Čajevi

Čaj od kurkume – lekovita svojstva, upotreba i recept

Kurkuma, indijski šafran, turmerik je biljka koja prirpada rodu od oko 100 vrsta iz porodice đumbira ili Zingiberaceae. Ova biljka je domaća u južnoj Kini, indijskom podkontinentu, Novoj Gvineji, severnoj Australiji i jugoistočnoj Aziji. Naravno, neke vrste su naturalizovane i u tropskoj Africi, na Floridi, u centralnoj Americi, kao i na različitim ostrvima u Atlantiku, Pacifiku i Indijskom okeanu.

Ime kurkuma potiče iz Sanskrita  i odnosi se na turmerik koji se u Indiji koristio još od pradavnih vremena kao zamena za šafran ili neki drugi žućkasti pigment.

Curcuma longa ili rizomatozna višegodišnja biljka mora rasti na temperaturi između 20 i 30º C i primiti dosta padavina kako bi uspevala. Ako ne koristite svežu kurkumu, onda se rizomi kuvaju u vodi oko 40 minuta, pa se suše u vrućim pećnicama i potom melju u tamnožuti i narandžasti prah. Ovaj prah se koristi za spremanje karija, ali i za bojenje. Ukus praha je pomalo gorak, topao, zemljan, pomalo kao senf.

Iako se jako dugo koristi u ajurvedskoj medicini, još uvek ne postoje zvanični medicinski dokazi o korisnosti kurkume i njenog glavnog aktivnog sastojka kurkumina.

Fitohemija

Prah kurkume ima oko 6-13 % vode, 60-70 % ugljenih hidrata, 3-7 % minerala, 6-8 % proteina, 2-7 % dijetalnih vlakana; 3-7 % esencijalnih ulja i 1-6 % kurkuminoida.

Fitohemijske komponente kurkume uključuju diarilheptanoide, koji se pojavljuju u brojnim kurkuminoidima, kao što su kurkumin, demetoksikurkumin i bidemetoksikurkumin. Kurkumin čini 3.14 % kurkume u prahu i ima brojne varijacije u sadržaju kada su u pitanju različite vrste Curcuma longae. Smatra se da je u kurkumi prisutno oko 34 esencijalnih ulja, među kojima se nalaze germakron, atlanton, zingiberen i turmeron.

Tradicionalna upotreba kurkume

Kurkuma se već vekovima sakuplja u jugoistočnoj Aziji zbog upotrebe u indijskoj tradicionalnoj medicini ili Ajurvedi (drugačije se zove i Siddha). Takođe, kurkuma je jedan od glavnih sastojaka u mnogim azijskim jelima.

Može se koristiti i kao dodatak napicima, pecivima, mlečnim proizvodima, sladoledima, sosevima. U principu, najviše se koristi kao osušena materija, u obliku praha, mada se može jesti i u obliku svežeg rizoma, tj. đumbira.

Kurkuma je obično jeftinija varijanta šafrana, pa se koristi za bojenje margarina, jogurta, sireva, senfova, itd.

Turmerik papir ili kurkuma papir se koristi za hemijske analize kako bi bio indikator za kiselost i alkalnost. On je žut u kiselim i neutralnim rastvorima, a braonkast u alkalnim rastvorima.

U ajurvedskoj praksi, kurkuma ima široku primenu. Može se koristiti za unutrašnje poremećaje poput lošeg varenja, uobičajene prehlade, infekcije grla ili za bolesti jetre. Kada se nanese topikalno, čisti rane ili leči kožne poremećaje.

loading...

Čaj od kurkume – svojstva i upotreba

Kurkuma danas ima vrlo efikasne rezultate kada je u pitanju prehrambena suplementacija. Mnoge studije, zvanične i nezvanične, pokazuju da kurkuma pruža dosta benefita našem organizmu.

Jedinjenja kurkuminoidi koji se nalaze u kurkumi su najviše zaslužna za ovakva svojstva. Najvažnije jedinjenje je svakako kurkumin.

Kurkumin je glavni aktivni sastojak u kurkumi. On ima antiupalne efekte i veoma je jak antioksidans.

