Čajevi

Čaj za trudnice – koji su bezbedni a koji se ne smeju piti?

Poznato je da je tokom trudnoće ograničen unos kofeina, tako da trudnice moraju biti posebno oprezne kada je u pitanju konzumiranje kafe, čaja i drugih napitaka koji sadrže kofein. Studije su pokazale da konzumiranje kofeina za vreme trudnoće može da dovede do male težine bebe pri rođenju, ali i do mnogih drugih nepravilnosti.

Osim toga, čajevi od nekih biljaka mogu da dovedu do ubrzanog lupanja srca kod trudnice i do stomačnih tegoba, naročito ako se piju u velikim količinama.

U ovom tekstu ćemo govoriti o tome koliko su čajevi bezbedni u trudnoći i u kojoj meri ih smete konzumirati.

Takođe, reći ćemo vam koji čajevi su najbolji tokom trudnoće, a koje treba u širokom luku izbegavati.

Da li treba piti čajeve za vreme trudnoće?

Kao što smo već rekli, mnoge trudnice imaju dilemu oko toga da li se smeju piti čajevi za vreme trudnoće ili to nije preporučljivo. Iako postoje razna upozorenja stručnjaka i često se govori o raznim neželjenim efektima koje čajevi mogu imati u ovom periodu, konzumiranje čajeva ipak može da bude jako korisno za trudnice.

Dakle, čajevi u trudnoći su dozvoljeni i oni predstavljaju mnogo zdraviju varijantu nego što je na primer kafa. Važno je samo odabrati čajeve koji su bezbedni za trudnice i za plod i piti ih u umerenim količinama.

Zašto je čaj dobar u trudnoći?

Pre svega, čajevi su korisni jer pomažu u hidriranju organizma i utiču na to da se hranljive materije lakše apsorbuju u periodu trudnoće.

Osim toga, čaj ima antioksidanstko dejstvo i sadrži vitamin C, što sve pomaže u jačanju imuniteta i otklanjanju stresa.

Takođe, istraživanja su pokazala da biljni čajevi mogu da ublaže jutarnju mučninu i ostale simptome koji se javljaju u trudnoći. Neke studije su čak pokazale da biljni čajevi imaju blagotvorno dejstvo na samu matericu. U nastavku ćete videti koji su to čajevi najbolji za vreme trudnoće

Koji se čajevi preporučuju u trudnoći?

Čaj od đumbira. Čaj od đumbira je jedan od najboljih čajeva koje možete piti za vreme trudnoće. Ovaj čaj neće samo ublažiti jutranje mučnine, već će takođe umiriti creva i sprečiće bilo kakve stomačne probleme. Potrebno je samo da uzmete 4-5 komada đumbira i stavite ih u jednu šoljicu provrele vode. Preporučuje se da dnevno pijete od dve do najviše tri šolje čaja od đumbira.

Čaj od koprive. Čaj od koprive je takođe veoma dobar za trudnice jer je bogat kalijumom, magnezijumom i gvožđem. Osim toga, kopriva sadrži i vitamine A, C i K, kao i kalcijum. Preporučuje se da u toku dana trudnice piju jednu ili maksimalno dve šolje čaja od koprive u toku dana. Ovaj čaj može da pomogne kod anemije i da poboljša probavu kod trudnica.

Čaj od maslačka. Čaj od maslačka je takođe bezbedan kada je u pitanju trudnoća. Najbolje je ovaj čaj konzumirati kasnije tokom trudnoće jer on ima diuretičko dejstvo. Ako ga budete redovno pili, on će pomoći da višak tečnosti izađe iz vašeg organizma, zahvaljujući velikoj količini kalijuma koji sadrži. Pre nego što počnete da pijete ovaj čaj, trebalo bi da znate da je njegov ukus malo gorak, pa bi najbolje bilo da ga pijete u kombinaciji sa nekim drugim čajem.

loading...

Čaj od matičnjaka. Čaj koji trudnice takođe smeju da piju jeste čaj od matičnjaka jer on ima umirujuće dejstvo. Ovaj čaj će pomoći trudnicama da ublaže nervozu i anksioznost i obezbediće im kvalitetan san.

Roibos čaj. Ukoliko nikada niste čuli za roibos čaj, sada je vreme da obratite više pažnje na njega. Naime, roibos čaj je jedan od najbezbednijih čajeva koji se piju za vreme trudnoće. On nema u sebi kofein, što ga čini izuzetno blagotvornim za trudnice kojima kofein nije preporučljiv. Roibos čaj je bogat magnezijumom i kalcijumom, a poznat je i po svom antioksidantskom dejstvu. Ovaj čaj ima blagotvoran uticaj na sistem organa za varenje i može da spreči pojavu gorušice, koja je naročito česta kod trudnica.

Čaj od lista maline. Još jedan od čajeva koji se preporučuju tokom trudnoće je svakako i čaj od lista maline. Ovaj čaj ima blagotvorno dejstvo na matericu i može se reći da on zapravo priprema matericu za porođaj. Takođe, čaj od lista maline je dobar jer može da spreči da trudnica krvari nakon porođaja. Čaj od lista maline sadrži velike količine magnezijuma i kalcijuma. Iako se smatra bezbednim čajem tokom trudnoće, ipak je najbolje ovaj čaj piti tek nakon prva tri meseca trudnoće. U početku treba piti po dve šoljice u toku dana, a u kasnijim mesecima trudnoće dozvoljene su i tri pa čak i četiri šoljice dnevno. Ukoliko čaj od lista maline pijete odmah u prva tri meseca, onda on može imati neželjena dejstva, tako da se često vodi polemika o bezbednosti ovog čaja za vreme trudnoće.

