoju ishranu i napraviti specijalan jelovnik, uz konsultaciju stručnjaka. Postoje namirnice koje imaju blagotvorno dejstvo na vaš nos i nosnu šupljinu i koje mogu pomoći da se polipi iz nosa umanje ali i da u potpunosti nestanu.

Pre svega, preporučuje se da na svoj jelovnik stavite sok od šargarepe i da svakoga dana pijete po dve ili tri čaše ovog soka. Osim soka od šargarepe, možete uživati i u soku od luka, od spanaća ili od cvekle. Od voća se naročto preporučuju jagode, ali i trešnje, višnje i drugo bobičasto voće crvene boje. Na vašem jelovniku svakako treba da bude što više svežeg povrća i voća, a poznato je da je upravo takva ishrana lek ne samo za ovu, već za mnoge druge bolesti.

Ono što je od ključnog značaja jeste da izbacite slatkiše i beli šećer iz ishrane, kao i belo brašno, punomasno mleko i sir, crveno meso i suhomesnate proizvode. Izbegavajte hranu koja je previše masna i začinjena, jer ona nije dobra za vaše zdravlje. Umesto toga, povećajte konzumaciju integralnih žitarica, semenki, mahunarki itd. Ukoliko vas muče nosni polipi, preporučuje se i da počnete da konzumirate med. Ako ništa drugo, možete bar ujutru na prazan želudac uzeti kašiku ili dve meda i nakon toga popiti čašu vode.

U nastavku ćete videti neke od prirodnih lekova koje predlaže alternativna i narodna medicina. Daćemo vam recepte kako da napravite te lekove i kako da ih pravilno upotrebljavate.

Sok od povrća. Da biste napravili ovaj lekoviti sok od povrća, potrebno je da pripremite peršun, šargarepu, spanać i stabljike celera, tako da ove namirnice redom budu u razmeri 2:7:3:4. Stavite svo ovo povrće u sokovnik i za par minuta ćete imati izvanrednu lekovitu mešavinu. Preporučuje se da u toku dana pijete po 1 litar ovog soka. Ono što je važno jeste da ne ostavljate sok za sledeći dan, već da ga popijete istog dana kada ga napravite. Najbolje je da ovaj sok pijete 15-20 minuta pre obroka i da celokupnu količinu soka podelite na tri dela. Sok koji vam ostane nakon obroka stavite u frižider, pa ga popijte pre sledećeg obroka.

Morska so i voda. Da biste izlečili polipe u nosu, možete jednostavno da koristite i morsku so. Potrebno je samo 2 kašičice soli da stavite u jednu čašu sa toplom vodom i da sve dobro izmešate. Na taj način dobićete rastvor kojim treba da ispirate nos tri puta na dan. Ovaj rastvor treba da ušmrknete preko nozdrva i da ga nakon toga ispljunete.

U ovom slučaju treba znati da postoji i specijalna posuda koja se koristi za ispiranje nosa. Ovu posudu možete da nabavite u svim bolje opremljenim apotekama, a uz nju ćete dobiti i uputstvo kako da je koristite.

Morska so i jod. Ovo je još jedan recept u kojem možete da koristite morsku so. Potrebno je samo da uzmete 2 kašičice morske soli i da ih pomešate sa 3 kapi joda. Ovaj rastvor je dovoljno da koristite za ispiranje nosa 2 puta u toku nedelje.

Čaj od jele i hmelja. Sada ćemo vam predstaviti čaj koji će vam pomoći da otčepite nos i da ponovo dišete bez ikakvih tegoba. Potrebno je samo da pripremite 200 g jelinih iglica i da to prelijete sa 200 ml provrele vode. Preklopite i pustite da stoji oko 30 minuta, a onda dodajte malo osušenog hmelja, otprilike jednu kašičicu. Stavite sve na ringlu i ostavite da provri. Nakon toga, neka čaj odstoji 5 ili 10 minuta preklopljen, a onda ga možete procediti. Pijte ovaj čaj nekoliko puta u toku dana, a nakon tri dana bi trebalo da napravite manju pauzu. Zatim, posle nedelju dana ponovo možete koristiti čaj od jele i hmelja koji vam znatno može umanjiti tegobe u nosu.

Čaj od ruse. Da biste napravili ovaj čaj, potrebno je da uzmete jednu kašiku trave ruse i da preko nje nalijete oko 300 ml provrele vode. Ostavite da čaj stoji oko 60 minuta preklopljen, a nakon toga ga možete procediti. Preporučuje se da ovaj čaj ukapavate u nozdrve 2-3 puta u toku dana. Dovoljno je da svaki put u nozdrve ubacite po dve ili tri kapi čaja od ove trave. Već nakon nekoliko dana trebalo bi da osetite znatno olakšanje u nosu.

Čaj od kamilice i ruse. Uzmite 2 kašike kamilice i 2 kašike trave ruse i sve to izmešajte. Zatim, ovu mešavinu prelijte sa jednim litrom provrele vode i poklopite sve neko vreme. Kada se čaj ohladi, treba ga procediti i stavljati u nozdrve. Preporučuje se da na svaka dva ili tri sata stavljate u nozdrve po 2-3 kapi ovog lekovitog čaja, koji će vam takođe olakšati disanje.

