Čajevi

Čaj od nevena – lekovita svojstva, upotreba i recept

Neven se vekovima koristi u medicinske svrhe. Tradicionalno, on je korišćen za lečenje konjuktivitisa, blefaritisa, ekcema, gastritisa, manjih opekotina, uključujući i one od sunca, bradavica i manjih povreda kao što su ogrebotine i ranice. Neven je korišćen i za lečenje grčeva, kašlja i ujeda zmije. Ova biljka ima visok sadržaj flavonoida, hemikalija koje deluju kao antioksidanti koji štite telo od oštećenja izazvanih hemijskim procesom nazvanim oksidacija. Oksidacija proizvodi radikale oslobođene od kiseonika, prirodne hemikalije koje mogu potisnuti imunološku funkciju.

Ova biljka se smatra korisnom u redukovanju inflamacije i promovisanju zarastanja rana. Korišćena je za lečenje različitih bolesti kože i oduvek je bila efikasna u lečenju kožnih ulceracija, ekcema, mladalačkih akni i suve ftirijaze. Poboljšanja su zabeležena posle samo 3-4 dana lečenja.

Neven je jedna od nekoliko lekovitih biljaka koja se koristi za lečenje konjuktivitisa i drugih zapaljenja očiju jer pomaže u smanjenju otoka i crvenila izazvanog infekcijom očiju. Takođe se veruje da neven može imati neku vrstu antispazmatične akcije, i kao takav se koristi za ublažavanje menstrualnih grčeva.

Neven se koristi za pomoć pri lečenju rana i unutrašnjih i spoljašnjih čireva. On je antiseptik koji poboljšava protok krvi u pogođeno područje. Neke kliničke studije su potvrdile rani tretman čireva na želucu, iako su potrebna dalja istraživanja.

Krema od nevena je dobra za akne i pelenski osip. Tinktura od nevena je dobra za varenje i ublažavanje kolitisa, kao i simptoma menopauze. Kao antigljivični agens, može se koristiti za lečenje atletskog stopala, gljivičnih infekcija i kandide. Tinktura aplicirana na promrzline ubrzava zarastanje.

Neven sadrži hemikalije koje su se u studijama na životinjama pokazale kao one koje ubrzavaju zarastanje rana pomoću nekoliko aktivnosti koje uključuju povećanje protoka krvi u pogođeno područje i promovisanje proizvodnje kolagenskih proteina. Neven, takođe, poseduje antiseptičke i antiinflamatorne efekte zbog svojih sadržaja flavonoida. U rastvorima za ispiranje ustiju i grgorenje, neven ublažava bol u grlu ili tkivu u ustima; postoje i preparati koji leče hemoroide.

Kompresovani cvetovi nevena su od velike pomoći u lečenju varikoznih vena. Rezultati nedavnih studija na životinjama pokazuju da neven može imati i neke antiinfektivne osobine, posebno protiv gljivičnih infekcija i protiv virusa.

Polisaharidi visoke molekulske težine nevena stimulišu aktivnost imunog sistema. U početku je utvrđeno da postoji neka potencijalna terapeutska aktivnost protiv virusa humane insuficijencije: ekstrakti su značajno inhibirali HIV-1 in vitro, i smanjili reverzentnu transkriptazu HIV-1 na način koji zavisi od doze i vremena.

Neven se u današnje vreme istražuje zbog njegovih antikarcinomskih svojstava. U vezi sa drugim lekovima kao što su Echinacea purpurea, Scorzonera humilis L. i Aconitum moldavicum, postoje dokazi uspeha u lečenju određenih karcinoma.

U jednoj maloj studiji od oko 250 žena koje su prolazile kroz terapiju zračenjem nakon operacije raka dojke, komercijalni neven je smanjio iritaciju kože bolje nego bilo koji drugi preparat. Žene koje su se mazale kremom od nevena, prijavljivale su manje bolova od zračenja. Studije o nevenovim antikancerogenim i antivirusnim dejstvima se nastavljaju.

