Čajevi

Zeleni čaj – kalorije, zdravstvene prednosti, priprema i cena

Zeleni čaj predstavlja jednu od planetarno poznatih lekovitih vrsta čaja. Zeleni čaj dobija se od lišća drvenaste biljke lat. Camellia sinensis koja je prirodno nastanjuje Dalekog Istoka, naročito Kine i Japana, a od 19. veka ova drvenasta vrsta može se gajiti i u drugim suptropskim i tropskim predelima.

Za ovu biljnu vrstu često se navodi da je pravo prirodno blago koje može poslužiti u očuvanju celokupnog zdravlja, ali se može podjednako efikasno primenjivati i u nezi lica i kože.

Camellia sinensismože izrasti i do 3 m visine. Biljku odlikuje duguljasto, zimzeleno lišće koje sadrži obilje korisnih bioaktivnih materija: tein, teofilin, teobromin i eterična ulja.

U Kini zeleni čaj se sušenjem priprema za upotrebu, a ne fermentacionim postupcima prilikom kojih dolazi do razaranja hlorofila. Čaju je moguće pružiti veštačku aromu tako što se tanak sloj raznog mirisnog cveća (gardenija, jasmin) ostavi izvesno vreme da odstoji, pa se ukloni, a na mesto se raširi sloj sušenog čaja.

Postupak se ponavlja tokom nekoliko dana dok čaj ne poprimi miris cveća. Listovi se suše iznad žara u tučanim sudovima i izručuju se u korpe da se hlade na vazduhu, nakon čega se uvijaju i razvijaju. Ovo ponoviti par puta dok ne prestane da izlazi zelenkasti sok iz lista.

Sastav i lekovita svojstva zelenog čaja

Zeleni čaj odlikuje prisustvo jedinstvenog specifičnog ukusa koji mami ljude da ga iznova i iznova ispijaju. U listovima čaja prisutno je preko 300 vrsta korisnih materija koje su poznate po izuzetno lekovitim dejstvima koja ostvaruju u lečenju različitih tipova oboljenja.

Neke od prisutnih korisnih supstanci u zelenom čaju su:

Katehin. Predstavlja najbitniji lekovitu supstancu prisutnu u udelu 12-14% u lišću biljke. Navedena materija ostvaruje uspešno dejstvo u borbi protiv povišenog holesterola u krvi, dijabetesa, upalnih procesa, a najpoznatije dejstvo katehina je u smanjivanju telesne težine.

Kofein. Koefinski sadržaji prisutni u čaju pružaju specifično gorak ukus ovom lekovitom napitku, zbog čega se isti često upotrebljava kao idealno alternativno rešenje umesto konzumiranja kafe. Zeleni čaj poseduje znatno manje količine kofeina u odnosu na kafu, zbog čega isti možete piti u gotovo neograničenim količinama bez bojazni da ćete svoj organizam opteretiti suvišnom dozom kofeina. Kofein iz zelenog čaja podstiče rad neurona i neurotransmitera stimulišući lučenje dopamina i noripinefrina. Dakle, zeleni čaj može predstavljati idealnu prirodnu zamenu za prvu jutarnju kafu koju mnogi ispijaju nakon buđenja ne bili se rasanili. Šolja zelenog čaja u jutarnjim časovima kojoj možete po potrebi dodati malo meda, limuna i đumbira, obezbediće vam neophodnu dozu koncentracije i energije da se izborite u koštac sa dnevnim obavezama. Istovremeno, prisutni kofeinski sastojci zelenog čaja uticaće na regulisanje probave.

Vitamini i minerali. Za pitak ukus čaja odgovorna je kombinacija teanina, vitamina i minerala. Folna kiselina, beta karoten, vitamin C, B2 i E. Visoka koncentracija navedenih elemenata omogućiće neophodnu zaštitu kože, sluzokože, očiju i nerava, te očuvanje celokupne zdravstvene slike organizma. Takođe, navedene materije poseduju i značajna protivupalna svojstva koja utiču na eleminisanje štetnih radikala i proces detoksikacije organizma.

