Čajevi

Čaj od hibiskusa – lekovita svojstva, upotreba i recept

Hibiskus, japanska ruža ili kineski slez je biljka iz porodice slezova ili Malvaceae. U ovoj porodici se nalaze i pamuk, baobab, kao i kakao. U rodu ove biljke ima verovatno više od 200 vrsta kojima je prirodno stanište umeren i topao, tj. tropski i suptropski region.

Hibiskus može biti i nisko drvo, ali i žbun, pa prema tome i drvensta, ali i zeljasta biljka. Botaničari smatraju da hibiskus potiče iz Indije i Kine, ali su neki izučavaoci zastupali stanovište da je hibiskus poreklom iz Sirije jer je tamo poznata tzv. sirijska ruža isto ono što mi znamo pod imenom hibiskus.

U Evropi se hibiskus pojavio u 18. veku. U evropskim zemljama se hibiskus uglavnom neguje kao sobna ukrasna biljka, ali je u njenom pravom okruženju to biljka koja može da naraste u visinu i do 4 m.

Na Mediteranu i u Sredozemlju, hibiskus je obično drvce čija se veličina udvostruči u prvih nekoliko godina rasta.

Cvetovi su poseban dar hibiskusa baštovanima i svima onima koji ga lepo neguju. Cvetovi se pojavljuju u kasno proleće, a biljka može cvetati sve do ranih jesenjih dana. Cvet uglavnom ima od 4 do 8 latica, a boje cvetova mogu biti bela, roze, ljubičasta, narandžasta i crvena.

Pored toga što se hibiskus gaji radi ukrasa i divnih cvetova, on je, možda, najznačajniji zbog toga što se od njega prave ukusni i lekoviti čajevi. U raznim državama sveta, hibiskus je našao svoju raznovrsnu primenu, pa se tako u Meksiku od njega pravi popularna Jamajska voda – neka vrsta pića, a u Sudanu i Egiptu – karkada, čaj od latica cvetova hibiskusa.

Čaj napravljen od cvetova hibiskusa je poznat pod mnogim nazivima širom sveta i služi se kao topao i kao hladan. Ovo piće je cenjeno zbog svoje crvene boje, kiselkastog ukusa i sadržaja vitamina C.

U Kambodži se od latica hibiskusa pravi hladni napitak tako što se prvo natapaju latice u vreloj vodi, sve dok boja ne iscuri, a potom se dodaje sok od limete kako bi od tamnobraon boje napravio svetlo crvenu. Zatim se dodaju zaslađivači poput meda ili šećera i na kraju hladna voda sa kockama leda.

U arapskom svetu, Egiptu i Sudanu, čaj od hibiskusa je poznat pod imenom karkadé i može se posluživati i kao hladno i kao toplo piće.

U zapadnoj Africi se čaj od hibiskusa zove bissap, a u Indiji orhul.

U narodnoj medicini, naročito u kineskoj herbologiji, hibiskus Rosa sinensis se smatra vrlo lekovitim.

Vrsta Hibiscus sabdariffa je veoma moćna, kada se od nje napravi čaj. Veruje se da se njegovom upotrebom može sniziti krvni pritisak.

Mehanizam delovanja ovog čaja nije do kraja utvrđen, ali su neke studije koje su obavljane na životinjama, takođe pokazale da Hibiscus sabdariffa može delovati na mišićni tonus, dok Hibiscus rosa sinensis može imati negativne efekte kada je u pitanju plodnost. Ekstrakti čaja stimulišu kontrakciju materice i bešike kod pacova.

Zbog svega navedenog, čaj od hibiskusa se ne preporučuje trudnicama i majkama koje doje.

loading...

Svojstva čaja od hibiskusa

Pored toga što je tako prijatan za oko, hibiskus je popularna medicinska biljka, bogata moćnim antioksidansnim jedinjenjima. Pored obećavajućih koristi za zdravlje, kao što su smanjenje hipertenzije i smanjenje nivoa LDL-a i triglicerida, infuzije hibiskusa i ekstrakti hibiskusa imaju blage laksativne efekte, kao i antidijabetička svojstva. Preliminarne studije pokazuju da hibiskus ima blaga diuretička svojstva i jaku antiinflamatornu akciju, što doprinosi sveukupnom zdravlju.

U 100 g svežih cvetova hibiskusa ima 89.8 % vode, 0.06 g proteina, 0.4 g masnoća, 1.56 g vlakana i 0 g ugljenih hidrata. Minerali u hibiskusu su sledeći: kalcijum 4 mg, fosfor 27 mg, gvožđe 1.7 mg. Vitamini: tiamin ili B1 0.03 mg, riboflavin ili B2 0.05 mg, niacin 0.6 mg i vitamin C 4.2 mg.