Čaj od šipka. Zahvaljujući velikim količinama C vitamina, čaj od šipka može biti dobar za trudnice, jer će im pomoći da ojačaju imunitet i da izbegnu bilo kakve prehlade i viruse.

Čaj od nane. Na listi čajeva koji su bezbedni za vreme trudnoće svakako se nalazi i čaj od nane, odnosno mente. Ovaj čaj će opustiti mišiće stomaka i umiriće želudac, tako da trudnice neće imati nikakvih stomačnih tegoba. Osim toga, dokazano je da čaj od nane ublažava mučninu i sprečava povraćanje, tako da je ovaj čaj najbolje piti na samom početku trudnoće. Preporučuje se da u toku dana pijete 2-3 šolje ovog čaja.

Ovo su neki od čajeva koji su apsolutno bezbedni za vreme trudnoće, ali svakako ne treba preterivati ni u njihovom konzumiranju. Trudite se da budete umereni i da ne pijete više od 2 ili najviše tri šolje čaja dnevno. Ukoliko vam je ukus čaja previše gorak ili previše jak, možete slobodno u njega ubaciti malo isceđenog limuna, narandže ili soka od ananasa.

Koje čajeve ne treba piti za vreme trudnoće?

Dakle, rekli smo da kofein može imati negativan uticaj na sam plod i na zdravstveno stanje bebe, naročito ako se konzumira u velikim količinama za vreme trudnoće. Poznato je da se kofein apsorbuje veoma brzo, pa samim tim lako može da uđe u placentu i da smanji protok krvi. Naročito je opasno ako trudnice dnevno konzumiraju po 200 mg kofeina i više. Istraživanja su pokazala da konzumiranje kofeina u trudnoći može čak da produži vreme trajanja same trudnoće.

Takođe, biljni čajevi često mogu da izazovu dijareju i druge stomačne tegobe kod trudnica, a mogu da dovedu i do tahikardije.

Zbog svih ovih komplikacija, preporučuje se da se unos kofeina smanji u toku trudnoće. To se pre svega odnosi na kafu, ali svakako treba imati u vidu i čajeve. Iako neki čajevi mogu biti korisni za trudnice, postoje i oni koje treba izbegavati. U nastavku ćete videti koji su to čajevi i kakvo dejstvo oni imaju na buduće majke i na plod.

Zeleni čaj. Na prvom mestu među čajevima koji se trebaju izbegavati je zeleni čaj, mada se još uvek vode diskusije o njegovom eventualnom štetnom dejstvu. Ono što je poznato jeste da je zeleni čaj bogat kofeinom i da zbog toga može da dovede do slabije apsorpcije folne kiseline, koja je itekako potrebna trudnicama. Međutim, to ne znači da morate u potpunosti izbaciti zeleni čaj iz upotrebe za vreme trudnoće. Naime, danas postoje varijante ovog čaja bez kofeina i upravo se za takvu vrstu treba odlučiti. Važno je da trudnice ograniče unos ovog čaja i da dnevno piju samo jednu šoljicu. Takođe, treba znati i to da je zeleni čaj dobar jedino kao zamena za kafu. Ne bi bilo dobro da istovremeno konzumirate i zeleni čaj i kafu, jer tu se radi o velikoj količini kofeina koji nije dobar  ni za vas ni za bebu.

Čaj od kamilice. Iako svi znamo za lekovita svojstva čaja od kamilice, ipak ovaj čaj treba izbegavati u toku trudnoće, naročito ako on izaziva alergijsku reakciju. U malim količinama vam ovaj čaj neće naškoditi ali se savetuje da izbegavate konzumiranje većih količina čaja od kamilice.

Čaj od hibiskusa. Studije su pokazale da čaj od hibiskusa takođe može imati loš uticaj na plod i na majku jer izaziva kontrakcije materice i mnoge druge probleme. To znači da bi ovaj čaj mogao dovesti čak do spontanog pobačaja ili prevremenog porođaja, naročito ako se konzumira u velikim količinama.

Chai chai. Možda ste čuli za čaj chai chai koji takođe sadrži velike količine kofeina, pa ga treba izbegavati. Ipak, jedna šoljica ovog čaja dnevno vam neće škoditi, ali trudite se da se zaustavite na tome.

Još neki od čajeva koji sadrže dosta kofeina i koje zbog toga treba izbegavati tokom trudnoće su crni čaj, oolong čaj, čaj od hibiskusa, čaj od kantariona, čaj od žalfije, čaj od imele, čaj hong mao, čaj Earl grey, čaj nilgiris itd.

Dakle, mogli ste da vidite u ovom tekstu koji čajevi su bezbedni za vreme trudnoće, a koje treba izbegavati.

Ipak, za koji god čaj da se odlučite, važno je da ga pijete umereno jer samo tako možete osetiti njegovo blagotvorno dejstvo. Nema sumnje da su čajevi lekoviti i puni antioksidanasa, te mogu imati brojne koristi za trudnice. Samo je važno odabrati pravi čaj i piti ga u umerenim količinama.

Sponzorisano:

loading...
Loading...