Polifenoli. Zeleni čaj obiluje polifenolima, i to naročito EGCG-om ili epigalokatekin galatom koji predstavlja snažno antioksidansno sredstvo koje sprečava razvoj kanerogenih bolesti usporavanjem rasta ćelija raka, štiti zdrave ćelije i usporava proces starenja organizma.

Ostala korisna svojstva čaja

Sa zdravstvenim prednostima ispijanja zelenog čaja bili su upoznati još stari Kinezi koji su smatrali da je bolje „biti tri dana bez jela nego jedan dan bez čaja“, dakle, dakle, još stari narodi i civilizacije bili su upoznati sa brojnim lekovitim svojstvima ovog prirodnog napitka, te su ga koristili u lečenju brojnih smetnji i oboljenja. Poznato je da se zeleni čaj može koristiti za:

Smanjivanje tzv. lošeg (LDL) holesterola. Materije prisutne u zelenom čaju poseduju svojstva koja mogu uticati na snižavanje nivoa lošeg holesterola i triglicerida u krvi istovremeno podižući nivo tzv. dobrog holesterola. Istraživanja su potvrdila da osobe koje konzumiraju zeleni čaj imaju manji ukupan nivo holesterola od onih koje nisu pile bar šoljicu čaja dnevno. Polifenoli iz zelenog čaja utiču na smanjivanje apsorpcije holesterola u crevima istovremeno stimulišući njegovo izlučivanje iz organizma.

Kardiovaskularna oboljenja. Napici od zelenog čaja širom sveta se konzumiraju kao poznato sredstvo u suzbijanju kardiovaskularnih smetnji i za sprečavanje začepljenja krvnih sudova ateroskleroze i različitih srčanih smetnji, kao i moždanog udara.

Regulisanje šećera u krvi. Zeleni čaj predstavlja dopunski deo terapije obolelih od dijabetesa. Brojne studije pokazale su da zeleni čaj posredstvom svojih korisnih svojstava može smanjiti rizik od pojave dijabetesa za čak 42% slučajeva. Ispijanje jedne šolje zelenog čaja na prazan stomak u jutarnjim časovim može uticati na održavanje normalnog nivoa šećera u krvi.

Unapređivanje kognitivnih sposobnosti. Redovno ispijanje zelenog čaja u velikoj meri može uticati na poboljšanje misaonih kapaciteta i sposobnosti učenja, zbog čega se ovaj čaj tzv. zaštitinik mozga koristi za pravljenje brojnih farmaceutskih medikamenata za pospešivanje memorije, a korišćenje proizvoda na bazi zelenog čaja može sprečiti pojavu Alchajmerove bolesti. Takođe, važno je znati da je osnovno dejstvo zelenog čaja, kao i svih drugih napitaka povećanje budnosti i saznajnih kapaciteta, kako je već rečeno. Većina energetskih pića sadrži kombinacije kofeina i šećera, odnosno, stimulatora i goriva koji omogućavaju stanje povećane budnosti. Dakle, konzumiranje zelenog čaja omogućiće vam poboljšanje memorije, pojačati nivo koncentracije i sprečiti pojavu anksioznosti.

Kancerogena oboljenja. Zeleni čaj je vremenom stekao status proverenog sredstva koje se primenjuje u cilju usporavanja napredovanja raka, a istraživanja su dokazala da ovaj napitak smanjuje nastanak rizika za razvoj kancerogenih oboljenja u rasponu između 22-57%. Naročito je naglašeno preventivno dejstvo ovog čaja, naime, jedno istraživanje pokazalo je da su žene u menopauzi koje su ispijale veće količine čaja na redovnoj bazi značajno umanjile šanse za razvoj raka dojke. Prema istraživanjima, žene kojima je dijagnostifikovan rak dojke u ranim stadijumima bolesti, i koje su pile bar pet šolja zelenog čaja dnevno pre nego što im je postavljena dijagnoza, značajno su umanjile šanse za ponovno vraćanje bolesti, dok žene u kasnijim stadijumima oboljenja nisu imale koristi od konzumiranja čaja. Istovremeno, studija je dokazala da redovno ispijanje ovog neverovatnog čaja može presudno uticati na smanjivanje šansi za oboljevanje od ezofagealnog raka, što se objašnjava antioksidativnim svojstvima čaja koja suzbijaju rast kancerogenih ćelija. Pored navedenih dokazanih tvrdnji, takođe je poznato i preventivno dejstvo zelenog čaja na smanjenu stopu oboljevanja od raka jajnika, kolona, mokraćne bešike, pluća, pankreasa, prostate i kože.