Med i ren. Možda niste znali, ali med i ren u kombinaciji takođe mogu da vam pomognu da izlečite polipe u nosu. Potrebno je samo da pomešate ren i med u jednakim količinama i da svako jutro i svako veče uzimate po jednu kašičicu ove lekovite mešavine. Ren ima snažna antibakterijska svojstva, pa pomaže u uklanjanju infekcije izazvane nosnim polipima. Međutim, svi znamo da ren ima previše jak ukus i da se zato obično konzumira u kombinaciji sa nekim drugim sastojkom. Mi u ovom slučaju preporučujemo mešavinu rena i meda.

Inhaliranje rastvorom jabukovog sirćeta. Još jedan od efikasnih prirodnih lekova kada su u pitanju polipi u nosu jeste rastvor od jabukovog sirćeta i vode. Izmešajte ove sastojke tako da stavite četiri puta više vode neko jabukovog sirćeta i trudite se uvek da uzimate toplu vodu. Preporučuje se da svakodnevno udišete paru iz ovog rastvora jer će vam to pomoći da rešite problem začepljenog nosa i da mnogo lakše dišete.

Jabukovo sirće takođe možete pomešati i sa medom. Potrebno je da pomešate 3 kašike ovog sirćeta sa 3 kašike meda i sa jednom šoljom tople vode. Na ovaj način dobićete rastvor koji je potrebno da pijete svako jutro i veče, kako bi se uklonila sluz i infekcija iz nosa koja je uzrokovana polipima.

Kantarionovo ulje. Poznato je da je kantarionovo ulje lek za mnoge bolesti, pa tako može pomoći i u slučaju nosnih polipa. Ovo ulje pomaže da se regeneriše sluzokoža nosa i veoma jednostavno se primenjuje. Potrebno je samo par kapi kantarionovog ulja nakapati u nos svako veče pre spavanja.

Osim što možete koristiti čisto kantarionovo ulje, sada ćemo vam dati i recept kako da napravite blagotvornu mešavinu od kantarionovog ulja, ulja divljeg ruzmarina, propolisa i od ulja pasjakovine. Potrebno je samo da uzmete 5 kapi ulja kantariona, 5 kapi ulja divljeg ruzmarina, 8 kapi ulja pasjakovine i 4 kapi propolisa. Izmešajte dobro sve ove sastojke i po jednu kap ove mešavine stavljajte u nos na svaka tri do četiri sata. Videćete da će se nakon nekog vremena simptomi znatno smanjiti i da će vaše disanje postati lakše.

Ricinusovo ulje. Ukoliko imate polipe u nosu, preporučuje se i da koristite ricinusovo ulje koje znatno može ojačati vaš imuni sistem i pomoći vam da se izborite sa infekcijama. Preporučuje se da svako jutro uzimate po kašiku ricinusovog ulja, što će pomoći da se smanji veličina polipa u nosu i da se uklone neprijatni simptomi.

Tinktura od anisa. Još jedan narodni lek koji može da pomogne u lečenju nosnih polipa jeste tinktura od anisa. Potrebno je samo da uzmete malo anisa i da ga prelijete jednom čašom votke. Pustite da ova mešavina odstoji desetak dana i držite je u staklenoj boci. Potrebno je samo svakoga dana malo izmućkati bocu, a nakon deset dana izvadite iz nje sadržaj i dodajte u njega tri čaše vode, koju ste prethodno prokuvali i ohladili. Na taj način dobićete lekovitu tinkturu od anisa, koju je potrebno da ukapavate svakodnevno u nozdrvu u kojoj se nalazi polip. Preporučuje se da ukapavate oko 10 kapi ove tinkture u toku dana.

Mast od vazelina, propolisa i maslaca. Da biste napravili ovu lekovitu mast, potrebno je da uzmete 15 g propolisa, 25 g maslaca i 10 g vazelina i da sve dobro izmešate. Na taj način dobićete mast koja vam može pomoći da umanjite ili da u potpunosi uklonite polipe u nosu. Umočite jedan tampon u mast koju ste napravili i stavite ga u nozdrvu. Potrebno je da mast preko noći stoji u nozdrvi i ponavljajte ovaj postupak u roku od 3 do 4 nedelje. Takođe, morate znati da se ova mast drži isključivo u frižideru.

Od prirodnih lekova za lečenje nosnih polipa se preporučuje još i to da koristite tinkturu nevena za ispiranje nosa, kao i da se inhalirate čajem od belog sleza, koprive i matičnjaka. Kapi od belog luka takođe mogu da budu od velike koristi i mogu znatno da umanje polipe u nosu.

Osim toga, preporučuje se redovno konzumiranje rena i đumbira, kao i povećani unos C vitamina. Na taj način će se smanjiti rizik od mogućih upala, infekcija i daljih komplikacija.

Sponzorisano:

loading...
Loading...