Neven pripada rodu Calendula u kojem se nalazi oko 15 do 20 vrsta jednogodišnjih i višegodišnjih lekovitih biljaka porodice Asteraceae. Obično se ove biljke na zapadu nazivaju Marigold. Sve ove biljke su domaće u jugozapadnoj Aziji, zapadnoj Evropi i Mediteranu.

Ime roda Calendula je moderni latinski deminutiv od reči calendae, što bi u prevodu značilo “mali kalendar”, “mali sat” ili nešto slično. Uobičajeno ime “Marigold” verovatno ima veze sa Devicom Marijom.

Od svih članova ove porodice najviše se gaji i koristi Calendula officinalis, koju mi zovemo neven.

Mnogo popularnih kozmetičkih i biljnih preparata sa prefiksom kalendula ili neven su zapravo potekli od botaničkog imena ove biljke Calendula officinalis.

loading...

Sve vrste porodice kalendula se tradicionalno koriste kako u kulinarstvu tako i u biljno medicini. Latice cveta biljke neven su jestive, pa ih negde konzumiraju i u svežem obliku u salatama, a osušene se koriste da bi obojile sir ili zamenile šafran. Žuta boja za razne namene, izvlači se iz cvetova nevena.

Stari Grci i Rimljani su koristili ovu zlatnu biljku u svojim ceremonijama i ritualima, a ponekad su nosili i krune i venčiće napravljene od cvetova nevena. Jedan od nadimaka ove biljke je “Mary’s Gold” (Marijino zlato) što bi moglo da upućuje na korišćenje cvetova nevena u ranim katoličkim obredima u nekim zemljama. U Indiji je na primer, nevenov cvet sakralni ukras koji se stavlja kao dekoracija na statue Hindu božanstava još od najranijih vremena.

Kultivacija nevena. Neven ili Calendula officinalis se lako uzgaja na sunčanim mestima i prijaju joj svi tipovi zemljišta. Iako je višegodišnja biljka, nju obično smatraju jednogodišnjom, naročito u hladnijim klimatskim područjima gde slabo uspeva da preživi zimski period. Isto se dešava i u veoma toplim područjima, gde ne preživi veoma visoke temperature.

Baštovani kažu da je neven jedna od biljaka koja se najlakše uzgaja zbog toga što nije zahtevna i zbog toga što toleriše bilo koju vrstu tla. Tamo gde je umerena klima, seme zasejano u proleće daće biljku koja traje tokom celog leta i rane jeseni. U područjima gde je umerena zima seme koje je posađeno u jesen daje cvetove i tokom zime. Seme će klijati na sunčanim i polusunčanim lokacijama ako je zemljište bogato i drenirano.

Neven vrlo brzo cveta i daje predivne žute, zlatne i narandžaste cvetove.

Konstituenti. Latice i polen nevena sadrže triterpenoidna jedinjenja alkohola i kiselina (estere) i karotenoide flavoksantin i auroksantin. To su antioksidansi koji ujedno daju žuto-narandžastu boju. Listovi i stablo nevena sadrže druge karotenoide, a među svima njima se izdvaja lutein koga ima oko 80%. Tu je i zeaksantin – oko 5% i beta-karoten. Upravo se ovi ekstrakti biljke koriste u kozmetologiji, pre svega zato što sadrže jedinjenja poput smole, esencijalnih ulja i saponina. U samim cvetićima nevena nalaze se triterpen oligoglikozidi, triterpen glikozidi oleananskog tipa, saponini, seskiterpen glikozidi i flavonol glikozidi.

Farmakološka dejstva kalendule. Ulje kalendule se najviše koristi u medicinske svrhe. Ovo ulje je antiupalno, antitumorno, a melem je za razne vrste ranica.

Ekstrakti kalendule imaju antivirusna, antigonotoksična i antiupalna dejstva sudeći po in vitro studijama. Herbalisti koriste suspenziju ili tinkturu kalendule da bi topikalno lečili akne, smanjivali upalu, kontrolisali krvarenje ili ublažavali bolove izazvane iritiranim tkivom.