U prilog dokazivanju zdravstvenih prednosti zelenog čaja mogu poslužiti iskustva iz Japana i drugih zemalja Dalekog istoka, naime, na ovim područjima zabeležena je značajno umanjena stopa razvoja maligniteta za koju je zaslužna tradicionalna navika redovnog ispijanja zelenog čaja među ljudima sa tih prostora.

Jačanje imuniteta. Antioksidativna svojstva zelenog čaja (koja su nekoliko puta jača od vitamina C i E) omogućavaju efikasnu borbu organizma protiv različitih virusa i prehlada, istovremeno smanjujući oštećenja ćelija nastalih usled dejstva virusa, dok katehini iz zelenog čaja igraju presudnu ulogu u eliminaciji bakterija i virusa, naročito onih koji izazivaju grip i upalu disajnih puteva. Preparati na bazi zelenog čaja primenjuju se lokalno za tretman virusnih infekcija (groznica, Herpes simplex, polne bradavice).

loading...

Karijes. Fluoridi prisutni u zelenom čaju mogu uticati na sprečavanje pojave karijesa, i pomoći u održavanju adekvatne higijene usne duplje.

Reumatoidni artritis. Dokazano je da ispijanje više šoljica zelenog čaja može biti blagotvorno za ublažavanje simptoma reumatoidnog artritisa.

Depresija. Od najdavnijih vremena zeleni čaj je korišćen kao sredstvo lečenja različitih oblika depresije, kao i glavobolja.

Lek protiv mamurluka. Pored brojnih lekovitih svojstava, može se izdvojiti i efikasno dejstvo zelenog čaja u lečenju posledica mamurluka. Prirodna energetska i tonična svojstva zelenog čaja eliminisaće pojavu glavobolje i uticati na opšte podizanje energije.

Nega lica. Spoljnom primenom zelenog čaja u vidu kesica ili obloga možete se izboriti sa pojavom akni ili bubuljica, a i sto možete učiniti i na unutrašnjem nivou ispijanjem većih količina čaja koje će pospešiti detoksikaciju organizma i eliminisanje toksina iz organizma i kože. Zeleni čaj obiluje antioksidansima, vitaminima C i E koji pored usporavanja procesa starenja kože i organizma mogu doprineti mlađem i lepšem izgledu kože, istovremeno uklanjajući višak sebuma, nečistih pora, mrtvih ćelija, akni, bubuljica i mitesera.

Tonik od zelenog čaja za čišćenje lica. Potrebno je uzeti 100 g praha od zelenog čaja i sipati ga u pola litra mineralne vode. Ostaviti da odstoji bar sat vremena na sobnoj temperaturi. Nakon toga možete svakodnevno koristiti ovako pripremljeni tonik tako što ćete njime natopiti tufer i očistiti kožu. Redovnom primenom ovog tonika postići ćete glatki i svilenkasti izgled kože.

Takođe, nanošenjem vrećica zelenog čaja rešićete se tamnih kolutova ispod očiju, dok mnoge žene širom sveta mladalački izgled lica duguju maski od zelenog čaja, koja se može pripremiti na sledeći način:

Pomešajte tri kašike majoneza sa jednom punom kašičicom praha. Nanesite masku ravnomerno na lice i ostavite da deluje 20 minuta. Nakon toga, isperite lice mlakom vodom, a po želji možete upotrebiti i tonik za lice pripremljen na bazi čaja radi moćnijeg efekta.

Oralni problemi. Ukoliko imate probleme sa zadahom iz usta, ranicama u usnoj duplji ili čestim infekcijama grla, trebalo bi da razmotrite redovno konzumiranje zelenog čaja ili ispiranje usta istim. Istovremeno, afte ili ranice u ustima možete tretirati vaticom natopljenom čajem.