Pošto je prirodni sadržaj kurkumina u svežoj kurkumi relativno mali (oko 3 %), najbolji efekti bi se postigli kada bi se uzimao ekstrakt kurkume koji sadrži značajne količine kurkumina.

Nažalost, kurkumin se veoma teško apsorbuje u krvotoku. Za bolju apsorpciju pomaže konzumacija crnog bibera jer biber sadrži piperin, prirodnu supstancu koja povećava apsorpciju kurkumina.

Kurkumin je takođe rastvorljiv u mastima, pa je najbolje da se suplementacija uzima zajedno sa nekim masnijim obrokom.

Kurkumin je antiupalno jedinjenje

Inflamacija je veoma značajna jer se telo uz pomoć nje brani od raznih napada. Bez upale, patogeni kao bakterije, na primer, lako bi ulazile u naš organizam i ubijale nas.

Iako je akutna upala korisna, ona može postati veliki problem kada je hronična i neprimereno usmerena protiv tkiva u našem organizmu.

Danas se veruje da hronična inflamacija niskog nivoa igra glavnu ulogu u nastanku skoro svake hronične bolesti koja napada modernu populaciju. Te bolesti su srčana oboljenja, kancer, metabolički sindrom, Alchajmerova bolest i različita degenerativna stanja.

Zbog toga, sve što može da pomogne u borbi protiv hronične inflamacije je od potencijalne važnosti u prevenciji i lečenju ovih bolesti.

Ispostavlja se da je kurkumin jako antiupalno sredstvo, toliko je moćno da se meri sa efektivnošću nekih antiinflamatornih lekova. Kurkumin zapravo pogađa nekoliko različitih stupnjeva na upalnom putu i to na molekularnom nivou.

Kurkuma povećava antioksidansni kapacitet organizma

Veruje se da je oksidativno oštećenje jedan od mehanizama koji leži iza procesa starenja, ali i mnogih bolesti. To uključuje slobodne radikale, visokoreaktivne molekule sa neuparenim elektronima. Slobodni radikali imaju tendenciju da reaguju sa važnim organskim supstancama, kao što su masne kiseline, proteini i DNK. Glavni razlog zbog čega su antioksidansi tako dragoceni  je taj što oni štite naše telo od slobodnih radikala.

Kurkumin je snažan antioksidans koji neutrališe slobodne radikale zbog svoje hemijske strukture. Pored toga, kurkumin takođe podstiče aktivnost antioksidativnih enzima koji prirodno postoje u našem organizmu.

Kurkumin podstiče moždane funkcije i smanjuje rizik od moždanih oboljenja

Nekada se verovalo da neuroni nisu u stanju da se dele i multipliciraju nakon ranog detinjstva. Međutim, danas je poznato da se to ipak dešava. Neuroni su u stanju da formiraju nove veze, ali u određenim delovima mozga, oni se mogu i multiplicirati i time uvećavati svoju brojnost.

Jedan od glavnih pokretača u ovom procesu je moždani neurotrofični faktor koji je jedna vrsta hormona rasta koji funkcioniše u mozgu. Mnogi uobičajeni moždani poremećaji se povezuju sa smanjenim nivoom ovog hormona. Među njima su i depresija i Alchajmerova bolest. Interesantno je da kurkumin može povećati nivoe ovog hormona u mozgu. Na ovaj način se može delotvorno odlagati ili čak lečiti mnogo moždanih oboljenja i smanjenja moždanih funkcija povezanih sa starošću. Postoji mogućnost da to može pomoći u poboljšanju memorije.

Kurkumin dovodi do različitih poboljšanja koja bi trebalo da smanjuju rizik od srčanih oboljenja

Bolest srca je najveći ubica na svetu. Ova bolest se proučava decenijama i istraživači su uspeli da nauče mnogo o tome zašto se ove bolesti dešavaju. Ispostavlja se da su srčana oboljenja izuzetno komplikovana i da postoje različiti faktori koji tome doprinose. Kurkumin može pomoći u promeni mnogih koraka u procesu bolesti srca. Izgleda da je glavna korist kurkumina kada je reč o srčanim oboljenjima to što on poboljšava funkcije endotela koji oblaže krvne sudove.