Kao što je već rečeno, postoje neki dokazi koji indiciraju da su kreme i masti napravljene od kalendule, bile vrlo efikasne u lečenju dermatitisa koji je izazvan zračenjem.

Neven je tradicionalno korišćen da bi lečio bolove i grčeve u stomaku, ali i zatvor. Cvet nevena ima spazmolitička i spazmogenična dejstva.

Vodeni ekstrakt kalendule koji je obrađen nekim modernim metodama, demonstrirao je citotoksične aktivnosti i imunomodulatorna svojstva (poput aktivacije limfocita, na primer) u in vitro ispitivanjima.

Pošto ova biljka ponekad izaziva alergijske reakcije, smatra se da bi trudnice trebalo da je izbegavaju.

Kao što je već rečeno, korisna lekovita svojstva nevena su bila prepoznata još u drevna vremena. U nekim starim medicinskim spisima, pronađeno je da se neven preporučivao za lečenje bolesti probavnog trakta. On se koristio za detoskifikaciju žučne kese i jetre. Cvetovi kalendule stavljali su se na posekotine i rane kako bi zaustavili krvarenje, sprečili infekcije i ubrzali zarastanje. Preporučivali su je za lečenje ženskih bolesti i problema, ali i za tretiranje kože.

Alternativna medicina i fitoterapija koriste biljke kako bi uticali preventivno i kako bi izlečili mnoge bolesti. Postoji mnogo načina da se biljka iskoristi (interno ili eksterno), ali je pritom veoma važno znati kako se biljka pravilno koristi i priprema za korišćenje. Uz to je važno znati i koja je doza dozvoljena kako bi se osiguralo sigurno i efikasno korišćenje.

Jedan od najpopularnijih načina za korišćenje biljaka jeste u obliku čajeva. Biljni čajevi se već mogu kupiti kao gotovi proizvodi u pordavnicama zdrave hrane ili u biljnim apotekama, ali ih možete vrlo lako i sami napraviti. Često ćete većinu sastojaka koji vam trebaju za čaj pronaći u sopstvenom dvorištu i bašti.

Pravljenje biljnog čaja uključuje natapanje ili kuvanje biljaka u vodi i posle toga se obično procedi tečnost koja se pije. Prednost upotrebe biljaka na ovaj način (u likvidnoj formi, putem čaja) je ta što se na taj način najbrže apsorbuju korisni sastojci i što su rezultati veoma brzo vidljivi. Ako želite da vidite dugoročne rezultate, onda ćete verovatno morati da uzimate čaj nekoliko puta dnevno, tokom izvesnog perioda.

Čaj od nevena – kako se priprema i koje su njegove prednosti

Većina medicinskih lekovitih preparata od nevena započinje nabavkom svežih ili suvih cvetova. Ako ne gajite sopstvenu kalendulu, kupite suve cvetove koji su namenjeni ljudskoj upotrebi.

Da biste napravili čaj koji smiruje unutrašnje mukozne membrane, dodajte cvetove kalendule u vodu u sledećoj razmeri: jedna kašika svežih ili dve kašike suvih cvetova na jednu šolju vode. Pustite da proključa, a onda smanjite vatru i pustite da vri još desetak minuta. Možete piti čaj ili ga koristiti kao umirujući rastvor za opekotine, osip ili rane.

Postoji nekoliko različitih metoda koje možete koristiti da biste napravili čaj od nevena.

 1. Provrela voda + sušeni cvetovi

Stavite oko 1 do 2 kašike suvih cvetova kalendule u lonče i sipajte šolju provrele vrele vode. Pokrijte tacnom i ostavite da se natapa oko 15 do 20 minuta.

 1. Provrela voda + sveži cvetovi

Napunite vatrostalnu teglu svežim cvetovima nevena i prelijte provrelu vrelu vodu preko njih. Pokrijte i pustite da se čaj ohladi, a zatim ga procedite i pijte.