Digestivne tegobe. Osobe koje pate od učestalih želudačnih tegoba trebalo bi da ispijaju oko pet šoljica čaja dnevno radi regulisanja rada ovog probavnog organa.

Regulisanje niskog krvnog pritiska. Redovno ispijanje zelenog čaja može pomoći u regulisanju problema sa niskim krvnim pritiskom.

Respiratorni problemi. Zeleni čaj može ostvariti uspešno dejstvo u opuštanju bronhija, zbog čega se može primeniti u lečenju astme i bronhitisa..

Neurodegenerativna oboljenja. Prema rezultatima određenih studija, upotreba kafe, čaja i drugih kofeinskih napitaka može uticati na smanjenje rizika od Parkinsonove bolesti i demencije. Parkinsonova bolest naime rezultira prestankom lučenja dopamina, supstance koja se prirodno nalazi u zelenom čaju. Bioaktivna jedinjenja ovog lekovitog čaja ostvaruju zaštitno dejstvo na neurone a japanski naučnici su dokazali da ekstrakt zelenog čaja pomaže u zaustavljanju virusa HIV-a.

Ubrzavanje metabolizma i mršavljenje

Mnoga istraživanja ukazala su na prisustvo pozitivnog efekta zelenog čaja na stimulisanje metabolizma i brže sagorevanje masnih naslaga. Naime, zeleni čaj sadrži svega dve kalorije, dakle siromašan je kalorijama, zbog čega predstavlja ključni sastojak mnogih dijeta, uključujući Etkinsonovu i „Zone“ dijetu. Zeleni čaj pruža osećaj sitosti, a preporučljivo ga je piti pre upražnjavanja intenzivnih fizičkih aktivnosti zato što stimuliše sagorevanje suvišnih kalorija.

Dokazano je da ekstrakt zelenog čaja utiče na ubrzavanje metabolizma, ako i procesa sagorevanja masnoća. Pojedina istraživanja ukazuju na efikasnost kombinacije zelenog čaja i kofeina u smanjenju i održanju telesne težine kod predgojaznih i umereno gojaznih osoba. Sve gore navedene činjenice idu u prilog tome da se odlučite za aktivno konzumiranje ovog neverovatno zdravog napitka ukoliko imate cilj da izgubite višak kilograma.

Doziranje – koliko zelenog čaja piti dnevno?

Postoje različita mišljenja o tome kolika je optimalna količina ispijanja zelenog čaja. Dok jedni tvrde da je neophodno popiti deset šolja dnevno da bi se u potpunosti iskoristile sve zdravstvene prednosti ovog napitka, drugi navode da su dovoljne dve do tri šolje čaja. Zeleni čaj se obično uzima u dozama od 300-400 mg polifenola (aktivne supstance prisutne u čaju), a jedna šolja čaja sadrži 50-100 mg polifenola. Jedna studija je pokazala da su muškarci koji su ispijali deset šoljica zelenog čaja dnevno dobili rak tri godine kasnije u odnosu na muškarce koji nisu pili ovaj čaj.

Naročito je preporučljivo piti ovaj napitak nakon obroka radi ubrzavanja digestivnih procesa, a savetuje se i konzumiranje jedne šoljice ujutro, umesto prve jutarne kafe. Osobama koje žele da smršaju, preporučuje se konzumiranje sedam šoljica zelenog čaja u toku dana. Ipak, prilikom određivanja optimalne doze zelenog čaja, potrebno je da uzmete u obzir neke individualnih činilaca poput reagovanja na kofein, porodične istorije oboljenja srca, količine sna, itd. Ipak, dobar deo stručnjaka se slaže u tvrdnji da pet šoljica zelenog čaja dnevno predstavlja idealnu meru unosa ovog lekovitog napitka, mada nećete pogrešiti ni sa unetom većom količinom, dok ispijanje svega jedne ili dve šolje u toku dana može učiniti čuda za celokupno zdravlje vašeg organizma.

Priprema zelenog čaja

Način pripremanja zelenog čaja je od izuzetnog značaja, zato što se neadekvatnom pripremom istog gube korisni sastojci.