Kineski hibiskus je slatka, astringentna, rashlađujuća biljka koja usporava krvarenje, umiruje iritirano tkivo i opušta spazme. Cvetovi su afrodijizaci i emolijentni su. Koriste se interno u lečenju ekscesivnih i bolnih menstrualnih krvarenja, cistitisa, veneričnih bolesti, groznica, bronhijalnog katara, kašlja i radi promovisanja rasta kose. Listovi hibiskusa su laksativni.

Koren je dobar izvor sluzi i koristi se kao zamena za beli slez u lečenju kašlja i prehlada. Pasta napravljena od korena koristi se u tretmanu veneričnih bolesti.

Polifenoli u infuziji pružaju antioksidantsku zaštitu ćelijama i pomažu u smanjenju nivoa upala u organizmu, sprečavajući razvoj hroničnih bolesti. Hibiskus nudi kardiovaskularne prednosti i deluje blagotvorno na nervni sistem.

Iako moderna medicina nije u stanju da dokaže mnoga lekovita svojstva hibiskusa, preliminarna istraživanja su optimistična. U tom svetlu, prelepa crvena vrsta Hibiscus sabdariffa je ona koja se najviše koristi u lekovite svrhe. Evo šest vodećih prednosti hibiskusa.

Efekti snižavanja krvnog pritiska. Istraživanja sugerišu da hibiskus pomaže u smanjenju visokog krvnog pritiska pozitivnim uticajem na aktivnost dilatatora krvnih sudova koji se zove azotni oksid. Ova vrsta je takođe blagi diuretik jer podstiče izlučivanje urina, a to je upravo mehanizam koji podstiče smanjenje krvnog pritiska. Antioksidativna aktivnost hibiskusa takođe promoviše snižavanje krvnog pritiska. Postoje brojni klinički slučajevi koji pokazuju antihipertenzivne efekte hibiskusa, a studije pokazuju da je efikasnost biljke u velikoj meri zavisna od količine koja se konzumira.

Svojstva hibiskusa u snižavanju holesterola. Studije na životinjama, kao i na ljudima pokazuju da hibiskus igra ulogu u snižavanju visokih nivoa holesterola u krvi. Čini se da skoro svakodnevna potrošnja ove biljke može doprineti nižem LDL holesterolu i nivoima triglicerida, bez bilo kakvih negativnih posledica na HDL holesterol.

Bogat izvor antioksidanasa. Crvena vrsta hibiskusa je bogat izvor antocijanina, prirodnog crvenog pigmenta sa antioksidansnim svojstvima. Crvena boja koju cvet daje čaju i ostalim pićima od hibiskusa je zapravo oslobađanje antocijanina. Drugi antioksidansi kojih ima u listovima hibiskusa su hlorogenska kiselina, neohlorogenska kiselina, kriptohlorogenska kiselina, kvercetin, kempferol i njihovi glikozidi. Antioksidansi love štetne molekule slobodnih radikala i sprečavaju ih da prouzrokuju oštećenja ćelija i DNK. Gomilanje štetnih ćelija zamenjuje aktivnost normalnih ćelija i može izazvati pojavu kanceroznih ćelija. Antioksidansi takođe pokazuju antiinflamatorna svojstva.

Prirodni protivupalni agensi. Antioksidansi u crvenom hibiskusu koji se koriste u medicinske svrhe pokazuju moćna antiupalna svojstva. Prema istraživanjima, visoki nivoi upale povezuju se sa početkom hronične bolesti u svim njenim formama: kancer, dijabetes, kardiovaskularne bolesti, gojaznost, itd. Pravilna ishrana koja uključuje prirodne namirnice sa antiupalnim efektima je jedan od glavnih koraka ka dobrom zdravlju.

Bogat izvor vitamina. Sirov hibiskus obezbeđuje 12 mg vitamina C na svakih 100 g. Vitamin C je moćni prirodni antiinflamatorni i antioksidansni vitamin sa antimikrobnim svojstvima i svojstvima pojačivača imuniteta. Međutim, kuvanje čaja od hibiskusa dovodi do gubitka vitamina C jer je on veoma osetljiv na toplotu.

Prema istraživanju, seme hibiskusa i ulje iz semena, bogati su izvori gama-tokaferola (74.5 %), alfa-tokaferola (25 %) i delta-tokaferola (0.5 %), koji su svi oblici vitamina E. Ukratko, vitamin E je nutritijent rastvorljiv u mastima i vrlo važan antioksidant sa brojnim zdravstvenim apliakcijama, uključujući prevenciju raka i lečenje, upravljanje kardiovaskularnim bolestima i negu kože.