 1. Sunčani metod

Napunite teglu svežim cvetovima ili 1/4 tegle napunite suvim cvetovima i sipajte hladnu vodu. Zatvorite teglu i stavite je na jako osunčano mesto (prozor ili sims) najmanje 5 do 6 sati.

Nakon toga procedite i pijte čaj.

Kako se sve može upotrebljavati čaj od nevena?

 1. Koristite ga za ispiranje grla kada imate bolove u grlu.
 2. Koristite ga za ispiranje usta kako biste se oslobodili afti i plikova, zapaljenja desni ili infekcije.
 3. Umočite pamučnu sterilisanu tkaninu u čaj i aplicirajte je kao kompresu na ranicu, ogrebotinu ili na upaljenu kožu.
 4. Umočite čistu pamučnu maramicu u čaj i obrišite bebinu guzu kako biste joj pomogli da se oslobodi pelenskog osipa.
 5. Procedite čaj pa ga koristite kao tečnost za ispiranje očiju kada imate alergiju, suvoću ili virusni čmičak.
 6. Umijte lice čajem od nevena svake večeri, kako biste se oslobodili akni i bora.
 7. Sipajte čaj u kupku za stopala, da biste se oslobodili gljivičnih infekcija.
 8. Sipajte čaj u kadu za kupanje kako biste umirili kožu i zalečili upaljenu kožu ili osip.
 9. Koristite čaj od nevena za ispiranje kose nakon šamponiranja, kako biste se oslobodili svraba na koži glave.
 10. Sipajte čaj u bočicu sa raspršivačem i prskajte na ranicu zbog dezinfekcije.
 11. Ispijanje čaja od nevena pomaže u lečenju želudačnih ulceracija, kongestije limfnih čvorova i bolnog grla. Može potencijalno pomoći u smanjenju telesne temperature. Doziranje ne sme da prelazi 2 do 3 šolje dnevno.
 12. Čaj od kalendule može se koristiti za lečenje infekcija urinarnog trakta.
 13. Čaj od nevena pomaže da bolje varite, umiruje gastrointestinalni trakt i stimuliše proizvodnju žuči.
 14. Čaj od nevena se može stavljati u tople kupke kako bi ublažio tegobe izazvane hemoroidima.
 15. Mnoge žene piju čaj od nevena da bi regulisale menstruaciju. Takođe može pomoći i kod bolnih menstruacija.

Čaj od nevena za ciste na jajnicima

Čaj od nevena može biti odlično rešenje za sve one žene koje imaju ciste na jajnicima. Uz neven se koristi i hajdučka trava koja ima neverovatna medicinska svojstva. Pri lečenju lekovitim biljem važno je samo biti uporan i savestan. Ovaj vid lečenja je jeftiniji i neinvanzivan, a daje dugoročne rezultate.

Za čaj od nevena i hajdučke trave protiv cisti potrebno je da pripremite:

 • 100 g hajdučke trave;
 • 100 g suvog cveta nevena.

Pomešajte ove dve vrste bilja, pa zahvatite jednu kašiku i prelijte sa 250 ml vruće vode koja još nije proključala. Poklopite čaj i pustite da odstoji nekih deset minuta. Nakon toga procedite i popijte. Ponavljajte ovaj recept narednih šest nedelja, svakog jutra.

Druga varijanta čaja za ciste podrazumeva upotrebu nevena, koprive i hajdučke trave. Bitno je da izmešate jednake količine ovih trava, a da zatim zahvatite dve pune kašike i da ih prelijete provrelom vodom. Nakon toga poklopite čaj i pustite da odstoji 20 minuta.

Neki herbalisti kažu da čaj od nevena može da očisti krv i da snizi holesterol. Redovno ispijanje čaja od kalendule podstiče funkcionisanje jetre za koju se zna da je važna u filtriranju krvi. U isto vreme, sastav kalendule može očistiti krvne sudove i sniziti nivo holesterola i masnoća.

Sponzorisano:

loading...
Loading...