Shodno tome, ne preporučuje se stavljanje filter kesice čaja u kipuću vodu, zato što ona može uticati na gubljenje korisnih supstanci čaja. Istovremeno, čaj bi trebalo kuvati na temperaturi od 75°C, a filter kesica ne bi trebalodugo da stoji u void, inačećečajdobitigorakukus. Dovoljno je da kesicačajaodstojidva do tri minuta u prokuvanoj void.

Bonus savet: Zeleni čaj možete pomešati sa drugim aromatičnim biljem (belim ili crnim slezom) u cilju ublažavanja potencijalno oporog ukusa, ili sprečavanja stomačnih tegoba.

Način pripreme čaja: Za pripremu jedne šoljice potrebno je uzeti jednu filter kesicu čaja (2-4 g) i ugrejati vodu da provri. Sačekati 2-3 minuta da se provrela voda ohladi, ili dodati malo hladne vode koja će ubrzati process hlađenja. Nakon toga ubaciti kesicu čaja i ostaviti je da odstoji u vodi dva-tri minuta. Izvaditi vrećicu, i poželji dodati limun i med (izbegavati velike količine šećera, zeleni čaj ne bi trebalo da bude previše sladak).

Pripremanje zelenog čaja u kućnoj varijanti. Čaj na meru možete pripremiti na više načina u zavisnosti od toga da li želite da ga pijete u začinjenom ili zaslađenom obliku, sa ili bez limuna, itd.

Kuvanje zelenog čaja od listova. Predstavlja najjednostavniji recept za pripremu zelenog čaja. Za razliku od crnog čaja, pripremanje zelenog nalaže da temperature vode ne bude viša od 90 °C. Kako je već ranije istaknuto, važno je da listovi zelenog čaja ne budu u ključaloj vodi, da ne bi došlo do pojave gorkog ukusa.

Priprema: Za kuvanje 2 dl čaja potrebna je jedna kašičica listova. Potrebno je vodu sipati u odgovarajuć u posudu i kuvati sve dok ne počne da vri. Nakon toga potrebno je čaj na minut skloniti sa vatre ne bi li se malo smanjila temperatura. Preliti listove vodom, i sačekati da otpuste aromu. Na svakih pola minuta promešati kašičicom i proveriti da li je ukus po volji. Po potrebi možete dodati i malo meda.

Napitak od zelenog čaja u prahu. Ukoliko ne možete naći listove ili filter kesice zelenog čaja, postoji i alternativno rešenje-zeleni čaj u vidu praha.

Uputstvo za pripremu: Zagrejati 2 dl vode, ali ne dozvoliti da proključa. Ukoliko se desi da ipak proključa, sklonite je sa vatre i sačekajte da se malo prohladi. Nakon toga, dodajte punu kašičicu zelenog čaja u prahu. Napitak malo promešati iostaviti da odstoji poklopljen oko tri minuta, mada za to vreme možete utvrditi da li vam odgovara dobijeni ukus. Nakon toga, napitak će poprimiti tamniju boju, pa je potrebno da se pomoću cediljke prespe u šolju. Možete dodati malo meda, đumbira ili cimeta po ukusu.

Ledeni  čaj. Zeleni ledeni čaj može predstavljati pravo zdravo osveženje u vrelim letnjim danima. Savetuje se pripremanje većih količina koje se potom čuvaju u frižideru i služe sa ledom i dekorativnim listićima nane.

Čaj za mršavljenje. Potrebno je:  800 ml vode, 1 štapić cimeta i 3 lovorova lista.

U već prokuvanu vodu dodati štapić cimeta, tri lovorova lista i ravnu supenu kašiku zelenog čaja. Poklopiti i ostaviti 15 minuta da odstoji, nakon čega možete čaj procediti i konzumirati. Čaj je idealno najpre piti ujutro na prazan stomak radi ubrzavanja metabolizma, drugu šolju odmah nakon prvog obroka, a treću pre odlaska u krevet. Iskustva navode da tri šolje ovog čaja dnevno moguu činiti čuda u skidanju masnih naslaga sa tela, a prvi rezultati su vidljivi već nakon nedelju dana.