Poznato je da je endotelna disfunkcija glavni pokretač srčanih oboljenja i uključuje nesposobnost endotela da reguliše krvni pritisak, zgrušavanje krvi i različite druge faktore.

Nekoliko studija sugeriše da kurkumin dovodi do poboljšanja funkcije endotela. Jedna studija pokazuje da je jednako efikasna kao i vežbanje, a druga pokazuje da deluje jednako dobro kao i lek Atorvastatin.

Kurkumin takođe smanjuje upale i oksidaciju, koje su takođe važne kod srčanih bolesti.

Kurkuma može pomoći u sprečavanju raka

Rak je strašna bolest koju karakteriše nekontrolisani rast ćelija. Postoji mnogo različitih oblika kancera, ali svi oni imaju neke zajedničke karakteristike, od kojih neke izgleda bivaju pogođene suplementacijom kurkuminom. Istraživači su poručavali kurkumin kao blagotovorni biljni derivat u lečenju raka. On može uticati na rast kancera, njegov razvoj i širenje na molekularnom nivou.

Studije su pokazale da on može smanjiti angiogenezu (rast novih krvnih sudova u tumorima), metastaze (širenje kancera), ali može doprineti i smrti kancerogenih ćelija.

Kurkumin može biti koristan u sprečavanju i lečenju Alchajmerove bolesti

Alchajmerova bolest je najčešća neurodegenerativna bolest u svetu i vodeći uzrok demencije. Nažalost, za Alchajmer još uvek nije dostupan nikakav dobar tretman niti lečenje. Zbog toga je od najvećeg značaja sprečavanje ove bolesti, odnosno prevencija.

Izgleda da kurkumin može preći krvno-moždanu barijeru. Poznato je da upala i oksidativno oštećenje igraju veliku ulogu u Alchajmerovoj bolesti. Kao što znamo, kurkumin ima pozitivne efekte i na jedno i na drugo. Jedna od ključnih osobina Alchajmerove bolesti je nagomilavanje proteinskog klupka koje se zove amiloidni plak. Studije pokazuju da kurkumin može pomoći u raščišćavanju ovih naslaga.

Pacijenti koji boluju od artritisa veoma dobro reaguju na suplementaciju kurkuminom

Artritis je uobičajen problem u zapadnim zemljama. Postoji nekoliko različitih tipova, ali većina uključuje neku vrstu upale u zglobovima. S obzirom na to da je kurkumin snažna antiinflamatorna supstanca, ima smisla u tome da to može pomoći kod artritisa.

Recepti za čaj od kurkume

Čaj od kurkume se pravi vrlo jednostavno. Potrebno je da imate đumbirov koren koji sada možete nabaviti u skoro svakom bolje snabdevenom marketu. Uz to će vam biti potrebno i malo meda, limuna i crnog bibera. Već smo rekli da biber sadrži piperin koji podstiče apsorpciju kurkumina.

Potrebni sastojci:

 • 1 kašičica crnog bibera;
 • 1 kašičica oljuštenog i izrendanog korena đumbira;
 • 1 kašičica izrendane sveže kurkume ili kurkume u prahu;
 • 1 kašičica meda;
 • malo limunovog soka;
 • 1 šolja vode.

Vodu prokuvajte, pa u nju dodajte narendani đumbir i kurkumu. Ostavite da sastojci odstoje 15 minuta. Procedite čaj, stavite biber, limunov sok i zasladite medom kada se čaj malo prohladi.

Čaj od sveže kurkume

Potrebni sastojci:

 • pola šolje seckane sveže kurkume;
 • 2 šolje vode;
 • kašika svežeg oljuštenog i iseckanog đumbira;
 • štapić cimeta;
 • kašičica crnog bibera u prahu;
 • 2 kesice čaja od pomorandže;
 • malo karanfilića;

U lonče sipajte vodu, kurkumu, đumbir, karanfilić, cimet i biber. Skuvajte mešavinu.

Nakon ključanja, smanjite toplotu, pa pustite da se kuva još malo, a onda dodajte kesice čaja od pomorandže. Poklopite i popijte proceđen čaj nakon deset minuta.

Sponzorisano:

loading...
Loading...