Hibiskus kao tonik. Hibiskus ima tonična svojstva jer poseduje puno minerala. Kalcijum, magnezijum, gvožđe, fosfor i kalijum se pronalaze u umerenim količinama u svežem hibiskusu. Kalcijum je potreban za zdrave kosti i zube i pomaže u sprečavanju osteoporoze. Magnezijum osigurava zdrave mišiće i srčano zdravlje, dok gvožđe pruža povišene nivoe energije tako što pomaže u transportu kiseonika do mišića.

Tradicionalna upotreba hibiskusa uključuje spuštanje temperature, smirivanje prehlade i lečenje kašlja, kao i negu kože, ranica, čireva kožnih infekcija. Međutim, sve ove navedene tvrdnje nisu do kraja podržane naučnim dokazima. Kada su u pitanju antidijabetička svojstva hibiskusa, istraživanja pokazuju da biljka može pomoći u upravljanju stanjima koja su povezana sa dijabetesom.

Hibiskus se takođe ponaša kao blagi laksativ i može pomoći u lečenju konstipacije.

Kako se pravi čaj od hibiskusa?

Čaj od hibiskusa se može praviti na više načina. Možete ga napraviti bez dodataka i biće lep i osvežavajući, a možete ga napraviti i sa dodacima drugog voća ili u kombinaciji sa drugim čajevima.

Čaj od hibiskusa za osveženje

Potrebni sastojci:

  • 700 ml vode;
  • pola limuna (iseći na kriške);
  • pola pomorandže (iseći na kriške);
  • kašičica cimeta;
  • 1 i po kašika suvih cvetova hibiskusa.

Vodu zagrejati do tačke ključanja pa preliti cvetove hibiskusa i dodati cimet. Posudu treba poklopiti i pustiti da stoji oko 20 minuta. Zatim treba procediti čaj, pa dodati pomorandžu, limun i malo meda. Čaj se može ohladiti i ispijati tokom toplih letnjih dana sa kockicama leda.

Čaj od hibiskusa za bolove (ženski menstrualni bolovi)

Zagrejati 250 ml vode do tačke ključanja i preliti kašičicu suvog hibiskusa (cvet hibiskusa). Posle 15 minuta procedite čaj, pa popijte pre jela.

Kako da upotrebite hibiskus za negu kose?

Proređivanje kose je najveći razlog za zabrinutost među mnogim ženama. Nije neuobičajeno da u mladosti imate debeo konjski rep i da vremenom on postaje sve tanji i tanji. Ako se ovo odnosi na vas, biće vam drago da znate da postoje mere koje možete preduzeti kako biste obnovili sjaj i volumen svoje kose.

Hibiskus je jedna od najpoznatijih biljaka koje se upotrebljavaju za rast kose, naročito u indijskoj, tj. ajurvedskoj medicini. Hibiskus je popularan zato što ima sposobnost da stimuliše rast dlake čak i iz mirujućih folikula u ćelavim predelima. Cvet hibiskusa je efikasan melem koji stopira opadanje kose, poboljšava regeneraciju i sprečava prevremenu pojavu sedih.

Infuziono ulje hibiskusa pokazuje ogromne rezultate kada je u pitanju poboljšanje rasta dlake. Bogat je vitaminom C koji povećava proizvodnju i količinu kolagena (lanac aminokiselina koji vašoj kosi daje snagu), obezbeđujući zdrav rast kose.

Hibiskus je bogat aminokiselinama koje neguju kosu, ojačavaju koren i održavaju vaše kovrdže u zdravom i sjajnom stanju.

Cvet hibiskusa sprečava suvoću, zamršenost i ispucale krajeve. Uz pomoć ovog prirodnog leka možete se osloboditi svraba i peruti, a kosa će vam biti jaka i hidrirana.

Infuziono ulje hibiskusa za rast kose

Za ovaj recept vam je potrebno:

  • 8 cvetova hibiskusa;
  • 8 listova hibiskusa;
  • 220 g kokosovog ulja.

Operite cvetove i listove hibiskusa i sameljite ih tako da dobijete finu pastu. Zagrejte kokosovo ulje u šerpici i dodajte pastu koju ste dobili. Zagrevajte još nekoliko minuta, poklopite šerpicu i isključite vatru.

Ostavite šerpicu sa strane kako bi se sadržaj ohladio.

Kada se ohladi, uzmite dve-tri kašike koje ćete odmah iskoristiti, a ostatak stavite u teglicu.

Ulje od hibiskusa i kokosa umasirajte u skalp prstima. A zatim krenite ka krajevima kose. Nanesite melem na celu kosu.

Posle toga masirajte glavu još desetak minuta i ostavite da melem stoji još pola sata.

Isperite uljanu pastu blagim šamponom.

Ovakvu negu možete da sprovodite tri puta nedeljno.

Sponzorisano:

loading...
Loading...