Zeleni čaj i limun

Studija jednog američkog univerziteta pokazala je da dodavanje malo limunovog soka u zeleni čaj može pojačati delovanje istog. Kombinacija limuna i čaja pospešuje bolju apsorpciju antioksidansa katehina od strane organizma.

Katehin ostvaruje značajno preventivno dejstvo u borbi protiv raka, srčanih napada i infarkta. Dodavanje limuna moglo bi pet puta da poveća količinu apsorbovanog katehina, dok čist vitamin C može povećati stepen apsorpcije navedenog anitoksidansa čak 13 puta.

Zeleni čaj i cimet

Zeleni čaj oplemenjen dodatkom cimeta predstavlja izvanrednu kombinaciju koja se može primeniti u borbi protiv suvišnih kilograma,

Ovaj zdravi napitak može se pripremiti na sledeći način: Prokuvajte 800 ml vode, sklonite je sa ringle. U vodu dodajte 1 štapić cimeta, 3 lovorova lista i supenu kašiku zelenog čaja. Poklopite, i ostavite 15 minuta da odstoji. Procedite i pijte.

Zeleni čaj i mleko

Dijeta bazirana na zelenom čaju sa dodatkom mleka spada u red najpopularnijih na svetu. Mleko pruža osećaj sitosti i podstiče detoksikaciju organizma, a prema mnogim iskustvima tokom jednog dana držanja dijete sa zelenim čajem i mlekom moguće je uzgubiti od 0,5 do 2 kg težine (odnosno višak tečnosti u organizmu).

Međutim, postoje i sasvim oprečni stavovi o kombinovanju zelenog čaja sa ovom namirnicom, naime, istraživanja iz 2007. pokazala su da dodavanje male količine mleka u čaj poništava pozitivno dejstvo čaja na srce. Utvrđeno je da proteini iz mleka, kazeini dolaze u interakciju sa čajem, smanjujući količinu prisutnog katehina u čaju.

Cena zelenog čaja i gde ga kupiti?

Zeleni čaj u vidu pojedinčnih kesica illi pakovanja može se naći u svim marketima i prodavnicama zdrave hrane po vrlo pristupačnim cenama.

Pakovanje čaja može se kupiti za svega 60-70 dinara, dok je čaj u vidu praha nešto skuplji, a u prodaji se mogu naći i pakovanja kapsula na bazi zelenog čaja čija se cena kreće u rasponu između 500 i 700 dinara.

Svakako je kvalitetniji zeleni čaj u prahu, ali ukoliko niste u mogućnosti da ga nabavite u tom obliku ili vam cena nije pristupačna svakako i u obliku kesica može biti dobar izbor za vas.

Nuspojave korišćenja zelenog čaja

Iako zeleni čaj predstavlja namirnicu izvanredno lekovitog efekta, ipak u određenim okolnostima može izazvati pojavu određenih neželjenih efekata. Tako, preterano korišćenje čaja može dovesti do pojave nesanice, opstipacije, gubitka apetita i sistematskog slabljenja organizma, a sve navedene pojave mogu se kategorisati pod zajedničkim pojmom teizma (hronično trovanje čajem), a pored navedenih smetnji, prekomerna upotreba zelenog čaja može dovesti i do povišenog krvnog pritiska i ubrzanog rada srca.

Teoretski, zeleni čaj može uticati na smanjenu apsorpciju gvožđa, pa se ne preporučuje anemičnim osobama.

Takođe je bitno napomenuti da zeleni čaj ne bi trebalo unositi u kombinaciji sa efedrinom (pojačano sitmulativno dejstvo na organizam) i oralnim kontraceptivima (dolazi do smanjenog izlučivanja kofeina za 45-60%, , koji se tom prilikom zadržava u organizmu).

Međutim, uprkos svim navedenim zdravstvenim prednostima zelenog čaja, bitno je imati na umu da ga ne bi trebalo samostalno koristiti kao lek protiv neke bolesti, te da je neophodno konsultovati se sa lekarom ili stručnim licem pre konzumiranja istog u terapijske svrhe.

Sponzorisano:

loading...
Loading...